Markkinaoikeus ei anna Keskon ostaa Heinon Tukkua

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yrityskauppa kielletään Suomessa.

Markkinaoikeus
Hedelmälaatikoita tukkukaupan varastossa.
Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus olisi noussut jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinoilla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Markkinaoikeus on kieltänyt Keskoa ostamasta Heinon Tukkua. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV esitti yrityskaupan kieltämistä marraskuussa.

Markkinaoikeus katsoi, että yrityskauppa oli kilpailulaissa tarkoitetulla tavalla omiaan olennaisesti estämään tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla. Yrityskaupalla olisi markkinaoikeuden mukaan luotu määräävä markkina-asema tai vahvistettu sitä.

Yhdistyminen olisi KKV:n selvitysten mukaan johtanut määräävään markkina-asemaan yleistukkujen markkinoilla. Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus olisi noussut jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinoilla.

Kesko ilmoitti Heinon Tukun ostoaikeista toukokuussa. Kaupassa Keskon omistukseen olisivat siirtyneet noutotukkukiinteistöt Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa ja Vantaalla.

Ensimmäinen päätös laatuaan

Markkinaoikeuden mukaan nyt tehty yrityskaupan kieltäminen on ensimmäinen laatuaan. Markkinaoikeustuomari Pertti Virtasen mukaan kilpailunäkökulmasta ongelmalliset yrityskaupat voidaan yleensä hyväksyä ehdollisena, mutta nyt se ei ollut mahdollista.

Virtasen mukaan on mahdollista, että kaupan osapuolet valittavat päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kesko oli pettynyt markkinaoikeuden päätökseen.

– Olisimme luonnollisesti toivoneet ratkaisun olevan toinen. Perehdymme nyt markkinaoikeuden päätökseen sekä sen perusteluihin ja päätämme, jatkammeko prosessia osaltamme. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli sanoo yhtiön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).