Hyppää sisältöön

Dennis-myrskyn riepottelemassa Britanniassa varoitetaan hengenvaarallisista tulvista – Ruotsissakin sataa jopa kuukauden sademäärä päivässä

Britanniassa myrskyssä on kuollut ainakin kaksi ihmistä. Dennis-myrskyn vaikutukset tuntuvat myös Tanskassa ja Norjassa.

Dennis-myrsky riepotteli Britannian Bournemouthissa lauantaina kävelleitä ihmisiä. Kuva: Neil Hall / EPA

Britannian ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Walesiin varoituksen jopa hengenvaarallisista tulvista (siirryt toiseen palveluun) Dennis-myrskyn seurauksena. Harvinainen varoitus merkitsee sitä, että tulvavesien vyöryminen asuinrakennukseen on todennäköistä ja sillat ovat romahdusvaarassa.

Vettä voi sataa Walesissa jopa 140 millimetriä.

Lisäksi eri puolille Britanniaa on annettu satoja eriasteisia alueellisia tulvavaroituksia. Ilmatieteen laitoksen mukaan tulvariski on nyt suurempi kuin viime viikonloppuna riehuneessa myrskyssä.

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut Britanniassa Dennis-myrskyn aikana. Kahden hukkuneen miehen ruumiit löydettiin lauantaina merestä kahdessa eri paikassa maan kaakkoisosassa sijaitsevan Kentin kreivikunnan rannikolla, uutisoi muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Britannian armeija on lähettänyt sotilaita apuun torjumaan Dennis-myrskyn tuhoja, kertoo maan yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Britannian puolustusministeriön mukaan 75 sotilasta on lähetetty Pohjois-Englannin Länsi-Yorkshireen rakentamaan tulvaesteitä ja korjaamaan suojia.

Britannian Bournemouthissa rannalla kävelleet joutuivat lauantaina myrskytuulen kouriin. Kuva: Neil Hall / EPA

Britanniassa meteorologit arvioivat, että lauantaina osissa maata saattoi kerralla sataa kuukauden sademäärän verran vettä. Sateen ja kovan tuulen ennustetaan jatkuvan maanantaihin saakka, kertoo uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan lähes koko maassa on voimassa säävaroituksia myrskyn vuoksi.

Britanniassa on peruttu viikonlopulta satoja lentoja myrskyn vuoksi. Myös junaliikenteessä on viivästyksiä ja perumisia.

Hollannissa Dennis-myrskyn vaikutukset ovat olleet pienemmät kuin viikko sitten iskeneen myrskyn. Maassa on kuitenkin peruttu Dennis-myrskyn vuoksi joitakin yleisötapahtumia, uutisoi Hollannin yleisradioyhtiö NOS (siirryt toiseen palveluun).

Dennis-myrskyn vaikutus näkyi ja tuntui lauantaina myös Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA

Ruotsissa satanee paikoin enemmän kuin koko helmikuussa yleensä

Dennis on rantautunut myös Ruotsin länsi- ja eteläosiin tuoden mukanaan sateita ja yltyviä tuulia. Ruotsalaisen uutistoimiston TT:n mukaan paikoin saattaa sataa vettä koko helmikuun sademäärän verran.

Yleensä länsirannikolla tulee helmikuussa vettä 30–40 millimetriä, mutta nyt paikoin saattaa sataa jopa 50 millimetriä. Ruotsin ilmatieteen laitos varoitti aikaisemmin, että rajut sateet ja tuulet voivat nostaa tulvia ja myrskyvuoksia maan eteläosassa.

Myrsky on kaatanut puita ainakin Ruotsin länsiosassa. Tuulien ei kuitenkaan odoteta olevan yhtä kovia kuin viime viikonlopun myrskyssä. Junaliikenne on monin paikoin poikki Ruotsin läntisessä ja eteläisessä osassa, eikä kulkuyhteyksien odoteta palaavan normaaleiksi ennen maanantai-iltapäivää.

Myrskyn vaikutus tuntuu myös Tanskassa ja Norjassa. Tanskassa autoilijoita on varoitettu kovasta tuulesta useilla silloilla sekä teille kaatuneista puista. Myös Itä-Norjan poliisi on varoittanut autoilijoita teille kaatuneista puista.

Dennis-nimen saanut myrsky on jo toinen viikon aikana Atlantilta Eurooppaan saapunut talvimyrsky. Viime viikonloppuna Euroopassa riehui Ciara-myrsky, joka Saksassa sai nimen Sabine.

Lue myös:

.
.