Ohjelmistoalalla menestynyt intohimoinen koripalloilija Kirsi Eräkangas kyllästyi sisäliikuntatilojen puutteeseen: Helsinkiin vireillä uusi harjoitushalli

Helsingin kaupunki on myöntänyt Pirkkolan urheilupuistoon suunnitellulle hallille 5,3 miljoonan euron lainan.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Kirsi Eräkangas, puheenjohtaja, Lattiaa Liikkujille ry
Kirsi Eräkangas toimii puheenjohtajana Lattiaa Liikkujille -yhdistyksessä, joka on rakentamassa uutta sisäliikuntahallia Helsinkiin.Ronnie Holmberg / Yle

Helsinkiin aiotaan rakentaa suuri sisäliikuntahalli. Helsingin kaupunki on jo myöntänyt Pirkkolan urheilupuistoon suunnitellulle hallille 5,3 miljoonan euron lainan ja oikeuden vuokrata tarvittavan tontin.

Hallihankkeen taustalla on Lattiaa Liikkujille -yhdistys, jonka puheenjohtaja toimii ohjelmistoalalla menestystä saanut Kirsi Eräkangas.

– Ahtaat ja lajeille soveltumattomat tilat voivat aiheuttaa urheilijoille loukkaantumisriskin. Taustalla on lisäksi huoli salipulasta johtuvasta urheiluseuratoiminnan vaikeutumisesta, Eräkangas sanoo.

Esimerkiksi Espoossa yhden liikuntahallin sulkeutuminen peruskorjauksen vuoksi on aiheuttamassa ongelmia paikalliselle isolle seuralle.

Eräkangas tuli aikoinaan tunnetuksi esimerkiksi yhtenä ohjelmistoyhtiö Baswaren perustajista. Lisäksi hän toimii muun muassa Suomen Koripalloliiton hallituksessa jäsenenä.

Eräkangas sanoo, että kaupungit eivät ole kyenneet vastaamaan asukas- ja harrastajamäärien kasvusta johtuvaan harjoitustilojen tarpeeseen. Hän toteaa, että kouluja kaupungit ovat rakentaneet, mutta liikuntatiloja ei ole noussut riittävästi esimerkiksi pääkaupunkiseudulle..

– Koulujen liikuntatilat eivät vastaa sisäliikuntaharrastusten nykyajan vaatimuksia puhumattakaan siitä, että kilpaurheiluun tähtäävän harjoittelun vaatimukset täyttyisivät.

Kustannusarvio 13,2 miljoonaa euroa

Uuden monilajihallin on tarkoitus valmistua jo ensi vuoden syksyllä. Hallin pinta-ala olisi noin 10 000 neliömetriä, ja se tarjoaisi laadukkaat olosuhteet useille voimistelu- ja palloilulajeille. Hallin yhteyteen rakennetaan myös punttisali, juoksusuora, neuvottelutilat ja pukuhuoneet.

Hallin kustannusarvio on 13,2 miljoonaa euroa. 40 prosenttia hallin rakentamisesta rahoitetaan Helsingin liikuntapaikkarakentamislainalla. Omarahoitusosuus on 24 prosenttia. Vierasta pääomaa rakentamiseen haetaan noin kolmannes sekä lisäksi halli saa opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustusta.

Eräkankaan mukaan kyseessä on voittoa tavoittelematon yhteishanke, jolla pyritään hidastamaan harrastamisen kustannusten nousua. Hän toivoo, että hallia ei luonnehdittaisi yksin hänen hankkeekseen, sillä sitä viedään eteenpäin yhdessä ja yhteistyössä isommalla porukalla.

Valmistuttuaan Pirkkolan liikuntahalli voisi ratkaista usean urheiluseuran sekä läheisen 600 urheilijaoppilaan Pohjois-Haagan Yhteiskoulun liikuntatilatarpeen.

Urheilusta ja seuratoiminnasta eväitä elämää varten

Urheilu ja erityisesti koripallo ovat olleet lähellä Kirsi Eräkankaan sydäntä läpi elämän. Koripallosta on tullut vuosien mittaan koko perheen harrastus ja suorastaan elämäntapa.

– Nyt lapsenikin pelaavat, ja käymme yhdessä kannustamassa Susijengiä.

Ilman toimivia tiloja urheilun harrastaminen ei kuitenkaan onnistu, joten Eräkankaan missio on sisäliikuntatilojen puutteen helpottaminen.

Hän sanoo, että nuoret voivat saada urheiluharrastuksesta ja seuratoiminnasta valmiuksia koko elämää varten.

– Opitaan toimimaan joukossa, sitoutumaan asioihin ja tutustutaan eri taustaisiin ihmisiin.