Viiden puolueen valtuutetut haluavat, että Tampere julistaa ilmastohätätilan – hanke on ensimmäisiä Suomessa

Aiemmin ilmastohätätilan ovat julistaneet muun muassa Lontoo, Pariisi ja New York.

ilmastonmuutos
Mies istuu puiston penkillä Näsijärven rannalla
Näsijärvi jäätyi tänä vuonna hetkellisesti vasta helmikuussa. 17. helmikuuta se on taas sula.Matias Väänänen / Yle

Viiden eri puolueen valtuutetut esittävät, että Tampere julistaa ilmastohätätilan. Aloite asiasta jätetään Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa tänään maanantaina. Aiemmin vastaava aloite on tehty Helsingissä.

– Suomessa esimerkiksi eduskunta tai hallitus ei ole tehnyt tällaista julistusta, kertoo hankkeen Tampereella käynnistänyt Oras Tynkkynen (vihr.).

Tynkkysen lisäksi aloitteen ovat allekirjoittaneet sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi ja rivivaltuutetut Jouni Markkanen (kok.), Noora Tapio (vas.) sekä Vilhartti Hanhilahti (kesk.).

Tähän mennessä ilmastohätätilan on julistanut jo liki 1 400 kaupunkia, valtiota ja aluetta, joissa asuu yhteensä yli 800 miljoonaa ihmistä. Joukossa ovat muun muassa Euroopan unioni, Lontoo, Bryssel, Pariisi ja New York. Kannanottojen sisällöt ja muodot vaihtelevat paikasta toiseen, mutta perusviesti on sama: ilmastokriisi on polttava uhka ja toimilla on kova kiire.

Helsingin valtuustolle vastaava aloite jätettiin viime joulukuussa. Sen allekirjoittajissa oli ainakin kuuden puolueen valtuutettuja, kertoo Helsingin hankkeen käynnistänyt Leo Stranius (vihr.). Myös Turussa vasemmistoliiton valtuustoryhmä on jättänyt joulukuussa ilmastohätätilaaloitteen.

Hiilineutraali Tampere 2030

Oras Tynkkysen mukaan muiden ryhmien valtuutetut oli yllättävänkin helppoa saada mukaan hankkeeseen.

– Mietin tökkiikö hätätila maltillisia tamperelaisia valtuutettuja tässä kärkevöityneessä yhteiskunnallisen keskustelun kulttuurissa. Mutta eipä tökkinyt. Ehkä se kertoo siitä, miten hyvin nykyään yleisesti ymmärretään, kuinka vakavasta asiasta ilmastokriisissä on kyse, Tynkkynen kertoo.

Tampere on jo sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä ja pyrkinyt pitkään vähentämään päästöjä. Aloitteen allekirjoittajien mielestä ilmastohätätilan julistaminen olisi kaupungin linjalle luontevaa jatkoa.

– Tampereellakin julistus voisi auttaa lisäämään tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta ja vauhdittaa edessä olevia välttämättömiä toimia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi, valtuutetut kirjoittavat tiedotteessaan.

Hätätilajulistus on nimensä mukaisesti symbolinen teko, joka ei välttämättä johda välittömiin toimiin.

Juttua ja otsikkoa on päivitetty 17.2. klo 16.04. Alkuperäisessä jutussa kerrottiin, että Tampereen hanke on tiettävästi ensimmäinen Suomessa. Juttuun lisätty, että Helsingissä on tehty vastaava aloite joulukuussa.

18.2. klo 8.30 lisätty tieto, että Turussa on jätetty aloite joulukuussa.