Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa rajoittamistoimia jatketaan ja ravintolat suljetaan, koronaviruksen kuolleisuusaste on alle prosentin, rokotteita testeissä

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Lääkäreitä ja hoitajia pukeutumassa suojavarusteisiin yliopiston sairaalassa Bordeaux:ssa 30. maaliskuuta.
Lääkäreitä ja hoitajia pukeutumassa suojavarusteisiin yliopiston sairaalassa Bordeaux'ssa maanantaina.Christophe Petit Tesson / EPA
  • Hallitus päätti jatkaa rajoitustoimenpiteitä 13. toukokuuta saakka. Katso hallituksen uudet päätökset tästä jutusta.
  • Suomessa on 1 313 laboratoriovarmennettua tartuntaa (THL 30.3. klo 11.50). Tehohoidossa on 49 potilasta, kuolleita on 13 (THL 30.3. klo 14.40). Korona on nyt levinnyt kaikkiin Suomen maakuntiin.
  • Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja on todettu yli 740 000.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Suomessa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

31.3. klo 5.04 Yhdysvalloissa jo yli 3 000 kuolonuhria, maanantai tappavin päivä

Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo yli 3 000 ihmistä. Pian maa ohittaa kuolonuhrien määrässä Kiinan, jossa tautiin on kuollut lähes 3 200 ihmistä.

Maanantai oli Yhdysvalloissa koronaviruksen puhkeamisen jälkeen tappavin päivä, kun tautiin kuoli ainakin 540 ihmistä. Todettujen tartuntojen määrä nousi maanantaina yli 163 000:een.

Lähde: Reuters

31.3. klo 4.33 Kiinassa nousua uusissa tartunnoissa

Kiinassa todettiin 48 uutta koronavirustartuntaa maanantaina, maan terveysviranomaiset kertovat. Uusien tartuntojen määrä nousi jälleen neljän päivän laskun jälkeen.

Viranomaisten mukaan kaikki maanantain uudet tartunnat ovat ulkomailta. Kaikkiaan 771 koronavirustartuntaa on todettu ihmisillä, jotka ovat tulleet ulkomailta Kiinaan.

Maanantaina Kiinassa kuoli vain yksi ihminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lähteet: Reuters, AP

31.3. klo 3.45 Tutkimus: Koronaviruksen kuolleisuusaste on alle prosentin

Koronaviruksen kuolleisuusaste on aiemmin arvioitua alhaisempi, kertoo tuore tutkimus. Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus päätyi arvioon, jonka mukaan 0,66 prosenttia tartunnan saaneista kuolee.

Lukema on alhaisempi kuin useimmissa aiemmissa arvioissa, joissa kuolleisuuden on katsottu olevan yli prosentin tai jopa useita prosentteja sairastuneista. Tutkimus pyrki ottamaan huomioon sen, kuinka paljon lieviä tapauksia jää tilastoimatta.

Lancetissa julkaistu tutkimus arvioi, että yli 80-vuotiaista tartunnan saaneista 7,8 prosenttia kuolee tautiin.

STT

31.3. klo 3.15 Yhdysvaltalaisyhtiö aikoo aloittaa koronavirusrokotteen testauksen ihmisillä syksyyn mennessä

Rokotteiden kehittäminen koronavirusta vastaan etenee. Yhdysvaltalaisyhtiö Johnson & Johnson kertoi valinneensa rokote-ehdokkaan, jonka testaus ihmisillä aloitetaan viimeistään syyskuussa. Yhtiön mukaan rokote voi parhaimmillaan olla hätäkäytössä jo ensi vuoden alussa.

Johnson & Johnsonin kehitystiimi käytti ehdokkaan valitsemiseen 12 viikkoa. Sinä aikana se testasi eläimiin useita mahdollisia rokotekandidaatteja.

Kaksi muuta yhtiötä on jo aloittanut tässä kuussa omien rokotteidensa testaamisen ihmisiin. Lue lisää täältä.

STT-AFP

31.3. klo 2.57 Uusi-Seelanti pidentää hätätilaa viikolla

Uusi-Seelanti jatkaa kansallista hätätilaa viikolla eteenpäin. Maa julisti hätätilan 25. maaliskuuta, ja nyt sitä jatketaan 8. huhtikuuta asti. Hätätilaa voidaan pidentää niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Jo viikko sitten koulut ja kaikki ei-välttämättömät palvelut lopettivat toimintansa kuukauden ajaksi.

Uudessa-Seelannissa on todettu vajaat 600 koronavirustartuntaa, ja tauti on vaatinut yhden kuolonuhrin.

Lähde: Reuters

31.3 klo 2.45 Espanja kieltää hautajaiset

Espanja kielsi maanantaina hautajaistilaisuuksien järjestämisen. Vainajan hautaamiseen voi enää osallistua enintään kolme ihmistä hallituksen uuden määräyksen mukaan.

Madridin kaupunki ilmoitti, että kaikki uskonnolliset juhlat sekä hautajaiset lykätään hätätilan jälkeiseen aikaan. Espanjan hallituksen julistama hätätila jatkuu ainakin 11. huhtikuuta asti.

Espanjassa on kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa, yli 85 000. Yli 7 300 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, mikä on toiseksi eniten kuolonuhreja Italian jälkeen.

Lähde: AFP

31.3. klo 1.00 Trump: Yli miljoona yhdysvaltalaista on testattu

Yli miljoona yhdysvaltalaista on testattu koronaviruksen varalta, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Trump kehotti ihmisiä jatkamaan eristäytymismääräyksiä vielä huhtikuun ajan. Hän sanoi myös, että uusia, tiukempia ohjeita voi olla luvassa.

– Haastavat ajat ovat edessä seuraavan 30 päivän ajan, ja nämä ovat erittäin ratkaisevat 30 päivää, Trump sanoi.

Trump kertoi myös puhuneensa Italian pääministerin Giuseppe Conten kanssa ja luvanneen Yhdysvaltojen lähettävän Italiaan 100 miljoonan dollarin edestä sairaalatarvikkeita, joita ei tarvita Yhdysvalloissa. Sen sijaan Yhdysvaltoihin on ryhdytty hankkimaan lisää tarvittavia suojavarusteita ulkomailta.

Yhdysvalloissa on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa maassa. Johns Hopkins -yliopiston seurannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan maassa on todettu yhteensä lähes 160 000 koronatapausta. Yli 2 000 yhdysvaltalaista on kuollut koronavirukseen.

Aiemmin maanantaina Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom kertoi, että koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kaksinkertaistunut osavaltiossa viimeisen neljän päivän aikana. Samassa ajassa tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kolminkertaistui. Yhteensä Kaliforniassa koronavirukseen sairastuneita on sairaalahoidossa yli 1 400 ja tehohoidossa lähes 600.

Lähde: Reuters

Donald Trump puhuu Valkoisen talon edessä ja osoittaa sormella oikealle puolelleen
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti koronarajoitusten jatkamisesta Valkoisen talon pihamaalla 29. maaliskuuta.Stefani Reynolds / EPA

31.3 klo 00.33 Wall Streetillä viikko alkoi reippaassa nousussa

Yhdysvalloissa pörssiviikko on alkanut reippaalla nousupäivällä. Wall Streetin keskeiset indeksit nousivat maanantaina yli kolmella prosentilla.

Dow Jones -indeksi nousi 3,2 prosenttia, laajapohjainen S&P 500 pomppasi 3,4 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 3,6 prosenttia.

Viime viikon roimat kurssinousut saivat jatkoa, vaikka koronavirustapausten nopea kasvu Yhdysvalloissa jatkui. Kongressin viime viikolla hyväksymä jättimäinen talouden tukipaketti näyttää vahvistaneen markkinoiden luottamusta siihen, että liittovaltio toimii päättäväisesti talouden pelastamiseksi.

STT-AFP

31.3. klo 00.26 Kysely: Suuri osa Suomen yrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa

Kaksi kolmasosaa Suomen yrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään. Asia käy ilmi kauppakamarien tuoreesta kyselystä, johon vastasi lähes 3 400 yritystä.

Runsas 40 prosenttia yrityksistä oli jo maanantaihin mennessä antanut lomautusvaroituksen tai kutsunut koolle yt-neuvottelut.

Kauppakamarien mukaan yritysten tilanne on heikentynyt merkittävästi hyvin lyhyessä ajassa. Edellinen vastaava kysely tehtiin kaksi viikkoa sitten.

STT

30.3. klo 22.05 Pietarissakin rajoitetaan liikkumista koronaviruksen vuoksi

Useat Venäjän alueet ovat päättäneet noudattaa pääministeri Mihail Mišustinin kehotusta ja asettaa Moskovan tapaan rajoituksia asukkaille koronaviruksen vuoksi. Moskovassa asukkaat on määrätty välttämään liikkumista.

Yksi rajoitukset käyttöön ottaneista kaupungeista on Pietari. Myös Murmanskin alueella on otettu käyttöön rajoituksia.

Moskovan alueella raportoitiin maanantaina ensimmäisestä koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Menehtynyt on 65-vuotias nainen, jolla oli muitakin sairauksia.

Lähteet: Reuters, Tass

30.3. klo 22.00 Sisäministeri Ohisalo: Voisivatko työntekijät olla pidemmän aikaa Ruotsin puolella?

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) väläytti A-studion haastattelussa maanantaina, että Suomen puolelta Ruotsiin kulkevat työntekijät voisivat olla pidemmän aikaa kerralla töissä Ruotsissa koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Ohisalo kertoi soittaneensa tänään Ruotsin sisäministeri Mikael Dambergille ja ilmoittaneensa Suomen hallituksen päätöksestä aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajojen henkilöliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi. Työmatkat ovat tällä hetkellä sallittuja Suomen ja Ruotsin välillä.

Ohisalo kertoi toivoneensa Dambergilta, että maat voisivat käydä vuoropuhelua asiasta.

Lapissa epäillään, että koronavirustartuntoja on alkanut siirtyä Ruotsista Suomeen. Tämä on ongelma etenkin siksi, koska pohjoisen tehohoitokapasiteetti on pieni.

30.3. klo 21.55 Merkelin kolmaskin virustesti negatiivinen

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kolmaskin koronavirustesti on ollut negatiivinen. Vaikka Merkelillä ei ole todettu tartuntaa, on hän silti päättänyt jatkaa työskentelyä kotonaan.

Merkel asettautui kotikaranteeniin sen jälkeen, kun hänen lääkärillään todettiin koronavirustartunta.

Lähde: Reuters

30.3. klo 21.01 Ranskassa kuolleita enemmän kuin kertaakaan aiemmin

Ranskassa on viranomaisten mukaan kuollut vuorokauden aikana koronavirukseen 418 ihmistä, mikä on suurin luku epidemian aikana. Yhteensä Ranskassa on kuollut jo 3 024 ihmistä. Kuolinluvussa ovat tosin mukana vain sairaaloissa kuolleet, kertoo uutistoimisto AFP.

Sairaalahoidossa on nyt 20 946 ihmistä. Heistä 5 056 on tehohoidossa.

Ranskan on tiukat liikkumisrajoitukset ovat nyt olleet voimassa kaksi viikkoa. Viranomaiset toivovat, että epidemian huippu ohitettaisiin loppuviikosta.

Lähde: AFP

30.3. klo 20.41: Ravintolat suljetaan, ruokaa voidaan silti myydä ulos

Hallitus kertoi antavansa huomenna eduskunnalle ravintoloiden, kahviloiden ja anniskelupaikkojen sulkemista koskevan asetuksen. Sulkemisen tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta.

