Hyppää sisältöön

EU aikoo ryhtyä valvomaan Libyan asevientikieltoa – Itävalta vastusti siirtolaisten pelossa

Libyan sisällissodan osapuolet ovat varustautuneet YK:n asesaarrosta huolimatta

Tripolin hallitusta tukevia joukkoja valmistautumassa taisteluun keväällä 2019. Kuva: EPA

Euroopan unionin ulkoministerit ovat sopineet, että EU alkaa valvoa Libyan asevientikieltoa. YK:n asettama asevientikielto on kauan ollut yhtä tyhjän kanssa, koska kukaan ei ole valvonut sitä. Asevientikiellon tarkoitus on rauhoittaa Libyan tilannetta.

Italian ulkoministeri Luigi di Maion mukaan valvontaoperaatioon kuuluisi meri- ja ilmapartiointia sekä mahdollisesti jopa maajoukkoja.

Operaatio painottuisi ainakin meritarkastusten osalta itäiselle Välimerelle, jonka kautta aseita Libyaan kulkee.

EU-maista Itävalta harasi pitkään valvontaoperaatiota vastaan. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz oli sanonut, että meripartiointi houkuttelisi siirtolaisia yrittämään Eurooppaan Välimeren yli, koska nämä uskoisivat partioalusten pelastavan heidät mereltä. Myös Unkari on vastustanut operaatiota, samasta syystä.

– Jos siitä tulee vetovoimatekijä, eli jos valvontalaivat houkuttelevat siirtolaisia, operaatio lopetetaan, sanoi ulkoministeri di Maio uutistoimisto AFP:lle.

EU:n edellinen merioperaatio Libyan suunnalla keskeytyi viime vuoden maaliskuussa, kun Italia kieltäytyi ottamasta mereltä pelastettuja siirtolaisia satamiinsa. Tuon operaatio Sofian tarkoitus oli torjua ihmissalakuljetusta, ja se lopetettiin virallisesti tänään.

Mereltä pelastettuja siirtolaisia Pozzalossa Sisiliassa tammikuussa. Kuva: EPA-EFE

Berliinin kokouksen satoa

Asevientikiellon kunnioittamisesta sovittiin tammikuussa Berliinissä, missä pidettiin Libya-huippukokous. Siihen osallistuivat YK:n ja EU:n edustajien lisäksi muiden muassa Venäjän ja Turkin presidentit.

Kokouksessa sovittiin myös taistelujen lopettamisesta Libyassa. Osanottajat lupasivat olla sekaantumatta Libyan asioihin.

Jo Berliinissä EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vaati EU-mailta kouriintuntuvia toimia asevientikiellon vahvistamiseksi.

Libyan sotajoukkiot varustautuvat

Sisäinen sota Libyassa ei ole suinkaan loppunut Berliinin kokoukseen. Aseiden ja taistelijoiden toimitukset ulkomailta sotiville osapuolille ovat jatkuneet myös Berliinin lupausten jälkeen, sanovat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.

Reutersin tietojen mukaan osapuolille on tullut muun muassa uutta tykistöä.

Libyan itäosassa toimivat Khalifa Haftarin joukot saavat tukea Egyptiltä, Arabiemiraateilta, Jordanialta ja Venäjältä. Haftarin liittolaisjoukot ovat sulkeneet Libyan öljynvientisatamat.

Libyan Tripolissa istuvaa hallitusta tukee Turkki, joka on lähettänyt sen avuksi aseita, omia sotilaitaan ja syyrialaisia taistelijoita.

Asevientikiellon vahvistamisoperaation aloittamiseen käytännössä menee EU:lta vielä useampia viikkoja.

.
.