Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Yhdysvalloissa yli 60 000 uutta tartuntaa, presidentti Trump esiintyi julkisuudessa suojamaski kasvoillaan, Brasiliassa yli 1 000 uutta koronaviruskuolemaa

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Ihmisiä kävelee Venice Beachillä Los Angelesissa 11. heinäkuuta.
Ihmisiä kävelyllä Venice Beachillä Los Angelesissa 11. heinäkuuta.Etienne Laurent / EPA
  • 7. heinäkuuta käynnistyi uuden koronatuen haku. Se on tarkoitettu kiinteiden kulujen korvaamiseen yrityksille, joiden liikevaihto heikkeni huhtikuussa vähintään 30 prosenttia edelliseen kevääseen verrattuna.
  • Maailmalla kaikkiaan Yli 12 miljoonaa ihmistä on saanut koronatartunnan. Heistä arviolta 2,9 miljoonaa on eurooppalaisia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

12.7. klo 3.02 Yhdysvalloissa yli 60 000 uutta tartuntaa

Yhdysvalloissa on varmistettu edellisen vuorokauden ajalta yhteensä 66 528 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Lauantai-iltana paikallista aikaa kirjattu luku on tähän mennessä korkein päivittäinen koronatapausten lisäys.

Yhdysvalloissa on varmistettu yhteensä yli 3,24 miljoonaa tartuntaa.

Koronaan liittyviä kuolemia maassa on kirjattu yhteensä yli 134 000. Kuolemien määrä kasvoi lauantaina 760:llä.

STT

12.7. 1.51 Brasiliassa yli 1 000 uutta koronaviruskuolemaa

Brasilia ilmoitti lauantaina yhteensä 1 071 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Terveysministeriön mukaan maassa on kirjattu yhteensä noin 71 500 koronakuolemaa ja varmistettu lähes 1,84 miljoonaa tartuntaa.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia. Ministeriö ilmoitti CNN:n mukaan lauantaina noin 39 000 uudesta tartunnasta.

Brittilehti Guardianin mukaan Brasilian presidentin vaimo Michelle Bolsonaro kertoi lauantaina paikallista aikaa, että hänen ja hänen kahden tyttärensä koronatestit ovat olleet negatiivisia. Brasilian presidentillä Jair Bolsonarolla todettiin koronavirustartunta tiistaina.

STT

12.7. klo 1.07 Presidentti Trump esiintyy julkisuudessa ensimmäistä kertaa maski kasvoillaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nähty ensimmäistä kertaa julkisuudessa suojamaski kasvoillaan. Trump käytti suojamaskia ollessaan vierailulla Walter Reed -sotilassairaalassa Washingtonin lähistöllä.

Presidentti on suhtautunut kasvomaskeihin nuivasti. Hän onkin tähän mennessä vältellyt suojamaskin käyttöä julkisuudessa koronaviruspandemian leviämisestä huolimatta.

Lähde: STT, Reuters

11.7. klo 22.05 Intian suurimpiin elokuvatähtiin lukeutuvalla Amitabh Bachchanilla koronavirus

Bollywoodina tunnetun Intian elokuva-alan suurimpiin tähtinäyttelijöihin kuuluva Amitabh Bachchan on saanut koronavirustartunnan ja on sairaalahoidossa.

77-vuotias Amitabh Bachchan on näytellyt viiden vuosikymmenen aikana yhteensä yli 200 elokuvassa.

Lähteet: AP, AFP

11.7. klo 20.04 Floridan Disney World avautui, vaikka osavaltiossa leviää koronavirus

Orlandossa Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa sijaitseva Disney World on avattu jälleen asiakkaille. Avauspäätöstä on arvosteltu, sillä koronavirus leviää vauhdilla Floridassa. Lauantaina uusia tartuntoja kerrottiin olevan yli 10 000 ja kuolemantapauksia 95.

Lue lisää huvipuiston avaamisesta täältä.

11.7. klo 17.55 Näin Suomen ja Ruotsin tiet ovat eronneet korona-aikana

Naapurimaat ovat monessa koronavirukseen liittyvässä asiassa hyvin erilaisilla linjoilla. Täällä voit tarkastella Ruotsin ja Suomen eroja tarkemmin.

11.7. klo 15.57 Kymmenet Yhdysvaltain sotilaat saaneet virustartunnan Japanissa

Kymmenet Japanin Okinawalla palvelevat yhdysvaltalaissotilaat ovat saaneet koronavirustartunnan. Tartuntoja on havaittu kahdessa tukikohdassa.

Kuvernööri Denny Tamaki sanoi lauantaina, ettei hän voi Yhdysvaltain pyynnöstä kertoa tarkkaa sairastuneiden lukua. Paikallisen median nimettömältä lähteeltä saamien tietojen mukaan tartunnan olisi saanut noin 60 ihmistä.

Japanilaiset vaativat nyt yhdysvaltalaisilta avoimuutta ja toimia tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Japaniin on sijoitettu noin 50 000 yhdysvaltalaissotilasta, joista noin puolet palvelee Okinawan saarella.

Lähde: AP

Kymmenet Japanin Okinawalla palvelevat yhdysvaltalaissotilaat ovat saaneet koronavirustartunnan. Kuvassa sotilaita partioimassa Okinawalla  20 toukokuuta.
Kymmenet Japanin Okinawalla palvelevat yhdysvaltalaissotilaat ovat saaneet koronavirustartunnan. Kuvassa sotilaita partioimassa Okinawalla 20 toukokuuta.US Marines Photo / AOP

11.7. klo 13.04 Kaliforniassa vapautetaan taas tuhansia vankeja, tarkoituksena hillitä epidemian leviämistä

Yhdysvaltain Kaliforniassa aiotaan vapauttaa tuhansia vankeja, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin hillitä ruuhkaisissa vankiloissa.

Jopa 8 000 vankia saatetaan vapauttaa ennenaikaisesti elokuun loppuun mennessä. Jo aiemmin epidemian aikana Kaliforniassa on vapautettu 10 000 vankia.

Ilmoitusta edelsi tällä viikolla uutinen suuresta tartunta-aallosta San Quentinin vankilassa, jossa on todettu tuhat tartuntaa. Kalifornian vankiloissa on yhteensä noin 113 000 vankia.

Noin 40 miljoonan asukkaan Kalifornia on Yhdysvaltojen runsasväkisin osavaltio. Vahvistettuja tartuntoja on Kaliforniassa yli 300 000 ja kuolemantapauksia yli 6 800.

Lähteet: STT, AFP

11.7. klo 12 THL: Suomessa 12 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu vuorokauden aikana 12 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 7 291.

11.7. klo 9.10 Keski-Amerikan Panamassa sairaalat romahtamisen partaalla

Keski-Amerikan Panamassa sairaalat ovat romahtamisen partaalla koronavirustartuntojen nopean nousun seurauksena.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat neljän miljoonan asukkaan maassa nousseet viime viikkoina kahdestasadasta yli tuhanteen.

Panama on Keski-Amerikan alueen pahiten koronasta kärsinyt maa. Siellä on todettu yhteensä 42 000 koronavirustartuntaa ja 839 koronaan liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä tuhat potilasta, joista 159 on tehohoidossa.

Lähde: STT

11.7. klo 9.08 Intiassa yli 820 000 tartuntaa, joista noin neljännes on rekisteröity kuluneen yhdeksän päivän aikana

Intiassa on rekisteröity kuluneen vuorokauden aikana yli 27 000 uutta tartuntaa. Kaikkiaan tartunnan saaneita on yli 820 000. Koronatartuntojen määrä on noussut kiihtyvällä tahdilla. Uutistoimisto AP:n mukaan tartuntoja oli vielä yhdeksän päivää sitten noin 600 000.

Kymmenkunta osavaltiota on asettanut paikallisia liikkumisrajoituksia tilanteen takia.

Intian terveysministeriö raportoi lauantaina 519 uutta koronakuolemaa. Kaikkiaan tautiin kuolleita on nyt reilut 22 000.

Lähde: AP

11.7. klo 8.05 Serbiassa koronarajoituksista kirvonneet protestit hallitusta vastaan jatkuvat

Serbiassa hallinnon vastaiset protestit ovat jatkuneet neljättä päivää. Mielenosoitukset saivat alkunsa maan pääkaupungissa Belgradissa alkuviikosta, kun hallitus uhkasi määrätä ulkonaliikkumiskiellon viikonlopuksi koronaviruksen takia.

Suunnitelma peruttiin mutta protestit koronakriisin hoitoa vastaan jatkuvat. Illalla satojen mielenosoittajien joukko yritti tunkeutua Serbian parlamenttiin.

Presidentti Aleksandar Vučić kutsui mielenosoittajia valtaan pyrkiviksi huligaaneiksi ja vaati heitä lopettamaan.

– On vastuutonta kutsua ihmisiä koolle, kun näemme järkyttäviä tartuntamääriä. Kukaan ei voi ottaa valtaa väkisin, se saadaan vaaleissa. Voitte protestoida niin paljon kuin haluatte, kun epidemia on ohi, Ranskassa parhaillaan vieraileva Vučić sanoi.

Serbiassa kerrottiin eilen 18 uudesta koronakuolemasta eli tähänastisesta päiväkohtaisesta ennätyksestä. Uusia tartuntoja todettiin vajaat 400.

Serbian koronatartunnat ovat lähteneet uudelleen nousuun kesän aikana. Mielenosoittajat ovat syyttäneet hallinnon löysänneen rajoituksia liian aikaisin varmistaakseen hallituspuolueen voiton kesäkuun vaaleissa.

Lähteet: AFP, AP

11.7. klo 7.10 Korona kurittaa myös aivoja, kesällä kannattaa palautua

Koronan kurittaman kevään jälkeen kesälomalla kannattaa panostaa uuden opettelemiseen ja oivaltamiseen – se on parasta palautumista aivoille, sanoo aivotutkija, professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Oppittaessa uutta tarkkaavaisuus kohdennetaan täydellä teholla johonkin aivan muuhun kuin normaalisti. Tuolloin otsalohko tekee töitä, ja sitä käytetään nimenomaan kiinnostuksen ja innostuksen suuntaamiseen. Se on Huotilaisen mukaan aivojen kannalta erittäin palauttavaa.

– Kannattaa uskaltaa kiinnostua ja innostua sellaisistakin asioista, jotka voivat olla haastavia tai mennä lopulta pieleenkin. Se voi olla puutöitä, grillausta tai mitä tahansa. Jotakin sellaista, mitä ei tehdä rutiininomaisesti, vaan ollaan luovia ja kokeillaan asioita, joista ei tiedä etukäteen mitään. Se on huippupalautusta aivoille.

Lue aiheesta lisää tästä jutusta.

11.7. klo 4.55 Yhdysvalloissa lähes 64 000 tartuntaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä laski hieman edellisestä päivästä, mutta on silti. Perjantaina maassa kerrottiin 63 643 uudesta tartunnasta. Luku perustuu Johns Hopkins -yliopiston laskelmiin.

Torstaina Yhdysvalloissa kerrottiin 65 551 uudesta tartunnasta, mikä on toistaiseksi korkein vuorokausikohtainen lukema.

Yhteensä tartuntoja on todettu jo yli 3,1 miljoonaa, mikä on eniten maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 133 000, mikä sekin on maailmanlaajuisesti korkein maakohtainen luku.

Lähde: AFP

11.7. klo 3.37 Meksikossa lähes 7 000 koronatartuntaa vuorokaudessa

Meksikossa on vahvistettu 6 891 uutta koronatartuntaa vuorokauden aikana, maan terveysministeriö kertoi perjantaina. Kaikkiaan koronatartuntoja on vahvistettu Meksikossa reilut 289 000.

Lisäksi maassa vahvistettiin 665 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Kaikkiaan viruksen aiheuttamaan tautiin on Meksikossa kuollut yli 34 000 ihmistä.

Lähde: Reuters

11.7. klo 3.27 Brasiliassa yli 70 000 koronaan liittyvää kuolemaa

Parturi leikkaa pojan hiuksia Sao Paulossa Brasiliassa.
Brasilia ylitti perjantaina 70 000 koronaan liittyvän kuoleman rajan. Sao Paulossa avattiin 8. heinäkuuta parturit, baarit ja ravintolat.Sebastiao Moreira / EPA

Brasilia ylitti perjantaina 70 000 koronaan liittyvän kuoleman rajan. Asiasta kertoi maan terveysministeriö. Aiemmin nousussa ollut päivittäisten koronakuolemien määrä on kuitenkin ollut viime aikoina tasaantumaan päin.

Ministeriön mukaan uusia tartuntoja oli varmistunut edellisen vuorokauden aikana noin 45 000 kappaletta. Uusia koronakuolemia oli sen sijaan kirjattu edellisen 24 tunnin aikana noin 1 200.

Yhteensä tartuntoja on varmistettu maassa noin 1,8 miljoonaa ja kuolemia noin 70 400.

Brasiliaa enemmän koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia on vain Yhdysvalloissa.

STT

Lue tästä koronapäivitykset 16.6.-10.7.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus