1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvallat evakuoi satoja kansalaisiaan Diamond Princess -laivalta – Yli 50:llä on virustartunta

Koronavirustartuntoja on todettu sekä Japaniin karanteeniin jääneiden että Yhdysvaltoihin siirrettyjen joukossa.

Kuva: Kazuhiro Nogi / AFP

Yhdysvallat evakuoi aikaisin maanantaiaamuna Japanissa karanteenissa olevalta laivalta yli 400 ihmistä. Heidät lennätettiin tilauslennolla Tokion Hanedan lentokentältä takaisin kotimaahansa.

Useilla laivalla olleilla amerikkalaisilla on todettu koronavirustartunta. Heistä nelisenkymmentä jäi karanteeniin Japaniin. Lisäksi vielä Yhdysvaltoihin evakuoitujen joukossa 14 todettiin saaneen koronavirustartunnan.

Kaikki Yhdysvaltoihin evakuoitavat matkustajat puolestaan joutuvat kotimaassaan kahden viikon karanteeniin.

Diamond Princess alus ja sen matkustajat ovat olleet eristettyinä Japanin Jokohaman satamassa helmikuun alusta asti. Laivalla oli Japaniin saapuessa 3 700 ihmistä, joista reilut 1 200 on terveysministeriön mukaan testattu.

Osa matkustajista, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta, on päästetty helmikuun aikana aluksesta pois.

Aluksen matkustajista 355:llä on todettu koronavirustartunta. Se on laajin koronavirustapausten keskittymä Kiinan ulkopuolella.

Evakuointibussi Diamond Princess -laivan edustalla Jokohaman satamassa viime viikolla. Kuva: Behrouz Mehri / AFP

Bussit veivät matkustajat lentokoneisiin

Amerikkalaiset matkustajat siirrettiin aikaisin maanantaina passintarkastuksen jälkeen busseihin, joissa heitä odottivat päästä varpaisiin suojapukuun sonnustautuneet kuljettajat. Amerikkalaisen Sarah Aranan, 52, mielestä Yhdysvaltojen olisi pitänyt toimia paljon aiemmin.

– Olen onnellinen ja valmis lähtemään. Me tarvitsemme kunnon karanteenin, ja tämä ei ollut sellainen, Arana kritisoi risteilyaluksella järjestettyä karanteenia.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Yhdysvaltojen Japanin-suurlähetystö kertoi, että kaksi lentokonetta oli lähtenyt Japanista kohti Yhdysvaltoja.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi, että risteilijällä on edelleen 200 australialaista, jotka evakuoidaan keskiviikkona. Hänen mukaansa myös australialaiset evakuoidut joutuvat 14 päivän karanteeniin kotimaahan päästyään.

Lisäksi ainakin Kanada, Italia, Etelä-Korea ja Hongkong ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan laivalta.

"On kuin istuisi vankilassa asiasta, jota et ole tehnyt"

Osa yhdysvaltalaisista kieltäytyi lähtemästä kotimaahan maanantaina. Kaikki eivät ottaneet tietoa uudesta karanteenista vastaan hyvillä mielin.

– Olen terve ja kahden viikon karanteenini on melkein ohi. Miksi haluaisin mennä linja-autoon ja lentokoneeseen sellaisten ihmisten kanssa, joilla voi olla koronavirustartunta, kun olen elänyt melkein kaksi viikkoa eristäytyen noiden ihmisten seurasta, tviittasi Matt Smith.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Aiemmin 40 aluksella ollutta amerikkalaista on viety koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon Japanissa.

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät aio hyväksyä Diamond Princess -aluksen karanteenia todisteeksi siitä, että matkustajilla ei ole koronavirustartuntaa.

– On kuin istuisi vankilassa asiasta, jota et ole tehnyt. He pitävät meitä panttivankeina täysin syyttä, kuvaili puolestaan Karey Mansicalco.

Utahin osavaltiossa kiinteistöyrityksen omistavan Mansicalcon mukaan kaksi lisäviikkoa karanteenissa tulee maksamaan hänelle yli 50 000 dollaria eli reilut 46 000 euroa.

– Tämä on taloudellisesti ja henkisesti järkyttävää. Teki mieli itkeä, kun kuulin uutiset (lisäkaranteenista). Minulla ei ollut sanoja kuvailla tunteitani. Nyt olen vain vihainen, hän sanoo.

Lue myös:

Useat maat evakuoivat matkustajiaan karanteenilaivalta – brittimatkustajat kokevat tulleensa maansa hylkäämiksi

Koronaviruksen uhriluku jatkaa kasvuaan Kiinassa, mutta sairastuneiden määrän kasvu taittui – THL: Mahdollisuus laajemmalle leviämiselle jatkuu pitkään

Koronavirus on someaikakauden ensimmäinen tietoepidemia – WHO murtaa tautiin liitettyjä myyttejä