Euroviisuedustajan valinnasta tuli kaaos Norjassa – TV-yhtiö: Syy voi löytyä 38 miljoonasta emojista

Äänestämiseen tarkoitettu mobiilisovellus lakkasi toimimasta kriittisellä hetkellä.

Euroviisut
Laulaja Ulrikke Brandstorp.
Lauantai-illan finaalin voittajaksi julistettiin Ulrikke Brandstorp laululla Attention.Tore Meek / EPA

Euroviisuedustajan valitsemisesta tuli Norjassa lauantai-iltana Yhdysvaltain demokraattien Iowan äänestystä muistuttava skandaali. Voittaja oli määrä valita katsojien mobiilisovelluksella antamilla äänillä, mutta ratkaisevalla hetkellä se lakkasi toimimasta.

Kesken suoran finaalilähetyksen katsojille ilmoitettiin, ettei äänestäminen onnistu teknisten ongelmien vuoksi. Koska katsojaääniä ei voitu käyttää, turvauduttiin ennalta valittuun 30 hengen raatiin.

Lopulta mobiilisovellus alkoi taas toimia. Tässä vaiheessa raati oli kuitenkin jo ehtinyt valita kymmenestä finalistista neljä suosikkiaan äänestyksen viimeiseen vaiheeseen.

Näistä neljästä kilpailukappaleesta suuri yleisökin pääsi jo äänestämään. Kisan järjestäneen Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yleisöääniä annettiin 700 000.

Lauantai-illan finaalin voittajaksi julistettiin lopulta Ulrikke Brandstorp laululla Attention.

"Epäoikeudenmukaista, säälittävää ja surkeaa"

Äänestyskaaos on herättänyt suurta arvostelua, ja jotkut kommetoijat ovat jo vaatineet koko finaalin uusimista. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kommenteissa finaalia haukutaan muun muassa epäoikeudenmukaiseksi, säälittäväksi, surkeaksi ja skandaaliksi.

NRK:n mukaan yleisöraati, joka karsi finalisteja, oli valittu juuri tapahtuneen kaltaisia ongelmatilanteita varten, ja se edusti koostumuksellaan Norjan kansaa.

NRK arvioi tekniikan saattaneen kaatua 38 miljoonan lähetetyn emojin aiheuttamaan ylikuormituksen, uutisoi muun muassa VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Euroviisut järjestetään toukokuussa Hollannin Rotterdamissa. Ensimmäinen semifinaali on 12. ja finaali 16. toukokuuta. Suomen euroviisuedustaja ratkeaa 7. maaliskuuta UMK-lähetyksessä.

Lue myös:

Tässä ovat Uuden Musiikin Kilpailun finalistit – Kenestä Suomen euroviisuedustaja 2020?

Analyysi: Euroviisukarsinta palasi vanhaan malliin – menestystä se ei vielä takaa

Analyysi: Unkarin lähtö Euroviisuista on vasta alkua, kohta lienee jonkun toisen vuoro – kiitos konservatismin nousun ja kulttuurierojen

"Vetäytyminen homolaivueesta tekee hyvää mielenterveydelle" – Guardian: Unkari jää pois Euroviisuista, ja syynä on kilpailun homomyönteisyys