Uusimmat tiedot koronaviruksesta: STM: Vahva suositus, ettei kotimaassa tällä hetkellä matkailla, epidemian vauhti hiipuu Suomessa, Etelä-Koreassa pelätään jo seuraavaa aaltoa

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

koronavirus
Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja kansliapäällikkö Kirsi Varhila sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoivat koronavirustilanteesta Helsingissä.
  • EU-komissio esittää 750 miljardin elpymisrahastoa, jotta unioni toipuisi koronan aiheuttamasta talouskriisistä nopeasti. Jälleenrakennusrahastosta 500 miljardia jaettaisiin tukina ja 250 miljardia lainoina. Lue lisää täältä.
  • Ravintolat aukeavat alle viikon kuluttua, mutta uudet rajoitukset ovat eduskunnassa vasta käsittelyvaiheessa. Perustuslakivaliokunta on vaatinut muutoksia hallituksen esitykseen uusista rajoituksista. Lue lisää ravintolalinjauksista tästä.
  • Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti 100 000:n rajan tiistaina 27.5.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

28.5. klo 10.56 STM:n Kirsi Varhila: Vahva suositus, ettei kotimaassa matkailtaisi

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila muistuttaa, että hallitus on suositellut, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi.

– Tämä on asia, joka hallituksen pitää erikseen linjata. Tällä hetkellä vahva suositus on, että kotimaassakaan ei matkailtaisi, Varhila sanoo.

Varhila kertoi asiasta THL:n ja STM:n torstaina järjestämässä tilannekatsauksessa.

Valtioneuvoston mukaan ministeriöissä valmistellaan parhaillaan kesän vapaa-ajanmatkailua koskevia suosituksia. Asiasta kerrotaan lisää lähipäivinä, valtioneuvosto twiittaa.

Lue lisää tilannekatsauksesta.

28.5. klo 10.45 Etelä-Koreassa uusia rajoitusmääräyksiä

Etelä-Koreassa koronaepidemian pelätään kääntyvän uuteen kasvuun ja maassa on tehty uusia, kansalaisten liikkumista rajoittavia määräyksiä.

Pääkaupungin Soulin alueella museot, puistot ja taidenäyttelyt suljetaan huomisesta alkaen kahdeksi viikoksi, kertoo terveysministeri Park Neung-hoo.

Samalla yrityksiä kehotetaan ottamaan uudelleen käyttöön joustavat työajat.

AFP

28.5. klo 10.17 THL: epidemia jatkaa hidastumista Suomessa

Koronaepidemia on jatkanut Suomessa selvää hidastumista, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n yhteisessä tilannekatsauksessa.

Tällä hetkellä todettuja koronavirustartuntoja on noin 6700 ihmisellä.

– Lasku on ollut jo kuukauden ajan aivan selvää, Salminen sanoo.

Myös suojainrintamalla tilanne näyttää paremmalta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suojavarusteita riittää, ja niiden saatavuus on parantunut. Suomen varmuusvarastoihin hankitaan 100 miljoonalla eurolla lisää suojavarusteita.

Laajemmin STM:n ja THL:n tilannekatsauksen sisällöstä voit lukea täältä. Tilaisuutta voit seurata tämän artikkelin pääkuvasta.

28.5. klo 9.54 Britannian easyJet vähentää lähes kolmanneksen työvoimastaan

Brittiläinen halpalentoyhtiö easyJet vähentää 4 500 työpaikkaa eli jopa 30 prosenttia työvoimastaan. Yhtiö varautuu nykyistä pienempiin markkinoihin koronapandemian aiheuttaman lentomatkustamisen romahduksen jälkeen. EasyJetillä on 15 000 työntekijää kahdeksassa maassa. Aiemmin vähennyksistä ovat ilmoittaneet Ryanair, British Airways ja Virgin Atlantic.

Lähde: Reuters

28.5. klo 9.18 Yle näyttää suorana THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön koronakatsauksen klo 9.55

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään kello 10 tiedotustilaisuuden Suomen koronavirustilanteesta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Voit katsoa tilaisuuden suorana tämän jutun pääkuvasta tai Yle Areenasta.

28.5. klo 8.49 Kevätjuhlia ei vietetä, mutta monissa kouluissa todistukset jaetaan lauantaina kuin aiemminkin

Ainakin osassa peruskouluja todistukset jaetaan normaaliin tapaan lauantaina. Näin tehdään esimerkiksi Turun, Kuopion ja Espoon peruskouluissa.

Koulujen kevätjuhlia ei tänä keväänä vietetä perinteisessä mielessä, sillä kokoontumisrajoitukset ovat yhä voimassa. Ylioppilasjuhlia ei järjestetä ja peruskouluissa kevätjuhlan tilalle on keksitty vaihtoehtoja, kuten tilaisuutta oman luokan kesken tai etäkevätjuhlia.

Helsingissä poliisi varautuu koulujen päättymispäivään normaaliin tapaan, samoin resurssein kuin aiempina vuosina.

STT-Yle

28.5. klo 8.35 Psykologiliitto huolestui työterveyden psykologipalveluiden leikkaamisesta korona-aikana

Suome psykologiliiton jäsentutkimuksen perusteella 63 prosenttia yksityisellä sektorilla työskentelevistä työterveyspsykologeista on ollut yt-menettelyjen piirissä koronakriisin aikana, liitto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Yleisin säästötoimi ovat olleet lomautukset, mutta myös esimerkiksi työnohjausta ja koulutuksia on supistettu.

Käytännössä kaikki suuret yksityiset työterveystoimijat ovat Psykologiliiton puheenjohtajan Annarilla Ahtolan mukaan karsineet poikkeusaikana työterveyspsykologien palveluita.

– (Jäsen)tutkimuksemme tulokset viittaavat siihen, että jopa kriittisillä aloilla, kuten hoitotyössä, työntekijöille on tarjottu liian vähän psykososiaalista tukea, Ahtola sanoo.

28.5. klo 7.35 Etelä-Koreassa nousee huoli uudesta korona-aallosta

Etelä-Korea raportoi torstaina 79 vahvistettua uutta koronatartuntaa. Luku on korkein sitten huhtikuun 5. päivän. Lisääntyvät tartunnat ovat nostattaneet huolta uudesta tartuntojen aallosta Etelä-Koreassa, jota on laajalti kiitetty epidemian pitämisestä kurissa.

Ainakin 69 tällä viikolla raportoitua tartuntapausta on kytketty verkkokaupan varastoon Bucheonissa pääkaupungista Soulista länteen. Viranomaisten mukaan varaston tartuntaryväs taas liittyy aiemmin toukokuussa havaittuun joukkoon tartuntoja Soulin baareissa ja klubeissa.

Kaikkiaan Etelä-Koreassa on keskiviikkoiltaan mennessä vahvistettu 11 344 tartuntatapausta ja 269 kuolemantapausta koronavirukseen liittyen.

Lähteet: AFP, Reuters

28.5. klo 6.31 Yli puolet Venäjällä kauppaa käyvistä yrityksistä kertoo koronan kurittaneen toimiaan

Noin 60 % Venäjän-kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä kertoo koronan vaikuttaneen kielteisesti toimintaansa, selviää Suomalais-Venäläisen kauppakamari SVKK:n kyselystä.

Vastaajista 37 % arvioi toiminnan supistuvan myös loppuvuonna, 20 % luottaa kasvuun. SVVK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen korostaa myönteisten odotusten perustuvan siihen, että koronapandemian uskotaan rauhoittuvan.

Venäjän talousministeriön mukaan huhtikuussa maan bruttokansantuote supistui nimellisesti 28 % vuodentakaisesta. Pudotukseen vaikutti myös öljyn hinnan raju lasku.

Lue lisää täältä.

28.5. klo 6.25 Koronaepidemia antaa eväitä Suomen kriisivalmiuden arvioimiseen

Koronakriisi on merkinnyt poikkeuksellista testiä niin suomalaisten henkiselle sopeutumiskyvylle kuin koko yhteiskunnan kriisivalmiudellekin. Yle kysyi kahdelta asiantuntijalta, miten päättäjät ja kansalaiset ovat toistaiseksi pärjänneet.

Suojainsotkuista huolimatta Suomen kokonaishuoltovarmuuden ja välttämättömien palveluiden tilan nähdään olevan hyvällä tasolla: kraanasta tulee puhdasta vettä, kaupasta saa ruokaa ja kiireellinen terveydenhuolto toimii.

28.5. klo 5.33 Kirjeenvaihtajan analyysi: Yhdysvalloissa koronarajoitusten politisoituminen uhkaa synkistää uhrilukua entisestään

Jos pandemian vastaista taistelua ohjaa enemmän poliittinen kuin kansanterveydellinen etu, voittaja on virus, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén analyysissaan.

28.5. klo 02.35 Brasiliassa yli 25 000 kuolonuhria

Brasiliassa on kuollut yhteensä 25 598 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, maan terveysministeriöstä kerrotaan. Viimeisen vuorokauden aikana Brasiliassa kuoli 1 086 ihmistä viruksen aiheuttamaan tautiin. Maassa on varmistettuja koronavirustapauksia yhteensä 411 821 kappaletta.

Lähde: Reuters

28.5. klo 01.00 Yhdysvalloissa yli 100 000 koronaviruksen kuolonuhria

Yhdysvalloissa on kuollut 100 047 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Maassa on todettu yhteensä lähes 1,7 miljoonaa koronavirustapausta. Eniten kuolintapauksia Yhdysvalloissa on New Yorkin osavaltiossa, jossa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 29 370 ihmistä.

27.5. klo 22.45 Katri Kulmuni EU:n elvytysrahastosta: "En usko, että malli tällaisenaan menee läpi"

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ei suhtaudu lämpimästi EU:n komission esitykseen uudesta elpymisrahastosta.

– En usko, että malli tällaisenaan menee läpi, Kulmuni arvioi Ylen A-studiossa.

– Ei ole kenenkään syy, että koronavirus täällä on, mutta on tärkeää, ettei EU:ssa kriisin varjolla nyt tehdä muutoksia, joilla ei ole legitimiteettiä.

Kulmuni muistuttaa, ettei hallitus ole vielä muodostanut virallista kantaansa komission esitykseen. Kulmunin mukaan kanta muodostetaan ensi viikolla.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni

27.5. klo 22.40 Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Häkkänen: Hallituksen otettava huomioon alueiden erilainen tautitilanne ravintoloita avattaessa

Huhtikuun alusta asti suljetut ja vain noutoruokaa myyneet ravintolat ja kahvilat voivat avata ovensa maanantaina. Tähän saakka hallituksen koronarajoitukset ovat olleet koko maassa samat lukuun ottamatta Uudenmaan maaliskuun lopussa alkanutta liikkumisrajoitusta.

Nyt perustuslakivaliokunta on kuitenkin tiukkasanaisesti sitä mieltä, että kun esimerkiksi ravintoloita avataan, tautitilanteen alueelliset erot on otettava huomioon.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) mukaan perustuslakivaliokunta on muistuttanut päätösten alueellisista perusteluista jo edellisviikkoina, mutta maanantain kokouksessa vaatimus kirjoitettiin valiokunnan lausuntoon entistä jyrkempänä.

Lisää aiheesta täällä.

27.5. klo 21.34 Ranskan koronatilanne kohenee edelleen

Ranska on raportoinut alle sata koronakuolemaa jo seitsemänä päivänä peräkkäin. Myös uusien tartuntojen määrä on tasoittumassa.

Se voisi merkitä lisähöllennyksiä maan koronarajoituksiin. Esimerkiksi baarit ja ravintolat ovat vielä kiinni.

Pääministeri Édouard Philippen on huomenna torstaina määrä kertoa, missä aikataulussa lisähöllennyksiä on luvassa.

Tautiin on kuollut Ranskassa 28 596 ihmistä, ja tartuntoja on todettu 145 555.

Lähde: Reuters

27.5. klo 20.10 Saako Suomi ilmaista rahaa vai joutuuko se maksajaksi? 8 kysymystä ja vastausta EU-komission uudesta miljardipaketista

Miten EU muuttuu esityksen jälkeen?

On tärkeää huomata, että elpymisrahasto muuttaa EU:ta tiiviimmäksi talousliitoksi ja vie sitä kohti fiskaaliunionia. Jäsenmaat ottaisivat lainaa, jonka ne rahoittaisivat ja takaisivat yhdessä.

Komission valta myös kasvaisi, kun se saisi oikeuden hakea lainaa markkinoilta EU:n nimissä yhteiseurooppalaisten investointien rahoittamiseen.

Jos jäsenmaat hoitaisivat kriisiä kukin erillään, ne pelastaisivat vain omaa talouttaan ja omia yrityksiään. Elpymisrahasto luo tästä syystä eurooppalaista lisäarvoa.

Lue kaikki 8 kysymystä ja vastausta täältä.

27.5. klo 19.21 Ruotsin vanhustenhoidossa todettu vakavia puutteita

Ruotsin joka kymmenennessä vanhustenhuoidon yksikössä on todettu vakavia puutteita koronaepidemian ehkäisemisessä ja hoidossa.

Hoidon ja hoivan tarkastuslaitoksen (IVO) arvio on alustava, ja se perustuu laitoksen 1 045 huoltoyksikössä tekemiin tarkastuksiin.

IVO:n mukaan vanhustenhoidossa ei esimerkiksi aina ole eroteltu tartunnan saaneita asukkaita terveistä. Lisäksi tartunnan saaneita työntekijöitä on määrätty töihin.

IVO jatkaa nyt toteaminsa puutteiden tarkempaa tutkimista. Asiasta kertovat muun muassa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja SVT (siirryt toiseen palveluun).

27.5. klo 18.55 Nobelisti Holmström EU:n tukipaketista: Suora tuki lainaa parempi

Taloustieteen professori Bengt Holmström pitää EU-komission tänään julkistamassa tukipaketissa hyvänä sitä, että suoran tuen osuus jäsenvaltiolle on merkittävä.

– Kun lainataan rahaa, syntyy riitoja. Tästä Kreikka on hyvä esimerkki, Holmström muistuttaa Ylen haastattelussa.

Vaikeat valinnat jäsenvaltioiden tukemisessa vievät Holmströmin mielestä EU:n suurten kysymysten äärelle, kuten kuinka unioni hoitaa pankkijärjestelmäänsä ja kehitetäänkö EU:ta liittovaltion suuntaan.

Lisää aiheesta illan A-studiossa klo 21.05 TV1:ssä ja Areenassa.

27.5. klo 18.46 Istanbulin Suuri basaari avautumassa maanantaina

Istanbulissa valmistaudutaan Suuren basaarin avaamiseen maanantaina.

Suuri basaari on maailman vanhimpia ja laajimpia toreja. Siellä on lähes 3000 kauppaa, joissa työskentelee 30 000 ihmistä. Basaarissa vierailee normaalisti päivittäin noin 150 000 asiakasta.

Basaari suljettiin kaksi kuukautta sitten koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Covid-19-virukseen on kuollut 4 300 ihmistä Turkissa.

Lähde: AFP

27.5. klo 18.26 Johnson: Selvityksen tekeminen avustajan toimista ei olisi hyvää ajankäyttöä

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan hänen avustajansa Dominic Cummingsin toimien selvittäminen ei olisi hyvää ajankäyttöä. Johnson antoi lausuntonsa parlamentin komitean kuulemisessa.

Cummings aiheutti skandaalin rikkomalla koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Sekä oppositio että osa Johnsonin konservatiivipuolueen parlamentaarikoista on vaatinut Cummingsille potkuja, mutta Johnson on pysynyt hänen tukenaan.

Lähde: STT

27.5. klo 18.06 Brasilialaiset kannattavat tiukempia rajoitustoimia

Valtaosa brasilialaisista kannattaa tiukempia rajoitustoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Folha de S.Paulo -lehden julkaiseman kyselyn mukaan ankarampia rajoituksia kannattaa 60 prosenttia vastanneista.

Vastanneet ovat siten eri linjoilla kuin Brasilian presidentti Jair Bolsonaro, joka on vastustanut tiukempia rajoituksia. Hänen mielestään rajoitusten mahdolliset talousvaikutukset ovat vakavampia kuin epidemia itsessään. Vastanneista 37 prosenttia ei kannattanut tiukennuksia. Kyselyn virhemarginaali on 2 prosenttia.

Useat kaupungit ja osavaltiot ovat asettaneet erilaisia rajoituksia, mutta ne eivät ole olleet pakollisia. Kyselyssä paljastui, että rajoituksia noudatettiin nyt vähemmän kuin huhtikuussa, jolloin edellinen kysely tehtiin.

Brasiliassa oli tiistaihin mennessä todettu yli 390 000 koronavirustartuntaa. Maassa on kuollut yli 24 000 ihmistä viruksen aiheuttamaan tautiin.

Lähde: Reuters

27.5. klo 17.47 Japani ilmoitti elvytyspaketista

Japani on ilmoittanut uudesta, yli 270 miljardin euron elvytyspaketista koronaviruksen aiheuttaman kriisin talousvaikutusten hoitoon.

Japanissa tartuntaluvut ja kuolonuhrien määrä ovat olleet verrattain matalia, mutta kulutus on vähentynyt epidemian vuoksi. Talous on painunut taantumaan.

