1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YT-neuvottelut

Vaasan kaupunki aloittaa taas yt-neuvottelut – koko henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta palkattomaan lomaan

Edelliset yt-neuvottelut käytiin viime kesänä. Kaupungin on puristettava kokoon säästöjä jopa 11 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle/Jonas Mastosalo

Vaasan kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan lisälistalla yhteistoimintamenettelyn aloittamista koko henkilöstän kanssa. Esitys hyväksyttiin pitkän keskustelun päätteeksi.

– Uusi yt-menettely pääsee käyntiin vasta toukokuussa. Käynnistäminen on hirveän hidasta näissä. Nyt avattiin mahdollisuus aloittaa yt-neuvottelut, mutta mikäli niitä ei tarvita, ei niitä myöskään huvin vuoksi käydä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen (sd.) sanoo.

Viime elokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena varaudutaan koko henkilöstön 1-3 päivän lomautuksiin vuosina 2020 ja 2021. Tämä on edelleen mahdollista, mikäli säästöihin ei päästä muilla keinoilla.

Tolppasen mukaan nyt tehty päätös ei automaattisesti tarkoita lomautuksia, vaan tilanne katsotaan kaupungissa rauhassa läpi.

– Laskentatapoja on niin monta, että vasta syksyllä tiedämme paljonko alijäämää täytyy kuroa umpeen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vajaat 11 miljoonaa euroa olisi kurottavaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan, sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan käyttösuunnitelmat palautettiin hallituksesta lautakunnille uuteen valmisteluun.

Mahdollisuus vapaaehtoiseen palkattomaan lomaan

Uutena asiana kaupunginhallitus päätti tarjota henkilöstölle mahdollisuutta vapaaehtoiseen viikon mittaiseen palkattomaan lomaan.

– Työntekijät saisivat itse määrittää omien tarpeittensa mukaan ajan milloin loma olisi. Jos työntekijä päättää ottaa vapaaehtoisen, esimerkiksi viikon mittaisen loman, ei lomautus tule tätä työntekijää koskemaan, Tolppanen kertoo.

Myös uuden henkilöstön rekrytoinnissa kaupunki aikoo pitää kiinni tiukasta linjasta, samoin hankintakielto on kaupungissa voimassa.

Seuraavan kerran kaupunginhallitus käsittelee mahdollisia lomautuksia kokouksessaan 16.3.