1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Michelin-opas

Ravintola Inari sai Michelin-tähden

Helsingissä on nyt kuusi Michelin-ravintolaa. Kaupunkiin tuli yksi uusi Bib Gourmand -merkintä.

Palace sai aikoinaan Suomen ensimmäisen Michelin-tähden vuonna 1987. Viime vuonna se teki paluun tähtiravintoloiden listalle. Kuva: Maru Lemmetty

Michelin-opas on tänään myöntänyt tähtiä pohjoismaisille ravintoloille Norjan Trondheimissa. Suomi sai uuden Michelin-ravintolan, kun helsinkiläiselle Inarille myönnettiin yksi tähti.

Inari-ravintolaa luotsaa kokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola. Inarin toinen omistaja on Johan Borgar.

Yhden Michelin-tähden säilyttivät helsinkiläiset ravintolat Ora, Olo, Demo, Grön ja Palace. Viime vuonna yhden tähden saanut Ask ei ole tällä hetkellä toiminnassa vaan etsii uusia tiloja ravintolalleen.

Aromi-lehden päätoimittajan Heli Koivuniemen mukaan Michelin-tähdet ovat edelleen tärkeitä sekä asiakkaille että alan ammattilaisille.

– Se lupaa tietyn tason. Tämä on vuosikymmenten ikäinen luokitus, ja siinä on tapahtunut kehitystä matkan varrella. Tähden saaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja vaikuttaa turistien valintoihin.

Michelin-tähtien julkistaminen kuuluu vuoden kiinnostavimpiin ravintolalistauksiin Suomen Gastronomien seuran vt. puheenjohtajan Joni Kiisken mielestä.

– Tähdet kertovat ruokaharrastajille ravintolan keittotaidosta, laadukkaiden raaka-aineiden käytöstä ja tasaisesta laadusta. Kun katsoo, mitkä ravintolat ovat saaneet tähden, niin kyllä ne ovat hyvin uniikkeja paikkoja. Keittiömestarilla on oma tyyli, joka tarjoaa asiakkaalle elämyksellisen herkuttelukokemuksen.

Nolla sai Bib Gourmand -merkinnän

Kiiski huomauttaa, että kokeilemisen arvoisia ovat myös Michelin-oppaan Bib Gourmand ja The Michelin Plate -maininnan saaneet ravintolat.

Suomeen tuli yksi uusi Bib Gourmand -ravintola, kun merkinnän sai ravintola Nolla Helsingistä.

Bib Gourmand -merkinnän säilyttivät helsinkiläiset Gaijing ja Boulevard Social.

– Bib Gourmand -maininta on lupaus erinomaisesta hinta-laatusuhteesta. Michelin-opas ei tarkkaan määrittele, mitä siihen sisältyy, mutta usein näissä paikoissa voi saada kolmen ruokalajin aterian alle neljälläkymmenellä eurolla, Kiiski sanoo.

Hän suosittelee myös niin sanottuja lautasravintoloita, joita oppaassa kutsutaan The Michelin Plate -ravintoloiksi. Niitä on uudessa listauksessa Suomessa 21. Turkulaista Ravintola Kaskista lukuun ottamatta kaikki ovat Helsingissä.

– Ne ovat hyviä ravintoloita, jotka jostain syystä eivät ole yltäneet tähtitasolle.

Bib Gourmand -merkinnän menettänyt Jord sai tälle vuodelle Michelin Plate -merkinnän.

Toinen huomionarvoinen ravintolalistaus on Kiisken mielestä Opinionated About Dining (OAD), joka sisältää omat luokitukset erityyppisille ravintoloille maailmanlaajuisesti.

Esimerkiksi Gourmet Casual -listattuja ravintoloita kannattaa Kiisken mukaan harkita, kun vierailee maailman metropoleissa. Bib Gourmand -tunnustuksen saaneen ravintolan tavoin ne tarjoavat erinomaisen hinta-laatusuhteen herkuttelijalle.

Lue myös:

Suomi sai uuden tähtiravintolan – Palace palasi Michelin-paikaksi

Toimittajalta: Suomalaisen snägärin Michelin-tähti on vielä kaukana, mutta Helsingistä on vaivihkaa tullut ruokakulttuurikaupunki

Juttua muokattu 18.2. 9:20: Korjattu Michelin-tähtien ja Bib Gourmand -mainintojen tämänhetkinen määrä ja poistettu viittaukset edellisen vuoden mainintoihin, jos ne eivät pidä paikkaansa uuden oppaan kohdalla. Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti seitsemän Michelin-tähteä, kun oikea määrä nykyisiä tähtiä on kuusi. Lisäksi jutussa mainittiin aiemmin Farang-ravintola, jota ei mainita vuoden 2020-oppaassa.