Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen

Vetoomuksen allekirjoittajat ovat työskennelleet niin demokraatti- kuin republikaanihallintojen alaisuudessa.

William Barr
William Barr
Oikeusministeri William Barria on pidetty Trumpin vankkana tukijana.AOP

Yli tuhat Yhdysvaltain oikeusministeriön entistä työntekijää vaatii oikeusministeri William Barrin eroa, kertoi sunnuntaina muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla on epäily, että Barr olisi taipunut presidentti Donald Trumpin painostukseen tämän ex-neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynnissä. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet oikeusministeriön entiset työntekijät, jotka ovat työskennelleet niin demokraatti- kuin republikaanihallintojen alaisuudessa.

Syyttäjät suosittivat kuluneella viikolla Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta, minkä jälkeen Trump tviittasi pitävänsä suositeltua tuomiota epäreiluna. Tämän jälkeen Barr perui vankeusrangaistuksen ja kertoi pitävänsä rangaistusta liian ankarana. Tämän jälkeen neljä syyttäjää vetäytyi jutusta.

Stone on ollut Trumpin läheinen liittolainen vuosikymmenet ja keskeinen henkilö erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa. Nyt häntä syytetään muun muassa valheellisen lausunnon antamisesta ja todistajan uhkaamisesta.

Oikeusministeri Barr on sanonut, että Trumpin ei pitäisi kommentoida keskeneräisiä oikeusjuttuja, koska se häiritsee hänen työtään. Samalla Barr on kuitenkin sanonut oikeusministeriön toimineen kaikkien ohjeistuksien mukaisesti ja kiistänyt, että Trump olisi painostanut häntä.

Lue myös:

Oikeusministeri kritisoi Trumpia keskeneräisten tapausten kommentoinnista – Trump vastasi tviitillä

Syyttäjien joukkopako Trumpin läheisen liittolaisen oikeusjutusta – Taustalla häärivät sekä oikeusministeriö että presidentti

Analyysi: Stonen syytteiden myötä Muellerin Venäjä-tutkinnassa otettiin taas askel lähemmäksi Trumpia