Vatanen karkaa jäniksen kanssa oravanpyörästä – Arto Paasilinnan rakastettu tarina tulee ensi-iltaan Kemissä

Jäniksen vuosi on tarina miehestä, joka haluaa jättää taakseen järjestäytyneen yhteiskunnan.

Jäniksen vuosi
Jäniksen vuosi on komedia, mutta se sisältää herkkiä, melankolisiakin hetkiä. Päähenkilö Vatasen sylissä lepää Vatasen elämän suunnan kääntänyt jänis.
Jäniksen vuosi on komedia, mutta siinä on myös herkkiä, melankolisia hetkiä. Vatasen (Olli Halttu) sylissä matkakumppani, jänis (Tatja Hirvenmäki). Kemin kaupunginteatteri / Nina Susi

Kemin kaupunginteatterin kevään toinen ensi-iltanäytelmä perustuu Arto Paasilinnan rakastettuun kirjaan Jäniksen vuosi, joka ilmestyi vuonna 1975. Kirja on käännetty noin 30 kielelle ja tarinaa on nähty niin teatterilavalla kuin elokuvanakin.

Jäniksen vuosi on tarina miehestä, joka haluaa karata työn ja ihmissuhteiden oravanpyörästä ja jättää taakseen järjestäytyneen yhteiskunnan.

Vahvasti huumorilla höystetty seikkailukertomuksen pääosassa on mies, jota kaikki – jopa vaimo – sanovat Vataseksi. Vatasen elämä saa uuden suunnan hänen törmättyään jänikseen. Vatanen kulkee jäniksen kanssa halki Suomen, päätyy Lapin kairoille ja kohtaa monenlaisia hahmoja.

Kemin kaupunginteatteri luonnehtii kemiläistulkintaa Jäniksen vuodesta vauhdikkaaksi ja iloittelevaksi komediaksi käpälämäestä.

Vatasena Kemissä nähdään Olli Halttu ja jäniksenä Tatja Hirvenmäki. Lukuisista muista rooleista vastaavat Johanna Ahonen, Tatja Hirvenmäki, Samu Stenberg, Satu Tala ja Kimmo Tuppurainen.

Näytelmän ovat dramatisoineet Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds. Jäniksen vuoden ohjaa Kemissä Petri Jäärni. Lavastuksesta vastaa Mika Haaranen (vierailija) ja puvustus on Sirpa Santosen käsialaa.

Jäniksen vuosi on ensi-illassa lauantaina 22. helmikuuta Kemin Pirtillä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).