Lumettomuus haittasi peurajahtia – silti Hämeessä yllettiin ennätyssaaliiseen

Viikonloppuna päättyneessä peurajahdissa kaadettiin Etelä-Hämeessä noin 11 000 valkohäntäpeuraa.

Peuran metsästys
En vitsvanshjort inne i ett buskage.
Valkohäntäpeurat löytävät lumettomasta maastosta syötävää muualtakin kuin ruokintapaikoilta.Amanda Vikman/Yle

Lumen puute hankaloitti merkittävästi lauantaina päättynyttä peurajahtia. Lumisissa oloissa ja kuutamon valossa varsinkin kyttäämällä tapahtuva metsästys olisi ollut helpompaa. Hämäräpimeys tuli nopeasti ja metsästysaika jäi lyhyeksi, sanoo jahtikopissa lukuisia iltoja viettänyt lammilainen Marko Muuttola. Muuttolalle peurakaatoja kertyi puolenkymmentä.

Riistapäällikkö Jyri Rauhala ja riistasuunnittelija Marko Muuttola
Lumeton maa haittasi peurajahtia, tietävät riistapäällikkö Jyri Rauhala ja riistasuunnittelija Marko Muuttola.Timo Leponiemi / Yle

Hankalista olosuhteista huolimatta peurasaaliissa saavutettiin uusi ennätys.

Eteläisessä Hämeessä valkohäntäpeuroja kaadettiin syyskuussa alkaneen jahtikauden aikana noin 11 000. Määrä tarkentuu sen jälkeen, kun loputkin saalisilmoitukset on saatu tämän viikon aikana. Edellisellä kaudella peuroja kaadettiin reilut 9 700.

– Hyvin on kuitenkin onnistuttu siihen nähden, miten huonot nämä olosuhteet olivat, katsoo riistäpäällikkö Jyri Rauhala Suomen Riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimipisteestä.

Riistakeskuksen Etelä-Hämeen alue kattaa koko Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeestä Asikkalan, Hollolan, Kärkölän, Lahden ja Padasjoen, sekä Pirkanmaalta Urjalan.

Tavoite pienentää peurakantaa

Etelä-Hämeeseen oli myönnetty ennätykselliset 10 102 peuralupaa. Kun yhdellä luvalla saa kaataa aikuisen peuran tai kaksi vasaa, luvat olisivat antaneet mahdollisuuden ampua yli 13 000 valkohäntäpeuraa.

Riistapäällikkö Jyri Rauhala ei vielä uskalla arvioida, riittääkö nyt saatu saalis kääntämään peurakannan laskuun. Suurista peurasaaliista huolimatta peuroja on edelleen niin paljon, että peurakolareiden riski säilyy suurena. Peuroja on runsaasti etenkin lounaisessa Hämeessä.

Arvion jäljelle jääneen peurakannan koosta Luonnonvarakeskus tekee myöhemmin.

Rauhala kertoo, että jatkossa kiinnitetään edelleen huomiota siihen, että metsästys aloitettaisiin heti syyskuun alussa. Jo nyt syyskuiset saaliit ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Oma apunsa on ollut myös siitä, että peurajahti jatkuu nykyisin myös helmikuun alkupuoliskon.