1. yle.fi
  2. Uutiset

Olavinlinnan jääveistokset pilalla ennätysnopeasti – suuret jääpalat saattavat romahtaa

Viime päivien vesisateet ovat saaneet Savonlinnassa Olavinlinnan sisäpihalle tehdyt jääveistokset sulamaan ennätysvauhdilla.

Etelä-Savo
Jussi Miettinen sahaamassa jääkuutiota moottorisahalla Olavinlinnan sisäpihalla.
Tarja Nyyssönen / Yle

Savonlinnassa Olavinlinnaan viime viikolla tehdyt jääveistokset ovat kärsineet viime päivien vesisateista. Jääveistosalue on auki vielä tänään, mutta huomenna veistokset puretaan vain viikko niiden valmistumisen jälkeen.

Tapahtumasta vastannut Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen on ollut järjestämässä jäänveistotapahtumia eri puolilla Suomea 80-luvulta lähtien.

– Olen nähnyt monenlaisia talvia, mutta koskaan aiemmin eivät veistokset ole sulaneet yhtä nopeasti kuin nyt, Jantunen toteaa.

Kuvat veistoksista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa maailmanlaajuisesti, joten nopeasta purkamisesta huolimatta ne jatkavat ihastuttamista digitaalisessa muodossa.

Veistoksia katseli jopa 10 000 kävijää

Veistosten lähelle ei kannata nyt mennä, koska sulava veistos saattaa romahtaa. Veistokset on tehty 600–1000 kilon painoisista jääpaloista.

– Veistosten ympärillä on naruaidat, mutta lasten kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta he eivät mene koskemaan veistoksiin, sanoo Jantunen.

Viime keskiviikon ja sunnuntain välisenä aikana jääveistoksia ehti Olavinlinnassa käydä ihailemassa noin 10 000 kävijää. Olavinlinnan sisäpihalla oli yhteensä viitisenkymmentä Ankkalinnasta tuttua hahmoa jäisinä veistoksina.

Tekijöinä oli kansainvälinen jäänveistäjäryhmä, jossa oli jäseniä Mongoliasta ja Venäjän Jakutiasta saakka. Lisäksi Olavinlinnassa järjestettiin viikonloppuna jäänveiston SM-kilpailut.

Juttua korjattu 18.2. klo 9:14. Korjattu veistosten paino. Alunperin jutussa luki veistosten painavan 100-200 kg.

Lisää aiheesta:

Olavinlinnaan rakennetaan tällä viikolla jäistä Ankkalinnaa

Lue seuraavaksi