Hyppää sisältöön

Isännöintiliitto: Taloyhtiölainojen saanti vaikeutunut myös isommissa kaupungeissa kuten Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella

Rahoitusongelmat eivät koske vain muuttotappioalueita.

Asuntojen arvo ei välttämättä riitä taloyhtiön remonttilainan vakuudeksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Taloyhtiöiden on entistä vaikeampaa saada remonttilainoja, ilmenee Isännöintiliiton tuoreesta kyselystä.

Vastausten perustella rahoitusongelmat eivät koske vain muuttotappioalueita. Lainansaantivaikeuksia on myös monissa isoissa kaupungeissa kuten Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella.

Taloyhtiön tilipankki on aiemmin yleensä rahoittanut myös yhtiön korjaushankkeet. Nykyisin taloyhtiöt saattavat joutua hakemaan lainaa useilta pankeilta jopa eri puolilta maata.

Vakuusarvon ohella taloyhtiön korjaushistoria vaikuttaa pankkien lainanannossa yhä enemmän. Isännöintiliiton mukaan taloyhtiöiden pitäisikin sitoutua entistä suunnitelmallisempaan kiinteistönpitoon.

Liiton mukaan taloyhtiöt voivat lainaa saadakseen pilkkoa korjaushankkeita pienempiin osiin, myydä rakennusoikeutta tai rahoittaa osan remonteista osakkaiden henkilökohtaisilla lainoilla. Tämä ei kuitenkaan ole aina vaihtoehto, koska kaikki osakkaat eivät välttämättä saa henkilökohtaistakaan lainaa.

Isännöintiliitto teki tammikuussa jäsenilleen kyselyn taloyhtiölainojen saamisesta. Kyselyyn vastasi 174 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Lähes puolet vastanneista oli kokenut jonkinlaisia lainansaantivaikeuksia.

Lue myös:

.
.