Etelä-Karjalaan saattaakin tulla maakunnallinen jätevedenpuhdistamo

Uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen on ajankohtaista Lappeenrannan lisäksi myös Imatralla.

Jätevedenpuhdistamo
Jätevedenpuhdistamo
Lappeenrannan jätevedenpuhdistamo saa toimia Toikansuolla vuoden 2025 loppuun asti.Emma Pietarila/Yle

Pitkään työn alla olleen Lappeenrannan uuden jätevedenpuhdistamon valmistelu on saanut uuden käänteen.

Etelä-Karjalassa aletaan selvittää maakunnallisen jätevedenpuhdistamon mahdollisuutta.

Etelä-Karjalan 2. vaihemaakuntakaavaa käsitellyt Etelä-Karjalan maakuntahallitus palautti kaavaluonnoksen jatkovalmisteluun.

Vaihemaakuntakaava laadittiin Lappeenrannan seudun jätevedenpuhdistamon takia, sillä korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi maaliskuussa 2019 Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon kaavan.

– Hallituksessa tulikin esille tällainen mahdollisuus, että rakennettaisiin maakunnallinen jätevedenpuhdistamo, jossa puhdistettaisiin sekä Lappeenrannan että Imatran vedet, kertoo Etelä-Karjalan liiton aluesuunnittelujohtaja Marjo Wallenius.

Ympäristöministeriön vuonna 2011 vahvistamassa Etelä-Karjalan maakuntakaavassa on maakunnalliset jätevedenpuhdistamot sekä Imatralla että Lappeenrannassa.

– Nyt kyse on yhdestä maakunnallisesta jätevedenpuhdistamosta. Tutkitaan mahdollisuutta maakunnalliseen jätevedenpuhdistamoon nyt olevien kuuden seudullisen vaihtoehdon lisäksi. Mitään ei ole vielä päätetty, Wallenius tarkentaa.

Imatralla suunnittelurahaa vuoden 2020 budjetissa

Suunnitteilla olevassa Lappeenrannan jätevedenpuhdistamossa on tarkoitus käsitellä Lappeenrannan lisäksi Lemiltä ja Taipalsaarelta tulevat jätevedet.

Maakuntahallituksen käsittelyssä olleessa vaihemaakuntakaavassa selvitettiin kuusi vaihtoehtoista sijoituspaikkaa Lappeenrannan jätevedenpuhdistamolle.

Imatran kaupunki on puolestaan varannut vuoden 2020 budjettiinsa rahaa jätevedenpuhdistamon suunnittelua varten.