Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa tehohoidossa 41 ja kuolleita 11, USA:ssa epidemia saattaa vaatia jopa 100 000 – 200 000 kuolonuhria?

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Sairaanhoitajat hoitvat koronapotilaita junassa.
Sairaanhoitajat hoitvat koronapotilaita junassa 29. maaliskuuta.Alexandre Marchi / AFP
  • Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteille saapui ensimmäisen kokonaisen vuorokauden aikana 16 555 ajoneuvoa, joista 835 jouduttiin käännyttämään.
  • Suomessa on 1218 laboratoriovarmennettua tartuntaa (THL 29.3. klo 9.30). Tehohoidossa on 41 potilasta, kuolleita on 11 (THL 29.3. klo 14.40). Korona on nyt levinnyt kaikkiin Suomen maakuntiin.
  • Korona-asiantuntija: Yhdysvalloissa jopa 100 000 – 200 000 kuolemantapausta?
  • Espanjassa on kuollut yli 800 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen yhdessä vuorokaudessa.
  • YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja paavi Francisus vetoavat maailmanlaajuisen tulitauon puolesta pandemian ajaksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Suomessa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

29.3. klo 19.06 Pariisin keskusta ammottaa tyhjyyttään, osoittavat videokuvat

Koronavirus on tyhjentänyt Pariisin keskustan. Kaupungissa on vallinnut ulkonaliikkumiskielto 13 päivää, ja videokuvat osoittavat asukkaiden noudattavan sitä.

Notre Damen katedraalin ja Eiffel-tornin edustat ovat tyhjillään, samaten vilkkaat risteykset, kuten kuten Place de l'Etoile Riemukaaren ympärillä.

Pariisissa on vallinnut ulkonaliikkumiskielto 13 päivää, ja videokuvat osoittavat asukkaiden noudattavan sitä.

Lähde: Reuters

29.3. klo 18.50 Nyt kunnat tarjoavat noutoruokaa myös etäoppilaille – tarve yllätti pikkukaupungin

Monissa kunnissa ja kaupungeissa on viime viikolla mietitty, miten myös etäopetuksessa oleville lapsille voitaisiin tarjota lounas koulun puolesta.

Heinolassa noutolounasta ryhdyttiin jakamaan torstaina. Lähes 80 lasta saapui hakemaan lounasta Kailas-talon noutopisteeltä. Yhteensä joka viides heinolalaislapsi ilmoittautui hakemaan noutolounasta.

Espoo aloittaa maanantaina eväspussien tarjoamisen kotona olevilla oppilaille ja lukion opiskelijoille. Janakkalan kunta taas tarjoaa maanantaista alkaen perheille paketit, joka sisältää ruoka-aineet kotona valmistettaviin tai lämmitettäviin aterioihin pariksi viikoksi kerrallaan.

29.3. klo 18.26 Hallitus panee lisää paukkuja koronakriisin johtamiseen – presidentti esitti toiveen, josta hallitus ei innostunut

Koronakriisi on paljastanut, miten poliitikkojen päätösten toimeenpano ei aina ole kenenkään vastuulla. Ylen tietojen mukaan hallitus kiirehtii kriisijohtamisen muutoksia, jotka olivat olleet suunnitteilla jo aiemmin.

Vastuunjaon puutteet tulivat kouriintuntuvasti esiin viime viikolla. Julkisuudessa alettiin hämmästellä, miksi kotimaahan palaavat ihmiset matkustavat lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla, vaikka heidän tulisi olla kaksi viikkoa karanteenin kaltaisissa oloissa.

Hallitus on perustamassa ministeriöiden valmiuspäälliköistä uutta työrukkasta koronaogelmien hoitoon.

29.3. klo 18.00 Poliisi: Liikkumisrajoituksia noudatettu pääosin kuuliaisesti

Yle teki soittokierroksen yhdeksään eri poliisilaitokseen ympäri Suomea ja kysyi, onko poliisi joutunut puuttumaan yli kymmenen hengen kokoontumisiin yleisillä paikoilla.

Soittokierroksen perusteella ihmiset ovat noudattaneet fyysisten kontaktien rajoitussuosituksia pääosin hyvin.

Poliisi on kuitenkin joutunut puuttumaan satunnaisiin yli 10 hengen kokoontumisiin julkisilla paikoilla. Myös vielä auki olevat kuppilat ovat keränneet väkeä.

Metsähallituksen mukaan joidenkin luontokohteiden kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Esimerkiksi Espoon Nuuksion Haukkalammen kerrotaan olevan pahasti ruuhkautunut, minkä vuoksi sitä suositellaan vältettävän.

29.3. klo 17.42 Finanssivalvonta kehottaa suomalaispankkeja lykkäämään osinkojen maksua

Finanssivalvonta kehottaa suomalaisia pankkeja lykkäämään osinkojen maksamista ainakin syksyyn. Vastaavan suosituksen on äsken antanut myös Euroopan keskuspankki.

Suosituksen mukaan osinkojen maksamista olisi syytä lykätä ainakin lokakuun alkuun saakka. Finanssivalvonta kertoi suosituksestaan lauantaina illalla.

Pankkivalvoja antoi suosituksensa viikonloppuna, koska pankkien yhtiökokouksia on luvassa jo ensi viikolla. Osinkojen maksu on yhtiökokouksissa päätettäviä asioita.

29.3. klo 17.40 Evakuointikone räjähti Filippiineillä

Filippiinien pääkaupungin Manilan lentokentällä on räjähtänyt lentokone, jonka oli määrä lennättää koronapotilas Japaniin.

Lion Air -yhtiön West Wind 24 -tyyppisessä liikesuihkukoneessa oli yksi potilas, hänen saattajansa, kolme terveydenhoitohenkilöstön jäsentä ja kolme miehistön jäsentä. He kaikki menehtyivät turmassa.

Koneen kerrotaan olleen nousukiidossa, kun se syttyi tuleen ja räjähti. Lentokentän palokunta ei ehtinyt paikalle sammuttamaan paloa ennen räjähdystä.

Turman syytä ei tiedetä.

Reuters

29.3. klo 17.25 Pankit huolissaan: Tuleeko alkuviikosta yli seitsemänkymppisten ryntäys?

Moni pankki pyytää etenkin riskiryhmiin kuuluvia asiakkaitaan harkitsemaan vaihtoehtoja konttorissa asioimiseen, jotta riski koronaviruksen leviämiseen pienenisi.

Yleensä kuun vaihtuessa monet asiakkaat saavat eläkemaksunsa ja suuntaavat konttoreihin maksamaan laskuja tai nostamaan käteistä.

Edellä mainitut asioinnit hoituvat ilman konttorissa käyntiäkin, pankeista muistutetaan.

29.3. klo 17.12 Johtava korona-asiantuntija: Yhdysvalloissa jopa 100 000 – 200 000 kuolemantapausta

Yhdysvalloissa johtavaksi korona-asiantuntijaksi noussut tohtori Anthony Fauci arvioi, että epidemia voi vaatia maassa jopa 100 000 – 200 000 kuolonuhria.

Tauti saattaa tarttua jopa miljooniin ihmisiin, Fauci sanoi CNN-uutiskanavalle.

Fauci painotti, ettei kyseessä ole ennuste.

– Se [epidemia] on sellainen liikkuva maali, että tässä voi helposti olla väärässä tai johtaa ihmisiä harhaan.

Hän huomautti myös, että esimerkiksi koronatestien saatavuuden suhteen Yhdysvallat on nyt paljon paremmassa tilanteessa kuin esimerkiksi pari viikkoa sitten.

Faucilta kysyttiin myös, milloin hän arvelee, että liikkumisrajoituksia voidaan alkaa purkaa. Hän uskoi, että kysymys on viikoista.

– Se ei tapahdu huomenna, eikä varmasti vielä seuraavallakaan viikolla. Hieman enemmän tässä tarvitaan aikaa.

AFP

29.3. klo 16.30 Poliisi: Uudenmaan rajalla on odotettavissa huomenna huomattavaa ruuhkaa

Maanantain työmatkaliikenteessä on odotettavissa huomattavia ruuhkia Uudenmaan rajalla, muistuttaa poliisi. Poliisin mukaan on mahdotonta arvioida etukäteen, miten pitkät jonot rajalla silloin on.

– Jos mahdollista, tee etätöitä. Jos työpaikalle meneminen on välttämätöntä, matkusta ruuhka-aikojen ulkopuolella ja varaa runsaasti aikaa, sanoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Aikaa on syytä varata tavallista enemmän myös joukkoliikenteessä matkustamiseen, sillä poliisi tekee tarkistuksia junissa ja busseissa.

Poliisin suosittelee ottamaan mukaan jonkinalisen dokumentin työmatkan tarpeellisuudesta, koska se sujuvoittaa tarkastusten tekemistä. Dokumenttia voi näyttää auton ikkunan läpi, ellei poliisi kysy lisätietoja.

Poliisi tekee osalla valtaväylistä muutoksia liikennejärjestelyihin, jotta raskas liikenne sujuisi jouhevasti.

Lähde: STT

29.3. klo 16.30 Asuntolainahakemukset vähentyneet koronakriisin myötä jopa kolmanneksella

Koronakriisi näkyy myös asuntolainamarkkinoilla. Useat pankit raportoivat, että niiden vastaanottamien lainahakemusten määrä on pudonnut.

– Asuntolainahakemukset putosivat kolmanneksella yhdessä viikossa, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kehitysjohtaja Tom Miller kertoo.

Viesti on sama Danske Bankissa. Vähittäispankin Riikka Laine-Tolosen mukaan lainaneuvotteluja käydään nyt viidenneksen aiempaa vähemmän.

Osuuspankki kertoo Ylelle 25 prosentin laskusta lainahakemuksissa, tosin OP:n vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela ei pidä määrää dramaattisena.

– Suurempi muutos on ollut lyhennysvapaahakemuksissa, niitä tulee nyt kymmenkertainen määrä aiempaan verrattuna, Nummela kertoo.

29.3. klo 16.20 Ranska siirsi luotijunalla koronapotilaita ylikuormittuneista sairaaloista

Ranska järjesti sunnuntaina suuroperaation siirtääkseen koronatartunnan saaneita potilaita pois pahasti ylikuormittuneista sairaaloista maan itäosassa.

Operaatiossa käytettiin kahta erikoisvarusteltua TGV-luotijunaa, joilla kuljetettiin 36 potilasta Mulhousesta ja Nancystä maan länsiosassa sijaitseviin sairaaloihin.

Tarkoitus on tasata kuormitusta, sillä odotus on, että entistä useampi potilas tarvitsee lähipäivinä tehohoitoa.

Ranskasta on viety potilaita saamaan hoitoa myös Saksaan, Sveitsiin ja Luxemburgiin.

Ranskassa on lähes 4 300 potilasta tehohoidossa ja hengityskoneista alkaa olla pulaa. Pääministeri Edouard Philippen mukaan hallitus aikoo kasvattaa tehohoitopaikkojen määrää ja tavoitteena on, että niitä olisi 14 000. Ennen koronakriisiä paikkoja oli 5 000.

Ranskassa on todettu yli 38 000 tartuntaa, 4 600 enemmän kuin edellispäivänä. Kuolleita on virallisten lukujen mukaan yli 2 300, mutta tähän ei lasketa mukaan muita kuin sairaaloissa kuolleita. Hoito- ja vanhainkotien luvut saadaan tilastoon mukaan vasta alkavalla viikolla.

STT

29.3. klo 15.55 Maailmanlaajuinen tulitauko koronapandemian avulla?

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja paavi Francisus ovat vedonneet kaikkiin sotaa käyviin tahoihin, että ne keskeyttäisivät väkivaltaisuudet koronapandemian hoidon ajaksi.

29.3. klo 15.35 Valtioneuvoston on määrä päättää koulujen jatkosta maanantaina

Valtioneuvoston on määrä päättää maanantaina siitä, millä tavoin opetus järjestetään loppukevään ajan. Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että pitäisi järkevimpänä jatkaa etäopetusta koko kevään ajan. (siirryt toiseen palveluun)

Luukkaisen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä löytyy ymmärrystä sille, että poikkeusoloissa ei voida käydä läpi kaikkia opetussuunnitelmiin kirjattuja asioita.

Julkisuudessa on esiintynyt huolta siitä, pysyvätkö kaikki lapset mukana opetuksessa, kun he eivät osallistu lähiopetukseen.

29.3. klo 15.20 Asiantuntijat pelkäävät alkoholiongelmien kasvavan etätyössä

Koronaviruspandemian tuomat etätyöt, koulujen sulkemiset ja karanteenit ovat sulloneet monet suomalaiset perheet ja yksin elävät koteihinsa. Kriisin pelätään kärjistävän muun muassa päihteidenkäytön ja lastensuojelun ongelmia.

Muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ilmaissut huolensa pinnan alla muhivasta sosiaalisen kriisin vaarasta.

29.3. klo 15.15 Tanskassa 72 kuolonuhria

Tanskassa koronaepidemia on vaatinut tähän mennessä 72 kuolonuhria, kertovat maan viranomaiset maan yleisradion DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Luku on eilisestä noussut seitsemällä.

Yhteensä 499 henkilöä on nyt COVID-19-taudin takia sairaalahoidossa. Heistä 131 on tehohoidossa ja 113 hengityskoneessa.

Koronavirustartunnan saaneita on 2 395.

29.3. klo 15.00 Hämeen Sanomat: Suomalainen lääkäri- ja hoitajaryhmä ei lähde

Aie rekrytoida suomalaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronaviruksen runtelemaan Espanjaan ei toteudu.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo sähköpostitse Lännen Medialle, että ryhmän lähettäminen osoittautui eri käytännön syistä vaikeaksi.

Useat vapaaehtoiset suomalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat olisivat hänen mukaansa olleet valmiita lähtemään auttamaan. Monilla heillä on ennestään kokemusta kansainvälisistä avustusoperaatioista.

Järvenpää korostaa, ettei Mehiläinen ole ollut yrityksenä missään vaiheessa rekrytoimassa suomalaislääkäreitä ja sairaanhoitajia Espanjaan. (siirryt toiseen palveluun)

Torstaina Yle kertoi näin hoitohenkilökunnan rekrytointiyrityksestä Espanjaan.

Perjantaina sosiaali- ja terveysministeriö esitti toiveen, ettei ulkomaille lähdettäisi tässä tilanteessa hoitotyöhön.

29.3. klo 14.43 Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin viinanmyynti

Alkoholin myyminen on kielletty tästä päivästä lähtien Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa. Kielto on voimassa huhtikuun 15. päivään saakka.

Kiellon taustalla on erityisesti pelko lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Grönlannissa on havaittu tähän mennessä 10 koronavirustapausta. Koulut on suljettu ja ihmisten sosiaalista liikkuvuutta pyritään rajoittamaan.

Viranomaiset pelkäävät, että lasten ollessa kotona he joutuvat väkivallan kohteiksi, jos vanhempien juominen yltyy.

Grönlannissa joka kolmas lapsi on tutkimusten mukaan joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Tämän katsotaan johtuvan laajasta alkoholismista, huumeista ja piittaamattomuudesta lasten oikeuksista.

AFP

29.3. klo 13.47 Yhteensä 11 suomalaista kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 134, joista 41 on tehohoidossa. Yhteensä 11 suomalaista on kuollut koronavirukseen.

Kuolemista yhdeksän on tapahtunut HYKS-erityisvastuualueella, johon kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ohella myös Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. Yksi ihminen on kuollut Ylä-Savon alueella.

29.3. klo 13.28 Pohjois-Savossa ensimmäinen koronakuolema

Yksi Ylä-Savossa koronavirustartunnan saaneista on kuollut viruksen aiheuttamaan sairauteen. Koronavirukseen menehtynyt henkilö oli iäkäs ja kuului riskiryhmään.

Sunnuntaihin 29.3.2020 klo 11:een mennessä Ylä-Savon alueella on todettu yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

29.3. klo 12.58 Iranissa nyt yhteensä yli 2 600 kuolonuhria

Iranissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin nyt 2 640 ihmistä ja vahvistettuja tartuntoja on reilut 38 000, kertoo Iranin terveysministeriö. Viimeisen vuorokauden aikana 123 ihmistä kuoli tautiin. Yli 12 000 ihmistä on parantunut COVID-19-taudista.

Lähteet: Reuters, AFP

29.3. klo 12.50 Espanjassa yli 800 kuolemantapausta päivässä

Espanjan terveysministeriön mukaan 838 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen yhdessä vuorokaudessa. Määrä on korkein sitten epidemian alun. Eilen kuolemantapauksia kirjattiin 832.

Kuolleita on nyt yhteensä 6 528. Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen.

Vahvistettujen tartuntojen määrä nousi päivässä 72 248:sta 78 797:ään.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

29.3. klo 12.32 Kanadan pääministerin vaimo parani koronatartunnastaan

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire-Trudeau on tervehtynyt koronavirustartunnastaan. Gregoire-Trudeau kertoi Facebook-sivullaan, että Ottawan terveysviranomaisten mukaan hän on täysin terve.

– Haluan kiittää sydämeni pohjasta kaikkia niitä, jotka ovat toivottaneet minulle pikaista paranemista, Gregoire-Trudeau kirjoitti.

Gregoire-Trudeau sairastui kuluvan kuun puolivälissä palattuaan Britanniasta. Myös pääministeri Trudeau on ollut sen jälkeen kotikaranteenissa varotoimena. Pääministeri on muun muassa pitänyt tiedotustilaisuutensa kotinsa terassilla.

Trudeau on kertonut aikovansa pysyä perheensä kanssa kotikaranteenissa edelleen, vaikkei varsinaista pakkoa siihen enää olekaan.

Lähde: STT–AFP

29.3. klo 12.31 Juuso Pylkkänen, 22, on yksi monista lapsuudenkodissaan koronaevakossa olevista opiskelijoista

Poikkeusolot ovat ajaneet monta nuorta aikuista opiskelupaikkakunnilta takaisin lapsuuden kotiseudulle ja lapsuudenkotiin. Opiskeluasunnosta on muutettu takaisin omaan vanhaan huoneeseen.

Väestöliiton asiantuntija muistuttaa, että sukupolvien asuminen yhdessä on haaste ja mahdollisuus. Se edellyttää kunnioitusta ja hienotunteisuutta kaikilta.

29.3. klo 12.26 Kahdeksankymmentä kysymystä ja vastausta koronaviruksesta

Koronavirus herättää paljon kysymyksiä. Yle Uutiset etsi vastauksia ihmisten kysymyksiin ja kokosi 80 kysymystä ja vastausta tähän juttuun.

Jutusta löytyy vastauksia muun muassa kysymyksiin, jotka liittyvät koronan oireisiin ja riskiryhmiin.

29.3. klo 12.24 Aasialaiset tutkijat koronaviruksesta: "Mielestäni suurin virhe Yhdysvalloissa ja Euroopassa on, että ihmiset eivät käytä maskia"

Kasvomaskin käyttö herättää hämmennystä, koska ammattilaisetkaan eivät ole siitä samaa mieltä.

Aasialaiset koronaviruksen johtavat tutkijat suosittelevat, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset alkaisivat käyttää maskia koronaviruksen takia.

Aasialaiset ovat perinteisesti suojautuneet kasvomaskilta pandemioissa, kun taas Euroopassa ja Amerikassa suojautuminen on ollut selvästi harvinaisempaa. Koronavirus leviää nyt nopeasti etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

29.3. klo 12.09 Suomeen palaa tuhat matkustajaa päivässä – määrä vähenee kaiken aikaa

Ulkoministeriö selvittää uusien palautuslentojen tarvetta. Seuraava valtion tukema lento lähtee alkuviikosta.

Suomeen palaa tänään noin tuhat ulkomailla ollutta matkustajaa, ja määrä vähenee päivä päivältä.

Lentoja saapuu sunnuntain aikana muun muassa Dohasta, Pariisista, Lontoosta, Ruotsista ja Saksasta. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä saapuu myös lento Barcelonasta.

– Tänään saapuu yhteensä noin parituhatta matkustajaa, joista noin puolet jatkaa matkaansa muualle eli ei jää Suomeen, kertoi Kirsi Luhta Finavian viestinnästä STT:lle sunnuntaina aamupäivällä.

Saapuvien määrä on Luhdan mukaan joka päivä vähentynyt ja olettavasti vähenee edelleen, koska uusia lähtijöitä ei ole. Hän kertoo, että saapuville järjestetään terveyskysely ja heidät ohjataan karanteeniin koteihinsa tai tarvittaessa hotellimajoitukseen.

Omin avun palaavien lisäksi ulkoministeriö järjestää tarvittaessa tuettuja palautuslentoja matkailijoille. Perjantaina saapui yhteensä kolme lentoa Kyprokselta ja Portugalista.

Seuraava lento on lähdössä maanantain ja tiistain välisenä yönä Kuuban pääkaupungista Havannasta. Ulkoministeriöstä ei ainakaan toistaiseksi arvioida, kuinka paljon matkustajia lennolla on saapumassa.

Lisälentojen järjestämistä kartoitetaan. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että niistä kerrotaan mahdollisesti lähipäivinä.

Lähde: STT

29.3. klo 12.01 Koronakuolemien määrä maailmassa ylitti 30 000:n rajan

Maailmassa COVID-19-tautiin on kuollut nyt yli 30 000 ihmistä, selviää uutistoimisto Reutersin tekemästä laskelmasta. (siirryt toiseen palveluun)

29.3. klo 11.51 Pienemmillä Euroopan mailla monenlaisia ratkaisuja koronaepidemian rajoittamisessa

Sveitsissä on luotettu osin ihmisten omaehtoiseen eristäytymiseen, Valko-Venäjällä taas eletään kuin epidemiaa ei olisikaan: Hollanti tiukensi rajoituksia rantojen ruuhkauduttua, Valko-Venäjän ratkaisuna sauna ja vodka – Euroopassa erilaisia tapoja hallita koronatilannetta

29.3. klo 11.30 Yli 800 ajoneuvoa käännytettiin Uudenmaan rajoilla

Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteille saapui ensimmäisen kokonaisen vuorokauden aikana 16 555 ajoneuvoa, joista 835 jouduttiin käännyttämään.

Junissa oli vain 746 matkustajaa, joista 19 käännytettiin. Valmiuslain rikkomisesta on annettu yksi sakko ensimmäisen vuorokauden aikana.

– Poliisi ei voi antaa kenellekään etukäteen lupaa päästä läpi tarkistuspisteestä. Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkistuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti, muistuttaa operaation yleisjohtaja, ylikomisario Juha Hietala.

Sunnuntaina 29.3. tarkastuspisteille on saapunut puolenyön ja aamuyhdeksän välillä 1702 ajoneuvoa, joista 58 on jouduttu käännyttämään.

29.3. klo 11.25 Venäjällä viranomaisten mukaan 270 uutta koronavirustartuntaa, joista 197 Moskovassa

Venäjällä on todettu yhteensä yli 1 500 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoo maan koronakriisikeskus. Sen mukaan koronan aiheuttamaan tautiin olisi kuollut nyt kahdeksan ihmistä, joista neljä viimeisen vuorokauden aikana.

Lähde: TASS

29.3. klo 11.05 Mali käy vaaliuurnille - ääriryhmien iskut koronaa suurempi huolen aihe

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa 19 miljoonan asukkaan Malissa järjestetään tänään pitkään lykätyt parlamenttivaalit. Köyhässä Malissa varmistui sunnuntaina ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus. Vahvistettuja tartuntoja on 18.

Maaseudun äänestyspaikoille on uutistoimisto Afp:n mukaan tuotu käsidesiä. Pääkaupungissa Bamakossa joillekin vaalivirkailijoille on tuotu hengityssuojia ja desinfiointitarvikkeita.

Malissa valitaan kansallinen neuvosto ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen.

Äänestystä on lykätty vaaleja al-Qaedaan yhteyksissä olevien islamilaisten jihadistien uhan vuoksi.

Yli 200 000 maan sisäistä pakolaista jättää äänioikeutensa käyttämättä keskisessä ja pohjoisessa Malissa.

Vaaleja varjostaa myös opposition kärkihahmon sieppaus. Soumalia Cisse siepattiin keskiviikkona kesken kampanjatilaisuuden. Hänen uskotaan Sahelissa toimivien kapinallisten ääriryhmien käsissä. Malissa on vallassa presidentti Ibrahim Boubacar Keitan johtama ryhmittymä.

Lähde: AFP

29.3. klo 10.23 Saksassa yli 50 000 vahvistettua koronatapausta

Saksassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on noussut noin 52 500:aan ja koronakuolemien määrä 389:ään, kertoo Robert Koch -instituutti.

Lähde: Reuters

29.3. klo 9.32 Suomessa on nyt 1218 koronavirustartuntaa

THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on nyt 1218 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Luku on noussut 55:llä lauantaista.

Eniten tartuntoja, 810, on HUSin alueella.

29.3. klo 9.21 Päästöt laskevat eli onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta?

Ovatko koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet samalla myös ilmastoteko? Voisiko edes niistä iloita, kun maailma on muuten alkanut näyttää tieteiselokuvien dystopialta?

Päinvastoin, sanoo ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen Helsingin yliopistosta.

– Kokonaisuuden kannalta tämä on se kauhuskenaario.

Hukkisen mielestä koronavirus tarjoaa pelottavan oppitunnin suhteessa ilmastonmuutokseen.

– Tämä on surullista, kun kerran tiedämme, että voisimme rauhallisemminkin keinoin päästä eroon vaikkapa lentoliikenteen ongelmista.

Lue lisää ilmastonmuutoksesta ja koronaviruksesta täältä.

29.3. klo 8.45 Kiinassa uusien koronatapausten määrä laskussa

Manner-Kiinassa todettiin lauantaina 45 uutta koronavirustapausta eli yhdeksän tapausta vähemmän kuin edellisenä päivänä. Suurin osa Kiinassa viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista on ollut peräisin ulkomailta kotiin palanneilta kiinalaisilta. Kiinassa pysyneiden kesken uusia vahvistettuja tartuntoja on tullut vain kuusi.

Kiina on määrännyt lentoyhtiöitä vähentämään kansainvälisiä lentoja merkittävästi sunnuntaista lähtien. Lauantaina Kiinassa tuli voimaan ulkomaalaisten maahantulorajoituksia.

Lähde: Reuters

29.3. klo 8.30 Miten koronapandemia vaikuttaa demokratiaan?

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen käsittelee jutussaan sitä, miten koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet demokratian tilaan Saksassa, Unkarissa ja Suomessa: Tuhkaako korona myös demokratian? Pandemia palautti Eurooppaan vahvan valtion, mutta pitkä kriisi vaatii myös uudenlaista kansalaisuutta

29.3. klo 7.00 Yhdysvalloissa kuoli koronaan tiettävästi maan ensimmäinen liittovaltion vanki

Yhdysvalloissa Louisianan osavaltiossa 49-vuotias vanki on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hänestä tuli tiettävästi ensimmäinen liittovaltion vankilassa COVID-19-tautiin kuollut vanki. Liittovaltion vankilaviraston mukaan yhteensä 14 vangilla ja 13:lla vankeinhoitohenkilökuntaan kuuluvalla on todettu koronavirustauti Yhdysvaltain liittovaltion vankiloissa. Vankiloiden on pelätty Yhdysvalloissa joutuvan pahoin koronaepidemian kouriin, sillä niissä on usein ahtaat olot ja heikko terveydenhuollon taso.

Lähteet: Reuters, AP

29.3. klo 6.50 Yhdysvalloissa harvinainen kuolemantapaus: alle vuoden ikäinen pikkulapsi kuoli koronatautiin

Yhdysvalloissa Illinoisin osavaltiossa alle vuoden ikäinen pikkulapsi on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Asiasta kertoivat osavaltion kuvernööri ja terveysviranomaiset, joiden mukaan kuolinsyystä tehdään perusteellinen selvitys.

Lapsella oli todettu koronavirustartunta.

Pikkulapsen kuolemantapaus COVID-19-tautiin on äärimmäisen harvinainen. Lukuisten tutkimusten mukaan tauti on vaarallinen erityisesti iäkkäille ihmisille ja heille, joilla on joitakin perussairauksia.

STT (lähde: AFP)

29.3. klo 5.08 Meksiko kehottaa kansalaisiaan pysymään kotona

Meksiko kehottaa kansalaisiaan pysyttelemään kotonaan kuukauden, jotta koronavirustartuntojen leviäminen maassa saataisiin kuriin.

Meksikossa on vahvistettu tähän mennessä 848 tautitapausta. Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on raportoitu maassa 16.

29.3. klo 2.37 Trump: New Yorkia ei määrätä karanteeniin

Presidentti Donald Trump on perunut puheitaan New Yorkin osavaltion määräämisestä karanteeniin. Hän kertoo keskustelleensa aiheesta terveysviranomaisten kanssa ja tulleensa siihen tulokseen, ettei karanteenitoimiin ole nyt aihetta.

Trump väläytti aiemmin mahdollisuutta määrätä New Yorkin osavaltio viikon tai kahden karanteeniin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Sama määräys olisi koskenut myös New Jerseyn osavaltiota ja osia Connecticutista.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC kehottaa kuitenkin edellä mainittujen alueiden asukkaita välttämään kahden viikon ajan liikkumista muihin osavaltioihin muista kuin aivan välttämättömistä syistä.

29.3. klo 1.16 Oikeus kielsi Brasiliassa hallitusta kampanjoimasta koronaeristystä vastaan

Brasiliassa oikeus on kieltänyt hallitusta jatkamasta kampanjointia, joissa arvostellaan koronaviruseristystä.

Presidentti Jair Bolsonaro jakoi torstaina Facebookissa videon, jossa ajoneuvoletkassa juhlittiin yritysten ja koulujen avautumista Santa Catarinan osavaltiossa maan eteläosassa. Presidentin poika, senaattori Flavio Bolsonaro puolestaan jakoi hallituksen kampanjavideon, jonka iskulauseena on "Brasilia ei voi pysähtyä".

Toiminnan seurauksena oikeuskanslerin toimisto haki oikeudesta lupaa lopettaa kampanja.

Kampanjavideossa kehotetaan brasilialaisia jatkamaan normaalia elämää. Oikeus kielsi myös Brasilian hallitukseen kytköksissä olevia jakamasta videota, jolla esitetyt tiedot eivät perustu tieteelliseen tietoon.

Lähteet: STT, AFP

29.3. klo 1.12 USA:ssa kuolemantapausten määrä ylitti 2000:n

Yhdysvalloissa vahvistettujen koronakuolemien määrä on ylittänyt 2000:n rajan.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa oli lauantaina menehtynyt koronaviruksen seurauksena 2010 ihmistä. Noin neljännes kuolemantapauksista on New Yorkista.

Kaikkiaan vahvistettuja tartuntapauksia on maassa nyt 121 000.

28.3. klo 21.45 Uudenmaan maakuntarajalla tarkastettu yli 13 000 ajoneuvoa

Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteillä on tarkistettu 13 233 ajoneuvoa kello 00.00­–18.00 välisenä aikana, kertoo Helsingin poliisi. Niistä 671 on jouduttu käännyttämään. Valmiuslain rikkomisesta on annettu edelleen vain yksi sakko.

– Maakuntarajalla on käynyt ajoneuvoilla useita kokeilijoita, jotka ovat yrittäneet päästä toiselle puolelle ilman välttämätöntä tarvetta. Kehotamme välttämään tällaista toimintaa. Se hidastaa liikennettä turhaan, toteaa operaation yleisjohtaja, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa työmatkaliikenteessä rajan yli varautumaan 1-1,5 tunnin jonoihin.

Junamatkustajia on ollut 628, ja heistä 12 on käännytetty.

Liikkumisrajoitusten valvominen jatkuu ympäri vuorokauden 19. huhtikuuta saakka.

28.3. klo 21.40 Trump harkitsee New Yorkin eristämistä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee New Yorkin, Connecticutin ja New Jerseyn osavaltioiden asettamista karanteeniin koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Trump sanoi Valkoisen talon edessä pitämässään lehdistötilaisuudessa, että päätös voidaan tehdä nopeastikin.

On kuitenkin kyseenalaista, onko presidentillä tai liittovaltion hallituksella laillista oikeutta siihen. Hallituksella on velvollisuus estää tarttuvien tautien leviäminen osavaltiosta toiseen. Ei kuitenkaan ole selvää, oikeuttaako tämä estämään asukkaiden liikkumisen. Tällaista toimenpidettä ei ole koskaan yritetty toteuttaa.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo on Trumpin ajatusten suhteen skeptinen.

– En edes tiedä, mitä se tarkoittaisi. En tiedä, onko se laillisesti toteutettavissa, ja lääketieteelliseltä kannalta ajatellen, en tiedä, mitä sillä saavutettaisiin.

AP, Reuters

28.3. klo 20.45 Espanja pysäyttää koko taloutensa

Espanja keskeyttää kaiken taloudellisen toiminnan, joka ei ole aivan välttämätöntä kahdeksi viikoksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen. Maassa on kuollut yli 5 800 ihmistä.

STT

28.3. klo 20.35 Houkutteleeko naapurimaakunta liikaa?

Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla liikenne on lähes ennallaan. Naapurimaakunnan houkutuksen pelätään olevan liian suuri joillekin. Esimerkiksi Päijät-Hämeen rajalla, Uudenmaan pienimmässä kunnassa, Pukkilassa, moni palvelu löytyy nyt maakuntarajan väärältä puolelta.

28.3. klo 19.51 Valmiuslakia epäillään rikotun

Uusimaalainen 65-vuotias mies ajoi henkilöautolla Orimattilan ja Myrskylän rajalla läpi poliisin valmiuslain perusteella pitämästä tiesulusta ja pakeni kovaa ylinopeutta ajaen ennen kello kahta päivällä, kertoo poliisi.

Poliisipartio ei tavoittanut pakenijaa takaa-ajosta huolimatta.

Myöhemmin sama auto ajoi noin kello 14 aikaan toisesta poliisin tiesulusta läpi ja pakeni toista poliisipartiota.

Poliisiauto ajautui ulos tieltä takaa-ajon aikana, eikä poliisi saanut miestä kiinni. Poliisiauto vaurioitui ulosajossa ja poliisipartio toimitettiin sairaalaan vammojen tarkastukseen.

Myöhemmin pakenija tavattiin Myrskylästä ja poliisi otti hänet kiinni.

Miestä epäillään kahdesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta valmiuslakirikkomuksesta, niskoittelusta poliisia vastaan, liikennerikkomuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

STT

19.46 Tältä näyttää Uudenmaan rajojen valvonta ilmasta käsin

Poliisi valvoi Uudenmaan rajaliikennettä Mäntsälässä 28.3.2020. Yle kuvasi droonilla valvonnan ensimmäistä päivää.

Poliisi ja varusmiehet hiljaisella tarkastuspisteellä Lohjan ja Salon rajalla.

28.3. klo 19.40 Lapissa ensimmäisiä Ruotsista saatuja koronatartuntoja

Lapissa epäillään, että koronavirustartuntoja on alkanut siirtyä Ruotsista Suomeen.

Lapin koronatartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut kolmen viime päivän aikana eikä kaikkia tartuntaketjuja ole enää pystytty selvittämään.

Osan viime päivien tartunnoista epäillään liittyvän työmatkaliikenteeseen. Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broasin mukaan tästä on saatu selviä viitteitä.

– Meillä on kuluneen viikon aikana selkeästi tullut useita tilanteita, jossa on vahva epäily, että tartunta liittyy Ruotsiin.

Toisin kuin muilla rajoilla, Länsi-Lapissa työmatkaliikenne ja perheiden elämä kahdessa maassa on saanut jatkua kuten ennenkin, vaikka perusteeton liikenne onkin lopetettu.

Broas ehdottaa, että työmatkaliikenne rajan yli pitäisi keskeyttää.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että asiaa on seurattu. Lapin Ruotsi-yhteys on ollut tiivis, ja välttämättömän liikkumisen mahdollisuudesta on tähän asti haluttu pitää kiinni.

28.3. klo 19.20 Italiassa jo yli 10 000 kuollutta

Italiassa koronaviruksen uhrimäärä on ylittänyt 10 000, kertovat viranomaiset.

Tänään tautiin on kuollut 889 ihmistä, joten kokonaismäärä on 10 023.

Sairastuneiden määrä nousi vajaalla 6 000:lla ja on nyt 92 472.

Kuolleiden että sairastuneiden määrät ovat suunnilleen samalla tasolla kuin eilen.

Koronaviruksen pahimmin koettelemalla alueella Italiassa, Lombardiassa, kuolleita oli tänään 542. Uusia tapauksia löydettiin 2 117.

28.3. klo 19.14 Finanssivalvonnalta suositus pankeille

Finanssivalvonta suosittaa valvomiaan pankkeja pidättäytymään voitonjaosta. Euroopan keskuspankki EKP antoi vastaavan suosituksen perjantaina suorassa valvonnassa oleville pankeilleen.

Suosituksella pyritään turvaamaan suomalaisten pankkien kykyä tukea reaalitaloutta yritys- ja kotitalousrahoituksella koronapandemian aiheuttaman talouskriisin vaikutusten helpottamiseksi.

Finanssivalvonta suosittaa pidättäytymään voitonjaosta lokakuun alkuun asti.

Viime viikon tiistaina Finanssivalvonta päätti laskea suomalaisten luottolaitosten pääomavaatimuksia. Arvion mukaan Finanssivalvonnan päätös lisää suomalaisten pankkien luotonantokykyä arviolta 52 miljardilla eurolla. Päätösten todelliset vaikutukset riippuvat kuitenkin luotonantajien omasta toiminnasta.

Finanssivalvonta on sanonut seuraavansa tarkasti, että kevennykset menevät talouskriisin vaikutusten lieventämiseen eivätkä osinkojen tai tulospalkkioiden maksuun.

STT

28.3. klo 19.01 Mitä ihmiset tekevät, kun koronaepidemia on ohi?

Koronaviruksen leviämiselle ja sen tuomille rajoituksille ei vielä näy loppua, mutta joskus sekin päivä koittaa.

Yle kysyi terveyssosiologian professori Piia Jallinojalta Tampereen yliopistosta, mitä ihmiset tekevät ensimmäisenä koronaviruskriisin hellittäessä. Hänen mukaansa esimerkiksi ruuhkiin meneminen tuntuu varmasti kummalliselta kuukausien eristäytymisen jälkeen.

– Aluksi voi tuntua oudolta, että saanko ihan oikeasti mennä kauppaan ja olla koko ajan miettimättä käsihygieniaa ja ihmisten etäisyyksiä.

Jallinoja ei usko syvälliseen muutokseen kulutustottumuksissa, vaan uskoo tästä seuraavan kahta kauheampi kulutusjuhla, kun ihmiset palkitsevat itseään rajoitusten jälkeen ostamalla tavaroita, vaatteita tai vaikka uuden auton.

– Luulen, että suurin osa ryntää ostamaan rantaloman tai muun.

Jallinoja arvelee, että terveydenhoitohenkilökunnan arvostus nousee koronan takia. Toinen asia on, kuinka paljon ihmiset muistavat kriisin opetuksia esimerkiksi vuoden kuluttua.

28.3. klo 18.37 Ohisalo toivoo kolmen viikon eristämisen riittävän

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toivoo, että Uudenmaan eristämistä muusta maasta ei tarvitsisi jatkaa kolmea viikkoa pidempään.

Hän sanoo STT:lle, että terveysviranomaisten hallitukselle antama tieto lähti siitä, että kolme viikkoa olisi aika, jonka toivottavasti pitäisi riittää.

Jatkotarve arvioidaan sen perusteella, miten tautitilanne etenee ja miten rajoittamistoimet vaikuttavat. Myös se luonnollisesti vaikuttaa, miten hyvin ihmiset noudattavat rajoituksia.

Liikkumiskielto Uudenmaan maakunnan rajoilla astui voimaan viime yönä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

STT

28.3. klo 17.35 WWF neuvoo ihmisiä välttämään tapahtumia ja viettämään Earth Hourin somessa

Maailman luonnonsäätiö WWF kannustaa jälleen tänä iltana kaikkia sammuttamaan valonsa tunnin ajaksi. Earth Hour pimentää myös tunnettujen maamerkkien valoja useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen kello 20.30 alkaen.

WWF:n tiedotteen mukaan koronaviruksen takia yhteiset Earth Hour -tapahtumat eivät ole suositeltuja, ja WWF neuvookin ihmisiä viettämään tapahtumaa somessa ja omissa kodeissaan.

28.3. klo 17.15 Valtioneuvoston kanslialta tekstiviestejä suomalaisille

Valtioneuvosto on tänään lähettänyt kansalaisille tekstiviestejä Uudenmaan liikkumisrajoituksista.

Kuvakaappaus
Kalle pirhonen / Yle

Viestissä on linkki poliisin tiedotteeseen, jossa kerrotaan olennaiset tiedot muun muassa siitä, keitä liikkumisrajoitukset koskevat ja millaisia poikkeuksia rajoituksiin on. Viesti on lähtenyt kaikille Suomessa matkapuhelinliittymän omistaville.

MTV:n mukaan viestien lähettämisessä (siirryt toiseen palveluun) on kuitenkin ollut ongelmia. Osa ihmisistä ei ole saanut viestiä lainkaan tai viesti on ollut väärällä äidinkielellä.

– Ei voi sanoa, että tämä olisi ihan putkeen mennyt. On täysin ymmärrettävää, että perheissä ihmetellään miksi toinen saa tekstarin ja toinen ei, valtioneuvoston kanslian viestintäpäällikkö Päivi Anttikoski sanoo MTV:lle.

Anttikosken mukaan hätäkeskuslaitos selvittää parhaillaan, mistä tekstiviestien lähetysongelmat johtuvat.

28.3. klo 16.42 Vesillä on ollut rauhallista, kerrotaan merivartiostosta

Merivartiosto antaa poliisille virka-apua Uudenmaan sulkumääräyksen valvonnassa. Yksikön päällikkö Ismo Siikaluoma Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että tehtävät ainakin näillä näkymin pystytään hoitamaan vakituisen henkilöstön voimin.

– Vesiliikenne on vielä melko hiljaista. Merivartioston resurssit ovat toistaiseksi riittäneet. Lisäksi meillä on varsin kattava tekninen valvonta, sanoo Siikaluoma.

Ainakaan lauantai-iltapäivään mennessä ei Siikaluoman tietoon ollut tullut yhtään sellaista tapausta, että joku olisi pyrkinyt veneellä luvattomasti Uudellemaalle tai sieltä pois. Hän muistuttaa, että vesi on vielä varsin kylmää eikä veneilemään senkään vuoksi kannata lähteä.

Valtakunnanrajan ylittämiseen liittyvät rajoitteet ovat myös edelleen voimassa myös merirajalla. Merialueella auki olevien rajanylityspaikkojen kautta sallitaan ainoastaan Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne sekä muu välttämätön liikenne.

STT

28.3. klo 16.35 Venäjä sulkee rajansa

Venäjä sulkee rajansa maanantaista alkaen estääkseen koronaviruksen leviämisen.

Päätös koskee kaikkia maakulkuneuvoja, rautateitä sekä laivoja.

Diplomaattien liikkuminen rajojen yli sallitaan edelleen, samoin kuin rahtikuljetukset.

Venäjä on keskeyttänyt kansainvälisen ilmaliikenteen jo aikaisemmin.

28.3. klo 15.45 Verkkouutiset: Sote-johtaja ehdottaa alkoholin myynnin täyskieltoa

Alkoholin myynti pitäisi nyt poikkeusoloissa lopettaa kokonaan, vaatii Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen.

Alkoholin myynnin lopettaminen (siirryt toiseen palveluun) olisi: 1. Tehokkain keino vähentää dramaattisesti kriisin seurannaisvaikutuksia ja 2. Helposti toteutettavissa, Jolkkonen tviittaa.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg jakaa huolen.

– Taitaa olla varastoissa ihmisillä liian paljon jo nyt. Suuri huoli on, Nerg vastaa Jolkkoselle.

Yle kertoi eilen muun muassa hanapakkausviinien myynnin lähteneen rajuun kasvuun.

28.3. klo 15.30 Rajavalvonta alkoi rauhallisesti, katso video juttulinkistä

Rajavalvonta Uudenmaan teiden tarkastuspisteissä alkoi rauhallisesti lauantaina. Ainoastaan yhdelle kirjoitettiin sakko.

Ylen toimittajat olivat aamulla paikan päällä seuraamassa poliisin tiedotustilaisuuksia sekä Nelostien että Valtatie 1:n rajavalvontapisteillä.

Liikenne on sujunut rauhallisesti. Poliisi tarkastaa rajalla kaikki ajoneuvot ja arvioi, onko ylittäjällä liikkumiseen riittävä peruste.

28.3. klo 15.25 Ruotsissa kuolonuhrien määrä ylitti sadan

Ruotsissa on tähän mennessä jo 102 ihmistä kuollut COVID-19-tautiin, kertovat maan terveysviranomaiset.

Rekisteröityjä tartuntatapauksia on 3 447.

Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on noussut jo 239:ään.

Tehohoidossa olevien määrä päivitetty klo 16.02

28.3. klo 15.10 THL: Tehohoidossa tällä hetkellä 31 koronapotilasta, kuolleita yhdeksän

Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 112, joista 31 on tehohoidossa. Kaikkiaan Suomessa oli THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) laboratoriovarmennettuja tartuntoja tänään klo 9.30 mennessä 1163.

Kuolemaan on johtanut yhdeksän koronavirustapausta, joista seitsemän HYKS erityisvastuualueella, yksi OYS erityisvastuualueella, ja yksi TAYS erityisvastuualueella.

28.3. klo 14.24 Yksi kuollut koronaan Pohjois-Pohjanmaalla, työntekijöitä altistunut virukselle Oulun seudun yhteispäivystyksessä

Yksi ihminen on eilen kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, tiedottaa sairaanhoitopiiri. Menehtynyt oli iäkäs henkilö, joka kuului riskiryhmään vaikean perussairautensa vuoksi.

Sairaanhoitopiiri kertoo myös, että Oulun seudun yhteispäivystyksessä altistui perjantaina koronavirukselle 15 Oulun yliopistollisen sairaalan työntekijää ja kolme ensihoitajaa. Kaikki altistuneet ovat karanteenissa, eikä heillä ole oireita.

Lähde: STT

28.3. klo 14.16 Kainuussa ensimmäiset koronatartunnat

Kainuussa on havaittu ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat, kerrotaan Kainuun sote-kuntayhtymästä.

Terveysviranomaisten mukaan testeissä on todettu kaksi tartuntaa. Kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa.

Kainuu oli vielä vähän aikaa sitten ainoa Suomen maakunta, jossa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia.

Lähde: STT; Yle

28.3. klo 14.10 Parikymppinen nainen on joutunut tehohoitoon Jyväskylässä koronavirustartunnan vuoksi

Tiettävästi ensimmäinen potilas on joutunut tehohoitoon Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronavirustartunnan vuoksi. Aiheesta lisää täällä.

28.3. klo 14.05 Thaimaasta Ouluun saapuneella lennolla terveysviranomaiset vastassa

Thaimaasta on saapunut Ouluun lomamatkailijoita kotiin kuljettanut lento. Tulijat ohjataan jo lentokentällä terveysviranomaisten tarkastukseen, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Tulijoita on Mäkitalon tietojen mukaan noin 280. Lento laskeutui Oulun lentokentälle noin kello 13.

Tulijoista erotellaan oireettomat ja toisaalta ne, joilla on mahdollisesti koronavirukseen viittaavia oireita. Oireelliset lähetetään testeihin Oulun seudun yhteispäivystykseen. Oireettomat pääsevät kotikaranteeniin, kunhan eivät käytä julkisia kulkuvälineitä.

Lähde: STT

28.3. klo 13.45 Hammaslääkärit ja -hoitajat ovat hamstranneet muovivisiirejä

Kasvot suojaavista muovivisiireistä on ympäri Suomen nyt iso pula. Ostajina ovat olleet kahden viime viikon aikana erityisesti suun terveydenhuollon ammattilaiset eli hammaslääkärit ja -hoitajat sekä suuhygienistit. He ostavat visiirejä suojakseen, koska ovat huolissaan koronaviruksen tarttumisesta.

28.3. klo 13.25 Espanjassa jälleen ennätysmäärä koronakuolemia vuorokaudessa

Espanjassa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana koronavirukseen 832 ihmistä. Terveysministeriön mukaan viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita on yhteensä 5 690. Kyseessä oli jälleen uusi ennätys vuorokaudessa koronaan kuolleiden määrässä.

Lähteet: AFP, Reuters

28.3. klo 12.53 Ravintolat menevät kiinni – suljetaan aikaisintaan maanantaina

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta määräajaksi.

Hallitukselta odotetaan vielä perustelua siitä, minkä takia ravintoloiden sulkeminen on koko maan asia eikä vain yksittäisten paikkakuntien tai maakuntien asia. Esitystä voidaan siten alkaa soveltaa käytäntöön vasta, kun hallitus on antanut täydentävän asetuksen asiasta.

Esitys voisi tulla voimaan aikaisintaan maanantaina. Useat ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet omaehtoisesti ainakin asiakastilansa.

28.3. klo 12.36 Terveysviranomaiset tarkastavat Thaimaasta saapuvan lennon

Thaimaan Krabista saapuu Ouluun tänään iltapäivällä lento, jonka matkustajat otetaan Oulun terveysviranomaisten haltuun lentokentällä.

Mäkitalo kertoo, että viranomaiset tarkastavat matkustajien terveydentilan, antavat neuvontaa karanteeniin ja ohjaavat kuljetuksiin. Tarvittaessa matkustajille tarjotaan karanteenimajoitusta.

Koneessa on liki 300 matkustajaa.

Lentokentälle ulkomailta saapuville on tiukat toimintaohjeet. Perjantaina linjattiin, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa ja karanteeni alkaa jo lentokentältä.

28.3. klo 12.04 Aasian maissa lisää tartuntoja, Japani kasaa tukipakettia

Useissa Aasian maissa on todettu uusia koronavirustapauksia ja -kuolemia. Iranissa todettiin vuorokauden sisällä yli 3 000 uutta tapausta ja 139 kuolemaa. Iranissa koronatautiin on kuollut nyt 2 517 ihmistä. Kaakkois-Aasian pahin koronatilanne on Malesiassa, jossa todettiin 159 uutta tapausta. Vahvistettujen tartuntojen kokonaismäärä Malesiassa on 2 320. Indonesiassa puolestaan todettiin 109 uutta koronatartuntaa.

Japani kokoaa koronaviruksen takia isoa talouden apupakettia, joka sisältää rahallista tukea kotitalouksille ja koronasta kärsineille pienille yrityksille. Pakettiin tulee myös rahapoliittisia ja verotuksellisia keinoja. Japani toteuttaa keinot lisäbudjetilla. Myös Japanissa koronatartuntojen määrä kasvaa voimakkaasti.

Lähteet: Reuters, AFP

28.3. klo 11.50 Yksi sakko annettu Uudenmaan rajavalvonnassa

Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteille saapui lauantaina kello 9:ään mennessä 3152 ajoneuvoa, joista 121 käännytettiin. Valmiuslain rikkomisesta on annettu yksi sakko.

– Ihmisten suhtautuminen sulkupisteillä on ollut ymmärtäväinen, eikä erityisiä kiistatilanteita ole ollut, kertoo operaation yleisjohtaja ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Junissa on ollut vähän matkustajia, ja tarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti. Poliisi valvoo maakuntarajaa puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kanssa.

28.3. klo 11.30 Orimattilan raja-asemalla epäselvyyksiä

Nelostien varrella Orimattilan raja-asemalla on ollut rajanylitykseen liittyviä epäselvyyksiä.

Ylen toimittaja Akseli Ahola oli lauantaiaamuna matkalla Lahden suuntaan, mutta 20 minuutin jonotuksen jälkeen hänet ohjattiin sivuun. Hänellä oli esittää tarvittavat dokumentit siitä, että oli matkalla työkeikalle Uudenmaan ulkopuolelle.

Minulle sanottiin, että voin jäädä media-alueelle odottamaan Poliisihallituksen lisätietoja tai sitten kääntyä kokonaan pois.

Ylikomisaario Pekka Höök Helsingin poliisista ei osannut sanoa rajanylityksiin liittyviin epäselvyyksiin tarkempaa syytä. Hänen mukaansa kyseessä on todennäköisesti alun kankeudet.

– On todennäköistä, että kyse on väärinymmärryksestä. Meillä on tullut iso joukko poliiseja tänne, niin voi olla, että juuri sillä hetkellä kyseisellä poliisilla ei ole ollut riittävää tietoa.

28.3. klo 11.32 Saarretussa Gazassa eristykseen on totuttu

Yli 13 vuotta saarrettuna olleen Gazan kaistan asukkaat olivat eristyksissä jo ennen koronavirusta. He kertovat oloistaan ja koronaepidamian pelosta Ylelle: Gazalaiset Ylelle: Koko maailma kokee nyt samaa eristäytymistä, johon olemme tottuneet – koronavirus pelottaa kuitenkin enemmän kuin sota

28.3. klo 11.27 Pääministeri Marin: On selvää, että yritykset tarvitsevat lisää tukitoimia

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on aivan selvää, että yrityksille tarvitaan lisää tukitoimia. Hallituksella on hänen mukaansa tahtoa auttaa niitä, mutta hallitus on joutunut miettimään mekanismeja tukien jakamiseen.

Hän sanoi eduskunnan täysistunnossa myös, ettei haluaisi nähdä sellaista tilannetta kuin 1990-luvun laman aikana, kun yrityksiä meni konkurssiin. Pääministeristä on tärkeää varmistaa kaikin toimin, ettei sellaisesta tule todellisuutta uudelleen.

Eduskunta on kokoontunut päättämään ravintoloiden sulkemisesta.

Lähde: STT

28.3. klo 11.16 Ministerikin pysäytettiin rajalla

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sai kokea heti tuoreeltaan, kuinka Uudenmaan rajojen valvominen toimii. Hän kertoo asiasta Twitterissä.

28.3. klo 10.52 Poliisilla tiedotustilaisuus Uudenmaan tarkastuspisteellä – katso tallenne

Poliisi järjestää tänään Nelostiellä tiedotustilaisuuden rajavalvonnasta. Voit katsoa Orimattilan kohdalla pidettävän tilaisuuden tallenteen tästä artikkelista tai klikkamalla yllä olevaa kuvaa.

28.3. klo 10.47 Saksassa poikkeustoimet jatkuvat vähintään 20. huhtikuuta asti

Helge Braun Saksan liittokanslerinvirastosta sanoo Tagesspiegelin haastattelussa, että Saksan poikkeustoimet ovat voimassa ainakin vielä viikon pääsiäisen jälkeen. Saksa on muun muassa rajannut kokoontumiset enimmillään kahteen ihmiseen kerrallaan.

28.3. klo 10.13 Vapaavuori Ykkösaamussa: Väkeä käännytetty jonkin verran, joitain baareja ollut yöllä varsin täynnä – "surullista"

Uudenmaan rajoilta on käännytetty väkeä ”jonkin verran”, arvioi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori TV1:n Ykkösaamussa hetki sitten. Hänen mukaansa Helsingissä on viime yönä ollut ”joitain baareja ja ravintoloita varsin täynnä”, mitä Vapaavuori pitää ”surullisena”.

– Baarien sulkeminen on muutenkin tehokkaampi keino koronaviruksen leviämisen estämiseksi kuin Uudenmaan sulkeminen, jolla ei ole valtavan suurta merkitystä, Vapaavuori sanoi.

Pormestari Vapaavuori painotti, että meneillään oleva koronakriisi ei ole vain terveydellinen ja taloudellinen kriisi. Edessä on myös huomattavan paljon sosiaalisia ongelmia, joita pitäisi alkaa torjua jo nyt. Monessa perheessä arki on nyt aivan toinen kuin ennen.

– Suomessa on esimerkiksi tuhansittain lapsia, joille koulussa saatu lounas on ollut päivän ainoa lämmin ateria. Pelkään, että kriisin aiheuttamat sosiaaliset vaikutukset voivat kasvaa äärimmäisen pahoiksi. Nyt pitäisi aidosti oppia 90-luvun laman kokemuksista ja puuttua näihin asioihin ajoissa, Vapaavuori sanoi Ykkösaamussa.28.3. klo 9.47 HUSin alueella 59 uutta tartuntaa

HUS kertoi tänään 59 uudesta laboratoriovarmistetusta koronavirustartunnasta. HUSin alueella on nyt todettu yhteenä 785 tartuntaa, kertoo THL.

28.3. klo 9.24 Lomailevat varusmiehet saavat ylittää Uudenmaan rajan

Liikkumisrajoitukset eivät koske varusmiesten lomamatkustamista Uudellemaalle ja Uudeltamaalta muihin maakuntiin, kertoo Puolustusvoimat.

Näin ollen Uudellamaalla palveluksessa olevat varusmiehet voivat ylittää maakuntarajan, jos heidän koti- tai asuinpaikkakunta on Uudenmaan maakunnan ulkopuolella. Samoin uusimaalaiset, jotka palvelevat Uudenmaan maakunnan ulkopuolella, voivat ylittää maakuntarajan, jos heidän koti- tai asuinpaikkakunta on Uudellamaalla.

Maakuntarajan ylittäminen sallitaan ainoastaan koti- tai asuinpaikkakunnalle pääsemiseksi tai lomalta varuskuntaan palaamiseksi. Loman aikana varusmiehiä koskevat samat liikkumisrajoitteet kuin muutakin yhteiskuntaa: maakuntarajan ylittäminen ei ole sallittua.

28.3. klo 9.21 Yö sujunut rauhallisesti Uudenmaan tarkastuspisteillä

Sadat poliisit ja varusmiehet valvovat Uudenmaan rajaa. Myös rautatieliikenteen valvonta alkoi heti, ja poliisin partiot ovat nousseet jo ensimmäisten junien kyytiin.

Lue lisää täältä:

28.3. klo 9.14 Ilta-Sanomien haastettelema presidentti Niinistö ei ymmärrä ihmisiä, jotka eivät kuuntele järjen ääntä

Presidentti Sauli Niinistö kritisoi Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa kovin sanoin ihmisiä, jotka eivät noudata viranomaisten ohjeita ja rajoituksia koronaviruksen hillitsemiseksi. Niinistön mukaan ohjeita on annettu jo riittävän monta kertaa.

– Minun on erittäin vaikeaa ymmärtää ihmistä, joka nyt käyttäytyy vastoin sitä, mikä on maailmaltakin opitun valossa välttämätöntä. Sellaista ihmistä, joka ei nyt kuuntelisi sisäisen järjen ääntä, Niinistö sanoo.

Presidentti ei käsitä, miksi jotkut suomalaiset yhä menevät esimerkiksi ravintoloihin hallituksen vetoomuksista huolimatta.

– Jos se ei ole jollekin vielä perille mennyt, alkaa se tuntua tarkoitukselliselta välinpitämättömyydeltä. Ja minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä. (STT)

28.3. klo 9.00 Ylen aamu tänään: Miten pysyä turvallisesti liikkeessä koronaviruksen aikanakin?

Katso lähetystä suorana tästä.

28.3. klo 8.32 Virossa hyödynnetään mobiililaitteiden paikannusta koronakriisissä

Viron teleoperaattorit tekevät yhteistyötä hallituksen kanssa, jotta saadaan selville, miten hyvin liikkumisrajoitukset toteutuvat.

28.3. klo 8.08 Vankilat varautuvat koronavirukseen

Vankiloissa varaudutaan ottamaan käyttöön vielä nykyistäkin tiukempia rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ylen kyselyn perusteella vankilanjohtajien isoin huoli on se, että suuri määrä vartijoita ja vankeja sairastuu yhtä aikaa. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa siihen, että vangeille pystytään vain toimittamaan ruoka selleihin ja järjestämään ulkoilu.

28.3. klo 8.05 Lomautetut pelkäävät toimeentulonsa puolesta

Koronaviruksen takia lomautetut ovat huolissaan pärjäämisestään. Esimerkiksi ravintola-alalta lomautettu Laura on turvautunut kunnan ruoka-apuun.

28.3. klo 8.00 Ulkosuomalaiset kertovat kuulumisiaan korona-arjesta

Ulkomailla asuvat suomalaiset Virosta Japaniin kuvailevat elämäänsä koronakriisin keskellä: Lentopusu kolmen metrin päästä, ilta-aplodit auttajille ja "uusi outo normaali" – Näin ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat, miten he selviävät korona-arjesta

28.3. klo 7.00 Thaimaassa 109 uutta tapausta ja yksi koronakuolema

Thaimaassa on todettu 109 uutta koronavirustapausta ja yksi uusi kuolemantapaus ihmisellä, jolla oli aiempia terveysongelmia. Tähän mennessä Thaimaassa on vahvistettu yhteensä 1 245 koronavirustartuntaa ja kuusi viruksesta johtunutta kuolemaa, viranomaiset kertovat. Etelä-Thaimaan Narathiwatin ja Pattanin provinsseissa on rajoitettu ulkonaliikkumista, ja muita rajoituksia on Thaimaassa jatkettu huhtikuun loppuun saakka.

Lähde: Reuters

28.3. klo 4.44 Etelä-Koreassa 146 uutta tapausta perjantaina

Etelä-Korean terveysviranomaiset raportoivat 146 uudesta koronavirustapauksesta perjantailta. Maassa on nyt todettu yhteensä 9 478 tapausta. Maassa on kuollut koronavirukseen yhteensä 144 ihmistä.

28.3. klo 4.18 Trump haluaa General Motorsin valmistamaan hengityskoneita

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut määräyksen, jonka tarkoituksena on pakottaa autonvalmistajajätti General Motors valmistamaan hengityskoneita. Yhdysvalloissa on tarvetta lisälaitteistolle, kun virustartuntojen määrä maassa kasvaa.

Trump turvautui harvoin käytettyyn puolustustarvikkeiden valmistamista koskevaan lakiin, joka on suunniteltu sota-ajalle. Sen avulla yksityisiä yrityksiä voidaan määrätä valmistamaan puolustustarvikkeita.

General Motorsin kanssa on käyty asiasta neuvotteluita, mutta presidentin mukaan asioihin täytyi panna vauhtia. Trumpin mukaan uusimmat toimet varmistavat hengityskoneiden nopean tuotannon ja säästävät ihmishenkiä.

Lähteet: STT–AFP

28.3. klo 3.14 Eduskunta päätti myös terveydenhuollon työvelvoitteesta

Uudenmaan rajojen sulkemisen lisäksi eduskunta päätti perjantaina terveydenhuoltoalan työvelvoitteen käyttöönottamisesta.

Terveydenhuollon työntekijä voidaan nyt koronaepidemian vuoksi kutsua töihin työvelvoitteella. Eduskunta päätti asiasta valtioneuvoston aiemmin tällä viikolla antaman asetuksen mukaisesti.

Töihin voidaan työvelvoitteen perusteella kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta, toimivat alalla ja jotka ovat täyttäneet 18, mutta eivät ole vielä yli 67-vuotiaita. Kutsuminen tehdään yksilöllisen harkinnan perusteella.

Lue lisää: Terveydenhuollon ammattilainen voidaan määrätä töihin työvelvoitteella – KYS:in johtajaylilääkäri: Ei ensilinjaan hoitamaan covid-potilaita

28.3. klo 2.30 Rammsteinin laulajalla Lindemanilla ei ole koronavirusta

Saksalaisen metalliyhtyeen Rammsteinin laulajalla Till Lindemannilla ei ole koronavirustartuntaa, yhtye kertoo Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Yhtyeen mukaan Lindemann vietti yön teho-osastolla, mutta hän voi jo paremmin ja hänet on siirretty pois teholta. Lindemannin koronavirustesti todettiin negatiiviseksi.

Perjantaina iltapäivällä saksalaislehti Bild uutisoi Lindemannin teho-osastolle joutumisesta ja kertoi hänellä todetun koronavirustartunnan. Myös Yle kertoi tuolloin Lindemannin saaneen tartunnan.

28.3. klo 2.00 Yhdysvalloissa jo yli 100 000 koronavirustartuntaa

Yhdysvalloissa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt sadantuhannen rajan.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on jo yli 101 000 koronavirustartuntaa. Lähes puolet näistä on todettu New Yorkin osavaltiossa.

Kuolemantapauksia Yhdysvalloissa on tilastoitu toistaiseksi reilut 1 500. Perjantaina ilmoitettiin yli 350 kuolemantapauksesta.

Yhdysvalloissa on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa maassa.

Lähde: STT

28.3. klo 1.07 Uudenmaan rajalla tarkastettiin autoilijoita – Yle Uutiset ajoi paikalle

Poliisit pysäyttivät autoilijoita heti puolen yön jälkeen Úudenmaan rajalla. Yle Uutisten toimittaja Saara Hirvonen ja kuvaaja John Palmen ajoivat poliisin tarkistuspisteelle.

28.3. klo 0.40 Uudenmaan liikkumisrajoitukset astuivat voimaan klo 00.00

poliiseja matkailuautoissa
Sammatin eritasoliittymän tulevalle tarkastuspisteelle saapui poliiseja kuudella matkailuautolla perjantai-iltana noin kello 20.Silja Viitala / Yle

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta sai viimeisen varmistuksen, kun hallitus sinetöi päätöksen asetuksellaan myöhään perjantai-iltana.

Tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois on näin ollen kielletty 19. huhtikuuta asti.

Rajoitusten myötä Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Lue tästä aiemmat koronapäivitykset.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan