Koronaviruksen uhriluku jatkaa kasvuaan Kiinassa, mutta sairastuneiden määrän kasvu taittui – THL: Mahdollisuus laajemmalle leviämiselle jatkuu pitkään

Virukseen on kuollut nyt yhteensä lähes 1 700 ihmistä, ja 68 500 ihmistä on saanut tartunnan.

Metromatkustajat Guangzhoussa olivat suojautuneet hengitysmaskein keskiviikkona. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Kiinan viranomaiset raportoivat 142 ihmisen kuolleen koronavirukseen Kiinassa eilisen jälkeen. Valtaosa, 139 kuolemantapausta, vahvistettiin viruksen ydinalueella Hubein maakunnassa. Koko Manner-Kiinassa virukseen on kuollut nyt ainakin 1 665 ihmistä.

Uusia tartuntatapauksia todettiin 2 009:llä ihmisellä. Näistä 1 900 todettiin Hubein maakunnassa. Vielä eilen Kiinassa todettiin 2 600 uutta tartuntaa, joista Hubeissa reilut 2 400.

Kyseessä on jo kolmas perättäinen päivä, kun tartuntoja on raportoitu edellispäivää vähemmän.

Yhteensä Manner-Kiinassa on vahvistettu yli 68 500 koronavirustartuntaa.

Kiinan terveysviranomaiset kertoivat tuoreet luvut päivittäisessä tilannepäivityksessään varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Tartuntojen määrittelytapaa muutettiin aiemmin tällä viikolla. Nyt luvuissa on mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut tartunnat. Kiinan viranomaiset perustelivat oireiden perusteella diagnosoitujen potilaiden lisäämistä joukkoon sillä, että näin potilaiden on mahdollista päästä hoitoon nopeammin.

Päivittäisten uusien tartuntojen määrä oli pitkään 2 000–3 000, mutta muutoksen jälkeen torstaina uusia tartuntoja kerrottiin olevan yli 14 800. Lukumäärä näyttää tasaantuneen muutoksen jälkeen.

THL: Kokonaisuuden arviointi vielä vaikeaa

Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että uusien tartuntatapausten määrän vähenemisestä Kiinassa on vielä liian varhaista vetää johtopäätöksiä.

– Laboratoriovarmennetuiksi raportoitujen uusien koronavirustapausten määrä on laskenut useita päiviä, mutta toisaalta emme tiedä tehtyjen laboratoriotutkimusten määrää.

Hubein maakunnassa käyttöön otettu tapa raportoida myös epäiltyjä tapauksia vaikeuttaa Puumalaisen mukaan myös kokonaisuuden arviointia.

– Mahdollisuus siihen, että uusi koronavirus leviää nykyistä laajemmin tulee valitettavasti jatkumaan vielä pitkään.

Ennestään tuntematon koronavirus lähti tiettävästi joulukuussa liikkeelle Hubeissa sijaitsevan Wuhanin kaupungin torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

Lauantaina kerrottiin, että Euroopassa vahvistettiin ensimmäinen viruskuolema, kun kiinalainen turisti kuoli Ranskassa koronavirukseen. Kyseessä oli neljäs koronaviruskuolema Manner-Kiinan ulkopuolella. Aiemmat tapaukset olivat Filippiineillä, Hongkongissa ja Japanissa.

Japanissa risteilyaluksella todettiin 70 uutta tartuntaa

Japanissa karanteeniin asetetulta Diamond Princess -risteilyalukselta raportoitiin 70 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Japanin terveysministeriö sunnuntaiaamuna. Aluksella on todettu nyt yhteensä 355 tartuntaa.

Tartunnan saaneet on siirretty hoidettavaksi japanilaisiin sairaaloihin. Laivalla oli Japaniin saapuessa 3 700 ihmistä, joista reilut 1 200 on terveysministeriön mukaan testattu. Myös osa matkustajista, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta, on päästetty aluksesta pois.

Diamond Princess eristettiin helmikuun alussa, kun Hongkongissa maihin nousseella matkustajalla todettiin tartunta. Karanteenin on tarkoitus päättyä 19. helmikuuta.

Aiemmin lauantaina Hongkong kertoi, että se aikoo tarjota evakuointilentoa kansalaisilleen pois karanteenilaivalta. Laivalla on 330 Hongkongin kansalaista. Matkustajilta vaaditaan 14 päivän lisäkaranteenia Hongkongiin palattuaan.

Sunnuntaina myös Etelä-Korea ilmoitti aikovansa evakuoida kansalaisensa laivalta.

Juttua on täydennetty klo 12.35 THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen kommenteilla.

Korjaus 17.2. Risteilualus ei ole japanilainen, vaan sen omistaa brittiläis-amerikkalainen Princess Cruises.

Lue myös: