Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 33 uutta tartuntaa ja 4 kuolemantapausta, ohjeita ulkomaanmatkustuksesta ehkä keskiviikkona, Venäjällä kaikkiaan jo yli 400 000 tartuntaa

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Ihmisiä terassilla Pariisissa 30. toukokuuta.
Ihmisiä terassilla Pariisissa 30. toukokuuta. Suomen hallitus linjannee ulkomaanmatkustuksesta viimeistään keskiviikkona.Bertrand Guay / AFP
  • Suomi avautuu maanantaina tietyin rajoituksin. Katso tästä jutusta lista, mikä kaikki muuttuu.
  • Hallitus purki perjantaina kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen. Kotimaassa voi taas matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.
  • EU-komissio esittää 750 miljardin elpymisrahastoa, jotta unioni toipuisi koronan aiheuttamasta talouskriisistä nopeasti. Jälleenrakennusrahastosta 500 miljardia jaettaisiin tukina ja 250 miljardia lainoina. Lue lisää täältä.
  • Koronaviruksesta parantuneita on Suomessa arviolta 5500.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

31.5. klo 13.29 Brasiliassa kaikkiaan jo lähes 500 000 tartuntaa

Brasilian tartuntamäärät kipuavat vauhdilla, ja maassa on todettu kaikkiaan lähes 500 000 tartuntaa. Terveysministeriön mukaan lauantaina todettiin ennätysmäärä uusia tartuntoja, yli 33 000. Viranomaisten mukaan Brasiliassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 956 ihmistä kuluneen vuorokauden aikana.

Brasilian tilanne on Etelä-Amerikan vakavin. Maailmassa ainoastaan Yhdysvalloissa on enemmän vahvistettuja tartuntoja. Menehtyneitä on Brasiliassa nyt neljänneksi eniten maailmassa.

Brasilian johto kiistelee siitä, miten epidemia saadaan hallintaan, ja tämä on hidastanut ponnisteluja viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Brasilian populistipresidentti Jair Bolsonaro vastustaa äärimmäisiä liikkumisrajoituksia, koska hän pitää niitä taloudelle vahingollisina. Hän on moittinut kuvernöörejä ja pormestareja, jotka ovat asettaneet hänen mielestään liian tiukkoja rajoituksia.

Lähde: AFP

31.5. klo 12.00 Suomessa 33 uutta tartuntaa, 4 kuolemantapausta lisää

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu tautiin liittyviä kuolemantapauksia yhteensä 320 – lisäystä viime vuorokauteen on siten neljä.

Lisäksi Suomessa on 33 uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on nyt raportoitu maassa 6 859. Eniten tartuntoja on todettu Helsingissä, 2 601.

Parantuneita arvioidaan olevan noin 5 500.

THL (kuolinlukujen päivitys klo 12.25)

Siivooja desinfioi liukuportaiden kaidetta.
Suomessa on 33 uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.Henrietta Hassinen / Yle

31.5. klo 11.49 Moskeijat avautuivat Saudi-Arabiassa, Mekan pyhiinvaelluspaikka yhä suljettu

Kymmenettuhannet moskeijat ovat avanneet ovensa Saudi-Arabiassa kahden kuukauden tauon jälkeen. Kävijöitä on ohjeistettu noudattamaan tarkasti määräyksiä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Viranomaiset kertoivat lähettäneensä miljoonia tekstiviestejä eri kielillä tiedottaakseen uusista ohjeistuksista. Kävijöiden on pidettävä kahden metrin turvavälit rukouksen aikana, käytettävä kasvosuojia ja tuotava omat rukousmatot. Kättely ja ja halaaminen on kielletty.

Ikäihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia on kehotettu rukoilemaan kodeissaan.

Mekassa sijaitseva muslimien pyhiinvaelluspaikka on edelleen suljettu kävijöiltä ja kaupungissa ovat yhä voimassa tiukat liikkumisrajoitukset. Saudi-Arabian arvellaan peruvan tämän vuoden hajj-pyhiinvaellus, joka osuisi heinäkuulle. Saudi-Arabiassa on todettu yli 83 000 virustartuntaa. 480 ihmistä on kuollut tautiin.

Lähde: AP

31.5. klo 11.14 Venäjällä kaikkiaan jo yli 400 000 tartuntaa

Venäjällä on todettu kaikkiaan yli 405 000 koronavirustartuntaa kriisin alusta lähtien laskettuna. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina, että uusia tartuntoja on todettu yli 9 000.

Kuluneen vuorokauden aikana Venäjällä on kuollut 138 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kaikkiaan Venäjällä on menehtynyt tautiin yli 4 600 ihmistä.

Lähde: Reuters

31.5. klo 9.42 Hallitus linjannee ulkomaanmatkustuksesta viimeistään keskiviikkona

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että hallitus saisi tehtyä ulkomaanmatkustamisen rajoituksiin liittyvän ratkaisun viimeistään keskiviikkona. Hänen ohjeensa kansalaisille loman suunnitteluun on rakentaa suunnitelmat tässä vaiheessa kotimaan matkailun varaan.

Haaviston mukaan ratkaisu ulkomaanmatkailusta on kuitenkin tärkeää liikennöitsijöiden, kuten laivayhtiöiden ja Finnairin suunnitelmien kannalta. Hallituksella on esimerkiksi uuden lisätalousarvion vuoksi paljon käsiteltävää, eikä ministerin mukaan voi varmasti arvioida, miten alkuviikon aikataulut menevät.

Lähde: STT

31.5. klo 9.26 Rajoituksia höllätään huomenna – STM:llä luotto siihen, että tilanne pysyy hyvänä

Koronavirusepidemian aikaisten rajoitusten purkaminen Suomessa jatkuu huomenna maanantaina. Ravintolat avaavat ovensa tietyin reunaehdoin, urheilukilpailut käynnistyvät ja kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus muutetaan 50 henkilön kokoontumisrajoitukseksi.

Samaan aikaan Suomen epidemiatilanne jatkaa selvää hidastumistaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila uskoo, että hyvä tilanne pystytään pitämään yllä rajoitusten purkamisen jälkeenkin.

– Majoitus- ja ravitsemusalan kattojärjestö on tehnyt erittäin hyvät itsesäätelyohjeet. Jos niitä vain noudatetaan, niin pitäisi mennä hyvin ja sitä toki toivomme. Silloin pystyisimme vähän vielä löyhentämään rajoitteita.

31.5. klo 7.32 Uudessa-Seelannissa ei uusia tapauksia 9 päivään

Uudessa-Seelannissa ei ole rekisteröity uusia koronatartuntoja yhdeksään perättäiseen päivään, kertoo uusiseelantilainen uutissivusto Stuff (siirryt toiseen palveluun). Asiasta on uutisoinut myös The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Stuffin mukaan tällä hetkellä uskotaan, että maassa on vain yksi aktiivinen koronatartunta, eikä tämä henkilö tarvitse sairaalahoitoa.

Näiden tietojen valossa näyttää siltä, että Uusi-Seelanti saattaa olla yksi ensimmäisistä valtioista maailmassa, jossa koronaviruksen leviäminen on saatu tukahdutettua kokonaan.

Uudessa-Seelannissa on todettu 1504 koronatartuntaa, joista 1154 on varmistettu koronatestein.

31.5. klo 5.23 HS-gallup: Valtaosa tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin

Valtaosa suomalaisista, 67 prosenttia, kertoo pitävänsä hallituksen koronakriisiin liittyviä päätöksiä pääosin oikea-aikaisina, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä. (siirryt toiseen palveluun)

Ravintoloiden avaamista kesäkuun alussa pitää oikeana ratkaisuna 76 prosenttia vastaajista.

HS:n kyselyyn vastanneista yli kolmasosa kertoi muuttaneensa rahankäyttöään varovaisemmaksi.

Lue koko juttu täältä.

31.5. klo 3.20 Kreikka sallimassa matkustamisen Euroopan alueelta – lähtökenttä ratkaisee, tarvitaanko karanteenia

Kreikka kertoi lauantaina sallivansa maahan matkustamisen myös eräistä pahiten koronaviruksesta kärsineistä Euroopan maista eli esimerkiksi Ranskasta, Italiasta, Espanjasta ja Britanniasta. Matkustus on määrä sallia 15. kesäkuuta lähtien.

Tietyiltä alueilta matkustavat joutuvat kuitenkin Kreikassa koronavirustestiin ja sen jälkeen karanteeninomaisiin oloihin viikoksi tai kahdeksi. Testeihin määräävä tekijä on, onko matkustajan lähtölentokenttä Euroopan lentoturvallisuusviraston koronariskilistalla.

Aiemmin tällä viikolla Kreikka sanoi sallivansa Suomen ja 28 muun maan kansalaisten vapaan matkustuksen maahan kesäkuun puolivälistä alkaen.

Lähde: STT-AFP

Ateenassa kasvomaskeihin suojautuneet tarjoilijat odottavat asiakkaita.
Ateenan ravintoloissa ollaan valmiina vastaanottamaan asiakkaita. Kreikka kertoi lauantaina sallivansa maahan matkustamisen myös eräistä pahiten koronaviruksesta kärsineistä Euroopan maista.Yannis Kolesidis / EPA

31.5. klo 1.12 Maailmassa todettu jo yli kuusi miljoonaa koronavirustartuntaa

Maailmassa on todettu jo yli kuusi miljoonaa koronavirustartuntaa. Luvusta kertovat esimerkiksi baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta sekä uutistoimisto AFP omaan laskelmaansa nojaten.

Maanosista eniten tartuntoja on todettu Euroopassa, lähes 2,14 miljoonaa. Yksittäisistä maista suurin tartuntaluku on Yhdysvaltojen 1,76 miljoonaa.

Virukseen liitettyjä kuolemia on raportoitu noin 367 000. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on Euroopassa noin 177 600 ja Yhdysvalloissa noin 103 600.

Virus leviää parhaillaan erityisen kiivaasti Latinalaisessa Amerikassa, jossa on todettu yhteensä noin 945 000 tartuntaa.

Luvut ovat suuntaa antavia, sillä eri maiden testauskäytännöt ja -mahdollisuudet poikkeavat toisistaan.

Lähde: STT-AFP

Intian terveydenhoitohenkilökuntaa.
Intian terveydenhoitohenkilökuntaa Bangaloressa.Jagadeesh NV / EPA

30.5. klo 17.51 VR alkaa myydä käsidesiä ja kasvomaskeja kaukojunissa

VR alkaa myydä lähiviikkoina käsidesiä ja kasvomaskeja kaukojunissa, kertoo VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson Ylelle. Yhtiö ei kuitenkaan aio asettaa junissa maskipakkoa.

– Tällä hetkellä ohjeistus on, että saa käyttää maskia. Ja kun maskit tulevat myyntiin junissa, niin kaikki jotka haluavat käyttää maskia, pystyvät niitä hyödyntämään, Jansson sanoo.

Koronapandemia on aiheuttanut eri puolilla Eurooppaa varotoimia joukkoliikenteessä. Tällaisia ovat esimerkiksi kehotus välttää kaikkea julkista liikennettä Ruotsissa tai maskipakot esimerkiksi Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa ja Tshekissä.

Finnair on ilmoittanut, että sen hiljalleen alkaville lennoille on asiaa vain maskin kanssa.

30.5. klo 17.37 Itävallan hallitus näytti F1-kauden avauskisoille vihreää valoa

Koronapandemian pahasti sotkema formula 1 -sarja on saanut Itävallan hallitukselta luvan aloittaa kautensa 5. heinäkuuta Spielbergistä. Siellä on määrä ajaa kaksi kilpailua, joista jälkimmäinen on 12. heinäkuuta. Molemmat kisat ajettaisiin ilman yleisöä.

Itävallan terveysministerin Rudolf Anschoberin mukaan kisojen järjestämiselle näytettiin vihreää valoa, koska F1-järjestäjät "esittivät täydellisen ja ammattitaitoisen suunnitelman" taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan.

F1-kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa maaliskuun puolivälissä, mutta kilpailu peruttiin. Alkuperäisestä kisakalenterista peräti kymmenen gp:tä on siirretty tai peruttu koronavirustilanteen takia.

Lähde: STT-AFP

30.5. klo 14.04 Mäntsälässä koulussa koronavirusaltistus – yhdeksän oppilasta karanteeniin

Mäntsälässä Myllymäen koulun henkilökuntaan kuuluvalla on todettu koronavirustartunta, kertoo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa.

Myllymäen koulussa altistuneet oppilaat on asetettu kotikaranteeniin. Kaikkiaan karanteeniin on asetettu yhdeksän oppilasta.

Altistuneiden oppilaiden perheet ovat saaneet tiedon puhelimitse ja Wilma-järjestelmän kautta. Karanteeniin asetettuihin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian.

30.5. klo 14.03 Britanniassa puretaan liikkumisrajoituksia liian aikaisin, tutkijat varoittavat

Liikkumisrajoitusten höllentäminen ilman täysin toiminnassa olevaa tartuntojen jäljitysjärjestelmää uhkaa päästää epidemian jälleen valoilleen Englannissa, varoittavat brittitutkijat.

Tutkijat ovat Britannian hallituksen neuvonantajia. Pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut rajoitusten purun käynnistyvän maanantaina, jolloin koulut aukeavat ja enintään kuuden henkilön kokoontumiset sallitaan.

Tutkijoiden mukaan päätös liikkumisrajoitusten keventämisestä ei perustunut tiedeyhteisön suosituksiin vaan tehtiin poliittisin perustein. Hallitus sanoo tukeutuneensa dataan kaikessa päätöksenteossaan, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Britanniassa aloitettiin jäljitysjärjestelmän käyttö torstaina, mutta tutkijoiden mukaan sen toiminnasta ei ole vielä riittävästi kokemusta. Järjestelmän otaksutaan olevan täydessä toiminnassa vasta kesäkuun lopussa.

Britanniassa Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti vastaavat omasta terveydenhuoltopolitiikastaan.

Lähteet: Reuters

30.5. klo 13.43 Saksa arvosteli Yhdysvaltoja WHO:n jättämisestä

Saksa arvosteli lauantaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä katkaista suhteet YK:n alaiseen Maailman terveysjärjestöön WHO:hon. Saksan mukaan kyseessä on pettymys ja merkittävä takaisku koko maailman terveystilanteelle.

– WHO:n on uudistuttava, jos se aikoo pysyä merkittävänä. EU:n on oltava tässä enemmän mukana myös taloudellisesti, kirjoitti terveysministeri Jens Spahn Twitterissä.

Trumpin mukaan Yhdysvallat käyttää WHO-jäsenmaksunsa vastaisuudessa muihin kansainvälisiin terveystarpeisiin.

Trump oli jo aiemmin jäädyttänyt Yhdysvaltojen maksut WHO:lle. Hänen mukaansa järjestö on Kiinan talutusnuorassa eikä ole tehnyt tarpeeksi koronaviruspandemian ehkäisemiseksi.

Lähteet: STT, AFP

30.5. klo 11.55 Suomessa 50 uutta koronatartuntaa ja 2 kuollutta

THL kertoo 50 uudesta laboratoriovarmistetusta koronavirustartunnasta ja kahdesta uudesta kuolemantapauksesta.

Kaikkiaan Suomessa on tartunnan saaneita 6 826 ja kuolleita on 316.

30.5. klo 9.24 Intiassa rikottiin päiväennätys koronatartunnoissa – lähes 8 000 uutta tapausta

Intiassa on ilmoitettu ennätykselliset 7 964 uutta koronavirustartuntaa edellispäivään verrattuna. Intian terveysministeriön mukaan tartunnan saaneita on nyt lähes 174 000. Intia rekisteröi myös 265 uutta kuolemantapausta eiliseen verrattuna. Kuolleita on nyt kaikkiaan 4 971.

Intiassa on tarkoitus jatkaa huomenna kaksi kuukautta kestäneiden ankarien rajoitustoimien purkamista.

Lähde: AP

Suojapukuihin pukeutuneita terveyhoitohenkilökuntaa seisoo liekkien taustalla menehtyneiden uhrien hautajaisissa.
Koronavirukseen menehtyneiden uhrien hautajaiset 29. toukokuuta New Delhissä.EPA

30.5. klo 8.52 Yhdysvalloissa rekisteröitiin yli 1 200 uutta koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on rekisteröity 1 225 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo koronatilastoja ylläpitävä Johns Hopkins -yliopisto. Yhdysvalloissa on tilastoitu yli 1,7 miljoonaa virustartuntaa, mikä on enemmän kuin missään muussa maailman maassa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on kuollut 316 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli perjantaina 57.

Useat osavaltiot ovat jo suunnittelemassa koronarajoitusten purkamista tai ne ovat jo purkaneet niitä. New York, joka on Yhdysvaltain synkintä koronaseutua, alkaa kuvernööri Andrew Cuomon mukaan poistaa rajoituksia viikon kuluttua.

Lähde: STT

30.5. klo 6.49 Saksassa koronatartuntojen määrä nousi sadoittain

Saksassa koronavirustartunnan on vahvistetusti saanut 181 196 ihmistä. Tartuntamäärät nousivat perjantaina 738:lla sitä edeltävään päivään verrattuna. Saksassa raportoitiin 39 uutta kuolemantapausta. Kaikkiaan koronaviruksen takia on ilmoitettu 8 489 kuolemantapausta.

Lähde: Reuters

30.5. klo 5.03 Saksa ja Euroopan komissio sopuun Lufthansan miljardien pelastuspaketista

Saksa ja Euroopan komissio ovat päässeet sopuun massiivisesta lentoyhtiö Lufthansalle suunnatusta tukipaketista. Saksan on määrä avustaa koronaviruspandemian kurittamaa lentoyhtiötä yhdeksän miljardin euron pelastuspaketilla.

Vastineeksi Saksan on määrä saada 20-25 prosentin omistusosuus yhtiöstä. Se tekisi valtiosta lentoyhtiö suurimman yksittäisen omistajan.

Euroopan komissio puolestaan on vaatinut, että Lufthansa luopuu joistakin arvokkaista lentosloteistaan Frankfurtin ja Münchenin kentillä. Lentoyhtiö vahvisti lausunnossaan, että se hyväksyy ehdot ja luopuu pelastuspaketin vastineeksi maksimissaan 24 slotista, jotka voidaan antaa muille lentoyhtiöille.

STT, AFP

Lufthansan koneita seisoo kentällä Berliinissä.
Oliver Lang / EPA

30.5. klo 3.19 Kreikka päästää pian turisteja maahansa

Kreikka avaa ovensa kahden viikon kuluttua turisteille kaikkiaan 29 eri maasta.

Kesäkuun 15. päivästä lähtien maahan pääsee jälleen 16 EU-maasta. Näiden maiden joukossa ovat muun muassa Suomi, Saksa, Tanska, Itävalta ja Baltian maat, kirjoittaa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Koronaviruksen pahiten kurittamista maista - kuten Britanniasta, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta - ei päästetä vielä matkailijoita Kreikkaan.

Lue koko juttu täältä.

30.5. klo 1.46 Brasillia ohitti koronakuolemissa Espanjan

Brasiliassa on vahvistettu tähän mennessä 27 878 koronaviruksesta aiheutunutta kuolemantapausta, kertoo maan terveysministeriö.

Brasilia on noussut koronakuolemien määrässä näin ohi Espanjan – Etelä-Amerikan väkirikkaimmassa valtiossa on nyt maailman 5. eniten covid-19-taudin vaatimia kuolonuhreja.

Viimeisen vuorokauden aikana maassa raportoitiin 1 124 uutta kuolemaa ja lähes 26 930 uutta tartuntatapausta.

Reuters

Ihmisiä rannalla Rio de Janeirossa.
Ihmisiä nauttimassa rantaelämästä 29. toukokuuta Arpoador rannalla Rio de Janeirossa.Antonio Lacerda / EPA

29.5. klo 23.54 Trump: USA jättää Maailman terveysjärjestön

29.5. Presidentti Donald Trump kertoo, että Yhdysvallat on tästä päivästä lähtien katkaissut suhteensa Maailman terveysjärjestö WHO:hon.

Trumpin mukaan varoja kanavoidaan jatkossa muille terveyteen keskittyville globaaleille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Trump lisäsi, että "Kiina painosti WHO:ta johtamaan maailmaa harhaan."

Lue koko juttu täältä.

29.5. klo 20.00 Missä Suomen koronalääketutkimuksessä mennään tällä hetkellä?

Malarialääke hydroksiklorokiinin kokeilu koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden hoidossa lopetetaan Suomessa. WHO ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä ainakin muutamaksi viikoksi testit hydroksiklorokiini-lääkkeellä kerätäkseen lisää tietoa lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista.

Ebolalääke remdesiviriä pidetään Suomessa lääketutkimusta johtavan, kliinisen epidemiologian dosentin Kari Tikkisen mielestä tällä hetkellä koronapotilaiden hoidon kannalta kiinnostavimpana lääkkeenä.

Hydroksiklorokiinista luovuttaessa Suomessa WHO:n Solidarity-tutkimukseen osallistumista jatketaan remdesivirin ja kontrolliryhmän osalta. Tikkinen toivoo että, luotettavia tutkimustuloksia remdesiviristä tulee lisää jo kesän aikana.

29.5. klo 19.21 Ulkomaisten kausityöntekijöiden määrä kasvaa tuhansilla

Hallitus on päättänyt kasvattaa EU:n ulkopuolisten kausityöntekijöiden kiintiötä 4500:sta 9000:een. Lännen Media kertoi hallituksen suunnitelmista jo tiistaina. Hallitus tiedotti asiasta perjantaina.

Työntekijöiden maahanpääsyn edellytyksenä on edelleen 14 vuorokauden karanteeninomaisten olosuhteiden järjestäminen.

Normaalisti ulkomaisia kausityöntekijöitä tulee Suomeen joka vuosi noin 16 000, joista noin 9 000 Ukrainasta. Kun koronavirus esti matkustamisen, heräsi pelko, ettei tiloilla saada töitä hoidettua ja satoa korjattua, kun kokeneet kausityöntekijät eivät pääse Suomeen.

Työvoimapulaa on yritetty paikata kampanjoilla, joilla on houkuteltu suomalaisia lähtemään töihin maa- ja marjatiloille.

29.5. klo 17.55 Hallitus purkaa kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen heti

Hallitus purkaa kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen välittömästi. Hallitus linjasi perjantaina, että kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Matkailusuosituksen purkaminen koskee siis vain kotimaanmatkailua, ei ulkomaille suuntautuvia vapaa-ajan matkoja.

Tähän päivään saakka hallituksen suositus oli, että kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista pitää välttää, myös kotimaassa.

Hallituksen mukaan kotimaanmatkailun avaamisen ei ennakoida nykyisessä epidemiatilanteessa lisäävän merkittävästi epidemian leviämistä eikä aiheuttavan terveydenhuollon ylikuormittumista myöskään matkailun kohdealueilla.

29.5. klo 17.42 Kreikka huolii parin viikon päästä lentomatkustajia Suomesta ja 28 muusta maasta

Kreikka aikoo päästää kesäkuun 15. päivästä lähtien maahan jälleen lentomatkustajia 29 maasta.

Joukossa ovat Suomi, Tanska, Norja, Saksa, Itävalta, Baltian maat, Tsekki, Kypros, Malta, Balkanin maat ja Sveitsi. Euroopan ulkopuolelta listalla ovat Uusi-Seelanti, Australia, Japani, Kiina, Etelä-Korea, Israel ja Libanon.

Listalla ei sen sijaan ole koronapandemian pahiten koettelemia Euroopan maita Ranskaa, Italiaa ja Espanjaa.

Turismiministeriön mukaan listalle voidaan vielä lisätä maita. Maat on valittu niiden tautitilanteen perusteella.

Kreikka on selvinnyt koronapandemiasta toistaiseksi verraten hyvin. Maassa on vahvistettu runsaat 2 900 tartuntaa ja 175 koronakuolemaa.

Lähde: AFP

29.5. klo 16.22 Ranskan kokonaiskuolleisuus laski toukokuussa alle viime vuoden tason

Kuvassa valmistellaan terassia koronavirusrajoituksiin sopivaksi Pariisissa.
Cafe de Floren terassia Pariisissa valmisteltiin tänään perjantaina turvaetäisyyksiin sopivaksi. Kahvila aukeaa 2. kesäkuuta.Ludovic Marin / AFP

Ranskassa kuoli koronaepidemiasta huolimatta 1.–18. toukokuuta vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Maan tilastoviraston mukaan kuolleita oli kuusi prosenttia viimevuotista vähemmän.

Koronaepidemian ollessa Ranskassa pahimmillaan maalis–huhtikuussa kuolleita oli 26 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja 16 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Lähde: Reuters

29.5. klo 15.48 Suomessa yksi uusi koronakuolema

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on vahvistettu yksi uusi koronavirukseen liittyvää kuolema. Yhteensä Suomessa on nyt 314 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on nyt yhteensä 6 776 koronavirustartuntaa. Eilisen jälkeen uusia tapauksia on kirjattu 33.

Kaikista koronavirustapauksista miltei 5 000 on todettu pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

29.5. klo 15.40 Tanska avaa rajat matkustajille Norjasta ja Norja Tanskasta – Suomi ja Norja neuvottelevat

Kuvassa asetellaan pahvisia ihmisiä katsomoon jalkapallo-ottelutn yleisöksi.
AGF ja Randers FC kohtasivat Tanskan Aarhusissa jalkapallo-ottelussa 27. toukokuuta. Ottelun ajaksi katsomaan viriteltiin pahvisia hahmoja ja valokuvia faneista "yleisöksi".Henning Bagger / AFP

Tanska sallii norjalaisten, saksalaisten ja islantilaisten matkailijoiden pääsyn maahan 15. kesäkuuta alkaen.

Myös Norja avaa rajansa tanskalaisille samaan aikaan.

Tanskaan matkustavien on todistettava, että heillä on varattuna majoitus Kööpenhaminan ulkopuolelta vähintään kuudeksi yöksi, kertoi maan pääministeri Mette Frederiksen tiedotustilaisuudessa.

Norja ei aseta rajoituksia tanskalaisille, Norjan pääministeri Erna Solberg sanoo Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)Norja käy Suomen, Islannin ja Ruotsin kanssa neuvotteluja matkustamisen sallimisesta.

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n lainaama Fredriksen sanoo (siirryt toiseen palveluun), että Tanskan rajat muiden Schengen-maiden ja Britannian kansalaisten osalta aiotaan näillä näkymin avata kesän jälkeen, hän kertoi

29.5. klo 15.08 Ruotsissa 84 uutta koronakuolemaa

SVT:n mukaan Ruotsissa on 84 uutta koronakuolemaa.

29.5. klo 14.38 STM: Kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon.

Mahdollista vaikutusta on tutkimuksissa vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista, STM toteaa selvityksessään.

Ministeriön mukaan tutkimustuloksia on hankalaa soveltaa koronavirusepidemiaan Suomessa, koska kasvosuojusten julkinen käyttö tapahtuisi täällä varsin erilaisissa olosuhteissa kuin aiheesta tehdyissä satunnaistetuissa tutkimuksissa.

STM:n mukaan teoriassa kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta.

STM:n mukaan suojuksen käyttöön liittyy myös riskejä ja suojainten käytön tulisi olla tarkoituksenmukaista ja hygieenistä. Selvityksen mukaan väärän käytön on katsottu jopa aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

29.5. klo 13.58 Yle näyttää erikoislähetyksessä klo 14.25 STM:n tiedotustilaisuuden suojamaskeista

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa kansalaisia kasvosuojusten käytöstä kello 14.30. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana, osana erikoislähetystä, joka alkaa kello 14.25.

Tiedotustilaisuudesssa ovat mukana STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, johtaja Pasi Pohjola sekä emeritaprofessori Marjukka Mäkelä.

Voit katsoa erikoislähetystä Yle Areenasta ja TV1:ltä.

29.5. klo 13.35 Italian alueita epäillään koronatietojen peukaloinnista

Kuvassa läheiset surevat haudalla Italiassa.
Omaiset surivat haudalla Italian Bergamossa 19. toukokuuta, päivä hautausmaan uudelleenavaamisen jälkeen.Piero Cruciatti / AFP

Italiassa terveysalan asiantuntijat epäilevät, että alueet saattavat peukaloida tietoja uusista koronatartunnoista, jotta niitä ei suljettaisi uudelleen.

Heidän mukaansa esimerkiksi Lombardian alueen koronatiedoissa on epäjohdonmukaisuuksia, jotka antavat aiheen epäillä temppuja tilastojen kaunistamiseksi.

Lombardian edustajat kiistävät epäilyt jyrkästi.

Italiassa on alettu purkaa tiukkoja rajoituksia, jotka määrättiin keväällä koronaepidemian ryöpsähdettyä. 3. kesäkuuta on tarkoitus sallia italialaisten vapaa liikkuminen kotimaassaan sekä turistien tulo maahan.

Hallitus on kuitenkin varoittanut, että joitakin alueita voidaan pitää edelleen suljettuina, jos niissä on suuri tartuntariski.

Lue koko juttu tästä linkistä.

Lähde: AFP

29.5. klo 13.18 Eduskunta hyväksyi esityksen ravintoloiden uusista rajoituksista

Eduskunta on hyväksynyt väliaikaisen lakimuutoksen, jolla ravintolat voivat avata maanantaina ovensa rajoituksin.

Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa siten, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia kello 22:een. Ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.

Myöhemmin tänään valtioneuvosto asetuksillaan vielä täydentää sitä, miten ravintolat oviaan saavat avata. Asetuksella täydennetään muun muassa sitä, millä alueilla rajoitukset ovat voimassa.

Presidentin on määrä vahvistaa laki myöhemmin tänään.

Hallituksen on tarkoitus seuraavan kerran juhannusviikolla tarkastella sitä, voidaanko asetuksella lieventää tai kiristää nyt voimaan tulevia rajoituksia.

Lähde: STT

29.5. klo 12.28 Kritiikki kasvaa Ruotsissa maan koronalinjaa kohtaan

Yksi syy arvostelun lisääntymiseen on se, että ero muihin Pohjoismaihin kasvaa jatkuvasti. Ruotsissa koronaan on kuollut vajaassa viikossa 274 ihmistä. Se on enemmän kuin Norjassa koko koronapandemian aikana.

Ihmisiä on pysäyttänyt myös tieto, että Ruotsin asukaslukuun suhteuttu kuolleisuus on viime päivinä kivunnut maailman korkeimmaksi.

Ruotsissa on myös tehty testejä muita Pohjoismaita vähemmän ja kun hallitus käski nostaa testauskapasiteettia, on alueilta kantautunut viestiä suurista vaikeuksista testien järjestämisessä.

Maan terveysviranomaisten kommentteja ei enää uskota niin kuin aiemmin kriisin aikana, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Lue lisää täältä.

29.5. klo 12.10 Tukihenkilö pääsee pian taas mukaan synnytykseen

Synnyttäjän oireeton tukihenkilö voi pian taas vierailla synnyttäneiden osastolla ja osallistua keisarileikkaukseen. Monet sairaanhoitopiirit aloittavat rajoitteiden asteittaisen purkamisen 1.6. alkaen.

Asiasta tiedottavat omalta osaltaan esimerkiksi HUS (siirryt toiseen palveluun), Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun) ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (siirryt toiseen palveluun).

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ylilääkäri Anu Niemisen mukaan kyseessä valtakunnallinen linjaus, jonka pohjalta alueelliset toimijat voivat jatkossa hoitaa synnytyksiin liittyviä asioita.

Päätöksen teki sama keskussairaaloiden erikoislääkäreistä ja asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen työryhmä, joka päätti aiemmin rajoituksista.

Voimassa pidetään edelleen äitiyspoliklinikkaa koskevat rajoitukset.

STT-Yle

29.5. klo 12.04 Suomessa on todettu 33 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu nyt yhteensä 6 776 koronavirustartuntaa. Eilisen jälkeen uusia tapauksia on kirjattu 33.

Kaikista koronavirustapauksista miltei 5 000 on todettu pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

29.5. klo 10.58 Venäjällä tilastoitiin suurin määrä kuolemantapauksia päivässä

Venäjän viranomaiset kertovat, että maassa on vuorokauden aikana tilastoitu 232 kuolemaa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tämä on Venäjällä suurin määrä kuolemantapauksia päivässä epidemian aikana.

Kaikkiaan maassa on vahvistettu 4 374 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Koronaviruksen vastaisia toimia johtava operaatiokeskus kertoo, että Venäjällä on vuorokaudessa vahvistettu 8 572 uutta koronavirustartuntaa.

Todettujen tartuntojen määrä on nyt Venäjällä kaikkiaan 387 623 tapausta. Venäjällä on havaittu tartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa Yhdysvaltain ja Brasilian jälkeen.

Lähteet: Tass, Reuters

29.5. klo 10.34 Yrittäjien optimismi kasvaa hiljalleen

Suomen yrittäjien tekemän kyselyn mukaan joka neljäs yrittäjä sanoo, että korona ei aiheuta yritykselle ongelmia.

Yrittäjäjärjestö on kysynyt koronan vaikutuksia neljä kertaa maaliskuun puolivälin jälkeen. Nyt saatu tulos on myönteisin tähän mennessä.

Siltikin valtaosa sanoo koronan tuovan edelleen ongelmia. Määrä on kuitenkin laskenut hieman huhtikuusta. Nyt 73 prosenttia ilmoitti ongelmista, korkeimmillaan määrä oli 76 prosenttia.

Huhtikuun alussa yrityksen kaatumista piti mahdollisena 17 prosenttia vastaajista. Nyt sitä pitää mahdollisena vain 10 prosenttia.

Lue lisää täältä.

29.5. klo 9.06 Intia purkaa rajoitteita, vaikka tartuntoja tulee lisää – ohitti Kiinan koronakuolemien määrässä

Intia poistaa koronarajoituksia, vaikka tartuntojen määrä ei ole laskemassa.

Maan sisäministeri Amit Shahin oli määrä perjantaina keskustella rajoitusten jatkopurusta, jotta maan pahasti yskivä talous saataisiin nousemaan jaloilleen.

Koronaviruksen aikaansaama talouslama on tehnyt pahaa jälkeä varsinkin maan köyhien joukossa.

Intian myös ohitti perjantaina naapurimaansa Kiinan koronaviruskuolemien määrässä. Intiassa koronakuolemia on yli 4 700:n. Kiinassa raportoitujen kuolonuhrien kokonaismääräon runsaat 4 600.

STT

29.5. klo 8.41 Kouluista ei tullutkaan viruslinkoja

Peruskoulujen palaaminen lähiopetukseen toukokuun puolivälissä jakoi mielipiteitä.

Pelkoa herätti ajatus siitä, että kouluista voisi tulla "viruslinkoja". Moni myös mietti, selviydytäänkö kouluissa mittavista järjestelyistä, joita kouluihin palaaminen edellytti.

Yle kysyi Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien perusopetusjohtajilta, miten parin viikon lähiopetusjakso heidän mielestään sujui.

Tarkemmat analyysit olivat vielä tekemättä, mutta alustavia vastauksia tuli. Vastaukset olivat varovaisen myönteisiä.

29.5. klo 7.38 Lastensuojeluilmoituksiin ei tullut piikkiä etäkoulun päättymisen jälkeen

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut kevään aikana selvästi koronatilanteen takia Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Koulujen siirtymisellä etäopetukseen oli suuri vaikutus ilmoitusten tyrehtymiseen, sillä suuri osa lastensuojeluilmoituksista tehdään tavallisesti kouluista ja päiväkodeista.

Lähiopetuksen alkaminen uudelleen ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi näkynyt piikkinä lastensuojeluilmoituksissa.

Yle selvitti lastensuojeluilmoitusten tilannetta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa kaupunkien sosiaalityöstä vastaavilta viranomaisilta. Voit lukea lisää täältä.

29.5. klo 6.32 Koronakriisin vuoksi nostettu Finnveran takauspotti ei juuri kiinnostanut yrityksiä

Yritykset eivät ole juuri hyödyntäneet valtion erityisrahoituslaitos Finnveran jättimäistä 12 miljardin takauspottia.

Hallitus nosti Finnveran takausvaltuudet 12 miljardiin koronakriisin alussa. Uusien lainojen takauksia on myönnetty noin 4 600 yritykselle, potista käytetty alle 700 miljoonaa euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä myönnetään, ettei suunnnitelma, jossa "valtio takaa, pankit jakaa" toiminut.

– Kun kriisi venyi, pääasialliseksi instrumentiksi on tullut tukien tekeminen, sanoo TEM:in kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Lue lisää täältä.

29.5. klo 4.05 Yhdysvalloissa noin 1300 koronakuoleman päivä

Yhdysvalloissa on todettu edellisen vuorokauden aikana 1 297 uutta kuolemaa koronavirukseen liittyen, kertoo virustilannetta seuraava Johns Hopkinsin yliopisto.

Lukema on suunnilleen samalla tasolla kuin viikko sitten. Yhdysvaltain koronakuolemien määrä on ollut viikkotasolla laskussa toukokuun aikana.

100 000 vahvistetun koronaviruskuoleman raja meni Yhdysvalloissa rikki keskiviikkona. Maassa on kuollut Johns Hopkinsin mukaan virukseen liittyen nyt yli 101 500 ihmistä, mikä on selvästi eniten maailmassa.

Tartuntoja on vahvistettu 1,7 miljoonaa, mutta todellinen tartuntamäärä lienee selvästi suurempi.

STT

29.5. klo 2.56 Noin 41 miljoonaa ihmistä hakenut työttömyyskorvausta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa noin 2,1 miljoonaa ihmistä haki työttömyyskorvausta viime viikolla. Yhteensä noin 41 miljoonaa ihmistä on hakenut työttömyyskorvausta maaliskuusta eteenpäin, kun koronavirus alkoi levitä maassa. Useat yritykset leikkaavat edelleen työpaikkoja, vaikka taloutta avataankin hiljalleen ympäri maata.

Lähde: AP

29.5. klo 2.50 Bostonin maraton peruuntuu ensimmäisen kerran

Bostonin maraton peruuntuu koronapandemian vuoksi.

Vuodesta 1897 juostu Bostonin maraton peruuntuu ensimmäistä kertaa 124-vuotisen historiansa aikana. Alun perin maraton oli määrä järjestää 14. huhtikuuta, mutta tapahtuma siirrettiin alkavaksi 14. syyskuuta.

Lopulta terveysriskit Yhdysvalloissa olivat koronavaaran varjossa liian suuret.

STT

29.5. klo 2.09 Tutkimus: Joka kymmenes koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutunut diabeetikko kuoli

Joka kymmenes koronaviruksen myötä sairaalaan joutunut diabeetikko kuolee viikon sisällä sairaalaan joutumisestaan, kertoo tuore tutkimus.

Euroopan diabetestutkimuksen yhdistyksen EASD:n Diabetologia-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana yli 1300 potilasta. Kaksi kolmasosaa tutkituista oli miehiä ja molemmat sukupuolet mukaanluettuna tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 70 vuotta.

– Diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot ja korkea ikä nostavat kuolemanriskiä, tutkijat kertoivat lausunnossaan.

Lisäksi korkea painoindeksi aiheutti kuolemanriskiä ja riskiä joutua hengityskoneeseen.

Lähde: AFP

28.5. klo 21.24 Turkki jatkaa koronarajoitusten purkamista, avaa ravintolat ja puistot

Naiselta otettiin koronatesti istanbulilaisessa sairaalassa Turkissa.
Naiselta otettiin koronatesti istanbulilaisessa sairaalassa Turkissa.Sedat Suna / EPA

Turkki sallii kahviloiden, ravintoloiden ja kirjastojen avaamisen maanantaina. Myös puistot ja rannat avataan.

Ravintolat ja muut yleiset kokoontumispaikat suljettiin maaliskuun puolivälissä. Baarit ja klubit pysyvät vieläkin kiinni.

Sen sijaan kaupunkien välillä liikkuminen sallitaan maanantaina. Se kiellettiin huhtikuun alkupuolella.

Turkki on jo poistanut koronarajoituksiaan jo aiemmin. Esimerkiksi ostoskeskukset ja kampaamot ovat jo saaneet avata ovensa.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan varoittaa rajoitusten palauttamisesta tarvittaessa.

Lähde: AFP

28.5. klo 19.44 Englanti sallii kuuden ihmisen tapaamiset ulkotiloissa maanantaina

Perheet ja ystävät voivat alkaa tavata toisiaan vapaammin Englannissa.

Maanantaista lähtien kuuden hengen ryhmien tapaamiset ovat sallituja, kunhan ne tapahtuvat ulkona. Turvavälejä pitää edelleen noudattaa, eikä tapaamisia eri kotitalouksien välillä pidä järjestää liikaa.

Ulkotiloissa toimivat myyntikojut ja autosalongit saavat avata ovensa maanantaina.

Lähde: Reuters

28.5. klo 19.32 Kroatia avasi rajansa kymmenelle EU-maalle, Suomi ei mukana

Kroatia on avannut tänään rajansa rajoituksitta kymmenen EU-maan kansalaisille. Suomi ei ole näiden joukossa.

Kroatia päästää maahan tässä vaiheessa turisteja niistä maista, joiden koronatilanne muistuttaa Kroatian omaa. Ne ovat Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Slovenia, Unkari, Itävalta ja Saksa.

Kroatia on jo aiemmin sallinut työmatkat muista EU-maista.

Kroatiassa on todettu noin 100 koronakuolemaa ja 2 000 tartuntaa.

Lähde: AFP

28.5. klo 19.20 Ranska avaa baarit ja ravintolat ensi viikolla

Ranska jatkaa koronarajoitustensa purkamista. Kahvilat, baarit ja ravintolat avataan ensi tiistaina.

Ranskan "vihreillä" alueilla, joissa on vähän koronaa, ainoa kahviloita ja ravintoloita koskeva rajoitus on, että pöytien välillä pitää olla vähintään metri. Suurin osa sisämaata kuuluu vihreään alueeseen.

"Oransseilla" alueilla kahvilat ja ravintolat saavat avata vain terassinsa. Pariisi ympäristöineen kuuluu oranssiin alueeseen.

Lisäksi poistuu koronaviruksen mukanaan tuoma rajoitus, jonka mukaan ranskalaisten on pysyttävä enintään sadan kilometrin etäisyydellä kodeistaan. Myös kouluja avataan lisää, ja ihmiset pääsevät myös museoihin ja monumenteille, kunhan käyttävät kasvomaskeja.

Ranskan pääministerin Édouard Philippen mukaan Ranska suhtautuu myönteisesti rajojensa avaamiseen muiden EU-maiden -kansalaisille kesäkuun puolivälistä.

Lähde: AFP, STT-AFP

28.5. klo 18.42 Norja poistaa karanteenin pohjoismaisilta työmatkoilta

Norja helpottaa työmatkojen tekemistä muista Pohjoismaista Norjaan kesäkuun alussa ja poistaa karanteenin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Islannista tuleville.

– Tämä on tärkeää elinkeinoelämälle. Työvoimamme liikkuu rajojen yli, sanoo Norjan elinkeinoministeri Iselin Nybø yleisradioyhtiö NRK:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Tähän mennessä kaikki Norjaan saapuneet ihmiset ovat joutuneet kymmenen päivän karanteeniin.

28.5. klo 18.27 Viron ulkoministeri: Suomalaiset pääsevät Viroon kesäkuun alusta ilman karanteenia

Viron hallitus on päättänyt torstaina, että 16 Schengen-maan kansalaiset pääsevät kesäkuun 1. päivästä lähtien Viroon ilman velvollisuutta jäädä karanteeniin. Suomi on yksi näistä maista.

Lue koko juttu täältä.

28.5. klo 17.55 Jalkapallon Englannin Valioliiga palaa tositoimiin 17. kesäkuuta, kertoo BBC

Valioliigan on tarkoitus palata viheriöille 17. kesäkuuta, jolloin pelataan BBC:n mukaan ottelut Aston Villa–Sheffield United ja Manchester City–Arsenal.

Valioliigan ottelut keskeytyivät koronapandemian vuoksi 13. maaliskuuta.

28.5. klo 17.07 Trump: 100 000 kuolonuhria hyvin surullinen rajapyykki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut maan koronatilannetta Twitterissä.

– Olemme juuri saavuttaneet hyvin surullisen rajapyykin, kun koronviruspandemian kuolonuhrien määrä on noussut 100 000:een, Trump twiittasi.

Lisäksi hän esitti surunvalittelunsa kuolleiden perheille ja ystäville.

Yhdysvalloissa on Johns Hopkins -yliopiston laskurin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 100 467 koronakuolemaa. Luku ylitti 100 000 viime yönä Suomen aikaa.

28.5. klo 16.46 Varhila: Kotimaan matkailua voisi varovaisesti avata

Kuvassa on Kirsi Varhila.
Kirsi Varhila vieraili Ylen erikoislähetyksessä torstaina.Silja Viitala / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi, että kotimaan matkailua voitaisiin lähteä vähitellen avaamaan. Varhila vieraili Ylen erikoislähetyksessä torstai-iltapäivänä.

– STM:n kanta epidemiologiselta tilanteelta on se, että varovaisesti voitaisiin lähteä avaamaan niin, että mökille voi mennä. Jos mökkipaikkakunnalla sattuu olemaan paljon ikääntyneitä naapureita, pidetään fyysistä etäisyyttä, Varhila neuvoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa hallitukselle selvitystä tilanteesta. Valtioneuvosto kertoi aiemmin tänään, että kesän vapaa-ajan matkailua koskevista suosituksista kerrotaan lähipäivinä.

Kirsi Varhila on vieraana myös illan tv-uutislähetyksessä TV1:llä klo 20.30.

28.5. klo 16.29 Korona leviämässä Indonesian pääkaupungista Jaavan muihin osiin

Indonesian toiseksi suurimman kaupungin Surabayan sairaalat ovat täyttyneet koronapotilaista, ja hoitoa hakevia on jo jouduttu käännyttämään pois sairaaloista, varoittaa Indonesian lääketieteellinen yhdistys.

Koronatartuntojen keskus on tähän mennessä ollut pääkaupunki Jakarta. Jakarta ja Surabaya sijaitsevat molemmat Jaavan saarella, mutta Jakarta pohjoisessa ja Surabaya idässä.

Surabayan koronatartunnat ovat lisääntyneet yli 300 prosentilla toukokuussa. Torstaina tartuntoja oli todettu 4 313.

Jakartassa uudet tartunnat ovat lisääntyneet 60 prosentilla toukokuussa, ja niitä on nyt 7 000.

Indonesissa on maailman suurin saarivaltio. Siellä on noin 270 miljoonaa asukasta.

Lähde: Reuters

28.5. klo 15.54 Kehittämisavustusten hakemisella alkaa olla kiire – Business Finlandin ja Ely-keskusten haut loppumassa

Hallitus ilmoitti toukokuun puolessa välissä, että yrityksille tulee toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on ollut vaikeuksia sopeuttaa kustannuksia muuttuneeseen tilanteeseen.

Samalla hallitus linjasi, että toimialasta riippumattoman kustannustuen myötä Ely-keskusten ja Business Finlandin myöntämien kehittämisavustuksien haut suljetaan.

– Hallitus keskustelee kustannustuesta vielä ensi viikolla, joten se voisi tulla aikaisintaan voimaan 15. kesäkuuta. Business Finlandin ja Ely-keskusten hakemusinkkunat ovat auki siihen asti kun kustannustuki tulee voimaan, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Yrityksillä alkaa siis olla kiire hakea kehittämisavustuksia jos pitää niitä parempana vaihtoehtona kuin tulossa olevaa yleistukea.

Lisää aiheesta täällä.

28.5. klo 15.29 Ruotsissa laskeva trendi näyttäisi jatkuvan

Kuvassa on aurinkoinen näkymä Tukholman Djurgårdenista.
Ruotsissa uusien koronaviruskuolemien määrä on ollut jo viikkoja laskussa. Tukholmalaiset ottivat aurinkoa Djurgårdenissa tiistaina.Anders Wiklund / AFP

Ruotsissa uusien koronakuolemien määrä on ollut jo viikkoja laskussa, vaikka päivittäisissä luvuissa on poikkeamia raportoinnin viiveiden vuoksi, Kansaterveysviraston tilastot (siirryt toiseen palveluun) osoittavat. Ruotsissa on kirjattu 46 koronakuolemaa viime vuorokauden aikana.

Kansanterveysvirasto on alkanut laskea kuolemantapausten keskiarvoa, joka kuvaa pitkän ajan kehitystä paremmin. Seitsemän päivän liukuva keskiarvo kymmenen viime päivän ajalta on 51 kuolintapausta vuorokaudessa.

Ruotsissa on raportoitu kaikkiaan 4 266 koronakuolemaa ja lähes 36 000 koronatartuntaa.

28.5. klo 15.24 Venäjällä yli 4 000 kuolonuhria

Venäjällä on kirjattu viime vuorokauden aikana 174 uutta kuolintapausta. Siten kuolleiden kokonaismäärä ylittää 4 000. Kuolonuhreja on nyt 4 142.

Viranomaiset ovat ennustaneet koronavirukseen liittyvien kuolemien määrän nousevan tässä kuussa viime kuuta korkeammaksi. Viranomaisten mukaan tämä johtuu niiden potilaiden kuolemista, jotka ovat joutuneet sairaalaan jo useita viikkoja sitten epidemian huipun aikana.

Kuolleiden todellisen määrän uskotaan olevan merkittävästi tähän mennessä ilmoitettua suurempi. Osasyy matalalle kuolleisuusluvulle on myös tilastointitapa, jossa kaikkia kuolleita viruksen kantajia ei lasketa koronakuolemiin.

Lähde: AFP, STT-AFP

28.5. klo 14.40 THL: Koronakuolemien määrä pysyi Suomessa torstaina ennallaan

Suomessa ei kirjattu torstaina yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolintapauksia on nyt THL:n tiedossa 313.

Koronaviruksen vuoksi tehohoitoa tarvitsevia potilaita on nyt 11. Luku on sama kuin eilen.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on 83 ihmistä eli neljä vähemmän kuin eilen.

STT

28.5. klo 14.29 Katso Ylen erikoislähetys klo 15

Korona-erikoislähetyksessä kerrataan tänään STM:n ja THL:n aamupäivän tiedotustilaisuuden tiedot. Tartuntamäärät ovat laskeneet, mutta alueellisia eroja on. Voisivatko rajoitukset myös vaihdella alueellisesti? Lähetyksessä on vieraana STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Kouluvuosi lähenee loppuaan. Erikoislähetyksessä kuullaan Lahdesta, Hämeenlinnasta ja Lappeenrannasta kevätjuhlien ja viimeisten koulupäivien sujumisesta.

Myös Venäjällä koronarajoituksia puretaan. Miltä Venäjän koronatilanne ja talous näyttävät, siitä kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Katso erikoislähetys klo 15.00–15.30 TV1:llä ja Yle Areenassa. Voit seurata lähetystä myös klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

28.5. klo 13.35 Norwegianille ja SAS:lle isot tappiot koronan kurimuksessa alkuvuonna

Pohjoismaiset lentoyhtiöt SAS ja Norwegian kertovat kumpikin miljardien kruunujen tappioista päättyneellä edellisellä vuosineljänneksellä.

SAS:n neljännesvuosi helmikuusta huhtikuuhun oli 3,7 miljardia Ruotsin kruunua eli euroiksi käännettynä 350 miljoonaa euroa tappiollinen. Juuri tuohon ajankohtaan osui koronakriisin raju isku lentoliikenteeseen.

Norwegian puolestaan kertoo 3,3 miljardin Norjan kruunun eli 300 miljoonan euron tappiosta samalta ajalta.

Lähde: STT

28.5. klo 12.55 Ruotsi: 90 prosenttia koronatautiin kuolleista on yli 70-vuotiaita

Ruotsin sosiaalihallinnon mukaan runsaat 90 prosenttia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista oli 70-vuotiaita tai sitä vanhempia, Ruotsin televisio SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Heistä 49 prosenttia asui vanhainkodeissa, kun taas 25 prosenttia oli kotihoidon piirissä.

Nämä sosiaalihallituksen luvut perustuvat lääkärien kirjoittamiin kuolintodistuksiin ja ne ovat jonkin verran jäljessä kansanterveyslaitoksen lukuja.

Korkeimmat kuolonuhrimäärät ovat ikäryhmässä 85 vuodesta eteenpäin, kaikkiaan 1 973 ihmistä. Vähiten kuolleita on alle 50-vuotiaitten ryhmässä, kaikkiaan 42 ihmistä.

Useimmissa ikäryhmissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut enemmän miehiä kuin naisia. Vain 85 vuotta täyttäneissä naisia on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin miehiä enemmän.

Lähde: SVT

28.5. klo 12.19 Ylen tiedot: Kotimaanmatkailun välttämistä ei suositella enää jatkossa – Lintilä: "Suomi liikkeelle matkailemalla"

Ylen tietojen mukaan hallitusryhmien kesken on jo periaatteessa sovittu kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen purkamisesta. Valtioneuvosto kertoi torstaina Twitterissä, että kesän vapaa-ajanmatkailua koskevat suositukset ovat parhaillaan ministeriössä valmistelussa ja niistä kerrotaan lähipäivinä.

Matkailusta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ehti jo keskiviikkoisessa twiitissään suositella suomalaisille kotimaanmatkailua kesälomalle.

– Näin matkailusta vastaavana ministerinä taidan sitten ottaa pikku irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun. Suomi liikkeelle matkailemalla, Lintilä kirjoitti.

Aiemmin tänään torstaina sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolestaan muistutti ettei hallitus suosittele tällä hetkellä matkailua kotimaassakaan.

28.5. klo 12.02 Suomessa on todettu 51 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu nyt yhteensä 6 743 koronavirustartuntaa, näyttää äskettäin päivitetty THL:n tilasto (siirryt toiseen palveluun). Eilisen jälkeen uusia tartuntoja on kirjattu 51. Tartuntatapauksista 2 500 on todettu Helsingissä.

28.5. klo 10.56 STM:n Kirsi Varhila: Vahva suositus, ettei kotimaassa matkailtaisi

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila muistuttaa, että hallitus on suositellut, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi.

– Tämä on asia, joka hallituksen pitää erikseen linjata. Tällä hetkellä vahva suositus on, että kotimaassakaan ei matkailtaisi, Varhila sanoo.

Varhila kertoi asiasta THL:n ja STM:n torstaina järjestämässä tilannekatsauksessa.

Valtioneuvoston mukaan kesän vapaa-ajanmatkailua koskevia suosituksia valmistellaan ministeriöissä parhaillaan. Asiasta kerrotaan lisää lähipäivinä, valtioneuvosto ilmoittaa.

28.5. klo 10.45 Etelä-Koreassa uusia rajoitusmääräyksiä

Etelä-Koreassa koronaepidemian pelätään kääntyvän uuteen kasvuun ja maassa on tehty uusia, kansalaisten liikkumista rajoittavia määräyksiä.

Pääkaupungin Soulin alueella museot, puistot ja taidenäyttelyt suljetaan huomisesta alkaen kahdeksi viikoksi, kertoo terveysministeri Park Neung-hoo.

Samalla yrityksiä kehotetaan ottamaan uudelleen käyttöön joustavat työajat.

AFP

28.5. klo 10.17 THL: epidemia jatkaa hidastumista Suomessa

Koronaepidemia on jatkanut Suomessa selvää hidastumista, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n yhteisessä tilannekatsauksessa.

Tällä hetkellä todettuja koronavirustartuntoja on noin 6700 ihmisellä.

– Lasku on ollut jo kuukauden ajan aivan selvää, Salminen sanoo.

Myös suojainrintamalla tilanne näyttää paremmalta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suojavarusteita riittää, ja niiden saatavuus on parantunut. Suomen varmuusvarastoihin hankitaan 100 miljoonalla eurolla lisää suojavarusteita.

Laajemmin STM:n ja THL:n tilannekatsauksen sisällöstä voit lukea täältä. Tilaisuutta voit seurata tämän artikkelin pääkuvasta.

28.5. klo 9.54 Britannian easyJet vähentää lähes kolmanneksen työvoimastaan

Brittiläinen halpalentoyhtiö easyJet vähentää 4 500 työpaikkaa eli jopa 30 prosenttia työvoimastaan. Yhtiö varautuu nykyistä pienempiin markkinoihin koronapandemian aiheuttaman lentomatkustamisen romahduksen jälkeen. EasyJetillä on 15 000 työntekijää kahdeksassa maassa. Aiemmin vähennyksistä ovat ilmoittaneet Ryanair, British Airways ja Virgin Atlantic.

Lähde: Reuters

28.5. klo 9.18 Yle näyttää suorana THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön koronakatsauksen klo 9.55

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään kello 10 tiedotustilaisuuden Suomen koronavirustilanteesta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Voit katsoa tilaisuuden suorana tämän jutun pääkuvasta tai Yle Areenasta.

28.5. klo 8.49 Kevätjuhlia ei vietetä, mutta monissa kouluissa todistukset jaetaan lauantaina kuin aiemminkin

Ainakin osassa peruskouluja todistukset jaetaan normaaliin tapaan lauantaina. Näin tehdään esimerkiksi Turun, Kuopion ja Espoon peruskouluissa.

Koulujen kevätjuhlia ei tänä keväänä vietetä perinteisessä mielessä, sillä kokoontumisrajoitukset ovat yhä voimassa. Ylioppilasjuhlia ei järjestetä ja peruskouluissa kevätjuhlan tilalle on keksitty vaihtoehtoja, kuten tilaisuutta oman luokan kesken tai etäkevätjuhlia.

Helsingissä poliisi varautuu koulujen päättymispäivään normaaliin tapaan, samoin resurssein kuin aiempina vuosina.

STT-Yle

28.5. klo 8.35 Psykologiliitto huolestui työterveyden psykologipalveluiden leikkaamisesta korona-aikana

Suome psykologiliiton jäsentutkimuksen perusteella 63 prosenttia yksityisellä sektorilla työskentelevistä työterveyspsykologeista on ollut yt-menettelyjen piirissä koronakriisin aikana, liitto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Yleisin säästötoimi ovat olleet lomautukset, mutta myös esimerkiksi työnohjausta ja koulutuksia on supistettu.

Käytännössä kaikki suuret yksityiset työterveystoimijat ovat Psykologiliiton puheenjohtajan Annarilla Ahtolan mukaan karsineet poikkeusaikana työterveyspsykologien palveluita.

– (Jäsen)tutkimuksemme tulokset viittaavat siihen, että jopa kriittisillä aloilla, kuten hoitotyössä, työntekijöille on tarjottu liian vähän psykososiaalista tukea, Ahtola sanoo.

28.5. klo 7.35 Etelä-Koreassa nousee huoli uudesta korona-aallosta

Etelä-Korea raportoi torstaina 79 vahvistettua uutta koronatartuntaa. Luku on korkein sitten huhtikuun 5. päivän. Lisääntyvät tartunnat ovat nostattaneet huolta uudesta tartuntojen aallosta Etelä-Koreassa, jota on laajalti kiitetty epidemian pitämisestä kurissa.

Ainakin 69 tällä viikolla raportoitua tartuntapausta on kytketty verkkokaupan varastoon Bucheonissa pääkaupungista Soulista länteen. Viranomaisten mukaan varaston tartuntaryväs taas liittyy aiemmin toukokuussa havaittuun joukkoon tartuntoja Soulin baareissa ja klubeissa.

Kaikkiaan Etelä-Koreassa on keskiviikkoiltaan mennessä vahvistettu 11 344 tartuntatapausta ja 269 kuolemantapausta koronavirukseen liittyen.

Lähteet: AFP, Reuters

28.5. klo 6.31 Yli puolet Venäjällä kauppaa käyvistä yrityksistä kertoo koronan kurittaneen toimiaan

Noin 60 % Venäjän-kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä kertoo koronan vaikuttaneen kielteisesti toimintaansa, selviää Suomalais-Venäläisen kauppakamari SVKK:n kyselystä.

Vastaajista 37 % arvioi toiminnan supistuvan myös loppuvuonna, 20 % luottaa kasvuun. SVVK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen korostaa myönteisten odotusten perustuvan siihen, että koronapandemian uskotaan rauhoittuvan.

Venäjän talousministeriön mukaan huhtikuussa maan bruttokansantuote supistui nimellisesti 28 % vuodentakaisesta. Pudotukseen vaikutti myös öljyn hinnan raju lasku.

Lue lisää täältä.

28.5. klo 6.25 Koronaepidemia antaa eväitä Suomen kriisivalmiuden arvioimiseen

Koronakriisi on merkinnyt poikkeuksellista testiä niin suomalaisten henkiselle sopeutumiskyvylle kuin koko yhteiskunnan kriisivalmiudellekin. Yle kysyi kahdelta asiantuntijalta, miten päättäjät ja kansalaiset ovat toistaiseksi pärjänneet.

Suojainsotkuista huolimatta Suomen kokonaishuoltovarmuuden ja välttämättömien palveluiden tilan nähdään olevan hyvällä tasolla: kraanasta tulee puhdasta vettä, kaupasta saa ruokaa ja kiireellinen terveydenhuolto toimii.

28.5. klo 5.33 Kirjeenvaihtajan analyysi: Yhdysvalloissa koronarajoitusten politisoituminen uhkaa synkistää uhrilukua entisestään

Jos pandemian vastaista taistelua ohjaa enemmän poliittinen kuin kansanterveydellinen etu, voittaja on virus, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén analyysissaan.

28.5. klo 02.35 Brasiliassa yli 25 000 kuolonuhria

Brasiliassa on kuollut yhteensä 25 598 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, maan terveysministeriöstä kerrotaan. Viimeisen vuorokauden aikana Brasiliassa kuoli 1 086 ihmistä viruksen aiheuttamaan tautiin. Maassa on varmistettuja koronavirustapauksia yhteensä 411 821 kappaletta.

Lähde: Reuters

28.5. klo 01.00 Yhdysvalloissa yli 100 000 koronaviruksen kuolonuhria

Yhdysvalloissa on kuollut 100 047 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Maassa on todettu yhteensä lähes 1,7 miljoonaa koronavirustapausta. Eniten kuolintapauksia Yhdysvalloissa on New Yorkin osavaltiossa, jossa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 29 370 ihmistä.

Lue täältä aiemmat koronaviruspäivitykset.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus