1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Helsingissä vastustettiin koronarajoituksia, viikonloppuna Suomessa todettu 498 uutta tartuntaa

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Mielenosoittajia ja poliiseja Kansalaistorilla.
Poliisin mukaan noin 200-300 mielenosoittajaa kokoontui sunnuntaina laittomaan mielenilmaukseen Kansalaistorille vastustaman koronarajoituksia.Mikko Ahmajärvi / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

18.4. klo 16.59 Poliisi otti kiinni 17 henkilöä koronarajoituksia vastustaneessa mielenosoituskulkueessa

Poliisin mukaan noin 200-300 mielenosoittajaa kokoontui sunnuntaina laittomaan mielenilmaukseen Kansalaistorille vastustaman koronarajoituksia. Poliisi otti mielenilmauksen aikana 17 ihmistä kiinni ja hajotti mielenilmauksen iltapäivällä.

– Kaikki mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin käskyjä hajaantua. Poliisi otti kiinni yhteensä 17 mielenosoittajaa. Heistä 14 saa sakon niskoittelusta poliisia vastaan ja kaksi virkavallan vastustamisesta, poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan.

Poliisin mukaan laittoman mielenosoituksen osallistujat kokoontuivat Senaatintorille kello 14 aikaan ja lähtivät sieltä kulkueena kohti Rautatientoria.

Poliisi kertoi sunnuntaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) estäneen kulkueen pääsyn Aleksanterinkadulle antaneen kulkueen osallistujille hajaantumiskäskyn. Poliisin mukaan hajaantumiskäsky annettiin Esplanadilla, Aleksanterinkadulla, Senaatintorilla, Rautatientorilla ja Kansalaistorilla. Poliisin mukaan osa mielenosoittajista ei noudattanut käskyjä.

Vielä hajaantumiskäskyn jälkeen sunnuntai-iltapäivänä Tuomiokirkon portailla oli kokoontuneena yksittäisiä henkilöitä pienissä ryhmissä. Poliisi kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) antaneensa poistumiskäskyn joukolle, jossa yli kuusi henkilöä kokoontui yhteen. Poliisi tulkitsi tilanteen laittomaksi kokoontumiseksi.

Rautatientorilla järjestettiin sunnuntaina myös toinen kuuden henkilön mielenilmaus, jonka poliisi turvasi. Paikan päälle kerääntyi ylimääräisiä ihmisiä kulkueesta, joten poliisi lopetti mielenilmauksen ja antoi hajaantumiskäskyn kello 16 aikoihin.

18.4. klo 13.05 Suomessa annettu yli 1 300 000 rokoteannosta

Yli 1 300 000 suomalaista on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Rokotettujen osuus koko väestöstä on lähes 24 prosenttia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

18.4. klo 12.50 Noudattaako koronavirus “alenevan virulenssin lakia”?

Yhdysvaltalainen mikrobiologi ja immunologi Theobald Smith tiivisti 140 vuotta sitten tartuntatautien ja niihin sairastuneiden suhteen periaatteeksi, joka herättää toivoa siitä, että myös koronavirus voisi tulevaisuudessa hiipua influenssan kaltaiseksi kausivaivaksi, joka on vaarallinen vain harvoille.

Smith oli huomannut karjatauteja tutkiessaan, että uudelleen saadut tartunnat aiheuttivat selvästi lievemmät oireet kuin ensimmäinen. Siitä hän päätteli, että taudinaiheuttaja eli patogeeni ja sen isäntäeläin pääsevät aikaa myöten suhteellisen sopuisaan suhteeseen.

Hän nimesi päätelmänsä "alenevan virulenssin laiksi". Virulenssi on mikrobien ominaisuus, joka määrää, miten herkästi tartunta johtaa sairauteen ja miten vakava tai tappava sairaus tartunnasta koituu.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin liian varhaista ennustaa, miten koronavirus ja sen uudet muunnokset tulevat käyttäytymään.

Tampereen yliopiston epidemiologian professorin Pekka Nuortin mukaan historia voi auttaa siinä, kun yritetään mallintaa pandemian hiipumista. Nuortin mukaan on tosin syytä katsoa muutakin kuin pelkkää virusta, koska sen aiheuttaman sairauteen vaikuttaa lukuisia eri tekijöitä.

– Kävipä miten tahansa, koronaviruksen kanssa joudutaan elämään lähitulevaisuus ja virusta on aivan mahdoton eliminoida maailmasta kokonaan, Nuortti sanoo.

Lue aiheesta lisää: "Laki" määrää Covid-19:n lievenemään flunssaksi – totteleeko virus?

18.4. klo 11.51 Saksassa tänään muistotilaisuus koronan 80 000 uhrille

Saksassa muistellaan tänään koronaviruspandemian kuolonuhreja. Berliinissä järjestetään kansallinen muistotilaisuus viruksen takia kuolleille 80 000 ihmiselle ja niille, jotka ovat koronarajoitusten takia joutuneet kuolemaan yksinäisinä.

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Frank-Walter Steinmeier osallistuvat ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Keisari Vilhelmin muistokirkossa Berliinissä, joka on tunnettu sodan tuhojen symboli.

Tilaisuuteen osallistuu koronarajoitusten vuoksi fyysisesti vain pieni määrä ihmisiä, mutta tilaisuus näytetään Saksassa suorana televisiossa.

Ajatus muistotilaisuuden järjestämisestä tuli koronaviruksen uhrien omaisilta, jotka ilmaisivat presidentille koronarajoitusten lisänneen tuskaansa. Tiukkojen rajoitusten vuoksi omaiset eivät usein esimerkiksi ole pystyneet pitämään kuolinvuoteella makaavia läheisiään kädestä, ja hautajaisten pitämiseen kohdistuvien rajoitusten takia moni on jäänyt surunsa kanssa yksin.

Lue Eurooppa-kirjeenvaihtajan kolumni: Kun aamuradio kertoo taas tuhannesta uudesta kuolemasta, mitä pitäisi tuntea? Saksa opettelee suremaan pandemian uhreja

Lähde: STT

18.4. klo 11.37 THL: Suomessa 498 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kahden viime päivän aikana 498 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tartunnoissa on mukana myös lauantain luvut, jotka jäivät eilen ilmoittamatta THL:n sivustoilla tehtyjen huoltotöiden takia.

Eniten uusia tartuntoja todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, jossa todettiin 251 uutta tartuntaa.

Suomessa on todettu koko pandemian aikana yhteensä 84 131 tartuntaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

18.4. klo 9.10 Koronan jälkeiseen turismiin valmistaudutaan Euroopassa Airbnb-rajoituksin

Turismin toivotaan palaavan Euroopan kaupunkeihin koronaviruspandemian talttumisen jälkeen, mutta suositut turistikohteet eivät halua toivottaa takaisin Airbnb-majoituspalveluita, ainakaan entisessä laajuudessaan.

Pariisin kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin suositus rajoittaa lyhytaikaisten vuokra-asuntojen määrää kaupungin eri alueilla. Lisää sääntelyä Airbnb:n toimintaan suunnitellaan myös muun muassa Venetsiassa, Firenzessä, Lissabonissa, Barcelonassa ja Amsterdamissa.

Lue lisää tästä jutusta.

18.4. klo 3.40 Brasilian terveysministeriö kehottaa naisia lykkäämään raskauksiaan "jos mahdollista"

Brasilian terveysministeriö kehottaa maassa asuvia naisia lykkäämään raskaaksi tulemista. Ministeriön mukaan viruksen variantit ovat olleet erityisen aggressiivisia raskaina olevia naisia kohtaan, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

– Jos mahdollista, naisten tulisi lykätä raskaaksi tulemistansa parempiin aikoihin, jotta he voivat saada rauhallisemman raskausajan, ministeriön edustaja Raphael Camara sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa.

– Emme voi sanoa tätä tietenkään heille, jotka ovat 42- tai 43-vuotiaita, mutta nuoremman naisen, jonka on mahdollista odottaa, olisi parasta odottaa vähän aikaa, hän jatkoi.

Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseurannan mukaan Brasiliassa on todettu koronavirukseen liittyviä kuolemia toiseksi eniten maailmassa, yli 370 000.

Brasiliassa alle 40-vuotiaiden, koronaviruksen takia tehohoitoa saavien potilaiden määrä ohitti vanhemmat ikäluokat viime kuussa. Huonon koronatilanteen taustalla on osin Brasilian kotoperäinen, herkästi leviävä virusmuunnos, jota kutsutaan nimellä P1. Se on alkuperäistä virusta tarttuvampi, ja on tartuttanut uudelleen myös ihmisiä, jotka ovat jo sairastaneet covid-19-taudin.

P1-variantti on levinnyt myös moniin muihin maihin.

18.4. klo 2.55 Afrikan rokotusohjelma laahaa perässä

Afrikan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus Africa CDC varoittaa, että Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelman kautta maanosaan toimitetut rokotteet eivät riitä hillitsemään pandemiaa.

WHO:n mukaan Afrikassa on annettu toistaiseksi alle kaksi prosenttia koko maailman rokotuksista, joita on tähän mennessä annettu noin 750 miljoonaa annosta. Mantereella asuu noin 16 prosenttia kaikista maailman asukkaista.

Afrikan mantereen heikkoon rokotetilanteeseen on monia syitä. Rikkaiden maiden "rokotenationalismin" lisäksi viivästymistä rokotuksissa aiheuttavat muun muassa rokotteiden toimitus- ja jakeluongelmat, tehoton rokotustyön johtaminen ja epäselvyydet rokotusaikatauluissa.

Lue koko juttu: Afrikassa rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin – Jakeluongelmien vuoksi vanhaksi menneitä rokotteita joudutaan tuhoamaan

17.4. klo 21.08 Intiasta on tullut uusi koronavirustaudin pesäke maailmassa

Intiasta on muodostunut uusi covid-19-taudin pesäke maailmassa. Pelkästään lauantaina maassa raportoitiin yli 230 000 koronatartunnasta.

Maan pääkaupungissa Delhissä ilmoitettiin vuorokaudessa ainakin 24 000 tartunnasta. Lisäksi hapesta ja lääkkeistä alkaa olla pulaa, kertoi Delhin alueen pääministeri Arvind Kejriwal lauantaina. Hänen mukaansa virus leviää todella nopeasti.

Yli 20 miljoonan asukkaan pääkaupungissa on viikonloppuisin tiukka koronasulku.

Jos tartuntatilanne huononee, Kejriwalin mukaan otetaan lisäkeinoja ihmishenkien pelastamiseksi. Tällä hänen uskotaan vihjanneen koronasulun mahdolliseen laajentamiseen.

17.4. klo 15.05 Intian pääministeri toivoo valtavan kylpyfestivaalin osallistujilta malttia

Intian pääministeri Narenda Modi vetosi lauantaina hindujen uskonnollisen kumbh mela -festivaalin osallistujiin, että nämä toimisivat hillitysti.

Huhtikuun alussa Uttarakhandin osavaltiossa sijaitsevassa Haridwarissa alkoi kuukauden kestävä festivaali, jonne miljoonat pyhiinvaeltajat tulevat eri puolilta Intiaa kylpemään Ganges-jokeen.

Modi kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että festivaali tulisi nyt pitää ”symbolisena”. Modin pyyntöön reagoinut uskonnollinen johtaja Swami Aydhesanand kehotti uskovaisia välttämään suuria kokoontumisia.

Yle kertoi eilen, että terveysasiantuntijat pelkäävät festivaalin muuttuvan koronan superlevittämistapahtumaksi. Suuri osa pyhiinvaeltajista ei ole noudattanut koronaohjeita festivaalilla.

Intiassa on rekisteröity yli 200 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa jo kolmena peräkkäisenä päivänä.

Lähde: Reuters

17.4. klo 12.04 THL ei ilmoita tänään uusista koronatartunnoista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei ilmoita tänään lauantaina uusista koronavirustartunnoista. Syynä on huoltotöistä johtuva käyttökatko (siirryt toiseen palveluun), joka vaikuttaa koronakartan toimintaan.

Tiedot päivittyvät normaalisti taas sunnuntaina 18.4. Käyttökatko ei vaikuta THL:n muiden verkkosivujen toimintaan.

17.4. klo 11.51 Koronaan on kuollut jo 3 miljoonaa ihmistä

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on vahvistetusti kuollut maailmanlaajuisesti jo kolme miljoonaa ihmistä, yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston laskelmien mukaan.

Todellisen uhrimäärän arvioidaan olevan kuitenkin vielä paljon suurempi kuin mitä virallisesti vahvistetut lukumäärät antavat ymmärtää.

Vaikka rokotukset etenevät useissa maissa, maailmanlaajuisesti uusia tartuntoja ilmoitetaan noin 700 000 päivässä, ja kuolemia 12 000.

Lue lisää: Maailmalla suuri osa koronakuolemista jää yhä piiloon – Grafiikat näyttävät, miten kuolleisuus on pandemian aikana kehittynyt

Lähteet: AP, AFP

17.4. klo 10.10 Selvitys: Enemmistö suomalaisista kannattaa rokotustodistusta

Enemmistö suomalaisista kannattaa rokotustodistuksen hyödyntämistä osana yhteiskunnan avaamista, kertoo Ajatuspaja Toivon tekemä selvitys (siirryt toiseen palveluun).

Kokoomusta lähellä oleva Ajatuspaja Toivo selvitti huhtikuussa, tulisiko rokotustodistusta hyödyntää osana yhteiskunnan avaamista siten, että koronarokotuksen saaneet pääsisivät aiemmin esimerkiksi erilaisiin kulttuuritapahtumiin, kirjastoihin tai museoihin.

Kaikista kyselyn vastaajista 58 prosenttia oli joko jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että Suomessa pitäisi ottaa käyttöön rokotustodistus, jonka avulla yhteiskuntaa voitaisiin avata nykyistä nopeammin.

Eniten tukea rokotustodistus saa SDP:n ja kokoomuksen ja kannattajilta. Vähiten kannatusta ehdotus keräsi vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kannattajilta.

Tutkimukseen vastanneet edustavat 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto kerättiin 9.–12.4.2021 ja sisältää 1 157 henkilön vastaukset. Haastattelut kerättiin Kantar TNS:n Gallup Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä.

17.4. klo 7.54 Näin liikkumisrajoitusten valmistelu eteni

Toteutumatta jääneitä liikkumisrajoituksia valmisteltiin viime vuoden loppupuolelta lähtien. Perkasimme läpi kuukausia kestäneen valmistelutyön ja loppusuoran nopean kaatumisen. Voit tästä jutusta, miten rajoitusten valmistelu eteni.

17.4. klo 5.16 Oikeusministeriö pyysi kuntavaalien siirtoon vaikuttaneen kauhuskenaarion THL:ltä siirtopäätöstä edellisenä päivänä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maaliskuun alun niin sanottu kauhuskenaario 2 600–11 200 päivittäisestä uudesta koronatartunnasta kuntavaalien aikaan tehtiin kovalla kiireellä, eikä siinä otettu huomioon rajoitustoimia.

THL:n mukaan kyseessä oli yksinkertainen laskutoimitus siitä, mitä olisi voinut pahimmillaan tapahtua. Laskelma vaikutti päätökseen kuntavaalien siirtämisestä tulevalta sunnuntailta kesäkuulle.

Oikeusministeriö pyysi lausuntoa tautitilanteen kehittymisestä maaliskuisena perjantaina vain päivää ennen kuin linjaus vaalien siirrosta tehtiin. THL:n mukaan kiire ei johtunut huonosta suunnittelusta vaan siitä, että epidemia liikkuu nopeasti.

Lue koko juttu: Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut kauhuskenaario oli kiireessä tehty raaka laskelma – "huonolla tuurilla se olisi voinut silti toteutua"

Lue tästä koronapäivitykset 13.–16.4.2021

Lue tästä koronapäivitykset 24.3.–12.4.2021

Lue seuraavaksi