Elvytyspaketti sisältää esimerkiksi tukia pienyrityksille, lainoja vaikeuksiin joutuneille yhtiöille ja käteispalkkioita terveydenhoitoalan työntekijöille. Lisäksi kaikille japanilaisille annetaan noin 850 euroa osana elvytystoimia.

Japanissa oli todettu tiistaihin mennessä alle 17 000 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan tautiin on menehtynyt Japanissa kaikkiaan runsaat 850 ihmistä.

Lähde: Reuters

27.5. klo 17.30 Moskova valmis purkamaan rajoituksia kesäkuun alusta

Moskova on valmis purkamaan rajoituksia kesäkuun alusta, pormestari Sergei Sobjanin kertoi keskiviikkona. Moskova aikoo sallia esimerkiksi muidenkin kuin ruoka-kauppojen aukiolon.

Asukkaat saisivat myös poistua kodeistaan kävelylle tietyin ehdoin. Asukkaiden ulkoilua aiotaan kokeilla porrastetulla aikataululla heidän asuinpaikastaan riippuen.

Sobjaninin mukaan rajoitusten purulle on perusteita, koska epidemian leviäminen on saatu kaupungissa paremmin hallintaan. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on pienentynyt 40 prosenttia kuluneen kahden viikon aikana, pormestari sanoi.

Moskova on ollut Venäjän pahinta epidemia-aluetta. Kaupungissa on todettu kaikkiaan yli 170 000 koronavirustartuntaa ja lähes 2 200 ihmistä on kuollut.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

27.5. klo 17.05 Sveitsi sallii enintään 300 hengen tapahtumat, purkaa rajoituksia

Sveitsi sallii enintään 300 hengen julkiset ja yksityiset tapahtumat kesäkuun 6. päivä alkaen. Lisäksi enintään 30 hengen spontaanit kokoontumiset sallitaan. Tällä hetkellä Sveitsissä on sallittu enintään viiden henkilön tapaamiset.

Sveitsin hallitus aikoo päättää kesäkuun lopussa, nostetaanko tapahtumien osallistujien enimmäismäärä tuhanteen. Yli tuhannen hengen tapahtumia ei kuitenkaan aiota sallia ennen elokuun loppua. Sveitsissä myös testataan tartuntaketjujen jäljitykseen sopivaa älypuhelinsovellusta.

Sveitsi on myös aikeissa avata rajansa naapurimaihin Italiaa lukuunottamatta kesäkuun puolivälissä. Matkustuksen sallimista Schengen-alueelta tavoitellaan heinäkuusta alkaen.

Rajoitusten keventämisestä päätettiin, koska epidemian kulku Sveitsissä on hidastunut.

Lähde: Reuters

27.5. klo 16.44 Putin ja Niinistö keskustelivat maiden koronatilanteesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun tänään Suomen ja Venäjän koronavirustilanteista sekä maiden kahdenvälisestä talous-, ympäristö- ja muusta yhteistyöstä.

Kansainvälisissä asioissa presidentit puhuivat arktisesta yhteistyöstä, asevalvonnasta ja presidentti Putinin alkuvuodesta tekemästä aloitteesta YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten huipputapaamiseksi. Presidentti Niinistö totesi, että tarve suurvaltojen keskusteluyhteydelle on viime kuukausina korostunut entisestään.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta. Lue lisää täältä.

27.5. klo 16.42 Tuusulassa ja Espoossa kouluissa koronatartunta – liki 40 karanteeniin

Tuusulassa Kirkonkylän koulussa oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Oppilas on hyväkuntoinen ja kotihoidossa, koulu kertoi tiedotteessa keskiviikkona.

Koulussa maanantaina altistuneet 16 oppilasta ja yksi koulun henkilökuntaan kuuluva on asetettu kotikaranteeniin, joka jatkuu 8. kesäkuuta asti.

Altistuneiden oppilaiden perheet ovat saaneet tiedon puhelimitse tai Wilma-järjestelmän kautta. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä on yhteydessä karanteeniin asetettuihin mahdollisimman pian.Kohta päättyvän lukuvuoden aikana Kirkonkylän koulussa on opiskellut noin 260 oppilasta.

Espoossa on puolestaan Lagstadin koulun tiloissa maanantaina olleella todettu koronavirustartunta. Sairastunut asetettiin eristykseen keskiviikkona ja noin 20 oppilasta ja muutama henkilökunnan jäsen kotikaranteeniin. Karanteeni kestää 8. kesäkuuta asti.

Päivitetty klo 18.11. Espoon tiedoilla.

STT

27.5. klo 16.30 Suomessa yksi uusi koronaviruksen aiheuttama kuolema

THL kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa koronavirukseen on kuollut nyt kaikkiaan 313 henkilöä. Määrä on kasvanut yhdellä eilen ilmoitetusta luvusta. Tehohoidossa on tällä hetkellä 11 henkilöä eikä tehohoitopotilaiden määrä siten ole muuttunut eilisestä.

Kaikkiaan sairaalahoidossa on tällä hetkellä 87 potilasta koronaviruksen vuoksi, mikä tarkoittaa, että eilisen jälkeen kahdeksan potilasta on päässyt lähtemään kotiin. Todennettuja koronavirustartuntoja on ilmoitettu THL:lle Suomessa yhteensä 6 692.

27.5. klo 16.14 Ranska kieltää hydroksiklorokiinin käytön hoidossa

Ranska on perunut säädöksen, jolla sallittiin hydroksiklorokiinin käyttö koronaviruspotilaiden hoidossa.

Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti tiistaina kokeensa malarialääke hydroksiklorokiinista COVID-19-potilaiden hoidossa. Keskeytys kestää ainakin kaksi viikkoa, jotta lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista saadaan kerättyä tietoa.

Lääketieteen lehdessä The Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa hydroksiklorokiinin havaittiin aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia potilaille ja nostaneen kuolemanriskiä.

Hydroksiklorokiinin käyttö on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mainostanut sitä. Ranska salli maaliskuun lopussa hydroksiklorokiinin käytön sairaaloissa.

Lähde: Reuters

27.5. klo 15.09 Sairastuneiden määrä kääntynyt nousuun Ruotsissa

Ruotsissa on todettu 95 uutta koronakuolemaa. Eilen kuolemia raportoitiin 95. Kansanterveysviraston (siirryt toiseen palveluun) mukaan korkeat luvut johtuvat viipeestä raportoinnista helatorstain ja viikonlopun jälkeen.

Ruotsissa sairastuneiden ja tehohoitoa vaativien potilaiden määrä on pitkään ollut hitaassa laskussa, mutta viime päivinä käyrät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun, kertoo Kansanterveysvirasto. Syytä ei tiedetä, ja sitä analysoidaan.

Ruotsissa on nyt todettu kaikkiaan 4 220 koronakuolemaa, ja kaikkiaan 350 88 tartuntaa.

27.5. klo 15.13 Lentoyhtiö SAS alkaa lentää joitakin lentoja kesäkuussa

Lentoyhtiö SAS käynnistää vähitellen osan lentotoiminnastaan kesäkuun alkupuolella. Yhtiö kertoi alkavansa lentää Skandinavian maiden sisäisiä ja niiden välisiä lentoja. Lisäksi käynnistyvät lennot Kööpenhaminasta Amsterdamiin, New Yorkiin ja Chicagoon.

SAS on perunut lähes kaikki lentonsa viime kuukausina. Nyt liikennöintiä kasvatetaan niin, että 30 yhtiön konetta voisi operoida lentoja.

Yhtiön romahtanut osakekurssi lähti huomattavaan nousuun ilmoituksen jälkeen.

Lähde: Reuters

27.5. klo 14.48 Pääministeri Johnsonin kannatus upposi pohjamutiin koronakohun jälkeen

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin suosio on hautautunut pohjamutiin neuvonantaja Dominic Cummingsiin liittyvän koronakohun jälkeen. The Timesissa julkaistun mielipidemittauksen mukaan konservatiivien johto työväenpuolueeseen nähden on kaventunut viikossa yhdeksän prosenttiyksikköä. Kyseessä on suurin pudotus vuosikymmeneen.

Cummings kärähti aiemmin useista koronarajoitusten rikkomisista. Johnson on puolustanut kiisteltyä avustajaansa ja tämä itse on kieltäytynyt eroamasta, vaikka sitä ovat vaatineet myös kymmenet konservatiivipuolueen kansanedustajat.

Daily Mailin kyselyssä Johnsonin oma henkilökohtainen kannatus on puolestaan pudonnut muutamassa päivässä olemattomiin.

Lähde: STT

27.5. klo 14.30 Erikoislähetys koronaviruksesta klo 15.00 käsittelee elvytysrahoja ja matkailua

Erikoislähetyksessä käsitellään tänään EU-komission tuoretta ehdotusta elvytyspakettia, matkailua koronan aikaan sekä suomalaistutkimusta, joka selvittää virusten leviämistä ilmateitse. Vieraina ovat EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen ja taloustoimittaja Anna Karismo, Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen sekä apulaisprofessorit Ville Vuorinen Aalto-yliopistosta ja Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Lähetyksen voi katsoa TV1:stä ja Areenasta suorana kello 15.00 alkaen.

27.5. klo 13.54 Suomesta saapunut koronavirustapauksia Viroon

Suomesta on saapunut Viroon työmatkaliikenteen käynnistyttyä kymmenen henkilöä, joilla on todettu koronavirustartunta, kertoo Viron terveyslautakunta.

Rajoituksia Viron ja Suomen välisessä liikenteessä purettiin osittain 14. toukokuuta, kun työmatkaliikenne ja välttämättömäksi katsottu matkustaminen sallittiin. Viro vaatii yhä useista maista saapuvia matkustajia kahden viikon kotikaranteeniin ja eristykseen. Suomesta saapuville karanteeniohjeistuksia ei kuitenkaan ole.

Lue lisää aiheesta tästä jutusta.

27.5. klo 13.48 Reuters: Komissio esittää 1 100 miljardin budjettia ja 750 miljardin jälleenrakennusrahastoa

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-komissio esittää 1 100 miljardin euron budjettia ja 750 miljardin jälleenrakennusrahastoa.

Budjetti koskee vuosia 2021–2027. Reutersin lähteiden mukaan jälleenrakennusrahastosta 500 miljardia jaettaisiin tukina ja 250 miljardia lainoina.

Rahaston tarkoituksena on auttaa EU-maita toipumaan koronakriisistä.

Rahastosta merkittävä osa menee koronakriisistä pahimmin kärsineille Italialle ja Espanjalle.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo europarlamentaarikoille ja lehdistölle kello 14.30 alkavassa tilaisuudessa komission ehdotukset unionin 7-vuotisbudjetiksi ja suunnitelmista nostaa EU nousuun koronapandemian jälkeen. Voit seurata von der Leyenin tiedotustilaisuutta Ylen sivuilta.

27.5. klo 12.06 Suomessa 64 uutta tartuntaa

Suomessa on nyt 6 692 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on eiliseen verrattuna 64.

THL kertoo mahdollisista uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin tiistaina olevan 312. Kuolemantapausten määrä nousi neljällä edelliseen päivään verrattuna.

27.5. klo 11.55 Suojavarusteiden kotimainen tuotanto on käynnistynyt – hengityssuojaintuotanto alkaa ensi viikolla

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoivat tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että terveydenhuollossa tarvittavien suojavarusteiden kotimainen tuotanto on nyt käynnistynyt.

Ministereiden mukaan kolme yritystä on tällä viikolla aloittanut kirurgisten suu-nenäsuojusten ja kasvomaskien valmistuksen. Yritykset ovat Filterpak, Lifa Air ja Teho Filter.

Suojatakkien ja -esiliinojen valmistus on lähtenyt liikkeelle jo aiemmin. Kotimaisten hengityksensuojainten valmistus alkaa ensi viikolla.

27.5. klo 10.49 Venäjällä 161 uutta koronaviruskuolemaa

Venäjällä on kuollut 161 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuluneen vuorokauden aikana, viranomaiset kertovat.

Kaikkiaan Venäjällä on kuollut tähän mennessä lähes 4 000 ihmistä. Uusia tartuntoja on todettu 8 338 vuorokauden aikana.

Venäjällä on todettu kaikkiaan tähän mennessä yli 370 000 tartuntaa.

Lähde: Reuters

27.5. klo 10.44 Katso suorana klo 11: Lintilä ja Haatainen kertovat kotimaisten hengityssuojien tuotannosta ja suojaimien riittävyydestä

Hallitus kertoo terveydenhuollossa tarvittavien hengityssuojaimien kotimaisesta tuotannosta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja Huoltovarmuuskeskuksen va. toimitusjohtaja Janne Känkänen valottavat suojainasioita tilannekatsauksessa. Voit katsoa tilaisuuden suorana Yle Areenassa kello 11 alkaen.

27.5. klo 9.57 Suomalaistutkimus: Yskitty koronavirus voi levitä neljän metrin päähän

Koronavirusta sisältävät hiukkaset eli aerosolit saattavat levitä jopa neljän metrin päähän, ilmenee laajasta suomalaistutkimuksesta. Tutkimuksessa mallinnettiin koronavirusta sisältävien pisaroiden liikkumista sisätiloissa.

– Itselle oli yllätys miten pitkälle virus voi levitä aerosoleissa, sanoo tutkimushankkeessa mukana ollut apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon koronavirusta tarvittaisiin sairastuttamaan muut kaupassa tai muussa yhteisessä sisätilassa olijat. Virusta tarvitaan tartuntaan kuitenkin aika paljon.

27.9. klo 9.50 Maailmanlaajuisesti jo yli 350 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Maailmanlaajuisesti jo yli 350 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen, selviää Worldometer-sivustolta.

Koronavirustartuntoja on varmistettu keskiviikkoon mennessä yli 5,6 miljoonaa.

Eniten koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut Yhdysvalloissa, noin 100 000. Toiseksi eniten kuolemantapauksia on ollut Britanniassa, yli 37 000.

Worldometer-sivuston mukaan koronaviruksesta on toipunut jo yli 2,4 miljoonaa ihmistä.

STT, AFP

27.5. klo 9.09 Koronaviruspandemia näkyy myös työllisyysluvuissa

Työllisyys heikkeni huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Työllisyysasteen trendi oli 73,5 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 56 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan huhtikuun lopulla oli yhteensä 433 100 työtöntä työnhakijaa. Työttömien työnhakijoiden määrä lähes kaksinkertaistui huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo ministeriö tiedotteessa.

Edellisestä kuusta hakijoiden määrä lisääntyi 124 000:lla. Rajun nousun taustalla on koronaviruspandemia.

Lähde: STT-Yle

27.5. klo 8.11 Scandic Hotels jatkaa henkilöstönsä lomautuksia

Hotelliketju Scandic Hotels Oy jatkaa henkilöstönsä lomautuksia 90:llä päivällä. Eilen käydyt yt-neuvottelut koskivat yhtiön koko henkilöstöä. Lomautukset ovat kokoaikaisia tai osa-aikaisia riippuen yksiköstä sekä kysynnän määrästä.

Yhtiön mukaan huhti-toukokuun aikana hotellien ja tukitoimintojen noin 2 000 hengen henkilöstöstä on ollut lomautettuna 92 prosenttia.

– On äärimmäisen valitettavaa, että joudumme tekemään päätöksen lomautusten jatkamisesta kesän yli alkuperäisestä kesäkuun 30. päivästä eteenpäin, sanoo Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö tiedotteessa.

Scandic Hotelsilla on tällä hetkellä Suomessa 65 hotellia 30 paikkakunnalla. Nyt niistä avoinna on 14 hotellia.

27.5. klo 7.55 Eurooppaministeri Tuppurainen komission elvytyspaketista: Suomi on pitänyt ennakkovaikuttamisessa tärkeänä sitä, että tuki olisi lainamuotoista

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on vielä vaitonainen Suomen tarkemmasta kannasta EU-komission jälleenrakennusrahaston muotoon. Tuppurainen ei paljastanut Ylen aamun haastattelussa keskiviikkona, että pitäisikö rahastosta jakaa rahaa jäsenmaille tukina vai lainoina.

– Valtioneuvosto ottaa asiaan tarkemman kannan, kun saa komission esityksen ja ehtii sitä tutkia, Tuppurainen sanoi.

Tuppupainen kuitenkin totesi, että Suomi on pitänyt ennakkovaikuttamisessa tärkeänä sitä, että tuki olisi lainamuotoista.

Tuppurainen ennakoi, että komissio on varmasti löytämässä tasapuolisen ratkaisun, jolla kaikki jäsenmaat saadaan rahastoon mukaan.

Tuppurainen sanoi uskovansa, että komissio hakee esityksellään tasapainoa.

– Toisaalta kun annetaan lainaa, niin tiedetään että se pitää maksaa myös takaisin. Toisaalta voi olla perusteltua tehdä myös joitain tukimuotoisia elementtejä. Tässähän on kysymyksessä kuitenkin jälleenrakennusrahasto.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa tänään komission ehdotuksen Euroopan jälleenrakennusrahastosta.

Saksan ja Ranskan ehdotuksen mukaan rahaa jaettaisiin jäsenmaille seitsenvuotisen rahoituskehyksen kautta nimenomaan tukina, eikä lainoina. Tanska, Itävalta, Ruotsi ja Hollanti ovat vastustaneet tätä esitystä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen saapui hallituksen kehysriihineuvotteluihin.
Tytti Tuppurainen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

27.5. klo 7.18 Koronaviruksen yhteyttä lasten vakaviin tulehdusoireisiin selvitetään – kyseessä todennäköisesti jokin muu kuin Kawasakin tauti

Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut eri maiden lääkäreitä seuraamaan lapsipotilailla koronaviruksen yhteydessä esiintyviä erittäin harvinaisia mutta vakavia oireita. Oireet ovat muistuttaneet verisuonitulehdustaudin eli Kawasakin taudin oireita. Suomessa tapauksia ei ole toistaiseksi todettu, mutta lastenlääkärit seuraavat tilanteen kehittymistä.

27.5. klo 7.11 Uimahallit ja maauimalat avautuvat, valvonta ja rajoitukset riippuvat paikkakunnasta

Kiihkeiden vesipetojen odotus päättyy monin paikoin ensi viikolla, kun uimahallit ja maauimalat pääsevät koronapannastaan. Se, millaisin rajoituksin ja koska uintipaikat avautuvat, riippuu täysin paikallisista viranomaisista. Erillisiä koronaohjeita ei ole, vaan uimapaikkojen ylläpitäjät ovat laatineet tai laatimassa omia ohjeitaan aluehallintoviraston (avi) ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeiden pohjalta.

Erityisen riskialtista uimaan lähteminen ei ole, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että uusi koronavirus voisi levitä uima-allasvesien kautta. Uima-altaissa käytetään aina desinfiointikemikaalina klooriyhdisteitä, joiden ansiosta virukset tuhoutuvat nopeasti allasveteen joutuessaan.

Tartuntariski uimahalleissa ja maauimaloissa liittyykin lähikontakteihin, kuten muuallakin. Kävijöitä yritetään pitää etäällä toisistaan muun muassa sulkemalla saunoja, määräämällä allas- ja paikkakohtaisia kävijärajoituksia ja panemalla uimapaikkojen välinelainaus jäihin.

Lähde: STT

27.5. klo 6.35 Brasiliassa jälleen yli tuhat uutta koronaviruskuolemaa

Latinalaisen Amerikan suurin maa Brasilia kertoi jälleen tiistaina yli tuhannesta uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Maasta on viime päivinä raportoitu maailman synkimpiä päivittäisiä kuolinlukuja.

Viruksen leviäminen näyttää kiihtyneen Brasiliassa parin viime viikon aikana. Reilun viikon aikana maa on raportoinut useita kertoja yli tuhannesta päivittäisestä kuolemasta. Noin 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa on raportoitu yhteensä yli 24 500 virukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo esimerkiksi maailman koronavirustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto.

Tartuntoja Brasiliassa on todettu yli 391 000. Asiantuntijoiden mukaan läheskään kaikkia tapauksia ei kuitenkaan saada testattua.

STT

27.5. klo 5.48 Uutissuomalainen: Korona-aika on lisännyt tarvetta perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle

Korona-aika on lisännyt tarvetta työttömyysturvan lisäksi Kelan maksamalle perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle, kertoo Uutissuomalainen.

Perustoimeentulotukea sai huhtikuussa yli 11 000 kotitaloutta, jotka eivät olleet saaneet sitä edellisten 12 kuukauden aikana. Määrä kasvoi noin 2 500 kotitaloudella eli 29 prosentilla maaliskuusta.

Yhä useampi on koronakriisin aikana hakenut Kelasta myös yleistä asumistukea. Hakemusten määrä pomppasi reilusti ylöspäin heti maaliskuun puolivälissä, jolloin epidemian poikkeusolot alkoivat, Uutissuomalainen kertoo.

Lähde: STT

27.5. klo 2.35 Espanjassa vietetään suruaikaa

Espanjassa alkaa tänään kymmenen päivän mittainen suruaika koronaviruksen kuolonuhrien muistoksi. Julkisten rakennusten liput lasketaan puolisalkoon.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin mukaan suruajalla halutaan osoittaa kunnioitus kaikille niille, jotka ovat menettäneet henkensä epidemian aikana.

Espanjanssa on vahvistettu tähän mennessä yli 27 100 covid-19-taudin aiheuttamaa kuolemaa.

AFP

27.5. klo 1.51 Kriisin työllisyysvaikutuksista tietoa aamulla

Tänään saadaan tuoretta tilastotietoa siitä, miten koronakriisi on vaikuttanut työllisyyteen Suomessa. Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun) julkistaa aamulla huhtikuun työllisyysluvut.

Työllisyys kääntyi laskuun jo maaliskuussa, mutta koronakriisi ei vielä tuolloin näkynyt työllisyystilastoissa täydellä voimalla. Esimerkiksi ilmoituksia uusista lomautuksista tuli runsaasti juuri huhtikuun aikana.

Tilastokeskuksen mukaan työllisyysasteen trendi oli maaliskuussa 72,9 prosenttia ja työttömyysasteen 6,6 prosenttia. Työllisiä oli 21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

STT

26.5. klo 22.56 Saksa pidentää koronarajoituksiaan kesäkuun lopulle

Saksa jatkaa koronarajoituksiaan kuukaudella, Saksan liittokansleri Angela Merkelin hallitus kertoo.

Koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi asetettuja rajoituksia jatketaan kesäkuun 29. päivään saakka.

Liittovaltion laajuiset koronarajoitukset muun muassa kieltävät yli kymmenen ihmisen kokoontumiset julkisilla paikoilla.

Thüringenin ja Saksin osavaltiot ovat kuitenkin aiemmin kertoneet poistavansa rajoituksia kesäkuun 6. päivästä lähtien liittovaltion määräyksiä uhmaten. Osavaltioiden ilmoitukset edelsivät virallista ilmoitusta rajoitusten pidentämisestä kesäkuun lopulle.

STT, AFP

26.5. klo 22.01 Uskonnolliset paikat ja turistikohteet avautumassa

Useat maailmankuulut turistikohteet ovat hiljalleen avautumassa koronapandemian eristysten hellitettyä. Esimerkiksi Betlehemissä palestiinalaisalueella Jeesuksen syntymäkirkko avattiin tänään vierailijoille ensi kertaa yli kahteen kuukauteen.

Palestiinalaisten turismiministeri Rula Maaya sanoi, että kirkon avautuminen "antaa maailmalle toivoa siitä, että tämä pandemia loppuu".

Italiassa puolestaan avattiin tulivuorenpurkauksessa 79 tuhoutuneen Pompeijin kaupungin rauniot. Alue, jolla viime vuonna vieraili yli neljä miljoonaa ihmistä, kuitenkin kumisi tyhjyyttään vielä tänään. Ulkomaisia turisteja ei päästetä vielä Italiaan.

Italian ulkoministeri Luigi di Maio sanoi, että hän työskentelee EU-kollegoidensa kanssa, jotta sisärajat saataisiin auki 15. kesäkuuta.

Tänään kerrottiin myös, että Rooman Colosseum avataan 1. kesäkuuta. Siellä vierailevien täytyy käyttää kasvomaskeja ja heiltä mitataan kuume ennen sisäänpääsyä.

Myös Vatikaanissa höllennettiin rajoituksia. Paavi Fransiscus aikoo tervehtiä jälleen ihmisiä Pietarinkirkon aukiolla tulevana sunnuntaina.

Saudi-Arabiassa pyhä kaupunki Mekka pysyy kiinni, mutta maan muut moskeijat avataan perjantairukouksiin jälleen. Niin ikään Iranissa shiiamuslimien pyhät paikat on jälleen avattu pyhiinvaeltajille.

Lähteet: AFP, AP

Nainen Pompeijin raunioilla Italiassa
Italiassa Pompeijin raunioalue avattiin turisteille tiistaina. Cesare Abbate/EPA

26.5. klo 21.47 WHO:n aluejärjestö: Etelä-Amerikasta tullut koronakeskus

Kansainväliset terveysviranomaiset ovat huolissaan siitä, että koronaviruksen leviäminen jatkaa edelleen kiihtymistään Brasiliassa, Perussa ja Chilessä.

Amerikan terveysjärjestö PAHO on erityisen huolissaan siitä, että Brasiliasta viime viikolla ilmoitettujen uusien tapausten määrä oli korkein seitsemän päivän ajanjaksolta ilmoitettu lukema, joka maasta on ilmoitettu epidemian alkamisen jälkeen.

Myös Peru ja Chile ovat ilmoittaneet viruksen korkeasta esiintyvyydestä. Hänen mukaansa edellä mainitut raportit ovat merkki siitä, että tartunnat ovat edelleen kiihtymässä näissä maissa.

PAHO:n edustajan mukaan voidaan sanoa, että latinalaisesta Amerikasta on tullut virustartuntojen keskipiste.

Amerikan terveysjärjestö toimii Maailman terveysjärjestö WHO:n aluejärjestönä, ja se on seurannut pandemiatilannetta Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Karibialla.

Lähteet: AFP, STT

26.5. klo 20.00 Korona-aika sekoittaa kuukautiskiertoa

Korona-aika näkyy liikunnallisten naisten kuukautiskierrossa ja -vaivoissa. Jopa 45 prosenttia aktiiviurheilijoista kertoo viime aikojen vaikuttaneen kuukautisiinsa.

Asia käy ilmi FitrWoman-sovelluksesta, joka pyrkii auttamaan naisia treenaamaan ja syömään kuukautiskierron vaiheet huomioiden.

26.5. klo 19.40 Kontteja, telttoja, pakettiautoja ja busseja – hoivakodeissa monenlaisia paikkoja järjestää tapaamisia

Hoivakodeissa asuvia vanhuksia tavataan koronapandemian aikana tarkkojen sääntöjen vallitessa. Hoivakodeilla on erilaisia tapoja, jotta läheiset voivat tavata toisiaan muualla kuin sisätiloissa. Tapaamisia varten on hankittu kontteja, telttoja, pakettiautoja ja busseja. Niissä eri osien ilmanvaihto on eriytetty ja keskustelu hoituu mikrofonien avulla. Lue lisää jutustamme.

26.5. klo 19.35 Ruotsi ei muuta yli 70-vuotiaita koskevia ohjeistuksia

Kuvassa on Ruotsin pääepidemologi Anders Tegnell.
Valtionepidemiologi Anders Tegnell ja hänen perheensä ovat saaneet useita tappouhkauksia. Tegnell kuvattiin Solnassa eilen maanantaina.Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsissa ei muuteta yli 70-vuotiaita koskevia ohjeistuksia, kertovat ruotsalaismediat. Ruotsin odotettiin tekevän tiistaina uusia koronalinjauksia vanhusten osalta.

Kansanterveyslaitoksen johtaja Johan Carlson sanoi Dagens Nyheter - (siirryt toiseen palveluun)lehden mukaan, että 70 vuotta täyttäneet voivat olla sosiaalisessa kontaktissa lasten ja lastenlasten kanssa, jos tämä tapahtuu ulkosalla ja selkeän etäisyyden päästä.

– Me emme näe mitään syytä muuttaa 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien ohjeistuksia. Jos pitäydymme näissä, saamme parhaan hyödyn, Carlson sanoi.

Carlsonin mukaan yli 70-vuotiaita voidaan tavata vaikkapa puiston penkillä tai järjestää piknik. Turvaväleistä tulee hänen mukaansa kuitenkin pitää kiinni.

Iltapäivälehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Ruotsissa oli harkittu myös sitä, että ikääntyneempiä kansanryhmiä koskevien ohjeistusten ikärajaa olisi päivitetty. Ikärajan on kritisoitu olevan liian alhainen.

Carlsonin mukaan ikärajan nostaminen 75 vuoteen ei ollut kuitenkaan mahdollista, koska siitä olisi voinut koitua ihmisille aiempaa korkeammat riskit, Aftonbladet kertoo.

Aftonbladet kertoi (siirryt toiseen palveluun)myös, että valtionepidemiologi Anders Tegnell ja hänen perheensä ovat saaneet useita tappouhkauksia, joiden tutkinta on siirretty poliisille.

Lehden mukaan Tegnell kertoi poliisin haastattelussa, ettei hän ollut itse liialti huolissaan uhkauksista. Hän kuitenkin kertoi suhtautuneensa erittäin vakavasti siihen, että hänen perhettään on uhattu.

Lähde: STT

26.5. klo 18.23 Helsinki Cup järjestetään, vähemmän osallistujia, ei turnausdiskoa

Juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cup järjestetään tänäkin kesänä. Tulossa on kuitenkin varsin erilainen tapahtuma kuin yleensä: kansainvälisiä joukkueita ei turnaukseen osallistu. Muualta Suomesta kuin Uudeltamaalta tulevien joukkueiden määrä on pieni.

Turnauksen avajaisia ja turnausdiskoa ei järjestetä. Katsomoihin pääsee aiempaa harvempi katsoja. Otteluita voi seurata internetissä.

26.5. klo 18.21 Unkarin oikeusministeri: poikkeuslaki päättyy kesäkuussa

Unkarin kansainvälisesti arvostellun poikkeustilan odotetaan loppuvan kesäkuun 20. päivänä, kirjoittaa maan oikeusministeri Judit Varga Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Facebook-päivityksen mukaan maan parlamentille jätetään vielä tänään lakialoite, joka pyytää hallitusta päättämään poikkeustilan.

Varga kertoo, että lakialoitteen hyväksymisen myötä poikkeustilan odotetaan päättyvän kesäkuun 20. päivänä. Vargan mukaan poikkeustila päättyisi edellä mainitussa tapauksessa paljon muita Euroopan maita aiemmin.

Maan pääministeri Viktor Orban oli aiemmin arvioinut, että hallitus voisi palauttaa vallan parlamentille toukokuun loppuun mennessä.

Unkarissa hyväksyttiin koronavirustilanteen vuoksi maaliskuussa vailla määräaikaa oleva poikkeustila, joka antaa maan hallitukselle laajat oikeudet hallita ohi parlamentin.

Muun muassa EU kritisoi päätöstä epädemokraattiseksi ja Euroopan arvojen vastaiseksi. Unkarin oppositiopuolueet ovat kutsuneet poikkeustilan suomia valtuuksia "diktatorisiksi" ja sanoneet Orbanin hyväksikäyttävän erityisvaltuuksia oman valtansa vahvistamiseksi koronan vastaisen taistelun sijaan.

Lähde: STT

26.5. klo 18.09 Tenori Andrea Bocelli sairasti koronan

Italialainen huipputenori Andra Bocelli sanoo, että hän on sairastanut koronaviruksen. Bocelli kuitenkin kertoo parantuneensa taudista. Sairastaminen oli hänen mukaansa "painajaista".

Bocelli, joka on ollut sokea 12-vuotiaasta saakka, esiintyi yksin Milanon Duomossa pääsiäissunnuntaina (siirryt toiseen palveluun). Suorana videoitu konsertti sai miljoonia seuraajia internetissä.

Konsertti oli vain kuukautta sen jälkeen, kun hänen tartuntansa oli varmistunut testeissä.

– Se oli tragedia. Koko perheeni sai tartunnan, Bocelli sanoi toimittajille Pisassa, missä hän oli mennyt vaimonsa kanssa luovuttamaan veriplasmaansa sairaalaan koronavirustutkimusta varten.

Bocelli kertoi, että koko perhe yski ja kaikilla oli kuume, mutta ei kuitenkaan korkea. Hän joutui perumaan monia konsertteja.

Lähde: AFP

26.5. klo 17.13 New Yorkin pörssi palasi Wall Streetille

Wall Streetillä osakekurssit piristyivät optimismista, kun kaupankäynti palasi fyysisesti New Yorkin pörssiin ensi kerran sitten maaliskuun lopun. Osakekauppaa käytiin etänä koronavirusepidemian vuoksi.

Viisi minuuttia avauskellon jälkeen Dow Jones -indeksi oli 2,3 prosenttia koholla. S&P 500 -indeksi puolestaan kipusi 2,0 prosenttia ja teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi 2,3 prosenttia.

Avajaisseremoniaa suorittamaan oli saapunut New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo. Hän soitti avauskelloa maski kasvoillaan. Myös meklareilla on maskit ja pleksilasit erottavat heitä toisistaan.

Lähde: AFP

26.5. klo 16.53 Yhdysvalloissa useissa osavaltioissa kasvua tartunnoissa

Yhdysvalloissa yhteensä 20 osavaltiota raportoi koronavirustapausten kasvua viime viikon aikana. Edellisviikolla kasvua oli vain 13 osavaltiossa.

Eniten raportoidut tapausmäärät kasvoivat Etelä-Carolinassa, missä kasvua oli 42 prosenttia edellisviikosta. Alabamassa kasvua tapauksissa oli 28 prosenttia, Missourissa 27 prosenttia ja Pohjois-Carolinassa 26 prosenttia.

Georgiassa, joka oli ensimmäisiä eristyksiä purkaneita osavaltioita, uusien tapausten määrässä raportoitiin 21 prosentin nousu kahden laskusuuntaisen viikon jälkeen.

Koko Yhdysvalloissa uusien raportoitujen koronavirustapausten määrä kuitenkin laski 0,8 prosenttia. Edellisviikolla laskua oli 8 prosenttia.

Viranomaiset ovat huolissaan toisen aallon alkamisesta nyt, kun kaikki osavaltiot ovat ainakin osittain purkaneet rajoituksiaan.

Suurimmat vähennykset tapauksissa puolestaan oli Washingtonin osavaltiossa, missä tapauksia raportoitiin puolet vähemmän, ja Kentucky, missä tapaukset vähenivät lähes 30 prosenttia. New Yorkissa vähennystä raportoitiin 23 prosenttia.

Lähde: Reuters

26.5. klo 16.05 Kiinalaiskaupunki haluaa asukkaiden terveydentilan valvonnasta pysyvää

Kiinassa Hangzhoun miljoonakaupunki ehdottaa, että ihmisten terveyttä alettaisiin seurata pysyvästi vastaavalla sovelluksella kuin koronavirukselle altistumista seurataan.

Kiinassa on ollut laajasti käytössä versioita sovelluksesta, jonka avulla selviää ihmisen koronavirustilanne. Nyt Huangzhoun viranomaiset haluavat laajentaa sovelluksen pysyväksi terveydentilan ja elintapojen seurantasovellukseksi. Tavoitteena on, että sovellus olisi valmis ensi kuussa

Sovellus pisteyttäisi kaupungin 10 miljoonan asukkaan terveydentilan. Pisteytykseen vaikuttaisivat terveystestien tulosten lisäksi muun muassa nukkuminen, liikunta, alkoholinkäyttö ja tupakointi. Lue lisää tästä.

26.5. klo 15.56 Ruotsissa kerrottiin liki sadasta uudesta koronakuolemasta

Ruotsissa raportoitiin tiistaina 96 uudesta koronaviruskuolemasta.

Kaikkiaan maan kansanterveysviranomaiset ovat nyt tilastoineet 4 125 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Vahvistettuja tartuntoja Ruotsissa on ollut 34 440.

26.5. klo 15.43 Meilahden varasairaala puretaan

Kuvassa sairaanhoitohenkilökunta työskentelee.
Teho-osaston apulaisosastonhoitaja Maria Paloheimo ja teho-osastosairaanhoitaja Päivi Vänskä valmistelivat koronaviruspotilaan mahdollista hoitopaikkaa HUSin varasairaalassa 4. toukokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingissä Meilahden sairaalan maanalaisiin pysäköintitiloihin rakennettu varasairaala palaa parkkipaikaksi lähipäivinä.

Varasairaalalle rakennetut tekniset järjestelmät jätetään paikoilleen odottamaan koronaepidemian mahdollista toista aaltoa.

26.5. klo 15.27 Venäjä järjestää peruuntuneen voitonpäivän paraatin kesällä

Presidentti Vladimir Putin ilmoittaa, että Venäjä aikoo järjestää 24. kesäkuuta sotilasparaatin toisen maailmansodan voiton kunniaksi.

Alun perin Moskovassa piti juhlia näyttävästi sodan päättymisen 75-vuotispäivää 9. toukokuuta.

Paraati jouduttiin kuitenkin perumaan koronapandemian takia.

Lähteet: AFP, Reuters

26.5. klo 15.23 Vantaalaiskoulussa 14 ihmistä kotikaranteenissa

Vantaalla Ilolan koulussa on asetettu neljätoista ihmistä kotikaranteeniin koronavirusaltistuksen takia, Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessaan. Kaupungin mukaan tartunta on todettu yhdellä ihmisellä.

26.5. klo 14.06 Suomessa neljä uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa, selviää THL:n tilastoista. Suomessa on kuollut nyt yhteensä 312 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin.

Osastohoidossa on koko maassa tällä hetkellä 84 ja tehohoidossa 11 potilasta. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vähentynyt seitsemällä eilisestä.

26.5. klo 14.00 Ylen erikoislähetys koronaviruksesta kello 15

Tänään Ylen suorassa erikoislähetyksessä keskustellaan EU:n elvytysrahastosta. Löytyykö sopua, ja millä ehdoilla avustusrahaa jaetaan? Studiossa vieraana Ulkopoliittisen instituutin Juha Jokela. Ylen toimittajat Maija Salmi ja Kirsi Heikel kertovat Etelä- ja Pohjois-Euroopan kannoista rahastoon.

Lisäksi tutustutaan siihen, miten hoivakotien asukkaita voi tavata korona-aikaan ja miten lapsiperheet suunnittelevat koronakesää. Esimerkiksi lukeminen on lisääntynyt koronan aikana. Haastateltavana Lukukeskuksen kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö.

26.5. klo 13.43 Jo puoli miljoonaa suomalaista on raportoinut oireistaan Omaolossa – kartta näyttää, missä koronaa on epäilty eniten

Koronaepidemia on saanut jo puoli miljoonaa suomalaista tutkiskelemaan oloaan ja raportoimaan siitä Omaolo-palvelussa.

Kun palveluun syöttää mahdolliset koronavirusoireensa, saa vastaukseksi ohjeet hoitotoimista.

THL on tänään avannut verkkosivuillaan Oirekartan (siirryt toiseen palveluun), joka näyttää kansalaisten oirearviointien määrän eri puolilla Suomea. Karttaan on otettu mukaan vain sellaiset oirearviot, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjää hakeutumaan terveydenhuoltoon.

26.5. klo 12.46 Ravintoloiden rajoitukset etenevät, tärkeä mietintö valmistui – eduskunta ruotii asiaa heti tänään

Ravintoloiden koronarajoitukset ovat edenneet eduskunnassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintönsä asiasta valmiiksi tiistaina puoliltapäivin. Siinä on otettu huomioon perustuslakivaliokunnan maanantaista kritiikkiä.

Rajoitusesityksen etenemisellä on kova kiire, sillä ravintolat voisivat avata ovensa maanantaina ilman rajoituksia, jos eduskunta ei ehtisi hyväksyä lainmuutosta tämän viikon aikana.

Ravintolarajoitusten käsittely etenee tänään eduskunnan saliin ensimmäiseen käsittelyyn.

26.5. klo 12.25 Britanniassa ministeriero vastalauseena koronamääräysten rikkomiselle

Britannian hallituksen Skotlannin asioiden apulaisministeri Douglas Ross on eronnut tehtävästään vastalauseena hallituksen neuvonantajan Dominic Cummingsin toimille.

Cummings matkusti maaliskuun lopulla koronarajoituksista huolimatta yli 400 kilometrin päähän kodistaan, vaikka hänellä oli itselläänkin koronasairauden oireita. Hän perusteli tekoaan perheensä sairaushuolilla. Cummings sanoi, ettei aio pyytää anteeksi määräysten rikkomista.

Ross totesi, että monet ihmiset tuntevat samanlaista huolta läheisistään, mutta noudattavat silti hallituksen määräyksiä.

Cummingsin teot ja lausunnot ovat nostaneet Britanniassa kohun, jossa Cummingsia syytetään ylimielisyydestä.

26.5. klo 12.01 Suomessa 29 uutta koronatartuntaa

Suomessa on nyt 6 628 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on eiliseen verrattuna 29

THL kertoo mahdollisista uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin maanantaina olevan 308. Kuolemantapausten määrä nousi yhdellä edelliseen päivään verrattuna.

26.5. klo 11.49 Duterte: Filippiineillä ei mennä kouluun ilman koronarokotusta

Filippiineillä oppilaat eivät mene kouluun ennen kuin koronavirusta vastaan on kehitetty rokote, ilmoittaa presidentti Rodrigo Duterte.

Hänen mukaansa rski on liian suuri, vaikka koulujen pitäminen kiinni merkitsisikin oppilaiden jäämistä jälkeen oppimistavoitteista.

Jos kukaan ei valmistu, olkoon niin, Duterte sanoi.

Vaatepuille on puettu juhlavaatteet ja kasvojen paikalla on tabletti ja sen päällä ylioppilaan hattu.
Tanguiqin lukioissa Filippiineillä opettajat pukivat virtuaalista ylioppilasjuhlaa varten vaatepuut juhlavaatteisiin. Kasvojen paikalle laitettiin tabletti, jossa näkyivät valmistuvan oppilaan kasvot. Aunakin 179 oppilasta sai ylioppilastodistuksen virtuaalijuhlassa 22. toukokuuta Francis R, Malasig / EPA / AOP

Filippiineillä kouluvuosi on normaalisti kesäkuusta huhtikuuhun, mutta koulujen alkua oli jo aiemmin lykätty elokuulle.

Myös Filippiineillä koulut järjestävät etäopetusta, mutta miljoonilla köyhillä ei ole tietokoneita kotona.

Lähde: AFP

26.5. klo 11.40 Kysely: Koronapandemia on koetellut taide-ja kulttuurialaa rajusti

Koronapandemia on vaarantanut oleellisesti taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimintaa, selviää opetus- ja kulttuuriministeriön kyselystä. Kyselyyn vastanneista 1 600 toimijasta puolet katsoi toimintansa vaarantuneen olennaisesti.

Kysely tehtiin 20.–26. huhtikuuta. Lomautuksia oli tuolloin pantu toimeen 38 prosentissa yrityksistä ja joka viidennessä julkisyhteisössä, yhdistyksessä ja säätiössä.

Yhteenlasketut nettotulonmenetykset kevään osalta ovat noin 130 miljoonaa euroa. Todellisuudessa summa on suurempi, sillä vastaajat edustavat vain osaa alasta.

STT

26.5. klo 11.36 Ruotsi uskoo taloutensa sukeltavan 7 prosenttia, Tanska 5,3

Ruotsin hsllitus arvioi, että maan bruttokansantuote supistuu tänä vuonna noin 7 prosenttia koronakriisin takia.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo, että arvio on linjassa kevään budjetin arvion kanssa. Tuolloin hallituksen arvio BKT:n laskusta oli parhaassa tapauksessa 4 prosenttia ja pahimmassa tapauksessa 10 prosenttia.

Tanskan hallitus puolestaan ennakoi maan BKT:n kutistuvan tänä vuonna 5,3 prosenntia, mutta kasvavan ensi vuonna 4 prosenttia, Børsen-lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lähde: Reuters

26.5. klo 11.15 Venäjällä todettiin vajaat 9 000 uutta tartuntaa

Venäjällä raportoitiin tänään 8 915 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on ollut nyt 11 peräkkäisenä päivänä alle 10 000.

Uusia kuolemantapauksia oli vuorokaudessa sen sijaan ennätysmäärä, 174.

Kaikkiaan Venäjällä on vahvistettu runsaat 362 000 koronatartuntaa. Viranomaisten mukaan Venäjällä on kuollut koronaan yhteensä 3 807 ihmistä.

Lähde: Tass

26.5. klo 10.45 Taiwanilta Suomelle 200 000 kirurgista suojainta

Taiwan on lahjoittanut Suomen pohjoisille sairaanhoitopiireille 200 000 kirurgista suu- ja nenäsuojusta koronaviruksen vastaiseen taisteluun.

Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen hankintapäällikkö Juha Putkonen pitää lahjoitusta merkittävänä.

– Nyt kun koronatilanne on pohjoisessa rauhoittunut, 200 000 suu- ja nenäsuojusta riittää jopa kolmen viikon ajaksi. Hienoa, että tällaista lahjoitushenkeä on vielä olemassa, kertoo Putkonen.

Lahjoitusta Taiwanista Suomeen on järjestämässä lappilainen keskustan kansanedustaja ja eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Kärnä.

26.5. klo 10.40 WHO keskeytti kokeet hydroksiklorokiinilla

Maailman terveysjärjestö WHO on keskeyttänyt kokeensa, joilla hydroksiklorokiinia käytettiin COVID-19-potilaiden hoitoon. Keskeytys kestää ainakin kaksi viikkoa ja sen aikana kerätään tietoa lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista.

Keskeytys perustuu The Lancet -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistuun tutkimukseen, jossa hydroksiklorokiinin havaittiin aiheuttavan osalle potilaista vakavia sydämen rytmihäiriöitä.

AP, AFP

26.5. klo 8.20 Saksa saattaa sallia turismin 15. kesäkuuta alkaen

Saksan hallitus on poistamassa koronaviruksen takia asetettua matkustusvaroitusta Euroopan maiden osalta. Asiasta kertoo saksalainen uutistoimisto DPA.

DPA:n mukaan kyseeseen tulevat nyt 31 maata. Niihin kuuluvat 26 EU-maata, Britannia sekä neljä Schengen-alueen maata; Norja, Sveitsi, Liechtenstein ja Islanti.

FAZ, Reuters

26.5. klo 7.28 Liikenneministeri Harakka: Tuntuva koronakorvaus liikennöitsijöille olisi paikallaan

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan valtio on halukas panostamaan lisäbudjetissaan joukkoliikennetukeen.

Harakka sanoi Ylen aamun haastattelussa, että tuntuva koronakorvaus olisi nyt paikallaan, kun useat liikennöitsijät ovat todella vaikeassa tilanteessa.

Ministerin mukaan kaikki liikennöitsijät ovat menettäneet huomattavasti tulojaan, kun matkustajat välttelevät joukkoliikennettä koronaviruksen tarttumisen pelossa.

Harakan mukaan tuen täytyisi olla sen kokoinen, että se pystyy vastaamaan liikennöitsijöiden tarpeisiin. Hän kuitenkin korosti, että neuvottelut lisäbudjetista ovat kesken ja myöhemmin nähdään, millainen yhteinen tahtotila hallitukselle muodostuu tuen suhteen.

26.5. klo 7.26 Voiko Finnair estää pääsyn koneeseen, jos asiakas ei suostu käyttämään maskia? Näin vastaa juristi

Yritys voi velvoittaa asiakkaan käyttämään kasvomaskia, sanoo kuluttajaoikeuksiin erikoistunut asianajaja Tuula Sario.

Finnair on tiettävästi ensimmäinen suomalaisyritys, joka edellyttää asiakkailtaan suun ja nenän suojaamista koronaviruksen vuoksi. Maskipakon on kerrottu olevan voimassa elokuun loppuun saakka.

– Yritys vastaa siitä, että sen palvelujen käyttö on turvallista. Tällöin yritys voi velvoittaa, että käytetään turvavälineitä, sanoo Tuula Sario.

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Satu Toepfer on samoilla linjoilla. Maskipakko voidaan terveyssyistä määrätä, jos tietyt asiat toteutuvat.

VR:ssä ei tällä hetkellä ole suunnitelmia maskipakosta. Niiden käyttöä ei myöskään ole tarkoitus suositella asiakkaille.

Myöskään kaupoissa ei vielä ole keskusteltu asiasta. Näin kerrotaan Ylelle sekä Kaupan liitosta että Päivittäistavarakauppa ry:stä.

26.5. klo 5.55 Saudi-Arabia purkaa ulkonaliikkumisen rajoituksia

Saudi-Arabia lakkauttaa koko kuningaskuntaa koskeneen ulkonaliikkumiskiellon tämän viikon aikana, kertovat maan uutistoimistot. Ulkonaliikkumiskielto poistuu koko maasta lukuunottamatta Mekan kaupunkia, jossa se jatkuu 21. kesäkuuta saakka.

Kiellot, jotka ovat koskeneet liikkumista kotimaassa, rukoilemista moskeijoissa ja saapumista työpaikoille poistuvat 31. toukokuuta, kertovat uutistoimistot. Kiellot ovat kuitenkin edelleen voimassa Mekassa.

Reuters

26.5. klo 2.16 Marin toivoo, että valmiuslakia ei tarvitsisi jatkaa ensi kuun jälkeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että valmiuslain voimassaoloa ei tarvitsisi pidentää enää kesäkuun lopun jälkeen. Poikkeusolojen takia käyttöön otetulla lailla on ollut mahdollista puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan irtisanomisaikaa on pidennetty ja lomaoikeutta rajattu.

Valmiuslain käytöstä luovutaan Marinin mukaan heti, kun se on mahdollista.

Marin sanoo STT:n haastattelussa tällä hetkellä näyttävän siltä, että rajoitusten purkamista on mahdollista jatkaa. Tartuntojen määrät ovat jatkaneet laskussa, ja sairaaloiden kuormitus on edelleen vähentynyt.

Marin kommentoi lisäksi Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymisrahastolle. Suomi haluaa, että uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle asetetaan tiukkoja ehtoja, sanoo pääministeri.

Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle rahastolle – "Ei voi olla kyse avoimesta valtakirjasta"

STT

26.5. klo 2.00 USA aikaisti Brasiliaa koskevia matkustusrajoituksia

Valkoinen talo ilmoitti maanantaina aikaistavansa matkustuskieltoa Brasiliasta Yhdysvaltoihin. Alun perin matkustuskiellon oli tarkoitus astua voimaan torstaina, mutta uuden ilmoituksen mukaan kielto astuu voimaan jo tiistaina puoliltaöin.

Rajoitus koskee niitä Yhdysvaltoihin matkustavia, jotka ovat olleet Brasiliassa viimeisten kahden viikon aikana.

Brasilian terveysministeriön mukaan maassa on vahvistettu vuorokauden sisällä 807 koronaviruskuolemaa, eli enemmän kuin Yhdysvalloissa, missä korona vaati vuorokauden sisällä 620 ihmisen hengen.

Brasiliassa on tällä hetkellä toiseksi eniten koronatartuntoja heti Yhdysvaltojen jälkeen, yhteensä 374 898. Yhdysvalloissa tartuntoja on vahvistettu reilut 1,6 miljoonaa.

Reuters

Koronaviruspotilaita Gilberto Novaesin sairaalassa Manauksessa, Brasiliassa 20. toukokuuta.
Koronaviruspotilaita Gilberto Novaesin sairaalassa luoteisessa Manauksen kaupungissa, jossa terveyspalvelut ovat romahtaneet.Raphael Alves / EPA

Lue tästä koronaviruspäivitykset 12.5.–25.5.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus