Hyppää sisältöön

Syksyn kausituotteet voivat olla vaarassa koronaviruksen takia – Kiinan pysähtyminen näkyy kaupoissa viiveellä

Kevät- ja kesämallistot ehtivät kauppoihin, mutta syysmuodin saapuminen Kiinasta voi takkuilla.

Lounais-Kiinassa elektroniikkatehtaan työntekijöitä on palannut jo töihin. He syövät lounaansa etäällä toisistaan. Koronaviruksen vastaiset varotoimet tarkoittavat sitä, että tuotanto palaa raiteilleen hitaasti. Kuva: Zhong Min / EPA

Kiinan tehtaiden pysähtyminen koronaviruksen takia ei jää huomaamatta Suomessakaan.

– Ihan varmasti tulee näkymään kauppojen hyllyillä, ennustaa yritysten kansainvälistymistä tukevan julkisten insituutioiden verkoston Business Finlandin johtaja Kalle Kivekäs.

Koronavirus on pakottanut monien kiinalaisten hanskat tiskiin viikoiksi. Uudenvuoden vuosittaisen loman päälle tuli viranomaisten määräämä toinen kotiviikko koronaviruksen pysäyttämiseksi.

Kun työntekijät pääsevät vihdoin lähtemään töihin, heitä odottaa kahden viikon omavalvontainen karanteeni.

– Neljän viikon totaalinen seisokki tehtaissa tulee väistämättä näkymään tuotantohyödykkeiden saamisessa, ovat ne sitten vaikka matkapuhelimia, joita ei ole kauppojen hyllyllä niin kuin on totuttu, Kivekäs miettii.

Applen puhelimista voi tulla pula

Maailman tehtaana tunnetussa Kiinassa ei ole valmistunut viikkokausiin vaatteita, älypuhelimia, tietokoneita eikä komponentteja, joita tehtaat muissa maissa tarvitsevat tuotantoonsa. Kalle Kivekäs muistuttaa, että Kiina on usein mukana tuotantoketjussa, vaikka itse tuote valmistettaisiinkin muualla.

Qingdaon satamassa työntekijöillä on hengityssuojaimet kasvoillaan. Kiinassa tuotanto elpyy hitaasti koronaviruksen jäljiltä. Kuva: AFP

– Yrityksessä voidaan ajatella, että alihankkijaverkosto on suomalainen tai riippuvainen esimerkiksi saksalaisista yrityksistä. Mutta kun katsoo tarkemmin mistä alihankkijat saavat materiaaleja, heillä on lähes poikkeuksetta kiinalaista alkuperää olevia komponentteja, hän sanoo.

Teknologiayhtiö Apple ennakoi, että älypuhelimia saadaan maailmalle kauppoihin vähemmän kuin normaalisti. Tuotanto on yhtiön mukaan käynnistynyt Kiinassa ennakoitua hitaammin. Apple myös arvioi, että koronavirusepidemia tekee liikevaihtoon ennakoitua isomman loven.

Yle otti yhteyttä useisiin suomalaisiin yrityksiin, joilla on tuotantoa Kiinassa. Useimmat eivät vielä pysty arvioimaan Kiinan tuotantolaitosten seisokkien vaikutuksia. Tarkempia arvioita pystytään tekemään vasta myöhemmin keväällä.

Jotkut suomalaisyritykset kuitenkin näkevät jo koronaepidemian mahdollisia seurauksia.

Syysvaatteet saattavat viivästyä

Muotitavarataloketju Halosen vaatekaupoissa odotetaan nyt, miten käy syksyn mallistojen. Kevään ja kesän vaatteet ovat jo varastoissa tai matkalla Suomeen. Konteista löytyy erityisesti naisten vaatteita ja farkkuja.

Suurin osa tuotteista lähti matkaan jo ennen kiinalaista uutta vuotta.

– Syksy on iso riski, sanoo toimitusjohtaja Pekka Halonen.

Kiina on ylivoimaisesti suurin vaatteiden ja tekstiilien tuoja Suomeen. Tullin ulkomaantilastojen mukaan vuonna 2017 lähes kolmannes kaikesta tekstiilien ja vaatteiden tuonnista tuli Kiinasta. Tavaraa tulee niin isoihin pävittäistavarakauppaketjuihin kuin vaateliikkeisiin ja vaatevalmistajille.

Haloselle tulee vaatteita muun muassa yhdeltä tehtaalta Hubein maakunnasta, joka on koronaviruksen ydinaluetta. Halonen tuntee myötätuntoa karanteenissa eläviä alueen asukkaita kohtaan. Tehtaan avautumista täytyy vain jaksaa odottaa.

– Kauhea tilanne. Mennään terveys ja hyvinvointi edellä, Halonen miettii tavarantoimittajansa tilannetta.

Muut tehtaat sijaitsevat Kiinan teollisilla rannikkoalueilla, joissa tartuntoja on paljon vähemmän.

Pekka Halonen kertoo tavanneensa viime viiikolla pari kiinalaista tavarantoimittajaa muotimessuilla Ranskassa. He olivat onnistuneet pääsemään paikalle virustilanteesta huolimatta. Halosesta he vaikuttivat optimistisilta töiden uudelleen aloittamisen suhteen.

– He eivät kuulosta vielä täysin masentuneilta, hän sanoo.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori sanoo, että lähikuukaudet näyttävät, minkälaisia vaikutuksia pysäyksellä on.

– Tuotantoa viritellään Kiinassa kohta joulumarkkinoita varten kuluttaja- ja yritystuotteissa. Jos Kiina ei pysty vastaamaan kysyntään, se näkyy kuluttajien ja yritystenkin arjessa, kun ei saa komponentteja. Mutta muuallakin valmistetaan tuotteita, Vuori pohtii.

Suosittu Sanlitunin ostosalue Pekingissä on tyhjillään. Kiinassa kuluttajat eivät uskaltaudu harvoihin auki oleviin kauppoihin. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Marja Kurki voi menettää kahden kuukauden myynnin

Silkkihuiveja valmistavan Marja Kurjen luksushuivit eivät lopu kaupoista, jos tuotanto käynnistyy pian. Huiveja valmistetaan muuallakin kuin Kiinassa. Isompi huoli on se, että Kiinassa kuluttajat ovat pysyneet kotona.

– Kiina on isoin markkinamme, kertoo Marja Kurki Kiinan toimitusjohtaja Caroline Xue puhelimitse.

Xue laskee, että yritys menettää jopa kahden kuukauden myyntitulot Kiinassa, kun asiakkaat pysyttelevät vapaaehtoisessa kotiarestissa. Osa kaupoista on auki, mutta asiakkaita ei näy missään. Menot kuitenkin juoksevat.

– Meillä on töissä 90 ihmistä, joille maksetaan palkat, Xue kertoo. Sen lisäksi maksetaan vuokraa ja muita kuluja.

Marja Kurjen huiveja myydään Kiinassa seitsemässä verkkokaupassa ja yli neljässäkymmenessä myymälässä.

– Ne kaikki kärsivät tilanteesta, Xue kertoo.

Kevät- ja kesäsesongin tuotteet ovat jo valmiina. Nyt suunnitellaan syksyn mallistoa. Värien ja kuosien valinta vaatii tarkkuutta ja aikaa.

Xue on itse työskennellyt viime viikot kotona kuten muukin toimistoväki, mutta tehdastyötä ei voi tehdä etänä. Tuotantoa on Sisä-Mongoliassa, josta saadaan kashmirvilla sekä Shanghaissa että Zhejiangissa.

Xue odottaa yhä, että asiat kääntyvät parhain päin. Suuri osa toimiston työntekijöistä pääsi tämän viikon alussa töihin. Osa on yhä neljäntoista päivän karanteenissa, joka odottaa ulkopaikkakunnilta kaupunkeihin palaavia.

– On liian aikaista arvioida tappioita. Toivotaan että ihmiset pääsevät töihin tällä viikolla, Xue sanoo.

Business Finlandin äskettäisessä kyselyssä suomalaiset yritysjohtajat uskoivat selviävänsä koronavirusepidemian lyhytaikaisista vaikutuksista, mutta pitkän aikavälin vaikutuksista on epävarmuutta. Kyselyyn vastasi 300 yritystä.

Noin puolet niistä arvioi, ettei epidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä.

Aiheesta voi keskustella kello 23.00:een asti.

.
.