1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkoherranvaalit

Seitsemän haki Rovaniemen kirkkoherraksi

Kirkkoherranvaali järjestetään todennäköisesti toukokuun lopulla.

Rovaniemen seurakunta on jäsenmäärältään Oulun hiippakunnan suurin seurakunta. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

ROVANIEMI Seitsemän henkilöä on hakenut Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran virkaa. Virkaa hakivat yhteisen seurakuntatyön kappalainen Heini Kesti Rovaniemeltä, aluekappalainen Ilari Kinnunen Rovaniemeltä, pastori Lauri Kotila Helsingistä, kirkkoherra Hanna Kuusela Sodankylästä, aluekappalainen Topi Litendahl Rovaniemeltä, kirkkoherra Pentti Tepsa Kemijärveltä ja kirkkoherra Tuomo Törmänen Taivalkoskelta.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli haastattelee hakijat tuomiokapitulin istunnossa perjantaina 21. helmikuuta ja asettaa kolme heistä vaalisijoille keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Seuraava kirkkoherra valitaan vaalilla. Rovaniemen seurakunta on toivonut vaalipäivän olevan toukokuun 24. päivä. Kolmen vaalisijalle valitun ehdokkaan vaalinäytteet kuultaisiin 26. huhtikuuta, 3. toukokuuta ja 10. toukokuuta. Tuomiokapitulin odotetaan vahvistavan vaalipäivän ja muut kirkkoherranvaalin aikataulut ensi viikolla.

Kirkkoherranvaalissa voi äänestää voi kolmea ehdokasta, jotka tuomiokapituli asettaa vaalisijoille. Ennen tätä tuomiokapituli voi tehdä psykologiset testit enintään viidelle hakijalle. Testit maksaa Rovaniemen seurakunta, yhden henkilön testaaminen maksaa arviolta noin 1500-2000 euroa.

Kirkkoherraa voivat äänestää Rovaniemen seurakunnan täysi-ikäiset jäsenet.

Rovaniemen nykyinen kirkkoherra Kari Yliräisänen jää eläkkeelle ensi syksynä.

– Suunnitelmissa on pitää lähtösaarnani 23. elokuuta, Yliräisänen sanoo.

Yliräisänen valittiin virkaansa kirkkoherranvaalissa helmikuussa 2016.

Uuden kirkkoherran hakuaika päättyi maanantaina myös Keminmaan seurakunnassa. Siellä hakijoita on vain yksi, Keminmaan vs. kirkkoherra Ari Rautakoski.