KYSin erityisvastuualueen sairaalat vetoavat yhdessä ministeriöön, jotta vaativien leikkausten keskittämistä Kuopioon lievennettäisiin

Etenkin Jyväskylässä on vastustettu ankarasti keskittämisasetukseen suunniteltuja muutoksia.

leikkaushoito
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Ministeriö päättää keskittämisasetuksen muutoksista ennen kesää. Simo Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaalat vetoavat sosiaali- ja terveysministeriöön, jotta ministeriö lieventäisi kantaansa vaativien leikkausten keskittämisestä yliopistosairaaloihin.

Etenkin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on vastustettu ankarasti suunnitelmaa, joka veisi esimerkiksi vaativat syöpäleikkaukset Kuopioon.

KYSin erityisvastuualueen viisi sairaanhoitopiiriä ovat laatineet ministeriöön yhteisen kannanoton.

Kannanotossa toivotaan, että erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa voidaan erityisistä syistä jakaa leikkauksia yliopistosairaalan lisäksi myös muuhun vastaavan tasoiseen sairaalaan.

Tällöin sairaalassa tulee pystyä varmistamaan toiminnan laatu, potilasturvallisuus, osaaminen ja hoidon kokonaisuus.

Ministeriön suunnittelemien muutosten alustava ajatus on, että Suomen viiteen yliopistolliseen sairaalaan keskitettäisiin (siirryt toiseen palveluun) ne leikkaukset ja toimenpiteet, joita tehdään alle 200 kappaletta koko Suomessa vuosittain.

KYSin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Savon, Etelä- ja Itä-Savon, Keski-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Siun sote Pohjois-Karjalassa.

Keskittämisasetuksen muutosten on tarkoitus astua voimaan kesäkuun alussa. KYSin erityisvastuualueen sairaalat päättävät järjestämissopimuksesta, kun keskittämisasetuksen sisältö on tiedossa.

Lue myös:

Ministeri Kiuru: Jyväskylän ja Kuopion täytyy päästä syöpäleikkauksista sopuun, jotta potilasturvallisuus säilyy

Keski-Suomen keskussairaala vastustaa leikkauksien siirtämistä Kuopioon, ministeriö kyllästyi: "Huono yhteistyö ei ole laitonta, se on vain hankalaa"