1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäkoneet

Ponsse valmisti ennätysmäärän metsäkoneita ja kasvatti liikevaihtoaan

Metsäkoneiden kysyntä oli alkuvuodesta kovaa, mutta tilanne tasaantui loppuvuodesta.

metsäkoneet
Ponssen tehdas Vieremällä
Ponssen tehdas Vieremällä.. Arkistokuva.Yle

Vieremäläisen metsäkonevalmistaja Ponssen liikevaihto kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen. Liikevaihtoa kertyi 667 miljoonaa euroa, missä oli kasvua edellisvuodesta 55 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Liiketulos oli 67 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli 5,6 miljoonaa euroa vuoteen 2018 verrattuna. Liikevoitto palautui samalle tasolle kuin vuonna 2017, jolloin se oli 67,4 miljoonaa euroa.

Yhtiö valmisti Vieremän tehtaallaan ennätysmäärän metsäkoneita. Vuoden aikana asiakkaille luovutettiin 14 000. ja 15 000. Vieremällä valmistettu Ponssen metsäkone.

Yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo osavuosikatsauksessa, että vuosi 2019 alkoi erittäin kovalla kysynnällä ja tilausvirralla, mutta rauhoittui selvästi loppuvuotta kohden.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhtiö saavutti tilausvirrassa kaikkien aikojen ennätyksen, mutta toisella vuosipuoliskolla talouden epävarmuudet alkoivat näkyä myös metsäkoneiden kysynnässä. Keski-Euroopan kaarnakuoriaistuhot vaikuttivat puumarkkinoihin ja heikensivät asiakkaiden investointiaktiivisuutta.

Yhtiö kuvailee tilauskantaansa vuoden lopussa hyväksi, tilauskanta oli 257 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemiin 295 miljoonaa euroa.

Ponssen hallitus esittää osingoksi 0,85 euroa. Vuotta aiemmin osinko oli 0,80 euroa. Ponsse arvioi konsernin liikevoiton olevan tänä vuonna viimevuotisella tasolla.

Osakemarkkinoita tulos ei miellyttänyt. Ponssen osakkeen arvo halpeni Helsingin Pörssissä kaupankäynnin käynnistyttyä liki kymmenen prosenttia.

Lue seuraavaksi