Hyppää sisältöön

Kunnallisvalitus Keminmaan sote-palvelujen ulkoistamisesta kaatui hallinto-oikeudessa

Oikeus jätti osan valitukseen sisältyvistä asioista tutkimatta ja hylkäsi muun muassa esteellisyyttä koskevat valitusperusteet.

Ikääntyvien tehostettua palveluasumista Keminmaassa tuottaa Attendo. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt tai jättänyt tutkimatta kunnallisvalituksen Keminmaan sote-palvelujen ulkoistamisesta ja niihin liittyvistä kiinteistökaupoista.

Vuonna 2017 Keminmaan kunta myi sote-kiinteistöjä yli kuudella miljoonalla eurolla Mehiläiselle ja Attendolle. Tuolloin terveyskeskuspalvelut ulkoistettiin Mehiläiselle ja kehitysvammahuolto sekä ikääntyvien tehostettu palveluasuminen Attendolle.

Valituksen tehnyt keminmaalainen valtuutettu Risto Rimpisalo (vas.) vaati kunnanvaltuuston 13. marraskuuta 2017 tekemiä ulkoistamista koskevia päätöksiä kokonaisuudessaan kumottaviksi ja täytäntöönpanon kieltämistä.

Valitusperusteina olivat muun muassa viranhaltijoiden ja luottamusmiesten esteellisyys, asioiden valmistelun puutteellisuus ja rajoituslain rikkominen. Lisäksi päätösten moitittiin olevan kunnan strategioiden vastaisia.

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen hankintamenettelyiden osalta, koska ne kuuluvat markkinaoikeuden toimivaltaan. Toisaalta hankinnoista voi valittaa markkinaoikeuteen vain kilpailutukseen osallistunut toinen yritys.

Oikeus myös hylkäsi valituksen siltä osin, kun se koski muun muassa viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden esteellisyyttä ja valmistelun puutteellisuutta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).