Aukiolon rajoittaminen on voimassa toukokuun loppuun asti, mutta ruuan ulosmyynti on mahdollista.

30.3. klo 20.37 Hallitus: Rajoittamistoimia jatketaan ja tiukennetaan

Hallitus päätti tänään jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle huomenna. Jatkamisesta on päätettävä tällä viikolla, jotta voimassaolo ehditään käsitellä eduskunnassa ajoissa, hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Hallitus päätti myös aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi, sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

Hallitus päätti myös, että Suomessa lisätään entisestään näytteenottoa ja testaamista koronavirustapausten selvittämiseksi ja epidemian hillitsemiseksi.

30.3. klo 20.33 New Yorkin kuvernööri: Yksikään yhdysvaltalainen ei ole immuuni

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo sanoo osavaltionsa olevan esimerkki siitä mitä muualla Yhdysvalloissa on odotettavissa. New Yorkin osavaltio on Yhdysvaltain pahin koronavirusalue. Siellä on todettu 66 497 koronavirustartuntaa.

– Yksikään yhdysvaltalainen ei ole immuuni [koronavirukselle]. Se mitä New Yorkissa tapahtuu ei ole mikään poikkeus, Cuomo sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Cuomon mukaan sairaalahoitoon joutuvien määrän kasvussa on nähtävissä hidastumista. Cuomo esitti muiden osavaltioiden lääkäreille ja sairaanhoitajille pyynnön saapua auttamaan New Yorkia selviytymään viruksesta.

30.3. klo 20.15 Hallituksen neuvottelu tulevista toimista koronaviruksen torjumiseksi päättymässä, hallitus tiedottaa päätöksistään 20.30

Maanantaina pidettiin valtioneuvoston istunto iltapäivällä klo 13, ja sitä seurasi tasavallan presidentin esittely. Sen jälkeen järjestettiin vielä hallituksen neuvottelu, joka alkoi iltapäivällä hieman kello kahden jälkeen. Pitkään venynyt neuvottelu on päättymässä ja vuorossa on hallituksen tiedotustilaisuus. Tilaisuutta voi seurata Yle Areenassa tästä linkistä.

30.3. klo 19.40 Trump ja Putin puhuivat koronayhteistyöstä

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse. Kremlin mukaan presidentit keskustelivat muun muassa yhteistyöstä taistelussa koronavirusta vastaan ja tilanteesta öljyn maailmanmarkkinoilla.

Keskustelujen tarkemmasta sisällöstä ei ole tietoa. Trump arveli ennen puhelua, että Putin aikoisi pyytää Yhdysvaltoja luopumaan Venäjän vastaisista talouspakotteista koronaviruskriisin vuoksi.

Lähteet: STT, AFP

30.3. klo 19.35 Italiassa jo lähes 12 000 kuollutta, mutta uusien tartuntojen määrä hidastuu

Italiassa koronaviruksen vuoksi kuolleiden määrä on lisääntynyt 812 tapauksella ja on nyt 11 591. Uusia tartuntoja on kuitenkin vähiten sitten maaliskuun 17. päivän. Lue lisää täältä.

30.3. klo 19.31 Poliisi: Uudenmaan rajalla on tarkistettu tänään noin 24 000 ajoneuvoa

Uudenmaan rajalla on tarkistettu maanantaina 23 791 ajoneuvoa kello 9.00–18.00 välisenä aikana, poliisi tiedottaa. Niistä 132 on jouduttu käännyttämään. Valmiuslain rikkomisesta ei ole annettu sakkoja.

Junamatkustajia on ollut 435, ja heistä viisi on käännytetty.

– Iltapäivän työmatkaliikenne sujui jouhevammin kuin aamulla. Jonottamaan joutui pisimmillään 10–20 minuuttia, kertoo operaation yleisjohtaja, ylikomisario Juha Hietala.

30.3. klo 19.06 Britanniassa koronaan kuolleita jo 1408 – uudet luvut ovat hieman aiempaa pienemmät

Britanniassa koronaan kuolleiden määrä on lisääntynyt 180 tapauksella. Yhteensä testattuja koronaan kuolleita on nyt tilastojen mukaan 1 408.

Kuolonuhreissa tapahtunut kasvu on pienempi kuin eilen, jolloin ilmoitettiin 209 uudesta kuolonuhrista.

Britanniassa oli maanantaiaamuun mennessä yhteensä 22 141 testein todettua koronatartuntaa.

Lähde: Reuters

30.3. klo 19.00 Tanska saattaa lieventää rajoituksia pääsiäisen jälkeen

Tanska saattaa ryhtyä vähitellen purkamaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia pääsiäisen jälkeen. Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan tämä edellyttää sitä, että sairastuneiden ja kuolleiden määrät pysyvät tasaisina.

Lähde: Reuters

30.3. klo 18.40 Laivaston sairaala-alus saapui helpottamaan New Yorkin ahdinkoa

Yhdysvaltain laivaston sairaala-alus on saapunut New Yorkiin auttamaan koronaviruspotilaiden vuoksi ahdingossa kamppailevaa terveydenhuoltoa. Aluksella on tilaa tuhannelle potilaalle. Tarkoituksena on, että aluksella hoidetaan muita kuin koronavirusta sairastavia, jotta sairaaloissa voidaan keskittyä virustapausten hoitamiseen.

Samaan aikaan kaupungin pormestari Bill de Blasio arvostelee kovin sanoin presidentti Donald Trumpia. Pormestarin mukaan presidentin esiin nostama epäilys siitä, että New Yorkin kaupungin sairaaloista olisi kadonnut tuhansittain hengityssuojaimia on loukkaus terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan.

Lähde: AP

30.3. klo 17.58 HUS aloittaa aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit ja lisää testauskapasiteettiaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS lisää koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia sekä ottaa huhtikuussa myös käyttöön aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit.

HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä tästä maanantaista alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä.

– Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSin Diagnostiikkakeskuksesta.

30.3. klo 17.50 Kasvomaskin hyödyt jakavat asiantuntijoita

Onko kasvomaskin käytöstä hyötyä sairaaloiden ulkopuolella? Pysähtyvätkö tartuttavat roiskeet? Asiantuntijoiden näkemykset jakavat maailman karkeasti koronalta suojautuviin aasialaisiin ja maskitta liikkuviin länsimaalaisiin.

Suomessa ei ole voimassa suositusta, jonka mukaan tavallisten ihmisten pitäisi käyttää kasvosuojaimia koronan torjumiseen. Suomen linja on sama kuin Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla, jonka mukaan suojus kuuluu sairaalaoloihin ja sairastaville.

Kokosimme asiantuntijoiden näkökulmia suojuksiin.

30.3. klo 17.38 Israelissa yhteenottoja poliisin kanssa, osa ultraortodokseista ei noudata koronamääräyksiä

Israelin poliisi on käyttänyt Jerusalemin ultraortodoksien asuttamalla alueella kovia otteita saadakseen äärimmäisintä linjaa edustavat asukkaat noudattamaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia.

Jyrkimmät ortodoksijuutalaiset katsovat, etteivät viranomaisten määräykset koske heitä, ja ovat siksi kokoontuneet esimerkiksi rukoilemaan suurina ryhminä.

Poliisi on käyttänyt drooneja, helikoptereita ja tainnutuskranaatteja hajottaakseen koronaviruksen vuoksi kielletyt kokoontumiset. Mellakkavarusteisia poliiseja on tämän vuoksi nimitelty muun muassa natseiksi.

Jotkut ultraortodoksiset rabbit ovat myös epäilleet koronaviruksen vaarallisuutta. Monet ultraortodoksit noudattavat kuitenkin kuuliaisesti viranomaismääräyksiä.

Lähde: Reuters

30.3. klo 17.24 Facebook tukee mediaa 100 miljoonalla dollarilla

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook on ilmoittanut antavansa 100 miljoonaa dollaria tukeakseen perinteistä mediaa koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä.

Monet uutismediat ovat menettäneet mainostulojaan samaan aikaan, kun uutisten kysyntä on kasvanut.

– Aikana jolloin journalismia tarvitaan enemmän kuin koskaan, mainostulot laskevat viruksen talousvaikutusten vuoksi, Facebookin uutisyhteistyöstä vastaava johtaja Campbell Brown sanoo.

Facebookia on jo pitkään arvosteltu perinteisen median mainostulojen rohmuamisesta itselleen.

Lähde: AFP

30.3. klo 17.20 EU kehottaa jäsenmaita varmistamaan kausityöläisten liikkumisen

EU:n komissio on kehottanut unionin jäsenmaita varmistamaan, että maatalouden tarvitsemat sadattuhannet kausityöläiset pystyvät liikkumaan rajojen yli koronaviruksen vuoksi asetetuista rajoituksista huolimatta.

Pelkästään Saksassa ja Ranskassa tarvitaan vuosittain yhteensä noin puoli miljoonaa kausityöläistä. Maataloustuottajat ovat esittäneet syvän huolensa siitä, että istutukset jäävät tekemättä ja sato korjaamatta rajojen sulkeutumisen vuoksi.

Lähde: Reuters

30.3. klo 17.00 Putin kehottaa kansaa noudattamaan virusmääräyksiä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehottanut kansalaisia noudattamaan viranomaisten koronaviruksen vuoksi antamia määräyksiä. Televisiossa puhuneen Putinin mukaan määräykset ovat välttämättömiä viruksen kuriin saamiseksi.

Putin kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Moskovaan ja sen lähialueelle oli määrätty tiukat liikkumisrajoitukset. Hänen mukaansa Venäjän "päättäväiset toimet" ovat antaneet maan viranomaisille lisää toiminta-aikaa epidemian suhteen.

Venäjän ilmoittama koronavirustapausten määrä on yli 1 800. Niistä yli 1 200 on virallisen ilmoituksen mukaan havaittu Moskovassa.

Lähteet: Tass, AFP, Reuters

30.3. klo 16.16 Ilmarinen lopettaa ravintoloiden vuokrien perimisen sulun ajaksi

Eläkeyhtiö Ilmarinen lopettaa vuokran perimisen ravintolatoimijoilta toukokuun loppuun saakka. Taustalla on eduskunnan päätös sulkea ravintolat koronaepidemian hillitsemiseksi.

Ravintolayrittäjien ei Ilmarisen mukaan myöskään tarvitse maksaa vuokria takaisin ajalta, jonka ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuna.

Eläkeyhtiö omistaa noin 150 liike- tai varastokiinteistöä. Päätös koskee niitä ravintoloita, jotka sijaitsevat kokonaan Ilmarisen omistamissa kiinteistöissä.

Lähde STT

30.3. klo 16.10 Unkarin pääministerille oikeus jatkaa poikkeustilaa määrättömän ajan

Unkarin parlamentti on antanut tukensa sille, että maan hallitus voi jatkaa koronatilanteen vuoksi asetettua poikkeustilaa määrittelemättömän ajan. Voit lukea laajemmin aiheesta tästä uutisesta.

30.3. klo 15.56 Tutkijaryhmän hypoteesi: Geenit saattavat määrittää miten pahasti sairastut koronaan

Tilastollisen genetiikan ja epidemiologian tutkija Andrea Ganna Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMMistä kollegoineen on aloittanut kansainvälisen yhteistyöprojektin, jossa he etsivät koronaviruspotilaiden DNA-näytteistä yhteyksiä sairastumisalttiuteen ja taudin vaikeusasteeseen.

– Hypoteesimme on, että yksilöiden genetiikka voi selittää vaihtelua koronaoireissa. Me haluamme etsiä potilaiden DNA:sta mutaatioita, jotka voisivat selittää sitä, miten vakava taudista tulee, Ganna s.anoo.

Projektin hyödyt näkyisivät niin lääkekehityksessä kuin potilaiden hoidon järjestämisessä. Voit lukea laajemman artikkelin aiheesta täältä.

30.3. klo 15.53 Huoltovarmuuskeskus vahvisti Ahvenanmaan ja Ruotsin välistä lauttaliikennettä

Huoltovarmuuskeskus haluaa taata elintärkeiden tavaroiden kulkemisen Suomen ja Ruotin välillä ja lisäsi maanantaina yhden uuden varmistamaan Ahvenanmaan ja Ruotsin välisiä rekkayhteyksiä.

Viking Linen M/S Rosella liikennöi näillä näkymin ainakin kuukauden ajan purkamassa Ahvenanmaalle kertynyttä rekkapainetta.

Liikenne on valtion tukemaa, sillä pelkästään rekkojen kuljettaminen ei ole varustamoille kannattavaa.

Lähde STT

30.3. klo 15.30 Selvitimme, kuinka aktiivisesti eri maat testaavat kansalaisiaan

Suomi on lisännyt koronavirusnäytteiden ottamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan maanantaihin mennessä oli tutkittu yli 21 000 näytteenottokriteerit täyttävää näytettä.

Selvitimme eri maiden terveysviranomaisilta ja ministeriöistä, kuinka paljon koronavirustestejä on tehty. Erot maiden välillä ovat suuria. Norja on testeusten määrässä aivan omaa lukuaan. Maa on valinnut aktiivisen testaamisen yhdeksi aseeksi taistelussa leviävää virusta vastaan. Suomi on kirinyt paljon, mutta testejä tehdään silti vähemmän täällä kuin esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa. Ruotsissa testejä on tehty Suomea vähemmän.

Voit lukea ja katsoa grafiikkaa vertailusta paremmin täältä.

30.3. klo 15.21 Prinssi Charlesin kotikaranteeni ohi

Walesin prinssi Charles on vapautettu kotikaranteenista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). 71-vuotiaalla kruununprinssillä todettiin koronatartunta viikko sitten. Prinssi kärsi BBC:n mukaan lievistä oireista. Myös hänen puolisonsa Cornwallin herttuatar Camilla testattiin koronaviruksen varalta. Häneltä ei löytynyt tartuntaa. Brittipalatsin mukaan prinssi Charles voi nyt hyvin.

Buckinghamin palatsi ilmoitti aiemmin, että kuningatar Elisabet näki poikansa viimeksi 13. maaliskuuta. Kuningatar ei tiettävästi ole saanut tartuntaa.

30.3. klo 15.15 Ruotsissa koronaan kuolleiden määrä kasvoi lähes 40:llä

Ruotsissa on kuollut koronavirukseen yhteensä 146 ihmistä. Maanantaina kuolleiden määrän kerrottiin lisääntyneen 36 ihmisellä. Kaikkiaan Ruotsissa on todettu yli 4 000 ihmisen saaneen tartunnan. Tehohoitopotilaita on yli 300 ihmistä.

Suuri osa kuolleista, 65 ihmistä, on ollut yli 80-vuotiaita. Kuolleiden joukossa on yksi alle 50-vuotias. Dagens Nyheterin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on 26-vuotias nainen.

Ruotsin johtava epidemiologi Anders Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa, että vakavasti sairastuneiden joukossa on selvästi enemmän miehiä kuin naisia, mutta hän ei pysty antamaan tähän yksiselitteistä syytä.

30.3. klo 15.12 Länsi-Uudenmaan rajalla käännytettiin 8 autoilijaa, Itä-Uudellamaalla 16

Ylen erikoislähetyksessä haastateltavana ollut komisario Jarmo Heinonen neuvoo, että työpaikoilleen Uudenmaan rajan yli ajavat porrastamaan lähtöään pahimpia ruuhka-aikoja myöhäisemmäksi tai aikaisemmaksi. Heinosen mukaan Länsi-Uudenmaan kohdalla oli tänään aamusta noin 3 000 rajanylitystä, josita vain kahdeksassa tapauksessa autoilijalla ei ollut poliisin mukaan välttämätöntä syytä ylitykseen. Itä-Uudenmaan osalta luku oli noin 11 000 tapausta, joista käännytettiin 16.

Heinosen mukaan jonkin verran myös tavaraliikenteen osalle tuli ruuhkaa, vaikka sille on tehty ohituskaistoja rajan tuntumaan.

30.3. klo 15.03 Israelin Netanjahu koronakaranteeniin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on varotoimena eristettynä koronan vuoksi.

Jerusalem Post -lehden mukaan Netanjahu ja hänen henkilökuntansa eristävät itsensä varotoimena kunnes varmistuu, onko Netanjahu mahdollisesti altistunut koronavirustartunnalle.

Lehden mukaan Netanjahun neuvonantajalla Rivka Paluchilla on todettu koronavirustartunta.

Lähteet: STT, AFP

30.3. klo 14.56 Suomessa nyt yhteensä 13 kuolemaa – tehohoidossa 49 henkilöä

Suomessa on todettu 13 koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kuolleista 10 Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, yksi Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, yksi Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella ja yksi Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

Sairaalahoitoa koronaviruksen vuoksi tarvitsee tällä hetkellä 143 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 49 potilasta. Kaikkiaan Suomessa on todettu tähän mennessä 1 313 laboratoriovarmennettua tartuntaa.

30.3. klo 14.39 Hollannin kukkateollisuus kuihtuu koronakriisissä

Kukkien kysyntä on tipahtanut lähes olemattomiin, kertoo yhden maailman suurimman kukkahuutokaupan, FloraHollandin edustaja Michel van Schie.

Hänen mukaansa kasvattajat ovat ajautuneet vakaviin ongelmiin kriisin takia.

Van Schien mukaan ongelmat huutokaupoissa alkoivat muutama viikko sitten, kun ensimmäiset mittavat lento- ja liikkumisrajoitukset astuivat voimaan. Esimerkiksi 13. maaliskuuta pidetyn huutokaupan kukat jouduttiin lähes kokonaan heittämään roskiin.

Huutokauppiaat ovat pyytäneet tuottajia vähentämään tarjontaansa. Kauppiaat varoittavat, että valtaosa tämän vuoden kukkasadosta saattaa päätyä roskiin.

Lukuisat hollantilaiset tulppaaninkasvattajat ovat alkaneet myydä varastojaan ohiajaville ihmisille halpaan hintaan. Kukkia on lähetetty myös terveydenhuollon henkilöstölle.

Silti valtaosa, noin 85 prosenttia hollantilaisista kukista viedään ulkomaille.

Kaikkiaan 35 prosenttia maailmanlaajuisesta kukka- ja kasviviennistä kulkee Hollannin kautta.

Kyse on suuresta markkinasta, jonka arvo on 6,2 miljardia euroa vuodessa.

Hollantilainen huutokauppias van Schie varoittaa, että kriisi tulee kalliiksi. Paikalliset viranomaiset arvioivat kriisin hintalapuksi noin 5 miljardia euroa hollantilaiselle maataloudelle

Lähde: Reuters

Tulppaanipeltoja kastellaa Noord Hollandin Berkhoutissa.
Tulppaanipeltoja kastellaa Noord Hollandin Berkhoutissa.AOP

30.3. klo 14.15 Li Andersson: Pidän todennäköisenä, että koulut kiinni pidempään

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi juuri Säätytalon portailla toimittajille, pitävänsä todennäköisenä, että koulujen ovet olisivat kiinni vielä 13.4. jälkeenkin. Alun perin tosiaan päätöksenä oli, että tuolloin 13.4. kouluihin jälleen mentäisiin etäopiskelujakson jälkeen. Hallitus käsittelee tänään kokouksessaan muun muassa kouluja, kirjastoja ja muita julkisia tiloja koskevien rajoitusten aikataulujen mahdollisista pidennyksistä. Muut ministerit olivat melko vähäsanaisia.

30.3. klo 14.08 Espanjassa korkean tason terveysviranomaisella koronatartunta

Espanjassa hallituksen äänenä ja kasvona koronakriisissä toiminut lääkäri Fernando Simón on antanut positiivisen koronavirustestin. Simón johtaa terveyshätätiloihin erikoistunutta laitosta Espanjassa. Viranomaisten mukaan tulos pitää vielä varmentaa. Päivittäisen tiedotustilaisuuden koronatilanteesta piti hänen varahenkilönsä, lääkäri Maria Jose Sierra.

Lähde: AP

30.3. klo 13.52 Kuluttaja-asiamies toruu nettikaupittelijoita katteettomilla lupauksilla markkinoinnista

Koronaa säikähtäneille kuluttajille kaupitellaan katteettomia lupauksia ja "ihmetuotteita" Suomessakin, kertoo kuluttaja-asiamies Kilpailu- ja Kuluttajaviraston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Kuluttaja-asiamiehen mukaan ihmisiä on lisäksi painostettu tekemään ostopäätöksiä ja tavllisten tuotteiden hintoja on nostettu.

– Yritysten on toimittava vastuullisesti eikä käyttää hyväkseen poikkeustilanteeseen liittyvää pelkoa, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen painottaa.

Tiedotteessa kerrotaan eri EU-maiden kuluttajaviranomaisten ryhtyneen yhdessä toimiin estääkseen koronavirusta hyödyntäviä huijausyrityksiä.

30.3. klo 13.52 Suora lähetys Säätytalon portailta klo 14, erikoislähetys klo 15 – kysy chatissa kasvonsuojista ja Uudestamaasta

Yle näyttää tänään kasi suoraa lähetystä. Ensimmäinen alkaa jo kello 14 Säätytalon portailta. Kello 15 vuorossa on päivän erikoislähetys ja se näkyy Yle Areenassa, TV1:ssä, Radio Suomessa ja tämän arkittelin pääkuvan paikalla olevalla videolla kello 15.

Suomen hallitus pui tänään klo 14.15 alkaen, miten pitkään muun muassa koulut pysyvät kiinni. Yle näyttää suoran lähetyksen myös silloin ja kysyy ministereiden kommentteja suoraan ovelta ennen kokousta. Myöhemmin hallitus järjestää tiedotustilaisuuden. Mikäli tiedotustilaisuus alkaa klo 17, erikoislähetys jatkuu sinne saakka.

Juontaja Marja Sannikan vieraana erikoislähetyksessä ovat vanhempi asiantuntija Erja Mäkeläinen Työterveyslaitokselta sekä langan päässä komisario Jarmo Heinonen. Voit myös kysyä Uudenmaan tilanteesta ja kasvonsuojista osoitteessa chat.yle.fi (siirryt toiseen palveluun).

30.3. klo 13.11 Poliisi: Liikennettä Uudenmaan rajalla oli aamulla liikaa

Helsingin poliisin mukaan liikennettä oli liikaa tänä aamuna Uudenmaan rajalla. Poliisi sanoo, että työmatkailijoiden pitää aikaistaa liikkumistaan ruuhkien välttämiseksi.

30.3. klo 12.55 Valtioneuvoston istunto alkaa klo 13

Valtioneuvoston istunto alkaa klo 13. Sitä seuraa tasavallan presidentin esittely. Hallituksen neuvottelu järjestetään klo 14.15 alkaen. Hallituksen neuvottelun päätyttyä järjestetään hallituksen tiedotustilaisuus. Tiedotustilaisuuden tarkka aika kerrotaan myöhemmin.

30.3. klo 12.24 Poliisi tarkisti vuorokauden vaihtumisen jälkeen vajaat 14 500 ajoneuvoa

Poliisin mukaan Uudenmaan maakuntarajan tarkistuspisteille saapui sunnuntaina runsaat 19 500 ajoneuvoa. Niistä käännytettiin 397. Junamatkustajia oli sunnuntaina 824, joista käännytettiin 13.

Poliisi kertoo, että maanantaina kello 00.00–9.00 välillä tarkastuspisteille saapui vajaat 14 500 ajoneuvoa. Niistä poliisi käännytti 24. Junaliikenteessä matkustajia oli 82, joista käännytettiin yksi.

30.3. klo 12.40 Espanjassa koronavirustartuntojen ja kuolemien määrät nousivat

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi eilisestä 812:lla, kertovat terveysviranomaiset. Kuolleita on kaikkiaan 7 340. Myös tartuntojen määrä nousi. Espanjassa on nyt 85 195 tartuntaa, eli enemmän kuin Kiinassa ja kolmanneksi eniten maailmassa. Sunnuntaina tartuntoja oli 78 797.

Lähde: Reuters

Armeijan henkilöstö purkaa pahvilaatikoita rahtikontista.
Tšekistä tullutta rahtia purettiin Torrejónin lentotukikohdassa lähellä Madridia 29. maaliskuuta. Pakkauksissa oli Espanjan puolustusministeriön mukaan suojavarusteita 10000 ihmiselle.Espanjan puolustusministeriö / EPA

30.3. klo 12.26 Itävallassa kauppaan vain kasvosuojan kanssa

Itävallassa on jatkossa käytettävä kasvosuojaa kaupassa käydessä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Itävallan hallitus tiedotti maanantaina, että kaupoissa aletaan jakaa keskiviikosta lähtien kasvosuojia asiakkaille.

Suojan käyttö tulee pakolliseksi kaupassa heti, kun suojat on toimitettu kauppoihin eli todennäköisesti keskiviikosta lähtien. Itävaltalaisen Der Standard -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) liittokansleri Sebastian Kurz suosittelee kasvosuojan käyttöä myös muualla.

Itävallassa on todettu runsaat 8 800 koronavirustartuntaa, 86 ihmistä on kuollut.

30.3. klo 12.15 Koronakriisi puhdisti kaupunkien ilmaa Suomessa

Koronaviruksen myötä vähentyneet liikennemäärät ovat parantaneet Suomen kaupunkien ilmanlaatua.

Ilmatieteen laitoksen mukaan typpidioksidipitoisuudet (NO2) ovat laskeneet noin 40 prosenttia sen jälkeen, kun koronaviruksen aiheuttamat määräykset astuivat voimaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

Typpidioksidia on runsaasti autojen pakokaasuissa, joten liikenteen voimakas väheneminen näkyy nopeasti kaupunkien ilmanlaadun paranemisena.

– HSY:n ilmanlaatuasemilla typpidioksidin pitoisuudet ovat laskeneet noin 30–50 prosenttia vilkasliikenteisillä kaduilla ja katukuiluissa. Päästöjen lisäksi myös sääolot vaikuttavat ilmanlaatuun, joten ilmanlaatuvaikutusten arviot tarkentuvat kun vähäpäästöinen tilanne jatkuu, kertoi ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:stä tiedotteessa.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta voi edelleen laskea typpidioksidipitoisuuksia Helsingin alueella.

Lähde: STT

30.3. klo 12.11 Finnairilta kaksi ylimääräistä lentoa Intiasta Suomeen

Ulkoministeriö ja Finnair järjestävät yhteistyössä kaksi ylimääräistä lentoa Intiasta Suomeen palaaville matkailijoille. Lento Goasta Helsinkiin lähtee keskiviikkona 1. huhtikuuta klo 7.45 ja lento Delhistä Helsinkiin lähtee 2. huhtikuuta klo 9.45.

30.3. klo 11.45 Suomessa varmistettuja tartuntoja jo yhteensä yli 1 300

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä todettu 1 313 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Eilen tapauksia oli 1 218, joten tartuntojen määrä kasvoi 95:llä vuorokaudessa.

Todellisuudessa tartuntoja on huomattavasti enemmän, koska kaikkia oireilevia ei testata. Lisäksi osa sairastuneista on oireettomia.

30.3. klo 11.33 Miehikkälän terveysasema suljettiin tartunnan takia

Kymenlaaksossa Miehikkälän terveysasema on suljettu henkilökunnassa todetun koronavirustapauksen takia.

Miehikkälän terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta eilen sunnuntaina. Koko terveysasemalla työskennellyt henkilöstö on asetettu karanteeniin todennäköisen altistumisen takia.

30.3. klo 11.19 SPR:ltä hätäaputeltta Ahvenanmaalle

Suomen Punainen Risti pystyttää Suomeen neljännen hätäaputeltan eli triage-yksikön koronapandemiaan varautumisesta johtuen. Yksikkö sijoitetaan Ahvenanmaalle.

Jotkin sairaanhoitopiirit ovat pyytäneet SPR:ltä apua, johon järjestö on vastannut hätäaputeltoilla. Yleensä vastaavia telttoja nähdään maailman katastrofitilanteissa. Triage-yksikkö on tarkoitettu hoidon kiireellisyyden arviointiin ruuhkatilanteessa.

Maaliskuussa telttoja on toimitettu Raaseporin sairaalalle, Kanta-Hämeen keskussairaalalle Hämeenlinnaan ja Hyvinkään sairaalalle.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Ahvenanmaalla on todettu 16 koronavirustartuntaa.

30.3. klo 11.05 Tehohoidon tarve lisääntyy Tukholmassa

Ruotsissa Tukholman alueella tehohoidon tarve kasvaa dramaattisesti, sanoo alueen sairaanhoidon johtaja Björn Eriksson. Toistaiseksi sairaanhoito on kuitenkin pysynyt askeleen edellä koronavirusepidemiaa järjestelemällä lisäkapasiteettia.

Etelä-Tukholmassa Älvsjön messukeskukseen rakennetun puolustusvoimien kenttäsairaalan arvioidaan valmistuvan tänään. Erikssonin mukaan kenttäsairaalaan on tarkoitus ohjata muita kuin tehohoitopotilaita ja helpottaa siten painetta alueen sairaaloissa.

Tukholman alueella on sunnuntai-iltaan mennessä todettu vajaat 1 700 koronatartuntaa ja lähes 70 ihmistä on kuollut tautiin.

Kaikkiaan Ruotsissa tartunnan saaneita on Johns Hopkins -yliopiston laskurin mukaan 3 700 ja kuolleita 110.

Lähde: STT

30.3. klo 10.56 Näin katkaiset koronan leviämisen – katso muistilista minuutissa

Riittävä etäisyys estää ketjureaktion
Minuutin muistilista.

30.3. klo 10.51 Messukeskus tarjoaa tilojaan koronasairaalaksi

Helsingin Pasilassa sijaitseva Messukeskus tarjoaa viranomaisille 55 000 neliömetrin tilojaan väliaikaiseksi koronasairaalaksi. Messuja ei vallitsevassa tilanteessa nyt hallissa järjestetä.

Tiloja on tarjottu, mutta tällä hetkellä mitään suunnitelmaa niiden käyttöönotosta koronapotilaiden hoitotiloiksi ei ole, kertoo Messukeskuksen tuotanto- ja kiinteistöjohtaja Mika Vakkilainen.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Pikkaraisen mukaan tilapäissairaalan voi perustaa Messukeskukseen samalla tavalla kuin, mihin muuhun suureen hallitilaan. WC-tilojen puute vaatisi kuitenkin poikkeuksellisen paljon rakentamista.

30.3. klo 10.22 Suosittu turistikohde Phuket sulkee satamansa ja maaliikenteen

Thaimaassa suositun merenrantakohde Phuketin satamat ja maaliikenteen sisääntulo- ja poistumisreitit suljetaan 30. huhtikuuta saakka. Lentoliikenne alueelle lakkaa 10. huhtikuuta.

Suomalaistenkin suosiossa olevan turistikohteen matkailusesonki on jo kärsinyt laajamittaisista lentoyhteyksien perumisista.

Kaikkiaan Thaimaassa rekisteröitiin 39 miljoonaa kansainvälistä maahantuloa viime vuonna. Phuket on yksi maan suosituimmista turistikohteista. Siellä vierailee vuodessa yli 10 miljoonaa turistia.

Nyt voimaan astunut matkustusrajoite ei koske ruoankuljetuksia tai muiden tarpeellisten tarvikkeiden tuontia alueelle. Vain rahtiliikenne saa jatkossa liikennöidä Phuketin kansainvälisestä satamasta. Alusten miehistö ei saa poistua laivoista.

Lähde: AP

30.3. klo 9.58 Japani ja Etelä-Korea rajoittavat maahantuloa

Japanissa suunnitellaan maahantulokieltojen laajentamista. Uuden kiellon on tarkoitus kattaa Yhdysvalloista, Kiinasta, Etelä-Koreasta sekä valtaosasta Eurooppaa saapuvat. Syynä on tartuntojen määrän nopea kasvu, kertoo Japan Times (siirryt toiseen palveluun).

Japanissa on rekisteröity lähes 1900 koronatartuntaa ja 54 ihmistä on kuollut tautiin. Lukuihin ei kuulu viime kuussa Tokion läheisyydessä karanteeniin asetettua matkustajalaivaa, jossa havaittiin reilut 700 tartuntaa ja 10 kuolemaa.

Etelä-Korea tiukentaa myös maahantulorajoituksiaan. Keskiviikosta lähtien kaikkien maahan saapuvien tulee hakeutua pakolliseen kahden viikon karanteeniin. Viranomaisten mukaan syynä on se, että maan ulkopuolelta tulleiden tartuntojen määrä on kasvanut, kertoo uutistoimisto Yonhap (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Koreassa on jo voimassa kahden viikon karanteeni Euroopasta tuleville ihmisille, joiden on tarkoitus viipyä maassa pidemmän aikaa. Myös yhdysvaltalaismatkailijoita on asetettu karanteeniin.

Viranomaisten mukaan karanteenisääntöjä rikkovat ulkomaalaiset karkotetaan.

Etelä-Koreassa lähes 160 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja reilut 9 600 on saanut tartunnan.

Lähde: Reuters

30.3. klo 9.35 HUSin alueella 42 uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella todettiin sunnuntaina 42 uutta koronavirustartuntaa. HUSissa on nyt vahvistettu yhteensä 782 tartuntaa. Lauantaina HUSin alueella todettiin 39 uutta tartuntaa.

30.3. klo 9.23 Poliisi pyörsi puheitaan kimppakyytien suosimisesta

Itä-Uudenmaan poliisin edustaja sanoi Ylen aamun haastattelussa, että työmatkalaisten kannattaa suosia kimppakyytejä ruuhkien välttämiseksi Uudenmaan rajalla. Myöhemmin poliisi korjasi ohjeistusta viestipalvelu Twitterissä. Poliisi kirjoitti, että kimppakyytejä ei nyt kannata suosia tartuntariskin välttämiseksi.

30.3. klo 9.06 Uudessa-Seelannissa koronarajoitteiden rikkojen ilmiantosivusto kaatui heti julkaisun jälkeen

Uudessa-Seelannissa ihmiset ovat intoutuneet käräyttämään koronaviruksen takia asetettuja liikkumisrajoituksia rikkovia naapureitaan. Poliisi avasi ilmoitusten tekemistä varten erillisen verkkosivuston sen jälkeen kun puhelinlinjat alkoivat kuormittua ilmoitusta tekevistä. Poliisin mukaan sivusto kaatui vain hetki sen jälkeen kun se avattiin.

Uudessa-Seelannissa ihmiset on käsketty pysymään kodeissaan neljän viikon ajan. Pakollisissa menoissa ulkona kehotetaan pitämään vähintään kahden metrin turvaväliä.

Sunnuntaina avatulle sivustolle tuli hetkessä reilut 4 000 ilmoitusta.

Osa ilmoituksista johti poliisitoimiin, kuten esimerkiksi 60 ihmisen juhla Queenstownissa sijaitsevassa retkeilijähostellissa. Poliisi on yrittänyt hillitä myös maassa matkailuautoilla kulkevien ihmisten liikkumista. Osa raporteista annettiin hieman löyhemmin perustein.

– Esimerkiksi osassa ilmoituksista kerrotaan ohi hölkkäävistä tai kävelevistä ihmisistä. Urheilu on tietysti sallittua ihmisten omilla asuinalueilla, sanoo poliisipäällikkö Mike Bush The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Jacinda Ardern tukee ilmoituksen tekijöitä. Hän myös suosittaa ihmisiä ilmoittamaan kaupoissa havaitsemistaan ylihinnoittelusta.

– Nyt ei ole sääntöjen rikkomisen aika. Tämä on kotona pysymisen ja henkien pelastamisen aikaa, Ardern sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Noin viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on 552 vahvistettua koronavirustartuntaa. Yksi ihminen on kuollut tautiin.

Lähde: AFP

Koronaviruksen takia asetetut liikkumisrajoitukset tyhjensivät kadut Uuden-Seelannin Wellingtonissa 27. maaliskuuta 2020.
Koronaviruksen takia asetetut liikkumisrajoitukset tyhjensivät kadut Uuden-Seelannin Wellingtonissa 27. maaliskuuta 2020.AOP

30.3. klo 9.01 Ruuhkat hiipuivat nelostiellä

Nelostiellä liikennetilannetta seurannut Ylen toimittaja Nina Svahn kertoi, että työmatkalaisten aiheuttama ruuhka päättyi noin kello 8.45 Orimattilan liittymän kohdalla Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla.

30.3. klo 8.10 Nivelreumalääkkeen testaus laajenee Yhdysvalloista Eurooppaan

Lääkevalmistajat Sanofi ja Regeneron kertovat testaavansa nivelreumalääkettään koronavirusta vastaan myös Euroopassa. Kevzara-nimistä lääkettä alettiin testata viime viikolla Yhdysvalloissa.

Yhtiöiden mukaan testejä tehdään sairaalahoidossa olevilla noin 300 koronatautipotilaalla Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Venäjällä. Lääke on ns. monoklonaalinen vasta-aine, jonka arvellaan voivan hillitä immunijärjestelmän ylireagointia koronavirukseen.

Lähde: Reuters

30.3. klo 7.23 Ruotsi lykkää munuaissiirrot koronapandemian takia

Ruotsi keskeyttää munuaissiirrot eläviltä luovuttajilta koronaviruksen takia, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Göteborgin Sahlgrenska-sairaalasta arvioidaan, että päätös merkitsee siirtoa odottaville kolmea lisäkuukautta dialyysihoidossa.

Osasyynä on tehohoito-osastojen kuormittuminen koronaviruksen takia. Sahlgrenskan elinsiirtokeskuksen johtaja sanoo myös, että kolmen kuukauden lykkäys on parempi vaihtoehto kuin mahdollinen tartunta heti siirron jälkeen.

Muut elinsiirrot jatkuvat Ruotsissa.

30.3. klo 6.58 Kilometrien autojonot paikoitellen Uudenmaan rajalla

Työmatkaliikenne on alkanut ensimmäisenä arkipäivänä Uudenmaan maakunnan sulkemisen jälkeen. Poliisi kehottaa ihmisiä varautumaan ruuhkiin pääväylillä.

Nelostiellä Orimattilan liittymän kohdalla Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla liikenne oli jonoutunut jo kello 6.30.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Timo Leppälä kertoi paikan päältä Ylelle, että jonot olivat noin kuusi kilometriä pitkiä. Hän arvioi, että autoilijoilla kuluu tarkastuspisteellä noin puoli tuntia.

30.3. klo 6.33 Oppositioehdokas kehottaa boikotoimaan Puolan presidentinvaaleja koronan takia

Puolassa presidentinvaalien suosituin oppositioehdokas kehottaa boikotoimaan toukokuussa järjestettäviä vaaleja. Keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumi-puolueen ehdokas Małgorzata Kidawa-Błońska sanoi sunnuntaina, että puolalaisten terveys on tärkein ja vaati muitakin ehdokkaita keskeyttämään kampanjoinnin. Useiden puolalaiskaupunkien johtajat ovat sanoneet, ettei äänestystä voida järjestä turvallisesti toukokuun 10. päivänä.

Istuva presidentti, Laki ja oikeus -hallituspuoluetta oleva Andrzej Duda johtaa selvästi mielipidemittauksissa. Puolueen johdossa ei ole nähty syytä lykätä vaaleja, ja Duda sanoi lauantaina toivovansa, että vaalit järjestetään suunnitelmien mukaan. Mielipidekyselyjen mukaan kolme neljästä puolalaisesta haluaisi lykätä vaaleja koronaviruksen takia.

38 miljoonan asukkaan maassa on todettu vajaat 1800 koronavirustartuntaa, 20 ihmistä on kuollut.

Lähteet: Reuters, AFP

30.3. klo 6.05 Kiinan koronaluvut pysyvät matalina

Kiinassa vahvistettiin sunnuntaina 31 koronavirustartuntaa eli hieman vähemmän kuin edellispäivänä. Maan terveysviranomaisten mukaan vain yksi tartunnoista oli saatu Kiinassa, muut oli tuotu ulkomailta. Neljän ihmisen kerrottiin kuolleen Kiinassa sunnuntaina koronatautiin.

Kuolleita on Kiinassa yhteensä hieman yli 3 300, tartuntoja on todettu 81 470. Koronaviruspandemia sai alkunsa Hubein maakunnasta viime vuoden lopulla. Hubeissa ei ole virallisten tietojen mukaan todettu yhtään koronavirustartuntaa kuuteen päivään.

Lähde: Reuters

30.3. klo 4.52 Ruuhkaa odotettavissa Uudenmaan rajalla

Uudenmaan raja ruuhkautunee tänä aamuna, kun työmatkaliikenne alkaa ensimmäisenä arkipäivänä maakunnan sulkemisen jälkeen. Poliisi kehottaa ihmisiä varaamaan merkittävästi aikaa työmatkaliikenteeseen.

30.3. klo 2.10 Trump: Eristystoimet voimassa huhtikuun loppuun

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on pidentänyt arvioitaan koronaviruskriisin kestosta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Päivittäisessä tilannekatsauksessaan Trump totesi, että hallinnon eristäytymismääräykset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Määräysten tavoitteena on hidastaa viruksen leviämistä.

Trumpin mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrässä korkein kohta saavutetaan todennäköisesti kahden viikon kuluessa.

(stt)

Kolme miestä kantaa rakennuslevyjä, taustalla pakkauslaatikoita
Hyväntekeväisyysjärjestö Samaritan's Purse pystytti kenttäsairaalaa koronaviruspotilaita varten Central Park -puistossa New Yorkissa 29. maaliskuuta.Bryan R. Smith / EPA

30.3. klo 1.32 Euroopan metropolien ilmanlaatu parantunut merkittävästi

Ilmanlaatu on parantunut Euroopan suurissa kaupungeissa koronaviruspandemian aikana, selviää tuoreista satelliittikuvista.

Suurkaupungeista esimerkiksi Brysselissä, Pariisissa, Milanossa ja Madridissa typpioksidin määrä ilmassa on ollut maaliskuussa merkittävästi pienempi vuoden takaiseen verrattuna.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa typpioksidin määrä ilmassa väheni 56 prosenttia viikossa sen jälkeen, kun maassa kiellettiin tarpeeton matkustaminen maaliskuun puolivälissä.

Ihmisten liikkumista on viime viikkoina pyritty rajoittamaan ympäri maailmaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Katso video tyhjentyneestä Pariisista:

Pariisissa on vallinnut ulkonaliikkumiskielto 13 päivää, ja videokuvat osoittavat asukkaiden noudattavan sitä.

Reuters

30.3. klo 1.03 Asiantuntija varoittaa jopa 200 000 kuolemasta USA:ssa

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoittaa CNN:llä (siirryt toiseen palveluun), että koronapandemia saattaa vaatia jopa 100 000-200 000 amerikkalaisen hengen. Tartuntojen määrät voivat Faucin mukaan nousta miljooniin.

Yhdysvalloissa on raportoitu 518 koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta vuorokauden sisällä, käy ilmi Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta. Yhteensä maassa on vahvistettu nyt 2409 koronakuolemaa.

Kaikkiaan vahvistettuja tartuntatapauksia on Yhdysvalloissa 136 880 eli enemmän kuin missään muualla maailmassa.

29.3. klo 23.12 Miljoonakaupungit Lagos ja Abuja menevät säppiin Nigeriassa

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari on määrännyt suurkaupunki Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen torjumiseksi.

Kaikkien asukkaiden tulee pysyä kodeissaan maanantai-illasta alkaen, presidentti ilmoitti tv-puheessaan.

14 miljoonan asukkaan Lagos on Nigerian suurin kaupunki. Abujassa asukkaita on reilut kaksi miljoonaa.

Nigeriassa on tähän mennessä varmistettu 97 koronavirustartuntaa. Yksi ihminen on kuollut. Todellinen luku on todennäköisesti suurempi, sillä testaaminen on ollut vähäistä.

Lähteet: STT, AFP

29.3. klo 21.50 Koulunkäynninohjaajien lomautus muutti yhdeksänhenkisen erityisperheen arjen hallitsemattomaksi kaaokseksi

Kun Suomi siirtyi koronapandemian aikaiseen etäopetukseen, Oulun kaupunki päätti pikavauhtia lomauttaa erityislasten koulukäynninohjaajat.

Näin eivät ole kaikki kunnat tehneet. Joissain kunnissa on onnistuttu tarjoamaan erityisopetusta ja tukea oppimisvaikeuksiin oppilaille lähes normaalisti etäyhteyksistä huolimatta.

Konsultoiva erityisluokanopettaja Tarja Hiltunen oululaisesta Tiernan koulusta pitää kaupungin toimintaa yllättäen tehtynä paniikkiratkaisuna.

Oulun kaupunki pitää ratkaisua edelleen harkittuna, mutta on kuitenkin perunut osan erityislasten koulunkäynninohjaajien pikalomautuksista.

29.3. klo 21.40 Ylen kysely: Kun pandemia on ohi, suomalaiset aikovat rynnätä halaamaan toisiaan

Kun koronasta ja sen elämään tuomista rajoituksista joskus päästään, suomalaiset ryntäävät halaamaan toisiaan. Varsinkin toisistaan erotetut vanhemmat, lapset ja lastenlapset ikävöivät toisiaan ja odottavat lähelle pääsyä.

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja Tampereen yliopistosta luki Ylen kyselyyn vastanneiden kommentit. Hänen mukaansa ihmiset haluavat kriisitilanteessa kiinnittää huomionsa tavalliseen, lähellä olevaan asiaan, joka yhtäkkiä on riistetty heiltä pois.

Jallinojan mukaan kirjastot, jumpat ja muut lähipalvelut tuntuvat nyt tärkeiltä, eikä erityisiä huvituksia kaivata niinkään

29.3 klo 21.14 Poliisi: Uudenmaan rajalla käännytettyjen ajoneuvojen lukumäärä laski

Uudenmaan rajalla on tarkistettu tänään kello 00.00­–18.00 välisenä aikana 12 904 ajoneuvoa, kertoo poliisi. Niistä 309 on jouduttu käännyttämään, mikä on vähemmän kuin aikaisemmin viikonloppuna.

Valmiuslain rikkomisesta ei ole annettu sakkoja.

Junamatkustajia on ollut 454, ja heistä 10 on käännytetty.

29.3. klo 20.39 Moskovan asukkaat määrätään pysymään kodeissaan

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin käskee kaupunkilaisten pysyä kodeissaan huomisesta maanantaista lähtien.

Pormestarin mukaan kotikaranteeni koskee kaikkia kaupungin asukkaita, iästä riippumatta. Kodista saa poistua vain terveydellisistä syistä hätätapauksessa, välttämättömän tärkeään työhön tai ruoka- ja lääkeostoksille.

Venäjällä on todettu noin 1 500 koronatartuntaa, mutta niistä 270 on viime vuorokaudelta. Kuolonuhreja on yhdeksän.

Lähteet: AFP, Reuters, Tass

29.3. klo 20.19 New Yorkin osavaltiossa yli 200 kuollutta päivässä

New Yorkin osavaltiossa koronavirukseen kuoli viime vuorokauden aikana 237 ihmistä, kertoo osavaltion kuvernööri. Kuolleiden kokonaismäärä osavaltiossa on nyt 965.

Uusia tartuntoja todettiin yli 7 000, ja tartuntojen kokonaismäärä on lähes yli 59 500.

Sairaalahoitoon otettiin yli tuhat ihmistä, ja sairaaloissa on nyt kaikkiaan yli 8 500 koronapotilasta. Tehohoitoa heistä tarvitsee yli 2000.

New Yorkissa on eniten koronatartuntoja kaikista Yhdysvaltain osavaltioista.

Lähde: Reuters

29.3. klo 19.50 Hallitus valmistelee päätöksiä tulevista viikoista

Suomalaisten elämä jatkuu poikkeusoloissa vielä viikkoja. Hallitus valmistelee tänään sunnuntaina päätöksiä, kuinka pitkään Suomi pysyy pääosin suljettuna. Varsinaiset päätökset tehtäneen huomenna.

Ratkaisujen pohjaksi hallitus saa sunnuntaina arvion tartuntatilanteesta. Ennakkotietojen mukaan rajoituksilla on jo ollut vaikutusta ja tartuntojen leviäminen on hidastunut, mutta rajoituksia ei kannata vielä purkaa.

Hallitus päättää myös, onko Lapissa Ruotsin rajan työmatkaliikenne keskeytettävä.

Ylen tietojen mukaan koulut eivät ole avaamassa oviaan vielä huhtikuun puolivälissä. Ne pysyvät kiinni vähintään seuraavan kuukauden eli huhtikuun, mahdollisesti toukokuulle asti.

29.3. klo 19.15 Italiassa kuolinluku laskee, sairastuneita pian 100 000

Italiassa on ilmoitettu 756 ihmisen kuolleen tänään koronavirukseen. Italian uhriluku on nyt laskenut kahtena päivänä peräkkäin. Perjantaina uhrimäärä saavutti ennätyksen, kun peräti 919 ihmistä menehtyi.

Sairastuneiden määrä nousi noin 5 000:lla ja on nyt 97 689. Kasvu näyttää hieman hidastuneen viime päiviin verrattuna.

Tehohoidossa olevien määrä on nyt noin 3 900. Se nousi eilisestä vain noin 50:llä.

Runsaat 13 000 ihmistä on parantunut COVID-19-taudista Italiassa.

Reuters

Potilas makaa sairaalavuoteessa hengitysmkoneessa, sängyn ympärillä useita sairaalalaitteita. Kasvot pixelöity.
Koronapotilas hengityskoneessa milanolaisessa sairaalassa maaliskuun lopussa.EPA-EFE / Andrea Fasani

29.3. klo 19.10 Portugali hyväksyy kaikki siirtolaisten oleskelulupa-anomukset

Portugali on päättänyt hyväksyä kaikki nyt käsittelyssä olevat siirtolaisten oleskelulupa-anomukset. Luvat myönnetään kesäkuun loppuun saakka, kertoo esimerkiksi Barcelonassa ilmestyvä La Vanguardia -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tällä keinolla siirtolaiset pääsevät Portugalin terveydenhuollon ja sosiaaliturvan piiriin. Näin vähennetään riskiä, että koronavirus leviäisi heidän kauttaan.

29.3. klo 19.06 Pariisin keskusta ammottaa tyhjyyttään, osoittavat videokuvat

Koronavirus on tyhjentänyt Pariisin keskustan. Kaupungissa on vallinnut ulkonaliikkumiskielto 13 päivää, ja videokuvat osoittavat asukkaiden noudattavan sitä.

Notre Damen katedraalin ja Eiffel-tornin edustat ovat tyhjillään, samaten vilkkaat risteykset, kuten kuten Place de l'Etoile Riemukaaren ympärillä.

Pariisissa on vallinnut ulkonaliikkumiskielto 13 päivää, ja videokuvat osoittavat asukkaiden noudattavan sitä.

Lähde: Reuters

29.3. klo 18.50 Nyt kunnat tarjoavat noutoruokaa myös etäoppilaille – tarve yllätti pikkukaupungin

Monissa kunnissa ja kaupungeissa on viime viikolla mietitty, miten myös etäopetuksessa oleville lapsille voitaisiin tarjota lounas koulun puolesta.

Heinolassa noutolounasta ryhdyttiin jakamaan torstaina. Lähes 80 lasta saapui hakemaan lounasta Kailas-talon noutopisteeltä. Yhteensä joka viides heinolalaislapsi ilmoittautui hakemaan noutolounasta.

Espoo aloittaa maanantaina eväspussien tarjoamisen kotona olevilla oppilaille ja lukion opiskelijoille. Janakkalan kunta taas tarjoaa maanantaista alkaen perheille paketit, joka sisältää ruoka-aineet kotona valmistettaviin tai lämmitettäviin aterioihin pariksi viikoksi kerrallaan.

29.3. klo 18.26 Hallitus panee lisää paukkuja koronakriisin johtamiseen – presidentti esitti toiveen, josta hallitus ei innostunut

Koronakriisi on paljastanut, miten poliitikkojen päätösten toimeenpano ei aina ole kenenkään vastuulla. Ylen tietojen mukaan hallitus kiirehtii kriisijohtamisen muutoksia, jotka olivat olleet suunnitteilla jo aiemmin.

Vastuunjaon puutteet tulivat kouriintuntuvasti esiin viime viikolla. Julkisuudessa alettiin hämmästellä, miksi kotimaahan palaavat ihmiset matkustavat lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla, vaikka heidän tulisi olla kaksi viikkoa karanteenin kaltaisissa oloissa.

Hallitus on perustamassa ministeriöiden valmiuspäälliköistä uutta työrukkasta koronaogelmien hoitoon.

29.3. klo 18.00 Poliisi: Liikkumisrajoituksia noudatettu pääosin kuuliaisesti

Yle teki soittokierroksen yhdeksään eri poliisilaitokseen ympäri Suomea ja kysyi, onko poliisi joutunut puuttumaan yli kymmenen hengen kokoontumisiin yleisillä paikoilla.

Soittokierroksen perusteella ihmiset ovat noudattaneet fyysisten kontaktien rajoitussuosituksia pääosin hyvin.

Poliisi on kuitenkin joutunut puuttumaan satunnaisiin yli 10 hengen kokoontumisiin julkisilla paikoilla. Myös vielä auki olevat kuppilat ovat keränneet väkeä.

Metsähallituksen mukaan joidenkin luontokohteiden kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Esimerkiksi Espoon Nuuksion Haukkalammen kerrotaan olevan pahasti ruuhkautunut, minkä vuoksi sitä suositellaan vältettävän.

29.3. klo 17.42 Finanssivalvonta kehottaa suomalaispankkeja lykkäämään osinkojen maksua

Finanssivalvonta kehottaa suomalaisia pankkeja lykkäämään osinkojen maksamista ainakin syksyyn. Vastaavan suosituksen on äsken antanut myös Euroopan keskuspankki.

Suosituksen mukaan osinkojen maksamista olisi syytä lykätä ainakin lokakuun alkuun saakka. Finanssivalvonta kertoi suosituksestaan lauantaina illalla.

Pankkivalvoja antoi suosituksensa viikonloppuna, koska pankkien yhtiökokouksia on luvassa jo ensi viikolla. Osinkojen maksu on yhtiökokouksissa päätettäviä asioita.

29.3. klo 17.40 Evakuointikone räjähti Filippiineillä

Filippiinien pääkaupungin Manilan lentokentällä on räjähtänyt lentokone, jonka oli määrä lennättää koronapotilas Japaniin.

Lion Air -yhtiön West Wind 24 -tyyppisessä liikesuihkukoneessa oli yksi potilas, hänen saattajansa, kolme terveydenhoitohenkilöstön jäsentä ja kolme miehistön jäsentä. He kaikki menehtyivät turmassa.

Koneen kerrotaan olleen nousukiidossa, kun se syttyi tuleen ja räjähti. Lentokentän palokunta ei ehtinyt paikalle sammuttamaan paloa ennen räjähdystä.

Turman syytä ei tiedetä.

Reuters

29.3. klo 17.25 Pankit huolissaan: Tuleeko alkuviikosta yli seitsemänkymppisten ryntäys?

Moni pankki pyytää etenkin riskiryhmiin kuuluvia asiakkaitaan harkitsemaan vaihtoehtoja konttorissa asioimiseen, jotta riski koronaviruksen leviämiseen pienenisi.

Yleensä kuun vaihtuessa monet asiakkaat saavat eläkemaksunsa ja suuntaavat konttoreihin maksamaan laskuja tai nostamaan käteistä.

Edellä mainitut asioinnit hoituvat ilman konttorissa käyntiäkin, pankeista muistutetaan.

29.3. klo 17.12 Johtava korona-asiantuntija: Yhdysvalloissa jopa 100 000 – 200 000 kuolemantapausta

Yhdysvalloissa johtavaksi korona-asiantuntijaksi noussut tohtori Anthony Fauci arvioi, että epidemia voi vaatia maassa jopa 100 000 – 200 000 kuolonuhria.

Tauti saattaa tarttua jopa miljooniin ihmisiin, Fauci sanoi CNN-uutiskanavalle.

Fauci painotti, ettei kyseessä ole ennuste.

– Se [epidemia] on sellainen liikkuva maali, että tässä voi helposti olla väärässä tai johtaa ihmisiä harhaan.

Hän huomautti myös, että esimerkiksi koronatestien saatavuuden suhteen Yhdysvallat on nyt paljon paremmassa tilanteessa kuin esimerkiksi pari viikkoa sitten.

Faucilta kysyttiin myös, milloin hän arvelee, että liikkumisrajoituksia voidaan alkaa purkaa. Hän uskoi, että kysymys on viikoista.

– Se ei tapahdu huomenna, eikä varmasti vielä seuraavallakaan viikolla. Hieman enemmän tässä tarvitaan aikaa.

AFP

29.3. klo 16.30 Poliisi: Uudenmaan rajalla on odotettavissa huomenna huomattavaa ruuhkaa

Maanantain työmatkaliikenteessä on odotettavissa huomattavia ruuhkia Uudenmaan rajalla, muistuttaa poliisi. Poliisin mukaan on mahdotonta arvioida etukäteen, miten pitkät jonot rajalla silloin on.

– Jos mahdollista, tee etätöitä. Jos työpaikalle meneminen on välttämätöntä, matkusta ruuhka-aikojen ulkopuolella ja varaa runsaasti aikaa, sanoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Aikaa on syytä varata tavallista enemmän myös joukkoliikenteessä matkustamiseen, sillä poliisi tekee tarkistuksia junissa ja busseissa.

Poliisin suosittelee ottamaan mukaan jonkinalisen dokumentin työmatkan tarpeellisuudesta, koska se sujuvoittaa tarkastusten tekemistä. Dokumenttia voi näyttää auton ikkunan läpi, ellei poliisi kysy lisätietoja.

Poliisi tekee osalla valtaväylistä muutoksia liikennejärjestelyihin, jotta raskas liikenne sujuisi jouhevasti.

Myös sisäministeriö kehottaa varautumana ruuhkiin.

Lähde: STT

29.3. klo 16.30 Asuntolainahakemukset vähentyneet koronakriisin myötä jopa kolmanneksella

Koronakriisi näkyy myös asuntolainamarkkinoilla. Useat pankit raportoivat, että niiden vastaanottamien lainahakemusten määrä on pudonnut.

– Asuntolainahakemukset putosivat kolmanneksella yhdessä viikossa, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kehitysjohtaja Tom Miller kertoo.

Viesti on sama Danske Bankissa. Vähittäispankin Riikka Laine-Tolosen mukaan lainaneuvotteluja käydään nyt viidenneksen aiempaa vähemmän.

Osuuspankki kertoo Ylelle 25 prosentin laskusta lainahakemuksissa, tosin OP:n vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela ei pidä määrää dramaattisena.

– Suurempi muutos on ollut lyhennysvapaahakemuksissa, niitä tulee nyt kymmenkertainen määrä aiempaan verrattuna, Nummela kertoo.

29.3. klo 16.20 Ranska siirsi luotijunalla koronapotilaita ylikuormittuneista sairaaloista

Ranska järjesti sunnuntaina suuroperaation siirtääkseen koronatartunnan saaneita potilaita pois pahasti ylikuormittuneista sairaaloista maan itäosassa.

Operaatiossa käytettiin kahta erikoisvarusteltua TGV-luotijunaa, joilla kuljetettiin 36 potilasta Mulhousesta ja Nancystä maan länsiosassa sijaitseviin sairaaloihin.

Tarkoitus on tasata kuormitusta, sillä odotus on, että entistä useampi potilas tarvitsee lähipäivinä tehohoitoa.

Ranskasta on viety potilaita saamaan hoitoa myös Saksaan, Sveitsiin ja Luxemburgiin.

Ranskassa on lähes 4 300 potilasta tehohoidossa ja hengityskoneista alkaa olla pulaa. Pääministeri Edouard Philippen mukaan hallitus aikoo kasvattaa tehohoitopaikkojen määrää ja tavoitteena on, että niitä olisi 14 000. Ennen koronakriisiä paikkoja oli 5 000.

Ranskassa on todettu yli 38 000 tartuntaa, 4 600 enemmän kuin edellispäivänä. Kuolleita on virallisten lukujen mukaan yli 2 300, mutta tähän ei lasketa mukaan muita kuin sairaaloissa kuolleita. Hoito- ja vanhainkotien luvut saadaan tilastoon mukaan vasta alkavalla viikolla.

STT

29.3. klo 15.55 Maailmanlaajuinen tulitauko koronapandemian avulla?

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja paavi Francisus ovat vedonneet kaikkiin sotaa käyviin tahoihin, että ne keskeyttäisivät väkivaltaisuudet koronapandemian hoidon ajaksi.

29.3. klo 15.35 Valtioneuvoston on määrä päättää koulujen jatkosta maanantaina

Valtioneuvoston on määrä päättää maanantaina siitä, millä tavoin opetus järjestetään loppukevään ajan. Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että pitäisi järkevimpänä jatkaa etäopetusta koko kevään ajan. (siirryt toiseen palveluun)

Luukkaisen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä löytyy ymmärrystä sille, että poikkeusoloissa ei voida käydä läpi kaikkia opetussuunnitelmiin kirjattuja asioita.

Julkisuudessa on esiintynyt huolta siitä, pysyvätkö kaikki lapset mukana opetuksessa, kun he eivät osallistu lähiopetukseen.

29.3. klo 15.20 Asiantuntijat pelkäävät alkoholiongelmien kasvavan etätyössä

Koronaviruspandemian tuomat etätyöt, koulujen sulkemiset ja karanteenit ovat sulloneet monet suomalaiset perheet ja yksin elävät koteihinsa. Kriisin pelätään kärjistävän muun muassa päihteidenkäytön ja lastensuojelun ongelmia.

Muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ilmaissut huolensa pinnan alla muhivasta sosiaalisen kriisin vaarasta.

29.3. klo 15.15 Tanskassa 72 kuolonuhria

Tanskassa koronaepidemia on vaatinut tähän mennessä 72 kuolonuhria, kertovat maan viranomaiset maan yleisradion DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Luku on eilisestä noussut seitsemällä.

Yhteensä 499 henkilöä on nyt COVID-19-taudin takia sairaalahoidossa. Heistä 131 on tehohoidossa ja 113 hengityskoneessa.

Koronavirustartunnan saaneita on 2 395.

29.3. klo 15.00 Hämeen Sanomat: Suomalainen lääkäri- ja hoitajaryhmä ei lähde

Aie rekrytoida suomalaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronaviruksen runtelemaan Espanjaan ei toteudu.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo sähköpostitse Lännen Medialle, että ryhmän lähettäminen osoittautui eri käytännön syistä vaikeaksi.

Useat vapaaehtoiset suomalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat olisivat hänen mukaansa olleet valmiita lähtemään auttamaan. Monilla heillä on ennestään kokemusta kansainvälisistä avustusoperaatioista.

Järvenpää korostaa, ettei Mehiläinen ole ollut yrityksenä missään vaiheessa rekrytoimassa suomalaislääkäreitä ja sairaanhoitajia Espanjaan. (siirryt toiseen palveluun)

Torstaina Yle kertoi näin hoitohenkilökunnan rekrytointiyrityksestä Espanjaan.

Perjantaina sosiaali- ja terveysministeriö esitti toiveen, ettei ulkomaille lähdettäisi tässä tilanteessa hoitotyöhön.

29.3. klo 14.43 Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin viinanmyynti

Alkoholin myyminen on kielletty tästä päivästä lähtien Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa. Kielto on voimassa huhtikuun 15. päivään saakka.

Kiellon taustalla on erityisesti pelko lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Grönlannissa on havaittu tähän mennessä 10 koronavirustapausta. Koulut on suljettu ja ihmisten sosiaalista liikkuvuutta pyritään rajoittamaan.

Viranomaiset pelkäävät, että lasten ollessa kotona he joutuvat väkivallan kohteiksi, jos vanhempien juominen yltyy.

Grönlannissa joka kolmas lapsi on tutkimusten mukaan joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Tämän katsotaan johtuvan laajasta alkoholismista, huumeista ja piittaamattomuudesta lasten oikeuksista.

AFP

29.3. klo 13.47 Yhteensä 11 suomalaista kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 134, joista 41 on tehohoidossa. Yhteensä 11 suomalaista on kuollut koronavirukseen.

Kuolemista yhdeksän on tapahtunut HYKS-erityisvastuualueella, johon kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ohella myös Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. Yksi ihminen on kuollut Ylä-Savon alueella.

29.3. klo 13.28 Pohjois-Savossa ensimmäinen koronakuolema

Yksi Ylä-Savossa koronavirustartunnan saaneista on kuollut viruksen aiheuttamaan sairauteen. Koronavirukseen menehtynyt henkilö oli iäkäs ja kuului riskiryhmään.

Sunnuntaihin 29.3.2020 klo 11:een mennessä Ylä-Savon alueella on todettu yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

29.3. klo 12.58 Iranissa nyt yhteensä yli 2 600 kuolonuhria

Iranissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin nyt 2 640 ihmistä ja vahvistettuja tartuntoja on reilut 38 000, kertoo Iranin terveysministeriö. Viimeisen vuorokauden aikana 123 ihmistä kuoli tautiin. Yli 12 000 ihmistä on parantunut COVID-19-taudista.

Lähteet: Reuters, AFP

29.3. klo 12.50 Espanjassa yli 800 kuolemantapausta päivässä

Espanjan terveysministeriön mukaan 838 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen yhdessä vuorokaudessa. Määrä on korkein sitten epidemian alun. Eilen kuolemantapauksia kirjattiin 832.

Kuolleita on nyt yhteensä 6 528. Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen.

Vahvistettujen tartuntojen määrä nousi päivässä 72 248:sta 78 797:ään.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

29.3. klo 12.32 Kanadan pääministerin vaimo parani koronatartunnastaan

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire-Trudeau on tervehtynyt koronavirustartunnastaan. Gregoire-Trudeau kertoi Facebook-sivullaan, että Ottawan terveysviranomaisten mukaan hän on täysin terve.

– Haluan kiittää sydämeni pohjasta kaikkia niitä, jotka ovat toivottaneet minulle pikaista paranemista, Gregoire-Trudeau kirjoitti.

Gregoire-Trudeau sairastui kuluvan kuun puolivälissä palattuaan Britanniasta. Myös pääministeri Trudeau on ollut sen jälkeen kotikaranteenissa varotoimena. Pääministeri on muun muassa pitänyt tiedotustilaisuutensa kotinsa terassilla.

Trudeau on kertonut aikovansa pysyä perheensä kanssa kotikaranteenissa edelleen, vaikkei varsinaista pakkoa siihen enää olekaan.

Lähde: STT–AFP

29.3. klo 12.31 Juuso Pylkkänen, 22, on yksi monista lapsuudenkodissaan koronaevakossa olevista opiskelijoista

Poikkeusolot ovat ajaneet monta nuorta aikuista opiskelupaikkakunnilta takaisin lapsuuden kotiseudulle ja lapsuudenkotiin. Opiskeluasunnosta on muutettu takaisin omaan vanhaan huoneeseen.

Väestöliiton asiantuntija muistuttaa, että sukupolvien asuminen yhdessä on haaste ja mahdollisuus. Se edellyttää kunnioitusta ja hienotunteisuutta kaikilta.

29.3. klo 12.26 Kahdeksankymmentä kysymystä ja vastausta koronaviruksesta

Koronavirus herättää paljon kysymyksiä. Yle Uutiset etsi vastauksia ihmisten kysymyksiin ja kokosi 80 kysymystä ja vastausta tähän juttuun.

Jutusta löytyy vastauksia muun muassa kysymyksiin, jotka liittyvät koronan oireisiin ja riskiryhmiin.

29.3. klo 12.24 Aasialaiset tutkijat koronaviruksesta: "Mielestäni suurin virhe Yhdysvalloissa ja Euroopassa on, että ihmiset eivät käytä maskia"

Kasvomaskin käyttö herättää hämmennystä, koska ammattilaisetkaan eivät ole siitä samaa mieltä.

Aasialaiset koronaviruksen johtavat tutkijat suosittelevat, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset alkaisivat käyttää maskia koronaviruksen takia.

Aasialaiset ovat perinteisesti suojautuneet kasvomaskilta pandemioissa, kun taas Euroopassa ja Amerikassa suojautuminen on ollut selvästi harvinaisempaa. Koronavirus leviää nyt nopeasti etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

29.3. klo 12.09 Suomeen palaa tuhat matkustajaa päivässä – määrä vähenee kaiken aikaa

Ulkoministeriö selvittää uusien palautuslentojen tarvetta. Seuraava valtion tukema lento lähtee alkuviikosta.

Suomeen palaa tänään noin tuhat ulkomailla ollutta matkustajaa, ja määrä vähenee päivä päivältä.

Lentoja saapuu sunnuntain aikana muun muassa Dohasta, Pariisista, Lontoosta, Ruotsista ja Saksasta. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä saapuu myös lento Barcelonasta.

– Tänään saapuu yhteensä noin parituhatta matkustajaa, joista noin puolet jatkaa matkaansa muualle eli ei jää Suomeen, kertoi Kirsi Luhta Finavian viestinnästä STT:lle sunnuntaina aamupäivällä.

Saapuvien määrä on Luhdan mukaan joka päivä vähentynyt ja olettavasti vähenee edelleen, koska uusia lähtijöitä ei ole. Hän kertoo, että saapuville järjestetään terveyskysely ja heidät ohjataan karanteeniin koteihinsa tai tarvittaessa hotellimajoitukseen.

Omin avun palaavien lisäksi ulkoministeriö järjestää tarvittaessa tuettuja palautuslentoja matkailijoille. Perjantaina saapui yhteensä kolme lentoa Kyprokselta ja Portugalista.

Seuraava lento on lähdössä maanantain ja tiistain välisenä yönä Kuuban pääkaupungista Havannasta. Ulkoministeriöstä ei ainakaan toistaiseksi arvioida, kuinka paljon matkustajia lennolla on saapumassa.

Lisälentojen järjestämistä kartoitetaan. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että niistä kerrotaan mahdollisesti lähipäivinä.

Lähde: STT

29.3. klo 12.01 Koronakuolemien määrä maailmassa ylitti 30 000:n rajan

Maailmassa COVID-19-tautiin on kuollut nyt yli 30 000 ihmistä, selviää uutistoimisto Reutersin tekemästä laskelmasta. (siirryt toiseen palveluun)

29.3. klo 11.51 Pienemmillä Euroopan mailla monenlaisia ratkaisuja koronaepidemian rajoittamisessa

Sveitsissä on luotettu osin ihmisten omaehtoiseen eristäytymiseen, Valko-Venäjällä taas eletään kuin epidemiaa ei olisikaan: Hollanti tiukensi rajoituksia rantojen ruuhkauduttua, Valko-Venäjän ratkaisuna sauna ja vodka – Euroopassa erilaisia tapoja hallita koronatilannetta

29.3. klo 11.30 Yli 800 ajoneuvoa käännytettiin Uudenmaan rajoilla

Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteille saapui ensimmäisen kokonaisen vuorokauden aikana 16 555 ajoneuvoa, joista 835 jouduttiin käännyttämään.

Junissa oli vain 746 matkustajaa, joista 19 käännytettiin. Valmiuslain rikkomisesta on annettu yksi sakko ensimmäisen vuorokauden aikana.

– Poliisi ei voi antaa kenellekään etukäteen lupaa päästä läpi tarkistuspisteestä. Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkistuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti, muistuttaa operaation yleisjohtaja, ylikomisario Juha Hietala.

Sunnuntaina 29.3. tarkastuspisteille on saapunut puolenyön ja aamuyhdeksän välillä 1702 ajoneuvoa, joista 58 on jouduttu käännyttämään.

29.3. klo 11.25 Venäjällä viranomaisten mukaan 270 uutta koronavirustartuntaa, joista 197 Moskovassa

Venäjällä on todettu yhteensä yli 1 500 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoo maan koronakriisikeskus. Sen mukaan koronan aiheuttamaan tautiin olisi kuollut nyt kahdeksan ihmistä, joista neljä viimeisen vuorokauden aikana.

Lähde: TASS

29.3. klo 11.05 Mali käy vaaliuurnille - ääriryhmien iskut koronaa suurempi huolen aihe

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa 19 miljoonan asukkaan Malissa järjestetään tänään pitkään lykätyt parlamenttivaalit. Köyhässä Malissa varmistui sunnuntaina ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus. Vahvistettuja tartuntoja on 18.

Maaseudun äänestyspaikoille on uutistoimisto Afp:n mukaan tuotu käsidesiä. Pääkaupungissa Bamakossa joillekin vaalivirkailijoille on tuotu hengityssuojia ja desinfiointitarvikkeita.

Malissa valitaan kansallinen neuvosto ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen.

Äänestystä on lykätty vaaleja al-Qaedaan yhteyksissä olevien islamilaisten jihadistien uhan vuoksi.

Yli 200 000 maan sisäistä pakolaista jättää äänioikeutensa käyttämättä keskisessä ja pohjoisessa Malissa.

Vaaleja varjostaa myös opposition kärkihahmon sieppaus. Soumalia Cisse siepattiin keskiviikkona kesken kampanjatilaisuuden. Hänen uskotaan Sahelissa toimivien kapinallisten ääriryhmien käsissä. Malissa on vallassa presidentti Ibrahim Boubacar Keitan johtama ryhmittymä.

Lähde: AFP

29.3. klo 10.23 Saksassa yli 50 000 vahvistettua koronatapausta

Saksassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on noussut noin 52 500:aan ja koronakuolemien määrä 389:ään, kertoo Robert Koch -instituutti.

Lähde: Reuters

29.3. klo 9.32 Suomessa on nyt 1218 koronavirustartuntaa

THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on nyt 1218 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Luku on noussut 55:llä lauantaista.

Eniten tartuntoja, 810, on HUSin alueella.

29.3. klo 9.21 Päästöt laskevat eli onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta?

Ovatko koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet samalla myös ilmastoteko? Voisiko edes niistä iloita, kun maailma on muuten alkanut näyttää tieteiselokuvien dystopialta?

Päinvastoin, sanoo ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen Helsingin yliopistosta.

– Kokonaisuuden kannalta tämä on se kauhuskenaario.

Hukkisen mielestä koronavirus tarjoaa pelottavan oppitunnin suhteessa ilmastonmuutokseen.

– Tämä on surullista, kun kerran tiedämme, että voisimme rauhallisemminkin keinoin päästä eroon vaikkapa lentoliikenteen ongelmista.

Lue lisää ilmastonmuutoksesta ja koronaviruksesta täältä.

29.3. klo 8.45 Kiinassa uusien koronatapausten määrä laskussa

Manner-Kiinassa todettiin lauantaina 45 uutta koronavirustapausta eli yhdeksän tapausta vähemmän kuin edellisenä päivänä. Suurin osa Kiinassa viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista on ollut peräisin ulkomailta kotiin palanneilta kiinalaisilta. Kiinassa pysyneiden kesken uusia vahvistettuja tartuntoja on tullut vain kuusi.

Kiina on määrännyt lentoyhtiöitä vähentämään kansainvälisiä lentoja merkittävästi sunnuntaista lähtien. Lauantaina Kiinassa tuli voimaan ulkomaalaisten maahantulorajoituksia.

Lähde: Reuters

29.3. klo 8.30 Miten koronapandemia vaikuttaa demokratiaan?

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen käsittelee jutussaan sitä, miten koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet demokratian tilaan Saksassa, Unkarissa ja Suomessa: Tuhkaako korona myös demokratian? Pandemia palautti Eurooppaan vahvan valtion, mutta pitkä kriisi vaatii myös uudenlaista kansalaisuutta

29.3. klo 7.00 Yhdysvalloissa kuoli koronaan tiettävästi maan ensimmäinen liittovaltion vanki

Yhdysvalloissa Louisianan osavaltiossa 49-vuotias vanki on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hänestä tuli tiettävästi ensimmäinen liittovaltion vankilassa COVID-19-tautiin kuollut vanki. Liittovaltion vankilaviraston mukaan yhteensä 14 vangilla ja 13:lla vankeinhoitohenkilökuntaan kuuluvalla on todettu koronavirustauti Yhdysvaltain liittovaltion vankiloissa. Vankiloiden on pelätty Yhdysvalloissa joutuvan pahoin koronaepidemian kouriin, sillä niissä on usein ahtaat olot ja heikko terveydenhuollon taso.

Lähteet: Reuters, AP

29.3. klo 6.50 Yhdysvalloissa harvinainen kuolemantapaus: alle vuoden ikäinen pikkulapsi kuoli koronatautiin

Yhdysvalloissa Illinoisin osavaltiossa alle vuoden ikäinen pikkulapsi on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Asiasta kertoivat osavaltion kuvernööri ja terveysviranomaiset, joiden mukaan kuolinsyystä tehdään perusteellinen selvitys.

Lapsella oli todettu koronavirustartunta.

Pikkulapsen kuolemantapaus COVID-19-tautiin on äärimmäisen harvinainen. Lukuisten tutkimusten mukaan tauti on vaarallinen erityisesti iäkkäille ihmisille ja heille, joilla on joitakin perussairauksia.

STT (lähde: AFP)

29.3. klo 5.08 Meksiko kehottaa kansalaisiaan pysymään kotona

Meksiko kehottaa kansalaisiaan pysyttelemään kotonaan kuukauden, jotta koronavirustartuntojen leviäminen maassa saataisiin kuriin.

Meksikossa on vahvistettu tähän mennessä 848 tautitapausta. Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on raportoitu maassa 16.

29.3. klo 2.37 Trump: New Yorkia ei määrätä karanteeniin

Presidentti Donald Trump on perunut puheitaan New Yorkin osavaltion määräämisestä karanteeniin. Hän kertoo keskustelleensa aiheesta terveysviranomaisten kanssa ja tulleensa siihen tulokseen, ettei karanteenitoimiin ole nyt aihetta.

Trump väläytti aiemmin mahdollisuutta määrätä New Yorkin osavaltio viikon tai kahden karanteeniin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Sama määräys olisi koskenut myös New Jerseyn osavaltiota ja osia Connecticutista.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC kehottaa kuitenkin edellä mainittujen alueiden asukkaita välttämään kahden viikon ajan liikkumista muihin osavaltioihin muista kuin aivan välttämättömistä syistä.

29.3. klo 1.16 Oikeus kielsi Brasiliassa hallitusta kampanjoimasta koronaeristystä vastaan

Brasiliassa oikeus on kieltänyt hallitusta jatkamasta kampanjointia, joissa arvostellaan koronaviruseristystä.

Presidentti Jair Bolsonaro jakoi torstaina Facebookissa videon, jossa ajoneuvoletkassa juhlittiin yritysten ja koulujen avautumista Santa Catarinan osavaltiossa maan eteläosassa. Presidentin poika, senaattori Flavio Bolsonaro puolestaan jakoi hallituksen kampanjavideon, jonka iskulauseena on "Brasilia ei voi pysähtyä".

Toiminnan seurauksena oikeuskanslerin toimisto haki oikeudesta lupaa lopettaa kampanja.

Kampanjavideossa kehotetaan brasilialaisia jatkamaan normaalia elämää. Oikeus kielsi myös Brasilian hallitukseen kytköksissä olevia jakamasta videota, jolla esitetyt tiedot eivät perustu tieteelliseen tietoon.

Lähteet: STT, AFP

29.3. klo 1.12 USA:ssa kuolemantapausten määrä ylitti 2000:n

Yhdysvalloissa vahvistettujen koronakuolemien määrä on ylittänyt 2000:n rajan.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa oli lauantaina menehtynyt koronaviruksen seurauksena 2010 ihmistä. Noin neljännes kuolemantapauksista on New Yorkista.

Kaikkiaan vahvistettuja tartuntapauksia on maassa nyt 121 000.

Lue tästä aiemmat koronapäivitykset.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan