Hyppää sisältöön

Nuorisojärjestöjen avustuksista puhkesi sanaharkka – Vihreiden varapuheenjohtaja: "Miksi keskusta taas rikkoo hallitusohjelmaa?"

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) sanoo Ylelle, että avustuspäätökset perustuvat julkisiin kriteereihin.

Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajia Ylen Nuorten vaalikeskustelussa keväällä 2019. Rivissä vasemmalta Christoffer Ingo (r.), Aleksi Sarasmaa (kd.), Tiina Ahva (sin.), Amanda Pasanen (vihr.) ja Asseri Kinnunen (ps.). Ylen Matti Riitakorpi ja Rosa Kettumäki haastattelevat. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Poliittisten nuorisojärjestöjen rahoitus herättää tuon tuosta kiivasta keskustelua. Niin kävi myös viime viikolla, kun opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tuoreimman avustuspäätöksensä (siirryt toiseen palveluun).

Vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio syytti Twitterissä keskustaa hallitusohjelman rikkomisesta avustusten osalta. Nuorisojärjestöjen avustukset ovat keskustalaisen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen vastuulla.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelman puolue- ja vaalirahoitusta koskevassa osuudessa lukee, että hallitus varmistaa poliittisten nuorisojärjestöjen "yhdenvertaisen kohtelun rahoituksessa".

Mustakallion mielestä tämä ei nyt toteudu. Keskustanuoret saavat avustusta 595 000 euroa, kun esimerkiksi vihreiden nuorisojärjestö saa 132 000 euroa.

Useat keskustalaiset ovat vastanneet Mustakallion twiittiin. Kansanedustaja Mikko Kärnä piti asiaa selkeänä ja kehotti vihreiden nuorisojärjestöä hankkimaan enemmän jäseniä.

Mustakallio on itse entinen puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja. Hän sanoo Ylelle, että järjestöjen rahoitukseen on kehittynyt ajan saatossa ”saavutettuihin etuihin perustuva malli”, josta vanhemmat puolueet pitävät ”kynsin ja hampain” kiinni.

– Kun tarkastellaan poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen rahoitusta tällä hetkellä, niin se ei perustu jäsenmäärään, toimintaan osallistuvien määrään eikä tapahtumien määrään, Mustakallio sanoo.

Hän kertoo laskeneensa, että vuonna 2018 vihreät nuoret saivat rahoitusta 89 euroa jäsentä kohden, kun taas esimerkiksi kokoomusnuoret saivat 328 euroa jäsentä kohden.

– Haluaisimme, ettei epäsuhta olisi näin suuri. Pitkällä aikavälillä olisi hyvä pohtia, tulisiko poliittisten nuorisojärjestöjen rahoitus sitoa esimerkiksi puoluetukeen.

Jutun lopussa olevasta taulukosta voit katsoa, kuinka paljon poliittisille nuoriso- ja opiskelijajärjestöille on myönnetty avustuksia viimeisen viiden vuoden aikana.

Ministeri: Hallitusohjelmaa ei ole rikottu

Nuorisojärjestöjen avustuksista päättää ministeri virkamiesten esityksestä. Esitystä on valmistelemassa myös ministeriön alaisuudessa toimiva nuorisojärjestöjen arviointi- ja avustustoimikunta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen sanoo, että avustuspäätökset tehdään nuorisolain ja valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. Hän on Mustakallion kanssa eri mieltä hallitusohjelman noudattamisesta.

– (Kirjaus tarkoittaa) sitä, että poliittisten nuorisojärjestöjen toimintaa arvioidaan ja avustuksia myönnetään samojen julkisten kriteereiden pohjalta. Niin on toimittu, Kosonen viestittää Ylelle.

– Näissä avustuksissa oli laadittu valmistelun tueksi tarkat julkiset kriteerit, joilla avustuksen saajia arvioitiin. Viisi kriteeriä olivat järjestön taloudenhoito, toiminnan valtakunnallisuus, laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Kososen mukaan hallitus on käynnistänyt kaikkien hallinnonalojen yhteisen uudistushankkeen, jonka tavoitteena on tehdä avustusten hakemisesta, arvioinnista ja raportoinnista yhtenäisempää.

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset ovat vain yksi osa 18,6 miljoonan euron avustuspottia, jonka ministeriö yhteensä jakaa valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille.

Avustusta saa kaiken kaikkiaan 96 järjestöä. Suurimpia avustusten saajia olivat tänä vuonna Suomen Partiolaiset, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Suomen Nuorisoseurat, Nuori kirkko ja Nuorisotutkimusseura.

Perussuomalaisille Nuorille 91 000 euroa – viime vuonna avustus perittiin takaisin

Viimeksi nuorisojärjestöjen avustuksista heräteltiin keskustelua viime kesänä, kun opetus- ja kulttuuriministeriö peruutti perussuomalaisten nuorisojärjestön avustuksen. Ministeriön virkamiehet perustelivat päätöstä avustusehtojen rikkomisella.

Taustalla oli nuorisojärjestön Twitter-tilillä julkaistu kuva eurovaalien alla. Kuvassa oli tummaihoinen perhe, ja sen saatteeksi oli kirjoitettu kehotus äänestää perussuomalaisia ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”.

Tänä vuonna järjestö saa 91 000 euroa avustusta. Summa on pienempi kuin vuodelle 2019 myönnetty ja sittemmin peruutettu 115 000 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Emma Taipale sanoo STT:lle, että avustusta harkittaessa tarkastellaan järjestön toteutunutta ja suunniteltua toimintaa.

– Suunniteltu toiminta arvioidaan meille lähetetyn hakemusasiakirjan perusteella, eikä siinä ollut viitteitä, etteikö nuorisolainmukaisuus toteutuisi heidän toiminnassaan, Taipale sanoo.

– (Vuonna 2019 toteutuneen toiminnan) olemme arvioineet avustuksen määrää vähentävänä tekijänä.

Sääntömuutoksessa nuorisojärjestön äänivaltainen jäsenyys edellyttäisi jäsenyyttä myös emopuolueessa.

Poliittisille nuoriso- ja opiskelijajärjestöille myönnetyt avustukset vuosina 2016–2020:

Taulukkoa ladataan

Lisää aiheesta:

.
.