Kouvola sulkee valtaosan päiväkodeistaan kesällä – syynä kaupungin lomautukset

Suurin osa Kouvolan päiväkodeista on suljettuna pääasiassa kesä-heinäkuussa.

päivähoito
Kaksi lasta leikkii hiekkalaatikolla.
Kouvola lomauttaa päiväkotien kaikki hoitajat ja opettajat kesällä kahdeksi viikoksi.Jussi Mansikka / Yle

Kouvola sulkee kesällä huomattavan ison osan päiväkodeistaan: säästöpaineiden alla elävä kaupunki panee kiinni noin 40:stä päiväkodistaan 30.

Määrä vastaa 75:ttä prosenttia kaupungin päiväkodeista.

Poikkeuksellisen suurten kesäsulkujen syynä ovat kaupungin työntekijöiden lomautukset. Kouvolan kaupunki lomauttaa kesällä varhaiskasvatuksen opettajat ja hoitajat sekä perhepäivähoitajat kahdeksi viikoksi. Muiden kaupungin työntekijöiden pääasiallinen lomautusaika on kolme viikkoa.

Varhaiskasvatuksen opettajien liitto pitää henkilöstölomautuksia vääränä keinona säästöjen etsimiseen.

– Kouvolan lomautukset ovat tuomittavia, liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen sanoo.

Lue lisää: Kouvola lomauttaa lähes kaikki opettajat – OAJ:n puheenjohtaja suivaantui: "Tämä ei jää tähän"

Suunnitelma voi vielä muuttua

Päiväkotien kesäsulut ja päivähoidon keskittäminen ovat normaali käytäntö kunnissa. Varhaiskasvatuksen opettajien liiton mukaan sulut kuitenkin perustuvat siihen, että kesäajan hoidon tarvetta kysytään ensin vanhemmilta.

– Sen jälkeen lähdetään miettimään päiväkotien sulkuja. Tärkeintä on, että perhe ja lapsi saavat tarvitsemansa palvelun laadukkaasti myös kesäaikana. Päiväkodeissa pitää olla lainmukainen henkilöstö ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa, liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen sanoo.

Kouvola aikoo järjestää huhtikuussa kyselyn, joka selvittää kesäajan hoidontarvetta. Päiväkotien sulkemissuunnitelmat voivat kaupungin mukaan vielä muuttua kyselyn tulosten perusteella.

Päiväkodit avoinna eri puolilla kaupunkia

Suurin osa Kouvolan päiväkodeista on suljettuna pääasiassa kesä-heinäkuussa. Lisäksi päiväkotien aukioloaikoja on supistettu.

Kesäsulkujen ajaksi varhaiskasvatus keskitetään avoinna oleviin päiväkoteihin.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan kesän ajan avoinna ovat Inkeroisten päiväkoti, Myllykosken päiväkoti, Haanojan päiväkoti, Lehtomäen päiväkoti, Jaakonpuiston päiväkoti, Lehvätien päiväkoti, Ekholmintien päiväkoti, Marja-ahon päiväkoti, Niskalan päiväkoti ja Voikkaan päiväkoti.

Avoinna olevat päiväkodit on valittu niin, että ne sijaitsevat eri puolilla Kouvolaa. Kaupunki on laskenut tarpeen sen perusteella, miten paljon lapset olivat kullakin alueella hoidossa viime kesänä.

Perheille hyvitetään hoitomaksusta ne päivät, jolloin he järjestävät lapsensa hoidon itse kesä-heinäkuussa.