Hyppää sisältöön

Suru-uutinen Korkeasaaresta: Saimaannorppa Topias on kuollut

Korkeasaaressa nuori saimaannorppa, Piitsniemen Topias, löydettiin lauantaiaamuna menehtyneenä.

Saimaannorppa Topiasta hoidettiin kolme viimeistä päiväänsä villieläinsairaalassa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaari

Nuori saimaannorppa oli kolme viimeistä päiväänsä eläinlääkärien hoidossa Korkeasaaren villieläinsairaalassa. Se oli loukannut herkäksi kulunutta ihoaan altaansa uudenkarheissa betonipinnoissa.

Norpalla oli käytössään uusittu ja norpan tarpeita ajatellen muokattu saukkotarha.

Topiaksen ihoa hoidettiin villieläinsairaalassa, mutta eläin näytti oirehtivan muutakin kuin ihoaan. Kun norppaa tutkittiin lisää, sen ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa. Hoito hiekan saamiseksi pois suolistosta aloitettiin heti, sillä tila on eläimelle vakava.

– Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä. Hoidon ansiosta vointi koheni, mutta valitettavasti norppa menehtyi myöhemmin komplikaatioihin. Teimme parhaamme pelastaaksemme norpan, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa.

Topias-norppa menehtyi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Norppa vietiin patologisiin tutkimuksiin Helsingin yliopistolle. Kuolinsyyksi todettiin suolitukos, mutta jatkotutkimuksessa selvitetään siihen johtaneita syitä.

Nuori norppa toimitettiin Korkeasaareen viime kesänä, koska se oli löydetty huonokuntoisena Puumalasta.

Samoihin aikoihin Saimaalta löytyi toinenkin huonokuntoinen kuutti, joka sai nimen Sanelma. Topiaksen ja Sanelman tarina on ollut esillä Ylen minidokumentissa Sanelma ja Tobias sukelsivat saimaannorpan suojelun historiaan.

Lue myös: