Toistakymmentä vuotta suunniteltu Atrian eritasoliittymä sai asemakaavan Seinäjoella – rahoitus puuttuu edelleen

Uusimman tiesuunnitelman mukaan Atrian kohdalle tulisi nelikaistainen tie, jossa olisi ohituskaistaa yli kahden kilometrin edestä.

Atrian Nurmon tehtaille liikennöi muun muassa suuri määrä raskasta liikennettä. Kuva: YLE / Anri Koski

Atrian eritasoliittymän rakentaminen on ottanut askeleen eteenpäin, kun Seinäjoen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina alueen uuden asemakaavan.

Eritasoliittymän tarkoitus on sujuvoittaa liikennettä Atrian kohdalla Nurmossa. Käytännössä kohdalle tulisi nelikaistainen tie, jossa olisi ohituskaistaa yli kahden kilometrin edestä. Suunnitelman mukaan nykyiset silmukkarampit purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin suoraan tieltä kääntyvät rampit.

Atrian eritasoliittymän kehittäminen on ollut pitkä projekti. Ensimmäinen tiesuunnitelma sille tehtiin jo vuonna 2008. Suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet useaan otteeseen. Esimerkiksi Nurmon Bioenergian suunnitelmat biokaasulaitoksesta on otettu huomioon viimeisimmässä tiesuunnitelmassa.

Useamman miljoonan euron hankkeelta on myös puuttunut rahoitus, jota sillä ei vieläkään ole. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, maakuntaliitto ja Seinäjoen kaupunki pyrkivät lobbaamaan kansanedustajia liittymän saamiseksi valtion budjettiin.

– Se on poliittinen päätös, johon vaaditaan rahoitus eduskunnalta. Suunnitelmat ovat valmiina ja meillä on valmius käynnistää rakentaminen, jos saamme rahoituksen, sanoo tiejohtaja Anders Östergård Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.