Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 97 uutta tartuntaa, Ylen suora erikoislähetys ja hallituksen info tuesta yrityksille klo 10

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Hengityssuojaimia käyttäviä ihmisiä New Yorkin kadulla 2. huhtikuuta.
Hengityssuojaimia käyttäviä ihmisiä New Yorkin kadulla 2. huhtikuuta. Vanessa Carvalho / AOP
  • THL:n mukaan yli miljoona suomalaista kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin. Sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita on yhteensä noin 200 000. Iän puolesta riskiryhmään kuuluu noin 870 000.
  • Suomessa on 1 615 laboratoriovarmennettua tartuntaa (THL 3.4. klo 8.55). Kuolleita on 19 (THL 2.4. klo 15.45).
  • Hallitus jatkaa rajoitustoimenpiteitä 13. toukokuuta saakka. Ravintolat suljetaan 4. huhtikuuta alkaen, koulusulkua jatketaan, rajat suljetaan tiukemmin, testausta lisätään.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

THL: Suomessa 97 uutta varmistettua koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 97 uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa, selviää THL:n luvuista. Suomessa on nyt yhteensä 1 615 tartuntaa.

3.4. klo 8.12 HUSin testauskapasiteetti vajaakäytössä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) voisi tehdä paljon enemmän koronavirustestejä kuin mitä nyt tehdään. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että näytteitä otetaan 500 päivässä, kun kapasiteetti on 1 500.

– Saamme suurin piirtein kaikki testattua, mitä tarvitsee. Nyt on helpompi päästä testiin, Mäkijärvi sanoo Ylen aamun haastattelussa.

Mäkijärven mukaan testejä kannattaisi ottaa enemmän ja kriteereitä laajentaa, jotta saisimme paremman käsityksen epidemian lisääntymisestä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoo, että Suomessa tehdään nyt yhteensä 2 500 testiä päivässä. Määrän nostamiseksi tarvittaisiin kuitenkin lisää koeputkia, tikkuja ja viruksen testiaineita.

3.4. klo 8.05 CNN: Meksikoon bilettämään lähteneistä texasilaisista opiskelijoista kymmenillä on todettu koronatartunta

Kaksi viikkoa sitten noin 70 parikymppistä Texasin yliopiston nuorta lähti Austinista lentäen lomalle Meksikoon.

He lähtivät, vaikka Yhdysvalloissa oli ohjeistettu välttämään tarpeetonta lentomatkailua sekä yli kymmenen hengen kokoontumisia.

Nyt kyseisen yliopiston tiedottaja myöntää televisioyhtiö CNN:lle, että 44:llä Meksikossa lomailleella nuorella on todettu koronavirus.

Kymmeniä samalla tilauslennolla olleita tarkkaillaan koronaoireiden varalta. Osa Cabo San Lucasissa olleista nuorista palasi myös kaupallisilla lennoilla, mikä merkitsee, että niiden muilla matkustajillakin oli riski saada tartunta.

Austinin pormestari Steve Adler määräsi kaupunkilaiset pysymään kodeissaan 24. maaliskuuta. Meksikoa koskevia matkustusrajoituksia ei ollut voimassa nuorten lomamatkan aikana.

Texasin osavaltiokongressin edustajainhuoneen puhemies Dennis Bonnen (rep.) sanookin suoraan kevätlomailijoille:

– Lopettakaa pers..ly. Älkää tuijottako omaan napaanne. Samantekevää, mitä ajattelette tilanteen vakavuudesta, se on vakava. Samantekevää, uskotteko tämän voivan vaikuttaa teihin, se vaikuttaa.

3.4. klo 7.55 Ylen erikoislähetys ja hallituksen info yrittäjien tukemisesta klo 10

Hallitus pitää aamupäivällä koronaan liittyvän tilannekatsauksen, jossa kerrotaan muun muassa yrittäjien tukemisesta ja yksityishenkilöiden taloudellisen ahdingon helpottamisesta. Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa kello 10.15.

Tilaisuus näytetään suorana kello 10 alkavassa Ylen erikoislähetyksessä, jota voit seurata Yle Areenassa ja TV1:ssä. Erikoislähetyksen juontaa Marja Sannikka, ja vieraana on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa ovat paikalla oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

3.4. klo 7.45 HUS alkaa tutkia kahta lääkettä COVID-19-tautiin

HUSin tehohoito-osastoilla aletaan tutkia COVID-19-taudin hoitoa kahdella jo käytössä olevalla lääkkeellä.

Kyseessä on kaksi tulehdustilaa hillitsevää biologista lääkettä, joista toista käytetään MS-taudin ja toista nivelreuman hoidossa.

Lääkehoitotutkimus, on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n tukemaa kansainvälistä REMAP-CAP-tutkimusta.

3.4. klo 7.40 BBC: 30 000 merimiestä ei pääse rahtilaivoilta pois

Kansainvälisessä mediassa on uutisoitu näyttävästi risteilyalusten ongelmista, viimeisimpänä on seurattu kolme viikkoa koronaviruspotilaiden kanssa seilanneen Zaandamin pääsyä Floridaan.

Mutta samaan aikaan maailman merillä on merimiehiä jumissa rahtilaivoilla. Lontoossa päämajaansa pitävä laivarahtiyrityksiä edustava International Chamber of Shipping arvioi, että merillä on kymmeniä tuhansia merimiehiä jumissa, koska satamia on suljettu ja maihinpääsyä rajoitettu.

BBC:n haastattelema kauppayhdistyksen puheenjohtaja Esben Poulsson arvioi, että noin 30 000 laivojen henkilöstöön kuuluvaa on jumissa, eikä pääse kotiin:

– Se on kuin tikittävä aikapommi, sanoo Poulsson.

Merimiesten terveyden lisäksi vaarassa ovat merirahdit ja niiden myötä erilaisten hyödykkeiden toimitusketjut.

3.4. klo 6.40 Yhdysvalloissa pienten ja keskisuurten yritysten lainoitus alkaa tänään

Yhdysvalloissa runsaan kahden tuhannen miljardin dollarin talouden kriisipakettiin kuuluva pienten ja keskisuurten yritysten lainoitus alkaa tänään. Lainoitukseen on varattu 350 miljardia dollaria.

Lainoja voivat hakea alle 500 työntekijän yritykset, joita on Yhdysvalloissa satoja tuhansia.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin lupasi torstai-iltaisessa Valkoisen talon koronatiedotustilaisuudessa, että lainoja saa saman tien:

– Tämä toimii huomenna Saat rahat, saat ne samana päivänä.

Hän kuitenkin varoitti, että vaikka apu alkaakin toimia, se ei tarkoita, että kaikki saisivat lainan samana päivänä.

Yritysten pitää täyttää yksinkertainen kaavake, valtiovarainministeriö takaa lainan ja sen maksamisestakin pääsee, jos yritys pitää kaikki työntekijänsä tai palkkaa takaisin ne, jotka se on ehkä jo ehtinyt irtisanoa.

– Haluamme, että sinulla on yritys, jonka voit nopeasti avata uudelleen, kun se taas on mahdollista, sanoi Mnuchin.

Mutta kuten eilen aamulla tässä kokoomajutussa jo kerrottiin, pankit ovat arvostelleet lainapakettia siitä, ettei heillä ole tarpeeksi yksityiskohtaisia tietoja sen soveltamiseksi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain suurimman pankin, JPMorganChasen nettisivuilla sanotaan (siirryt toiseen palveluun): "Rahalaitokset kuten omamme odottavat yhä ohjeita SBA:lta (pienyrityksiä tukeva liittovaltion virasto) ja valtiovarainministeriöltä. Tämän seurauksena Chase ei todennäköisesti kykene aloittamaan hakemusten hyväksyntää perjantaina, 3. huhtikuuta, kuten olisimme toivoneet."

Mnuchin sanoo neuvotelleensa tärkeimpin pankkien johtajien kanssa.

Mnuchin lupasi myös, että amerikkalaisperheille luvatut raha-avustukset alkavat kahden viikon sisällä. Esimerkiksi kaksilapsinen, kahden aikuisen perhe saa (mikäli pariskunta alittaa 150 000 dollarin tulorajan) 3 400 dollaria.

Uutistoimisto AP:n saaman muistion mukaan maksatusta haittaa kuitenkin, jos veroviranomaisilla ei ole asiakkaiden tilitietoja. Tällaisia henkilöitä ovat muun muassa sosiaalitukien varassa elävät, joiden ei tarvitse tehdä veroilmoitusta. Tilitietoja ei ole saatu kahden viime vuoden aikana noin sadalta miljoonalta amerikkalaiselta. Heille tuki joudutaan jakamaan shekkeinä, minkä vuoksi maksatus saattaa venyä elokuulle saakka.

Yhdysvaltain talous on kärsinyt suuresti koronapandemiasta ja sen torjumiseksi määrätyistä rajoituksista. Vielä helmikuussa työttömyysaste oli vain 3,5 prosenttia, alin luku 50 vuoteen. Vain viikkoja myöhemmin 10 miljoonaa amerikkalaista oli ilmoittautunut työttömäksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

3.4. klo 6.05 Kiinassa vietetään lauantaina hiljaista hetkeä koronasankarien muistoksi, wuhanilaisia varoitetaan

Kiinassa koronapandemian alkualueella Wuhanissa varoitetaan kansalaisia pysymään valppaina, vaikka karanteenimääräyksiä vähitellen aletaankin purkaa. Matkustusrajoituksia puretaan ensi keskiviikkona.

Omaehtoista karanteenia on edelleen syytä jatkaa ja välttää tarpeetonta ulosmenoa.

Terveysviranomaiset varautuvat pandemian toiseen aaltoon, vaikka tartuntoja tällä hetkellä tuleekin enää vain joitain kymmeniä päivässä, ja nekin ovat enimmäkseen ulkomailta tulleiden tartuntoja. Perjantaina kerrottiin neljästä kuolleesta ja 31 uudesta diagnoosista, joista 29 on ulkomailta tulleita.

Kaikkiaan koronavirustartunnan saaneita on lähes 82 000 ja kuolleita 3 322.

Lauantaina koko maassa vietetään aamukymmeneltä kolmen minuutin hiljaista hetkeä niiden sankarien muistoksi, jotka kuolivat taistelussa pandemiaa vastaan.

Lähteet: AP, Reuters

3.4. klo 6.00 Korona synkisti yrittäjien mielet

Koronaepidemian takia monen yrityksen tulevaisuus on vaakalaudalla. Asiakkaat ovat kadonneet eikä kassaan tule rahaa. Kiinteät kulut kuitenkin juoksevat, ja yrityksissä epävarmuus lisääntyy päivä päivältä.

Etelä-Pohjanmaalla paikalliset yrittäjät perustivat yrittäjille tarkoitetun vertaistukipuhelimen. Vapaaehtoisia päivystäjiä on ringissä nyt kahdeksan. Yrittäjillä talousasiat ovat ajatuksissa päällimmäisinä, mutta myös huoli omasta jaksamisesta alkaa kasvaa.

– Yrittäjät ovat ajattelutavaltaan sellaisia, että ei helposti anneta periksi. Mutta tällä hetkellä on myös niitä yrittäjiä, jotka ovat aika epätoivoisia, toteaa parturi-kampaamoalan yrittäjä Kati Myllykoski Alavudelta.

3.4. klo 5.04 Bensan hinta halventunut reippaasti viime viikkoina

Bensiini on halventunut viime aikoina tuntuvasti. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E10-laadun keskihinta oli keskiviikkona 1,36 euroa litralta. Dieselin keskihinta oli 1,25 euroa litralta.

Energiayhtiö St1:n mukaan hinnat ovat tulleet alas 10–15 senttiä litralta sen jälkeen, kun Saudi-Arabia ja Venäjä aloittivat hintasodan muutama viikko sitten.

Bensan hintaan on vaikuttanut raakaöljyn hinnan putoamisen lisäksi koronakriisi, jonka seurauksena liikennemäärät ovat vähentyneet Suomessa jopa 30–40 prosenttia.

STT

3.4. klo 4.19 Airbnb laski sisäistä arvoaan

Kodinvuokrausyhtiö Airbnb on laskenut yrityksen sisäistä arvoaan 16 prosentilla. Airbnb:n kautta tehtävät varaukset ovat laskeneet rajusti koronaviruspandemian myötä, kertoo the Financial Times (siirryt toiseen palveluun). Yhtiön sisäiseksi arvoksi on nyt laskettu 26 miljardia dollaria. Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky kertoi arvonlaskusta yhtiölle torstaina.

Lähde: Reuters

3.4. klo 3.49 Yhdysvalloissa kuoli yli tuhat ihmistä vuorokaudessa

Yhdysvalloissa 1 169 ihmistä on kuollut vuorokaudessa koronaviruksen seurauksena. Se on maan korkein päiväluku. Tieto perustuu Johns Hopkinsin yliopiston tilastoihin.

STT

3.4. klo 3.39 Olutta ja lonkeroa ostetaan normaalia enemmän

Suomalaisten hamstrausostaminen on nyt tasaantunut, mutta alkoholijuomien myynti on jatkanut rauhallista kasvuaan päivittäistavarakaupoissa, S-Ryhmästä kerrotaan. Koko maassa oluiden ja lonkeroiden myynti on ollut viime viikkoina noin kymmenen prosenttia tavallista suurempaa.

Alkossa puolestaan asiakkaat ovat käyttäneet ostoksiinsa keskimääräistä suurempia summia, eli moni ostaa enemmän kerralla. Samaan aikaan Alkon käyntimäärissä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Vielä auki olleiden ravintoloiden sulkeminen koronaepidemian takia saattaa näkyä alkoholin myynnissä tulevina viikkoina.

STT

3.4. klo 2.53 Kuluttajaliitto avasi koronavirusneuvonnan

Peruuntuiko ennakkoon maksettu lomamatka tai konsertti? Kuluttajaliitto on avannut kaikille avoimen ja maksuttoman neuvontapuhelimen, jonne voi ottaa yhteyttä korona-aiheisten kuluttajakysymysten kanssa.

Koronaneuvonnassa autetaan kysymyksissä, jotka liittyvät esimerkiksi kotimaan ja ulkomaan matkustamiseen sekä ennakkoon varattujen palveluiden peruuntumiseen. Kuluttajaliitto auttaa myös potilaan oikeuksiin liittyvissä asioissa.

Neuvonta palvelee maanantaisin kello 12–14 sekä perjantaisin kello 14–16 numerossa 09 4542 2121.

STT

3.4. klo 2.38 Trumpin hallinto pohtii kasvojen suojaamista

Presidentti Donald Trumpin hallinto valmistelee uutta ohjeistusta, jonka mukaan ihmisten tulisi sonnustautua kasvot peittävään maskiin pahimmilla koronavirusalueilla, kertoo uutistoimisto AP.

AP:n mukaan tarkoituksena olisi käyttää maskeja, jotka eivät ole terveydenhoitoalalla käytössä. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi ihmisten omat huivit. Kasvojen peittäminen tulisi kyseeseen esimerkiksi kaupassa- tai apteekissakäynnin aikana.

Lue lisää: Trumpin hallinto suunnittelee ohjeistusta kasvojen peittämiseksi – New Yorkin pormestari kehottaa tekemään sen jo nyt

3.4. klo 1.47 Zaandam-risteilyalus pääsi maihin Floridassa

Koronaviruspotilaita kuljettava Zaandam ja sisaraluksensa Rotterdam ovat rantautuneet Floridan Fort Lauderdalen Evergladesin satamaan, kertoo uutistoimisto AP. Zaandam ehti seilata merellä kolme viikkoa ilman rantautumista, kun mikään satama ei halunnut ottaa sitä vastaan.

2.4. klo 23.16 Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen ja rajoittamistoimien pidentämisen

Eduskunta hyväksyi myöhään illalla ravintoloiden sulkemisen ja valmiuslain rajoittamistoimien jatkamisen. Ravintolat menevät kiinni lauantaina. Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu. Näillä näkymin ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

2.4. klo 22.45 Maailmassa on yli miljoona koronavirustartuntaa

Maailmassa on rekisteröity jo yli miljoona koronavirustartuntaa, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tietokannasta. Eniten tapauksia on havaittu Yhdysvalloissa, yli 230 000.

Koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti tänään torstaina 50 000 rajan. Pahimmin koronavirus on koetellut Italiaa, jossa kuolleita on jo lähes 14 000, ja Espanjaa, jossa uhreja on noin 10 000.

2.4. klo 22.26 Perussuomalaisten Tavio haluaisi presidentin koronakriisin operatiiviseen johtoon

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio haluaa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö johtaisi operatiivisesti koronakriisiä.

– Kun kriisin suuruus oli selvä, siinä tilanteessa odotin presidentti Niinistöltä sellaista ulostuloa, että hän olisi ryhtynyt operatiiviseksi johtajaksi, Ville Tavio sanoi Ylen A-studiossa.

Juontaja Annika Damström varmisti asian vielä kysymällä Taviolta, onko tämä sitä mieltä, että tasavallan presidentti johtaisi koronakriisiä hallituksen ohi.

– Alun alkaen vähän odotin, että niin olisi käynyt, Tavio sanoi.

Tavion toive ei istu yhteen Suomen perustuslain kanssa. Lain mukaan sisäpolitiikkaa johtaa hallitus.

2.4. klo 21.25 Hallitus pelastaa taloutta uuden kriisiryhmän avulla

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä johtaa kriisiryhmää, joka etsii keinoja Suomen talouden hoitamiseen koronakriisin jälkeen. Hän arvioi, että inflaatio hoitaa osan kriisin aikana kertyneestä velkataakasta, mutta edessä on myös säästöjä ja veronkorotuksia.

Vihriälän johtaman ryhmän ratkaisujen pohdinta on alkanut musertavassa tilanteessa. Epätoivoon ei kuitenkaan ole syytä.

– Positiivista on, että tämä ei ole välttämättä pitkäaikainen samalla tavalla kuin finanssikriisi tai 1990-luvun lama olivat, Vihriälä sanoo.

Näin siksi, että talousromahduksen taustalla ovat hallituksen epidemian taltuttamiseksi pystyttämät rajoitustoimet eikä talous itsessään. Kun rajoitustoimia päästään poistamaan, voi toipuminenkin olla hyvin nopeaa – jos talous on pystytty pitämään jollakin tavalla toimintakuntoisena ja ilman isoja vaurioita.

2.4. klo 20.42 Ranskassa päivittäinen koronakuolemien määrä laski

Ranskan sairaaloissa on kuluneen vuorokauden aikana kuollut 471 ihmistä koronavirukseen, kertovat maan terveysviranomaiset. Eilen maassa kirjattiin 507 koronakuolemaa.

Ranskassa on kuollut nyt yhteensä 5 387 ihmistä koronan vuoksi, heistä 4 503 sairaaloissa. Ranskan viranomaiset ilmoittivat tänään ensi kerran kuolleiden kokonaismäärän, johon on sisällytetty sairaaloiden lisäksi vanhainkodeissa kuolleet.

Viranomaisten mukaan vanhainkodeissa on kuollut kaikkiaan 884 vanhusta koronaviruksen vuoksi. Erityistä huolta Ranskassa kannetaan vanhusten tilasta.

Maassa tunnistettiin viime vuorokauden aikana yli 2 000 uutta koronatapausta. Tartuntoja on nyt 59 105.

Lähteet: AFP, Reuters

Korjattu 2.4. klo 21.08: uutistoimisto Reuters korjasi ilmoittamiaan tietoja uusien tartuntojen määrästä.

2.4. klo 20.40 Liikenne Uudenmaan rajoilla pienessä kasvussa

Uudenmaan tarkastuspisteiden liikennemäärät nousivat torstaina hieman edellispäivistä. Tarkastuspisteille saapui torstain aikana reilut 39 800 ajoneuvoa, kertoo Helsingin poliisi.

Aamuyhdeksään mennessä tarkastuspisteille oli saapunut noin 12 700 ajoneuvoa, joista käännytettiin 20 ajoneuvoa. Yhdeksän ja kuuden välillä ajoneuvoja tarkistettiin reilut 27 100, joista käännytettiin 119.

Poliisin mukaan liikenne tarkastuspaikoilla on sujunut rauhallisesti ja tarkastukset ovat sujuneet asiallisesti.

Junissa tarkastettiin aamuyhdeksään mennessä 147 matkustajan matkan syy. Vain yksi matkustaja jouduttiin käännyttämään. Iltaan mennessä junissa tarkastettiin 552 matkustajaa, joista yhdeksän käännytettiin.

Valmiuslain rikkomisesta annettiin torstai-iltaan mennessä yksi sakko.

Lähde: STT

2.4. klo 20.00 Miten matkailu muuttuu, perutaanko festarit – asiantuntijat vastasivat nuorten kysymyksiin

Yle Uutisten ja Yle Kioskin Koronteeni live & chatissä nuoret pääsivät esittämään heitä askarruttavia kysymyksiä asiantuntijoille. Katso tästä suosituimmat kysymykset vastauksineen.

2.4. klo 19.56 Koronavirukseen on kuollut koko maailmassa jo yli 50 000 ihmistä

Johns Hopkins -yliopiston ylläpitämän tietokannan mukaan (siirryt toiseen palveluun) koronavirukseen on kuollut maailmanlaajuisesti jo yli 50 000 ihmistä.

Rekisteröityjen koronavirustapausten määrä ylittää puolestaan pian miljoonan rajan: tartuntoja on tiedossa jo yli 965 000.

2.4. klo 19.52 Finlandia-talon valaistus kunnioittaa kriittistä työtä tekeviä

Finlandia-talon julkisivu valaistaan siniseksi joka ilta lauantaista alkaen, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Vapaavuoren mukaan valaisulla halutaan kunnioittaa hoitohenkilökuntaa ja muuta kriittistä työtä tekeviä.

– Toivottavasti kaunis valaistus ilahduttaa meitä kaikkia, Vapaavuori kirjoittaa Twitterissä.

2.4. klo 19.15 Italiassa 760 uutta koronakuolemaa

Italiassa 760 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin viime vuorokauden aikana, terveysviranomaiset kertovat. Kuolleita on nyt yhteensä 13 915.

Uusien kuolemien määrä nousi hieman eilisestä, jolloin kerrottiin 727 ihmisen menehtyneen.

Vahvistettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 115 242, kun eilen se oli 110 574. Uusia tapauksia havaittiin päivässä 4 668, mikä on noin sata tapausta eilistä vähemmän.

Lähde: Reuters

2.4. klo 19.13 Koronaepidemia pakottaa USA:n demokraatit siirtämään puoluekokoustaan

Yhdysvalloissa demokraattisen puolueen johto on ilmoittanut puoluekokouksen siirtämisestä kuukaudella koronaepidemian takia. Puoluekokous järjestetään elokuun 17. päivänä Milwaukeessa, Wisconsinissa.

Puoluekokouksessa vahvistetaan demokraattien presidenttiehdokas Donald Trumpia vastaan.

Demokraattien kärkiehdokas Joe Biden oli vaatinut massatapahtuman siirtoa jo aiemmin turvallisuussyistä koronaepidemian vuoksi. Republikaanien puoluekokouksen on määrä alkaa elokuun 24. päivä Charlottessa, Pohjois-Carolinassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

2.4. klo 18.48 New Yorkissa jo 2 373 kuollut koronaan

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa yhteensä jo 2 373 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen, kertoo kuvernööri Andrew Cuomo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eilen ilmoitettu siihenastinen kuolleiden määrä oli 1 941.

Vahvistettujen koronatartuntojen määrä nousi vuorokaudessa 92 381:een eilisestä 83 712:sta, Cuomo ilmoitti tänään torstaina.

Cuomo sanoi, että epidemian huippu on odotettavissa 7–30 päivän kuluessa. Hengityskoneita on hänen mukaansa tällä hetkellä varastossa niin, että ne riittävät nykytahdilla vielä kuudeksi päiväksi.

Cuomon mukaan jo 21 000 muissa osavaltioissa asuvaa terveydenhuollon työntekijää on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tulemaan avuksi New Yorkiin.

New Yorkin sairaaloissa on nyt hoidettavana 13 383 koronapotilasta, kun eilen heitä oli 12 226.

Lähde: Reuters

2.4. klo 17.26 Hallitus kertoo yrittäjien auttamisesta huomenna klo 10.15

Hallitus pitää huomenna perjantaina koronaan liittyvän tilannekatsauksen klo 10.15. Tällä kertaa katsauksessa keskitytään mm. yrittäjien tukeen ja yritysrahoitukseen. Paikalla ovat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Voit seurata tilaisuutta suorana mm. Ylen verkkosivuilla.

2.4. klo 17.23 Putin: Venäläisten pysyttävä poissa töistä vappuun asti

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut televisiopuheessa, että useimpien venäläisten tulee pysytellä poissa töistä 30. huhtikuuta saakka koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Aiempi määräys työntekijöiden kotona pysymisestä koski vain tätä viikkoa.

Välttämättömiksi määritellyillä aloilla työt jatkuvat. Ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki.

Putinin mukaan Venäjän koronaviruksen vastaiset toimet ovat auttaneet, mutta hän varoitti, että tartuntojen huippua ei ole vielä nähty.

Lähteet: AP, Reuters

2.4. klo 16.53 Lapin rajan sulkeminen osoittautui hankalaksi

Rajaliikenteen rajoittaminen Lapissa on osoittautunut vaikeammaksi kysymykseksi kuin hallituksessa etukäteen ajateltiin.

Ylelle kerrotaan eri lähteistä, että työvoiman liikkumisen rajoittaminen ei ole yksinkertaista. Reittiä on yritetty etsiä jo useita päiviä.

Asia on noussut myös diplomaattiseksi kysymykseksi: Ruotsi ja Norja eivät halua Suomen rajoittavan rajan yli kulkevaa liikennettä. Ylen tietojen mukaan asiasta on käyty neuvotteluja ministeritasolla asti.

2.4. klo 16.32 Perustuslakivaliokunta puoltaa ravintoloiden sulkemista ja rajoittamistoimien pidentämistä

Perustuslakivaliokunta puoltaa valtioneuvoston täydentävää asetusta, jolla ravintolat pannaan säppiin lauantaina.

Ravintoloiden ja kahviloiden pitää valtioneuvoston asetuksen mukaan sulkea ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta.

Perustuslakivaliokunta puoltaa pienin reunahuomautuksin myös valmiuslain rajoittamistoimien pidentämistä.

Hallitus antoi aiemmin tällä viikolla ehdotuksensa, jonka mukaan valmiuslain nojalla annettuja rajoituksia jatketaan 13. toukokuuta asti. Nykyisellään ne ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

2.4. klo 16.30 Lääketeollisuus ry: Vanha malarialääke hydroklorokiini näyttäisi lieventäneen infektiota

Koronaviruksen oireita helpottavia lääkettä etsitään ja tutkitaan kuumeisesti. Lääketeollisuus ry:n tieteellisen ryhmän puheenjohtaja Juhana Idänpää-Heikkilä kertoi Ylen erikoislähetyksessä, että maailmalla on tehty jo pieniä tutkimuksia sairaalapotilailla, joissa vanha malarialääke hydroklorokiini näyttäisi lieventäneen infektiota.

– Sillä on saatu taudin kestoa lyhennettyä muutamalla päivällä, mutta vahvaa näyttöä ei ole, Idänpää-Heikkilä sanoo.

Lääke on jo nyt myös Suomessa ollut sairaaloissa käytössä.

– Nyt täytyy muistaa, että näillä lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, eli niiden laajamittainen käyttö ei ole mitenkään ongelmatonta. On kuitenkin hienoa, jos niistä saadaan apua vaikeille, sairaalahoitoa vaativille potilaille.

Yleisesti ottaen Idänpään-Heikkilä arvioi, että aikaa kuluisi ainakin vuosi ennen kuin tutkimus jonkin lääkkeen tepsivyydestä saataisiin valmiiksi.

2.4. klo 16.22 Yli kuusi miljoonaa yhdysvaltalaista lisää haki työttömyyskorvauksia viime viikolla

Yli 6,6 miljoonaa uutta työtöntä haki työttömyyskorvauksia Yhdysvalloissa viime viikolla, kertoo maan työministeriö. Se on suurin koskaan viikossa rekisteröity uusien hakijoiden määrä.

Aiempi ennätys oli edeltävältä viikolta, jolloin työttömyyskorvauksia haki 3,3 miljoonaa uutta työtöntä. Työttömien määrä on siis kasvanut kymmenellä miljoonalla kahdessa viikossa.

Lähes kaikki osavaltiot selittävät hakemusmäärän lisääntymistä koronavirusepidemailla. Epidemia vaikuttaa niin palvelualojen, teollisuuden kuin vähittäiskaupankin työpaikkoihin.

Työttömyyskorvaushakemusten määrä on ylittänyt kaikki taloustieteilijöiden arviot. Vuosi sitten vastaavalla viikolla jätettiin 211 000 uutta työttömyyskorvaushakemusta.

Lähde: AFP

2.4. klo 16.18 Wärtsilä aloittaa koko Suomea koskevat yt-neuvottelut

Teknologiayhtiö Wärtsilä on tänään aloittanut koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut Suomessa. Se tavoittelee määräaikaisia, enintään 90 päivän lomautuksia. Syyksi kerrotaan koronaviruspandemiasta johtuvat tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

2.4. klo 15.45 Suomessa nyt 19 kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin

THL:n tuoreiden lukujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on kuollut 19 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Sairaalassa on 160 ihmistä, joista tehohoidossa on 65.

2.4. klo 15.34 Reuters: Iranille työskentelevät hakkerit yrittäneet murtautua WHO:n sähköposteihin

Iranin hallituksen etuja ajavat hakkerit ovat yrittäneet murtautua Maailman terveysjärjestön (WHO) työntekijöiden henkiökohtaisiin sähköposteihin, kertoo uutistoimisto Reuters. Se perustaa tietonsa neljälle nimettömänä esiintyvälle lähteelle.

Iran kiistää Reutersin tiedot.

WHO:n tiedottaja vahvistaa hyökkäyksen Reutersille, mutta sanoo, ettei järjestö tiedä hakkereiden alkuperää. Hänen mukaansa työntekijöiden sähköpostitilit eivät olisi vaarantuneet.

Reutersin mukaan WHO:hon kohdistuneet hakkeriyritykset ovat kaksinkertaistuneet koronaviruksen puhkeamisen jälkeen.

Lähde: Reuters

2.4. klo 15:24 Ruotsin koronakuolemat nousivat 282:een, uusia tartuntatapauksia reilut 500

Ruotsissa koronaepidemiaan kuolleiden määrä on noussut 43:lla yhteensä 282:een, kertovat kansanterveysviranomaiset.

Torstai-iltapäivään mennessä kirjattujen kuolemantapausten lisäys vuorokaudessa oli pienempi kuin eilen keskiviikkona.

Vahvistettuja tartuntatapauksia Ruotsissa on jo lähes 5 500. Tapausten määrä lisääntyi vuorokaudessa yli 500:lla.

Terveysviranomaiset ovat huolissaan siitä, että erityisesti yli 70-vuotiaiden tautitapaukset ovat lisääntyneet.

Lue myös laajempi juttu Ruotsin tämänhetkisestä koronatilanteesta: Koronatartuntojen määrä Ruotsissa uudella tasolla – Pääministeri: Tilanne pahenee ennen kuin se paranee

Lähde: STT

2.4. klo 15.17 Hollannissa 166 uutta koronakuolemaa

Hollannin terveysviranomaisten mukaan 166 ihmistä on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen viime vuorokauden aikana. Tautiin on kuollut Hollannissa yhteensä 1 339 ihmistä.

Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä kasvoi vuorokaudessa kahdeksalla prosentilla 14 697:ään.

Lähde: Reuters

2.4. klo 15.07 Kysely: Moni sairaanhoitaja arvostelee sekavaa ohjeistusta

Moni sairaanhoitaja katsoo saaneensa sekavaa ohjeistusta koronaviruksesta, kertoo tuore kysely (siirryt toiseen palveluun). Sairaanhoitajaliitto ilmoittaa saaneensa kyselyyn parissa viikossa satoja vastauksia.

Sairaanhoitajat ovat kertoneet kyselyssä muun muassa kokemastaan pelosta, ahdistuksesta ja epävarmuudesta. Moni hoitaja sanoo tiedonkulun olevan sekavaa ja ohjeiden muuttuvan jatkuvasti. Joskus ohjeita taas ei tule lainkaan.

Toisaalta sairaanhoitajat kokevat ylpeyttä ja kiitollisuutta siitä, että nyt heitä todella tarvitaan pitämään Suomen kansa hengissä.

2.4. klo 14.58 Norjassa päiväkoteja ja kouluja auki pääsiäiseksi

Norjassa päiväkoteja ja kouluja kehotetaan avaamaan ovensa lapsille pääsiäiseksi, kertoo sanomalehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun).

Norjan hallitus haluaa varmistaa, että yhteiskunnan kannalta välttämättömissä töissä olevien vanhempien lapset saavat hoitoa. Lisäksi hallitus haluaa koulujen avaamisella tukea lapsia, joilla on erityistarpeita, vaikeuksia sairauden vuoksi tai vaikea kotitilanne.

Päiväkoteja ja kouluja ei voida velvoittaa toimimaan pääsiäisen pyhinä, mutta hallitus tekee töitä useiden kunnallisten tahojen ja järjestöjen kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Tarkoituksena on pitää päiväkodit ja koulut auki ensi maanantaista pääsiäispyhien yli tiistaihin asti.

Monet kunnat ovat jo ilmoittaneet avaavansa päiväkodit ja koulut pääsiäiseksi. Näiden joukossa on pääkaupunki Oslo.

Norjassa on todettu lähes 5 000 koronatartuntaa, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Virukseen on kuollut 45 ihmistä.

Tanskassa varmistettuja tartuntoja on 3 355, kertoo yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun), ja virukseen on kuollut 123 ihmistä.

2.4. kello 14.50 Yrittäjille tulossa oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikaan

Hallitus esittää yrittäjille oikeutta hakea työttömyysturvaa, jos koronakriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Sitä voi hakea myös takautuvasti 16. maaliskuuta jälkeen tulleista menetyksistä. Yrittäjän tulee kuitenkin hakea työttömyysturvaa 15. huhtikuuta mennessä, jotta oikeus turvaan on takautuvasti.

Työttömyyspäivärahaan kytkeytyvää turvaa haetaan Kelalta. Jos hakemus tulee 15. huhtikuuta jälkeen, oikeus työttömyysturvaan on vain hakupäivästä lähtien.

Hallituksen esityksen mukaan oikeus koskee kaikkia yrittäjiä, myös työllistäviä yrittäjiä. Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan, kuten tällä hetkellä pitäisi tehdä. Samalla yrittäjä voisi edelleen saada myös jonkin verran yrittäjätuloa yrityksestään menettämättä kokonaan etuuttaan.

Hallitus on varannut yrittäjien työttömyysturvaan 160 miljoonaa euroa. Tämä perustuu oletukseen, että 55 000 yrittäjää hakisi sitä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus on jo aiemmin kertonut yrittäjille tarkoitetuista yritystuista, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan pyörittämiseen koronakriisin aikana.

Lähde: STT

2.4. klo 14.33 Lehti: Tukholman tehohoitopaikat voivat täyttyä lähipäivinä

Tukholman sairaaloiden tehohoitopaikat voivat täyttyä viikonloppuun mennessä, mikäli viruksen leviäminen ei merkittävästi laannu lähipäivinä. Huolesta kerrotaan Karoliinisen sairaalan sisäisessä viestinnässä, ja siitä kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti Tukholmassa viime päivinä. Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sairaalahoidossa oli eilen 546 potilasta ja tehohoidossa 130 potilasta. Kaksi viikkoa sitten tehohoidossa oli vain yhdeksän potilasta, joten määrä on moninkertaistunut.

Tukholmassa on nostettu tehohoitopaikkojen määrä kaksinkertaiseksi normaalitasosta, ja se pyritään kolminkertaistamaan. Esimerkiksi Karoliinisessa sairaalassa paikkojen määrä on jo kolminkertaistettu 130:aan. Sairaalasta vakuutetaankin, että ainakin siellä tehohoitopaikkojen määrä on riittävä.

2.4. klo 14.20 WHO: ylivoimaisesti suurin osa koronaan menehtyneistä Euroopassa yli 60-vuotiaita

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Euroopassa koronaan menehtyneistä 95 prosenttia on yli 60-vuotiaita.

WHO:n Euroopan toimiston johtaja Hans Kluge kuitenkin sanoi tiedotustilaisuudessa Genevessä torstaina, ettei ikä ole ainoa riskitekijä.

– Ajatus siitä, että COVID-19-tauti vaikuttaisi vain iäkkäisiin on kuitenkin väärä, Kluge sanoo.

Terveysjärjestön mukaan 10-15 prosenttia alle 50-vuotiaista on saanut keskivakavan tai vakavan tartunnan, kertoo uutistoimisto AP.

2.4. klo 13.55 EU-komissiolta 100 miljardia euroa tukea koronankriisin työllisyysseurausten hoitoon

EU-komissio aikoo kerätä markkinoilta 100 miljardia euroa työttömyyden torjumiseen koronakriisin seurauksena.

Rahoitusjärjestelyssä komissio laskee liikkeelle 100 miljardin euron arvosta velkakirjoja EU:n budjettia vastaan. Raha on tarkoitus käyttää työttömien ja osa-aikaisten työntekijöiden tukemiseen.

Voit lukea tästä Ylen keskiviikoisen ennakkouutisen asiasta.

2.4. klo 13.42 Eduskunnan kyselytunti tänään kello 16

Eduskunnan kyselytunti käsittelee torstaina suurella todennäköisyydellä koronavirusta. Paikalla eduskunnassa ovat kaikki ministerit, mutta kansanedustajien lukumäärää on rajattu. Päätöksen taustalla on koronaviruksen leviämisen hidastaminen.

Yle näyttää eduskunnan kyselytunnin suorana kello 16 lähtien.

2.4. klo 13.25 Takaisin Pasilaan -podcastissa puhutaan siitä, mitä tapahtuu, kun poikkeusolot loppuvat

Takaisin Pasilaan -podcastin torstain jaksossa Toivo ja Marjukka laskevat poikkeusolojen todellista kestoa. Lisäksi puhutaan siitä, mitä tehdään, kun tämä loppuu. Jakson voit kuunnella täältä.

2.4. klo 13.23 Ylen erikoislähetys klo 15–15.40: Parasetamolia vai ibuprofeenia? Asiantuntija keskustelemassa koronalääkityksestä – kysy chatissa

Erikoislähetyksessä keskitytään koronaviruksen aiheuttaman taudin lääkehoitoon eri näkökulmista. Vieraana on Juhana Idänpään-Heikkilä, joka on Lääketeollisuus ry:n tieteellisen ryhmän puheenjohtaja ja lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen lääketieteellinen johtaja.

Voit seurata lähetystä suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Voit osallistua lähetyksen aikana myös chatiin klo 15–16 osoitteessa chat.yle.fi (siirryt toiseen palveluun). Chatissa yleisön kysymyksiin vastaavat uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta ja kliinis-farmakologisen yksikön päällikkö Jukka Sallinen Fimeasta.

Sironen vastaa erityisesti koronan tarttumiseen ja sairastamiseen liittyviin kysymyksiin ja Sallinen kysymyksiin koronaan kehitteillä olevista lääkkeistä ja rokotteista.

2.4. klo 13.10 Kiina ärähti, kun Trump sanoi Kiinan aliarvioivan tilastojaan

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying puolusti torstaina Kiinan tilastoja koronatartuntojen ja kuolleiden määristä. Kiina on ollut niiden suhteen avoin ja läpinäkyvä. Hua kritisoi tiukasti amerikkalaisten esittämiä epäilyjä lukujen kaunistelusta:

– Nämä amerikkalaispoliitikkojen kommentit ovat häpeämättömiä ja moraalisesti vastenmielisiä. Heidän pitäisi hylätä tuollainen kansanterveyttä koskevien asioiden politisointi. Se on epämoraalista ja epäinhimillistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi eilen tiedotustilaisuudessa, että Kiinan raportointi näyttää olevan hiukan kaunistelevaa. Hän kertoi, ettei ole saanut tiedusteluraporttia Kiinan tilastoista:

– Numerot näyttävät hiukan kaunistelluilta – sanon nyt tämän kiltisti – suhteessa siihen, mitä olemme nähneet ja mitä on raportoitu.

Hänen turvallisuusneuvonantajansa Robert O'Brien sanoi, ettei Yhdysvallat voi mitenkään tietää, ovatko Kiinan luvut paikkaansapitäviä.

Trump keskusteli tilanteesta viime perjantaina puhelimessa Kiinan johtajan, Xi Jinpingin kanssa, mutta "ei niinkään numeroista". Maiden välit ovat hänen mukaansa hyvät.

Myös muutama republikaanipoliitikko on kyseenalaistanut kiinalaistilastoja, mm. Nebraskan senaattori Ben Sasse haukkui Kiinan numeroita "roskapropagandaksi".

Lähteet: AFP, Reuters

2.4. klo 12.51 Katso suorana, miten koronaepidemia on vaikuttanut leipäjonoihin

Seurakunnat ja avustusjärjestöt ovat joutuneet koronaepidemian vuoksi sulkemaan paikkoja, joissa on jaettu ilmaista ruokaa.

Esimerkiksi Helsingissä seurakunnat huolehtivat ruoka-avusta jakamalla valmiiksi pakattuja akuuttiruokakasseja.

Ylen suorassa lähetyksessä käymme Hermannin Diakoniatalon edustalla, missä ruoka-apua jaetaan.

2.4. klo 12.49 Espanjassa koronaan kuolleiden määrä noussut yli 10 000:n

Espanjassa koronaan kuolleiden määrä on noussut nyt yli 10 000 rajapyykin, kertoo maan terveysministeriö. Kuolonuhreja on 10 003. Vain Italiassa on kuollut enemmän ihmisiä koronavirukseen.

Viime vuorokauden aikana virukseen on Espanjassa menehtynyt 950 ihmistä. Se on jälleen suurin päiväkohtainen määrä epidemian aikana. Edellisen vuorokauden aikana kuolleita oli 864.

Todettujen tartuntojen määrä on nyt 110 238. Nousua eilisestä on yli 8 000.

Lähteet: Reuters, Yle

2.4. klo 12.45 HUS rajaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeutta synnytyssairaaloissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rajoittaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa (siirryt toiseen palveluun) kaikissa synnytyssairaaloissaan koronavirustartuntariskin vähentämiseksi. Rajoitus astuu voimaan välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.

Tukihenkilö voi olla mukana normaalissa alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa. Tämä tarkoittaa aikaa synnytyksen käynnistymisestä siihen asti, kun äiti ja vastasyntynyt siirtyvät synnyttäneiden osastolle.

Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa tai Helsingin Perhepesähotellissa synnytyksen jälkeen.

Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että synnyttäjä ja tukihenkilö kertovat ennakkoon rehellisesti mahdollisista ylähengitystieinfektion oireistaan tai altistumisesta koronavirustartunnalle.

2.4. klo 12.28 Matkustajien karanteenikäytäntö laajenee lentoasemalta satamiin

Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytäntö laajenee lentoasemalta matkustajasatamiin. Matkustajille jaetaan ennen rajaa lomake, jossa he kuvailevat terveydentilaansa.

Satamaan saapuvat matkustajat jaetaan kahteen eri linjaan. Hengitystieoireiset jatkavat terveydenhoitohenkilöstön luokse ja heille tehdään koronatesti.

Oireettomat matkustajat jatkavat taksilla tai omalla autolla kotiinsa tai järjestettyyn majoitukseen, lähtökohtaisesti karanteeniin mennään kotiin. Julkisten liikennevälineiden käyttö on ulkomailta tulevilta matkustajilta kielletty.

Helsingissä matkustajaliikennettä saapuu Vuosaareen, Länsisatamaan ja Eteläsatamaan.

2.4. klo 12.14 Supo: Koronapandemian uhat kansalliselle turvallisuudelle vielä vähäisiä

Suojelupoliisi arvioi, että koronaviruspandemian välittömät uhat Suomen kansalliselle turvallisuudelle ovat toistaiseksi vähäisiä. Supon mukaan uhat voivat kuitenkin lisääntyä, jos poikkeusolot pitkittyvät.

Supon mukaan valtiolliset ja ei-valtiolliset toimijat voivat yrittää hyödyntää tilannetta yhteiskunnallisen epävakauden lisäämiseksi. Poikkeusoloissa myös tarkoitushakuisesti levitetyn disinformaation määrä ja vaikuttavuus voivat kasvaa, Supo sanoo.

STT

2.4. klo 11.55 Espanjassa synkkä ennätys: yli 300 000 jäi työttömäksi maaliskuussa

Espanjan työttömyysluvut ovat nousseet kaikkien aikojen kuukausiennätykseen. Yli 300 000 ihmistä ilmoittautui työttömäksi maaliskuun aikana, kertoo maan työministeri.

Espanjassa on vallinnut poikkeustila maaliskuun puolivälistä lähtien, ja käytännössä lähes koko talousala on suljettu.

Työttömien määrä nousi maaliskuussa 9,3 prosentilla helmikuusta. Koko maassa on nyt virallisten lukujen mukaan 3,5 miljoonaa työtöntä.

Espanjan sosiaaliturvatietojen mukaan työttömiksi jäi kuitenkin lähes kolme kertaa suurempi määrä maaliskuussa. Sosiaaliturvatiedot osoittavat, että 898 822 on menettänyt työnsä poikkeustilan julistamisen jälkeen. Heistä puolet on väliaikaistyöntekijöitä.

Espanja on euroalueen neljänneksi suurin talous.

Lähteet: Reuters, AFP

Mies menossa työttömyystoimistoon Madridissa.
Yli 300 000 ihmistä jäi työttömäksi Espanjassa maaliskuussa.EPA

2.4. klo 11.50 Öljyn hinta nousi, kun USA vihjaisi voivansa välittää hintasodassa

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta nousi kymmenisen prosenttia sen jälkeen, kun Yhdysvallat vihjaisi voivansa välittää Saudi-Arabian ja Venäjän hintasodassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi neuvotelleensa Saudi-Arabian ja Venäjän johtajien kanssa hintasodasta ja sanoi odottavansa maiden ratkaisevan kiistansa lähipäivinä.

Saudi-Arabia aloitti hintasodan maaliskuun alussa reaktiona sille, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen ulkopuoliset öljyntuottajamaat – erityisesti Venäjä – eivät onnistuneet saamaan aikaan sopimusta öljyntuotannon leikkaamisesta

Trump tapaa energiayhtiöiden johtajia huomenna keskustellakseen hintasodasta. Hintojen lasku on leikannut amerikkalaisen tuotannon kannattavuutta. Erityisesti kalliin liuskeöljyn tuottajat ovat kärsineet (siirryt toiseen palveluun) maailmanmarkkinahintojen laskusta.

Kiina puolestaan määräsi virkamiehensä ostamaan strategiset öljyvarastot täyteen (siirryt toiseen palveluun), mikä virkisti öljykauppaa ja osaltaan myös nosti hintatasoa.

Brent-laatuisen raakaöljyn hinta käväisi eilen alle 25 dollarissa barrelilta, tänään se nousi noin 27 dollariin barrelilta. Analyytikot ovat pitäneet mahdollisena, että hintasota yhdessä koronapandemian romahduttaman kulutuksen kanssa saattaa laskea barrelihinnan jopa kymmeneen dollariin.

Lähteet: AP, Reuters

2.4. klo 11.36 Altia varmistaa denaturoidun etanolin toimitukset kriittisille aloille

Altia haluaa varmistaa denaturoidun etanolin toimitukset ensisijaisesti julkiselle terveydenhuollolle sekä muille huoltovarmuuden kannalta kriittisille aloille. Raaka-ainetta toimitetaan tällä hetkellä puolen miljoonan käsihuuhdepullon tarpeisiin viikossa.

Altia ei itse valmista käsihuuhteita, vaan toimittaa niihin raaka-ainetta eli denaturoitua etanolia. Pandemiatilanteessa käsihuuhteisiin käytettävän denaturoidun etanolin kysyntä on nopeasti kohonnut erittäin korkeaksi.

2.4. klo 11.31 Korkeakoulujen pääsykokeet touko- ja kesäkuussa

Korkeakoulut järjestävät pääsykokeita toukokuun kahdella viimeisellä viikolla ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Mikäli muutoksia tarvitaan päätökset täytyy tehdä huhtikuun puoleen väliin mennessä. Niihin varaudutaan jo opetushallinnossa ja korkeakouluissa, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

– Turvallisuus otetaan huomioon pääsykokeissa ja opiskelijavalinnoissa, ja ne pyritään toteuttamaan myös poikkeusoloissa, Kosonen sanoo.

Kososen mukaan korkeakoulujen etäopetus on sujunut pääosin hyvin, mutta opintoajat voivat kuitenkin pidentyä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, koska kaikkea opetusta ei voida järjestää. Myös opiskelijoiden harjoittelut ovat peruuntuneet tai siirtyneet myöhemmäksi.

Opintotukea maksetaan ja poikkeusolot tullaan ottamaan huomioon opintojen edistymisessä. Tutkintoaikojen enimmäisaikaa voidaan pidentää ja opiskelijat voivat saada toimeentulotukea opintojen loppuun saattamisessa.

2.4. klo 11.24 Koronavirus levisi siirtolaisleirille Ateenan lähellä

Kreikka on eristänyt Ateenan pohjoispuolella sijaitsevan Ritsonan siirtolaisleirin, koska leirille on levinnyt koronavirus, kertoivat viranomaiset torstaina.

Koronaviruksen leviäminen paljastui, kun leirillä asuva afrikkalaistaustainen nainen tuli synnyttämään sairaalaan Ateenassa, ja hänen todettiin saaneen koronaviruksen.

Leirillä tehdyissä testeissä löydettiin yli 20 tartuntaa asukkaista, mutta avustustyöntekijöistä ei löydetty tartuntoja. Leiri on nyt eristetty kahdeksi viikoksi, ja sinne on lähetetty lisää lääkintähenkilökuntaa.

Kreikassa on pelätty koronavirusepidemian laajamittaista leviämistä pakolais- ja siirtolaisleireille, missä sadat ihmiset elävät ahtaudessa ja epähygieenisissä oloissa.

Kreikassa on tähän mennessä todettu yli 1 400 koronavirustartuntaa ja yli 50 ihmistä on kuollut virukseen.

Lähde: STT–AFP

Huivipäinen syyrialaisnainen pikkulapsi sylissään.
Koronavirus on levinnyt Ritsonan pakolaisleirille Ateenan pohjoispuolella. Tämä syyrialaisnainen seisoi telttansa ulkopuolella Ritsonassaa marraskuussa 2016.Simela Pantzartzi / EPA

2.4. klo 11.20 Venäjällä raju nousu uusissa koronavirustartunnoissa

Venäjällä on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja yhdessä vuorokaudessa. Uusia tartuntoja on vahvistettu 771, missä on yli 300 tartunnan nousu edellispäivään. Eilen keskiviikkona uusia tartuntoja todetiin 440 (siirryt toiseen palveluun).

Tartuntoja on todettu lähes kaikilla Venäjän alueilla, mutta epidemian keskus on Moskovassa. Siellä tartuntojen määrä nousi yli tuhannen jo viikonloppuna.

Koronatartuntojen määrä koko maassa on nyt 3 548, ja koronaan on kuollut 30 ihmistä eri puolilla maata.

Lähde: Reuters

Polkupyörälähetti muutoin tyhjällä kadulla.
Koronaepidemia on hiljentänyt Moskovan kadut.EPA

2.4. klo 11.16 Opetushallitus valmistelee ohjeistusta päättöarvioinneista

Koulun oppilashuollon on järjestettävä tukea lapsille, joihin ei saada yhteyttä etäopetuksessa tai joiden kodin tilanne on ongelmallinen. Tuen tarve on kartoitettava ja toimittava heti, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas.).

Mikäli tilanne on niin vakava, ettei oppilaaseen saada yhteyttä, koulun on toimittava samoin kuin tilanteessa, jossa lapsi ei ilmesty kouluun. Viime kädessä otetaan yhteyttä lastensuojeluun.

Anderssonin mukaan oppilaiden valmistuminen ja siirtyminen seuraavalle asteelle on turvattava. Opetushallitus valmistelee valtakunnallista ohjeistusta päättöarvioinneista.

Mikäli ammatillisen koulutuksen näyttöjä ei voi järjestää kaikille, etusijalle ovat oppilaat, jotka valmistuvat tänä keväänä, jotta he pääsevät siirtymään työelämään.

Tavoitteena on myös saada keväällä valmistuville yhteinen juhlapäivä. Tämä koskee sekä ylioppilaita että ammattiin valmistuvia.

2.4. klo 11.09 Valmistavan opetuksen oppilaat oikeutettuja lähiopetukseen

Valmistavan opetuksen oppilaat ovat oikeutettuja lähiopetukseen, mikäli kunta sitä tarjoaa, kertoo opetusministeri Li Andersson (vas.). Valmistavaan opetukseen kuuluvat muun muassa maahanmuuttajataustaiset lapset, jotka opiskelevat suomen tai ruotsin kieltä ja muita valmiuksia perusopetukseen. Valmistavan opetuksen piiriin kuuluu noin 3 000 oppilasta.

Lähiopetukseen ovat edelleen oikeutettuja myös kaikki 1.–3.-luokkien oppilaat, mikäli heidän ei ole mahdollista opiskella kotona. Kaikilla lähiopetukseen osallistuvilla on myös oikeus kouluruokailuun.

2.4. klo 10.57 Ruotsin hallitus lupaa kunnille kaksi miljardia euroa kriisitukea

Ruotsin hallitus lupaa 15 miljardia kruunua eli lähes 1,4 miljardia euroa lisätukea kunnille ja sairaanhoidosta vastaaville maakäräjille koronakriisin hoitamiseen, Ruotsin mediat kertovat. Kunnille ja maakäräjille on jo aiemmin luvattu viisi lisämiljardia.

– Tämä on suurin kriisipaketti, joka kunnille ja maakäräjille on koskaan ohjattu, finanssiministeri Magdalena Andersson sanoo sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

70 prosenttia tuesta ohjataan kunnille ja 30 prosenttia sairaanhoitoalueille. Ne päättävät itse, käyttävätkö ne lisätuen vanhainhoitoon, kaupan tukemiseen tai liikenteeseen. Lisäksi ne saavat kaksi miljardia kruunua eli 180 000 miljoonaa euroa, jotka on korvamerkitty koronaviruksen aiheuttamien kulujen kompensoimiseen, kuten tehohoidon kustannuksiin, kertoo Dagens Nyheter.

Torstaina julkaistun lisäpaketin suuruus on 22 miljardia kruunua eli kaksi miljardia euroa. Se on osa kevätbudjettia, joka esitellään kokonaisuudessaan 15. huhtikuuta.

Koko summasta 12,5 miljardia kruunua on tarkoitettu pysyväksi valtioavustukseksi, jota kunnat ja sairaanhoitoalueet saavat koko hallituskauden ajan.

2.4. klo 10.40 Kysely: Suomalaiset varautuvat kuukausien kriisiin

Suomalaisista yli puolet katsoo, että koronakriisi ei ole suuresti muuttanut heidän elämäänsä. Naiset ja nuoret ottavat tilanteen hieman muita raskaammin, käy ilmi Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä.

Kolmannes kyselyyn vastanneista arvioi, että elämä Suomessa on palautunut normaaliksi 3–6 kuukauden kuluessa, neljännes arvioi tähän kuluvan puolesta vuodesta vuoteen.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi liki 1 300 henkilöä tämän viikon maanantaina ja tiistaina.

Lähde: STT

2.4. klo 10.28 VTT ke­hit­tää ko­ro­na­vi­ruk­sen pi­ka­tes­tiä

VTT ke­hit­tää HUSin ja Hel­sin­gin yli­opis­ton ro­ko­te­tut­ki­mus­kes­kuk­sen kans­sa ko­ro­na­vi­ruk­sen pi­ka­tes­tiä (siirryt toiseen palveluun).

Testin tulokset valmistuisivat huomattavasti nykytestejä nopeammin, jopa alle 15 minuutissa. Uusi testi olisi myös kustannuksiltaan merkittävästi nykyisiä testejä edullisempi.

Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua syksyn aikana. Testi suunnitellaan ainakin aluksi terveydenhuoltohenkilöstön toteutettavaksi.

2.4. klo 10.30 Britanniassa huolestuttu siitä, ahdistellaanko lapsia enemmän netissä

Brittiläinen lastensuojelujärjestö NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) on Guardian-lehden jutun (siirryt toiseen palveluun) mukaan huolissaan siitä, että internetin sisällöille ei ole tarpeeksi valvojia, ja samaan aikaan koronapandemian vuoksi lapset viettävät enemmän aikaa kotioloissa ja netissä.

NSPCC:n mukaan tilanne suosii lapsien hyväksikäyttäjiä.

Varoitusta edelsi Europolin johtajan, Catherine De Bollen haastattelu viime viikolla Politico-lehdessä, (siirryt toiseen palveluun) jonka mukaan kaikenlainen rikollinen toiminta internetissä lisääntyy, myös pedofiilien.

Myös Internet Watch Foundation, brittiläinen internetin lapsipornosisältöjä poistava hyväntekeväisyysjärjestö kertoo varautuvansa siihen, että ilmoituksia hyväksikäyttömateriaaleista tulee nyt enemmän.

– Ihmiset viettävät enemmän aikaa internetissä ja se merkitsee valitettavasti, että yhä useampi törmää rikolliseen lasten hyväksikäyttöön. Oletamme myös rikollisten olevan lähikuukausina aktiivisempia, sanoo IWF:n toimitusjohtaja Susie Hargreaves Guardian-lehden haastattelussa.

2.4. klo 9.56 Koronaviruksen tilastot tulevat monta päivää jäljessä

Koronaviruksen pitkä elinkaari osoittaa, miksi tautitilastoja ei kannata tuijottaa sokeasti. Tilastot tulevat armottomasti todellisten tartuntojen jäljessä.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella vie yleensä 2–12 päivää, kunnes koronavirus alkaa aiheuttaa ihmisessä oireita. COVID-19-taudin tyypilliset hengitystieoireet alkavat 5–8 päivän kuluttua altistumisesta.

Oireiden alkamisen jälkeen kestää vielä noin viikon verran ennen kuin potilas hakeutuu sairaalaan. Viive vaikuttaa erityisesti siihen, miten tapauksia voi tulkita suhteessa valtion rajoitustoimiin.

2.4. klo 9.45 Pohjois-Korea väittää, ettei maassa ole yhtäkään tartuntaa

Pohjois-Koreassa ei ole maan korkea-arvoisen terveysviranomaisen mukaan todettu ainoatakaan koronavirustartuntaa.

– Yksikään ihminen maassamme ei ole saanut uutta koronavirusta tähän mennessä, vakuutti maan terveyshallinnon epidemiaviraston johtaja Pak Myong-su.

– Olemme tehneet ennakoivia ja tieteellisiä toimia: kaikki maahan tulleet on tarkastettu ja pantu karanteeniin. Kaikki tavarat on desinfioitu ja maarajat suljettu kuten myös lento- ja merireitit, Pak luetteli.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea on erityisen haavoittuva koronavirustartunnoille, koska maan terveydenhuoltojärjestelmä on surkeassa tilassa.

Yhdysvaltain armeijan Etelä-Korean joukkojen johtaja Robert Abrams sanoi viime kuussa olevansa lähes varma, että Pohjois-Koreassa on virustartuntoja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on niin ikään sanonut uskovana, että maassa "on jotain meneillään", ja on tarjonnut apua

Lähde: STT–AFP

2.4. klo 9.32 THL: Suomessa 72 uutta varmistettua tartuntaa

Suomessa on todettu nyt yhteensä 1 518 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Näistä uusia tartuntoja on 72.

Uusista varmistetuista tartunnoista 28 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ja viisi Pirkanmaalla. Tartunnoista noin puolet on todettu miehillä ja puolet naisilla.

THL on aiemmin kertonut, että todellisuudessa tartuntoja voi olla jopa 20–30 kertaa enemmän kuin on varmistettu.

2.4. klo 9.06 STM: Liikkumisvapautta sosiaalihuollon toimintayksiköissä voidaan rajoittaa tarvittaessa

Yksittäisten ihmisten liikkumista sosiaalihuollon toimintayksikössä voidaan rajoittaa tartuntatautilain mukaisen karanteenin tai eristämisen ajaksi, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Tartuntatautilain mukaan toimintayksikön on huolehdittava potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan tarkoituksenmukaisesta suojauksesta ja sijoittamisesta. Toimintayksikön johtaja voi antaa vierailukiellon tartunnan torjumiseksi.

Kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta tai aluehallintovirasto voi myös tarvittaessa sulkea toimintayksikön.

Päätöksen karanteenista tai eristämisestä tekee tartuntatautilääkäri tai kiireellisessä tapauksessa muu virkalääkäri enintään kolmeksi päiväksi. Karanteeni- tai eristyshuoneen ovea voidaan pitää ulkopuolelta lukittuna ja siten rajoittaa liikkumista myös sosiaalihuollon yksikössä.

Lääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin sosiaalihuollon yksikköön, jos se on henkilön koti. Myös tautiin sairastunut henkilö voidaan määrätä eristykseen sosiaalihuollon yksikköön. Tällöin kotisairaalapalvelu huolehtii hänen hoidostaan.

Tartuntatautilain lisäksi liikkumista voidaan rajoittaa myös valmiuslain perusteella. Tätä varten valtioneuvostolla on mahdollisuus antaa asetus, jonka nojalla liikkumista voidaan rajoittaa tarkemmin.

Sosiaalihuollon toimintayksiköitä ovat esimerkiksi ikääntyneiden palvelukodit, vammaisten henkilöiden asumisyksiköt ja lastensuojelun sijaishuoltopaikat.

2.4. klo 8.38 Hallituksen tiedotustilaisuus koronasta kello 11

Hallitus järjestää tiedotustilaisuuden päivän koronatilanteesta tänään aamupäivällä kello 11.

Tilaisuudessa ovat paikalla opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). Tilaisuuden aiheena on opetus- ja kulttuuriministeriön alaan kuuluvat rajoitukset.

Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana TV1:llä, Areenassa tai Ylen verkkosivuilla. Lähetys alkaa kello 10.50.

2.4. klo 8.16 THL: Riskiryhmiin kuuluvia yhteensä miljoona

Miljoona suomalaista kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun). Sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita on yhteensä noin 200 000. Iän puolesta riskiryhmään kuuluu noin 870 000 ihmistä.

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Riskiryhmiin kuuluvien osuudet maakunnittain.
THL

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain. Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmiin kuuluvia on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään.

Seuraavaksi eniten riskiryhmään kuuluvia on Etelä-Savon ja Kainuun sairaanhoitopiireissä. Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

THL:n laskelmat perustuvat hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo ja Hilmo) tietoihin sekä tietoihin väestön ikärakenteesta.

2.4. klo 7.46 Saksassa ennätysmäärä kuolleita vuorokaudessa

Saksassa on varmennettujen tartuntatapausten määrä noussut vuorokauden aikana yli kuudellatuhannella, tartuntoja on nyt Robert Koch -insituutin mukaan 73 522. (siirryt toiseen palveluun)

Kuolleita tuli vuorokaudessa enemmän kuin koskaan aiemmin, 140. Kaikkiaan COVID-19 on tappanut Saksassa 872 ihmistä.

2.4. klo 7.25 Kysely: Henkinen kriisinkestävyys suomalaisilla hyvä

Yli puolet suomalaisista sanoo pärjäävänsä koronatilanteen keskellä, kertoo Taloustutkimuksen kysely. Lähes 30 prosenttia vastaajista kokee kuitenkin, ettei oikein enää jaksaisi poikkeusoloja. Noin yksi prosentti kertoo olevansa romahduksen partaalla.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioi, että koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat osuneet pahiten niihin, joilla on vilkas sosiaalinen elämä ja jotka matkustavat paljon.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaisten henkinen kriisinkestävyys on hyvä ja luvut eivät ole menneet huonompaan suuntaan, Rahkonen sanoi Ylen aamun haastattelussa.

2.4. klo 7.23 Reuters: Joukko isoja amerikkalaispankkeja empii osallistumista pienyritysten hätälainoitukseen

Yhdysvalloissa joukko suurimpia pankkeja epäröi uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan osallistumista kahden tuhannen miljardin dollarin elvytyspakettiin, joka on tarkoitettu koronapandemian aiheuttamien talousongelmien torjuntaan.

Kongressin viime viikolla sinetöimässä paketissa on 349 miljardin osuus, jolla on tarkoitus lainoittaa talouskriisin koettelemia pienyrityksiä. Yritykset voivat hakea lainoja huomisesta lähtien aina kesäkuun loppuun saakka.

Reuters oli haastatellut viittä henkilöä, jotka olivat osallistuneet pankkien aihetta koskevaan puhelinneuvotteluun keskiviikkona. Puhelinneuvottelussa pankit olivat huolissaan osallistumisesta pienyritysten hätälainoitukseen sen suunnitellussa muodossa.

Valtiovarainministeriö on ilmoittanut, että se odottaa lainoittajien tarkistavan lainanottajien kelpoisuuden ja ryhtyvän tarpeellisiin toimenpiteisiin petosten ja rahanpesun estämiseksi. Samoin liittovaltio odottaa pankkien suojaavan asiakkaiden tietoja.

Pankit pelkäävät, että niihin voi kohdistua hallinnollisia rankaisutoimia tai oikeusjuttuja, kun niiden odotetaan nopeasti syytävän lainoja yrityksille. Tai jos ne varmistuvat huolellisesti lainanottajien kelpoisuudesta, niitä voidaan syyttää vitkuttelusta. Trumpin hallinto on sanonut, että lainojen käsittely pitäisi sujua muutamassa päivässä.

Valtiovarainministeriö on Reutersin mukaan nyt harkitsemassa vaatimuslistansa muuttamista. Pankkien ei tarvitsisi muun muassa varmistaa yritysten työvoiman määrää tai kaikkien kuluerien laillisuutta.

Reuters ei saanut tietää tarkalleen, mitkä pankit kritisoivat lainoitusta. Puhelinneuvottelun järjesti BPI (Bank Policy Institute), johon kuuluu isoja pankkeja, kuten JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co ja Citigroup.

2.4. klo 7.05 Jazz-pianisti Ellis Marsalis on kuollut koronavirukseen

Ellis Marsalis.
Vuonna 1934 syntynyt Ellis Marsalis esiintyi New Orleansissa huhtikuussa 2012.Skip Bolen / EPA

Ellis Marsalis, jazz-pianisti, opettaja ja kuuluisan neworleansilaisen jazz-suvun patriarkka on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Asian vahvisti yksi hänen pojistaan.

Ellis Marsalis oli kuollessaan 85-vuotias. Hän esiintyi säännöllisesti New Orleansissa viime joulukuuhun saakka.

Hänen poikansa, trumpetisti Wynton Marsalis ja saksofonisti Branford Marsalis ovat jazzin suuria tähtiä. Myös kaksi muuta Ellisin kaikkiaan kuudesta pojasta on muusikoita. Ellis, Wynton ja Branford Marsalis ovat vierailleet myös Suomessa Porin Jazz -tapahtumassa.

2.4. klo 6.50 Asiantuntijat erimielisiä pneumokokkirokotteen hyödyistä

Suomessa on jo vuosia suositeltu 65-vuotta täyttäneille rokotetta, joka suojaa ikäihmisiä muun muassa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. THL:n virallinen suositus korostaa rokotetta erityisesti riskiryhmille.

Nyt koronavirukseen yhdistetty keuhkokuume on saanut osan ikäihmisistä harkitsemaan maksullisen ”keuhkokuumepiikin” eli pneumokokkirokotteen ottamista.

Ainakin vielä pneumokokkirokotteen käyttö osana koronaan liittyviä toimia jakaa terveydenhuollon ammattilaisten mielipiteitä Suomessa.

THL:n viesti on, että rokotteen voi ottaa halutessaan, mutta koronavirukselta se ei suojaa. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broars rokotuttaisi kaikki riskiryhmät.

2.4. klo 6.18 Tuhansien nuorten kesätyöt peruttu

Korona vie kesätyöt tuhansilta nuorilta. Yle kysyi yhdeltätoista nuoria paljon työllistävältä yritykseltä sähköpostitse, ovatko ne joutuneet keskeyttämään kesätyöntekijöidensä rekrytointeja. Yhdeksän yritystä vastasi.

Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismailin mukaan pelkästään kaupan alalla on Suomessa vuosittain töissä noin 25 000 kesätyöntekijää, mutta nyt koronan takia on keskeytetty useiden tuhansien kesätyöntekijöiden rekrytointi.

2.4. klo 6.12 Koronavirus tuhoaa kuntataloutta

Koronavirus tuhoaa kuntataloutta kahdesta suunnasta: verotulot supistuvat ja terveysmenot kasvavat. Koronaviruksen torjunnassa kuntien palvelut ovat etulinjassa, joten julkisen talouden kokonaisuudessa valtion on varmistettava, että kunnat selviävät kasvavista tehtävistään.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on viestittänyt, että valtio ja kunnat keskustelevat parhaillaan yhteisestä tilannekuvasta ja näiden keskustelujen pohjalta valmistellaan hallituksen ensi viikon tiistain kehysriiheen päätökset kuntien tukemisesta.

Hallitus päättää ensi viikolla kehysriihessään, miten kuntia autetaan selviämään koronaviruksen torjunnan etulinjassa.

2.4. klo 5.50 Trump myöntää, että suojatarvikkeet ovat vähissä, kuolleita jo 5 000

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump myöntää, että liittovaltion varastot koronapandemian hoidossa tarvittavista suojavarusteista ovat lähes lopussa.

Puutteista kertoi ensin Washington Post sanomalehti (siirryt toiseen palveluun). Hengityssuojaimia, hansikkaita ja muita hoitohenkilökunnan tarvitsemia tarvikkeita on varastoissa jäljellä enää vähän.

– Se johtuu siitä, että lähetämme ne suoraan sairaaloihin. Emme halua niitä tuotavan varastoihin, koska sieltä ne pitää siitten siirtää osavaltioihin ja sairaaloihin, sanoi Trump keskiviikkona.

Trump on kannustanut osavaltioita "tekemään diilin" ja ostamaan suojavarusteita suoraan valmistajilta. Tämä on toisaalta johtanut osaltaan siihen, että osavaltiot kilpailevat tuotteista ja niiden hinnat jatkavat nousuaan.

Hengityskoneita liittovaltion varastoissa on Trumpin mukaan lähes 10 000, mutta niiden lähettämistä osavaltioihin sen sijaan säädellään tiukemmin, että reagointivara säilyy.

Yhdysvalloissa koronaan kuolleiden määrä nousi torstaiaamuna Suomen aikaa yli viidentuhannen.

Lue lisää Yhdysvaltain koronapandemiatilanteesta ja sen syistä tästä. Taustalla on muun muassa osavaltioiden ja liittovaltion työnjaon heikkois sekä se, että iso osa amerikkalaisista matalapalkkatyöntekijöistä ei ole oikeutettu palkallisiin sairauspäiviin.

Lähde: AP

Kuvassa pariskunta avioituu ulkona.
Pariskunta avioitui eilen Virgian Arlingtonissa. Tuleva aviopari ja vihkijä pitivät toisiinsa etäisyyttä koronaviruspandemian vuoksi.Olivier Douliery / AFP

2.4. klo 5.13 Yhdysvaltalainen lääkäri kuoli koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin

Ensiavussa työskennellyt lääkäri on kuollut koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin Yhdysvalloissa, kertoo yhdysvaltalainen ensiapulääkärien järjestö ACEP (siirryt toiseen palveluun). Menehtynyt lääkäri työskenteli New Jerseyn East Orangen sairaalassa.

– Henkilökohtaisista suojavarusteista on huutava pula ensiavuissa kautta maan. Huolimatta yrityksistä saada tuotantoon vauhtia, tulevaisuudennäkymät eivät ole millään tapaa helpottavat. Yhdysvalloilla ei ole varaa menettää lisää ensiavun lääkäreitä eikä muitakaan etulinjan terveydenhuollon työntekijöitä varustepulan takia, ACEPin puheenjohtaja William Jaquis sanoo järjestön tiedotteessa.

2.4. klo 3.53 Zaandam-risteilijä evakuoidaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo, että Yhdysvallat aikoo evakuoida matkustajat koronaviruksen piinaamalta Zaandam-risteilyalukselta. Zaandam on ollut jumissa merellä, sillä mikään satama ei ole halunnut päästää alusta maihin.

2.4. klo 2.40 Koronaviruskriisi on lisännyt mielenterveysongelmia

Koronaepidemia näkyy mielenterveyspalveluissa. Suomen Mielenterveys ry:stä kerrotaan, että yhteydenottojen määrä on kasvanut puhelimessa ja verkossa. Mielenterveysongelmat ovat olleet pitkään kasvussa.

Maaliskuun aikana mielenterveyssyistä myönnetyt sairauslomapäivät ja lyhytpsykoterapialähetteiden määrä osoittavat, että koronan aiheuttama poikkeustilanne vetää ennestään huolestuttavaa tilastoa vielä aiempaa hälyttävämpään suuntaan.

Lue lisää: Koronakriisi on lisännyt mielenterveysongelmia entisestään – kriisipuhelimessa ennätysmäärä soittoja, terapialähetteiden määrä kasvaa kovaa vauhtia

2.4. klo 2.27 Yhdysvalloissa 917 koronaviruskuolemaa keskiviikkona

Yhdysvalloissa koronaviruksesta johtuvat kuolemantapaukset lisääntyvät nopeasti. Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan maassa on kuollut keskiviikkona ainakin 917 hmistä, mikä on kanavan laskujen mukaan korkein päiväkohtainen lukema tähän mennessä. Yhteensä kuolleita on jo yli 4 745.

Yksi koronaviruksesta pahimmin kärsineistä alueista on New Yorkin kaupunki, jossa on raportoitu lähes 1 400 kuolemaa ja lähes 46 000 vahvistettua tartuntaa.

Maailman koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvalloissa on todettu yli 213 000 tartuntaa. Todellisuudessa tartuntoja lienee tätäkin enemmän.

Edit: Tekstiin korjattu tuoreet luvut klo 3.51.

STT

2.4. klo 1.57 Trump: Kotimaan lentojen perumista harkitaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikon tilannekatsauksessa, että harkinnassa on kotimaan lentojen peruuttaminen koronaviruskeskuksiin. Arvioiden mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä nousee yli 100 000 henkeen Yhdysvalloissa.

– Todellakin harkitsemme sitä (lentojen peruuttamista), mutta se tulee sulkemaan erittäin tärkeän toimialan, Trump sanoi.

Trump myös kertoi, että harkinnassa on kahden uuden sairaalan rakentaminen. Lisäksi hän sanoi, että Yhdysvalloilla tulee olemaan pian enemmän hengityskoneita kuin tarve vaatii. Jopa niin paljon, että niitä voidaan lähettää myös muihin maihin.

Monet kuvernöörit ovat valittaneet, että heidän osavaltioissaan ei ole tarpeeksi hengityskoneita kiireellisiin tarpeisiin.

Lähde: Reuters

2.4. klo 0.49 Pörssikurssit sukelsivat Wall Streetillä

Toinen vuosineljännes alkoi Wall Streetillä yhtä synkästi kuin edellinen päättyi. Pörssikurssit sukelsivat jälleen koronaviruskriisin edetessä Yhdysvalloissa.

Kaikki New Yorkin pörssin kolme keskeistä indeksiä, Dow Jones, S&P 500 ja Nasdaq, putosivat keskiviikkona 4,4 prosentilla.Tammi-maaliskuussa indeksit laskivat noin 20 prosenttia.

Keskiviikkona koronatilanne synkkeni jälleen Yhdysvalloissa, jossa terveysviranomaiset varoittivat että virus voi vaatia jopa 240 000 ihmisen hengen. Suuri osa yhdysvaltalaisista elää nyt tiukkojen rajoitusten alla ja työttömien määrä kasvaa nopeasti.

STT-AFP

2.4. klo 0.04 YK:n ilmastokokous siirretään ensi vuoteen

YK:n COP26-ilmastokokous Glasgow'ssa siirtyy marraskuulta ensi vuodelle maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi, kertoi YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö myöhään keskiviikkoiltana. Myös biodiversiteettisopimuksen osapuolikokousta Kiinan Kunmingissa on päätetty lykätä lokakuulta todennäköisesti ensi vuoden puolelle. Kokousten uusista ajankohdista päätetään lähikuukausina.

– Kokousten siirtäminen on oikea ja kannatettava päätös näissä olosuhteissa. Ilmastokokous ja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen tähtäävä huippukokous tuovat yhteen kymmeniätuhansia ihmisiä. On tärkeää, että neuvottelut käydään turvallisissa oloissa ja niihin voidaan valmistautua hyvin. Samalla pitää muistaa, etteivät ilmastonmuutos ja maapallon kestävyyskriisi ole hävinneet minnekään, vaan maailmalta tarvitaan yhä nopeita ja päättäväisiä toimia, joilla päästöt saadaan laskuun ja luonto elpymään”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Lue tästä aiemmat koronapäivitykset.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan