Kiina vaatii oikaisua Viron tiedustelupalvelun vuosiraporttiin: "Pahantahtoista ja loukkaavaa"

Viron ulkomaantiedustelu analysoi Kiinan valtapolitiikkaa.

Kiina
Viron ka Kiinan liput osittaisina kuvassa.
EPA

Kiina on suivaantunut Viron tiedustelupalvelun, Välisluureametin tämänkertaisesta vuosiraportista. Kiinan Viron-suurlähetystö pitää raportin Kiina-osaa loukkaavana ja vääränä ja vaatii sen korjaamista.

Asiasta kertovat muun muassa Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun) ja Postimees-lehti (siirryt toiseen palveluun). Kiinan suurlähetystön lausunto löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Se julkaistiin maanantaina.

Viron tiedustelupalvelu on vuotuisissa raporteissaan varsin suorapuheinen. Kuten aina, tämänkertainenkin raportti käsittelee enimmäkseen Venäjää ja analysoi sen muodostamaa mahdollista uhkaa, mutta yhdeksän sivua on omistettu myös Kiinalle.

Raportissa käsitellään Kiinan toimia asemansa vahvistamiseksi, Kiinan edustustojen lisääntynyttä aktiivisuutta maansa politiikan puolustajina länsimaissa, Kiinan taloudellista ja teknologista vaikuttamista ja Kiinan turvallisuuspalvelujen toimintaa. Sävy on varoittava.

Osansa saavat myös Helsingin ja Tallinnan välille kaavaillun tunnelin kiinalaiset taustatekijät.

Neuvoja tiedustelupalvelulle

Kiinan lähetystön mukaan Kiinaa on käsitelty raportissa peräti kylmän sodan hengessä ja esitelty uhkaa aiheuttavana valtiona. Lähetystö pitää tekstiä pahantahtoisena ja vääristävänä.

Lähetystö vaatii raportin Kiina-osan korjaamista niin, että kielteinen sävy poistuu. Viron tiedustelupalvelua neuvotaan lopettamaan "puolueellisten" raporttien tekeminen ja keskittymään hyödyllisiin ja suhteita kehittäviin aiheisiin.

Tiistaina Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu torjui Kiinan syytökset. Hän sanoi, että tiedustelupalvelun arvio oli heidän asiantuntemukseensa nojaava turvallisuusarvio, joka ei tarkoita etteikö Kiinan kanssa tehtäisi hyödyllistä yhteistyötä.

Kiina on aiemmin reagoinut vihaisesti muun muassa Ruotsin television viihdeohjelmaan, jonka katsottiin loukkaavan kiinalaisia.

Viron ulkomaantiedustelun vuosiraportin voitte lukea täältä (englanniksi). (siirryt toiseen palveluun)

Lisätty Viron ulkoministerin kommentti 18.2. klo 14:45.