Hyppää sisältöön

Dennis oli vain Dennis, mutta Ciara-myrsky oli myös Elsa, Sabine ja Kade – Myrskyt saavat eri maissa eri nimen, ja se tuskastuttaa meteorologeja

Jos Dennis-myrsky olisi ollut Suomeen saapuessaan vielä kova ja tuhoisa myrsky, olisi sen nimeksi tullut joko Kai taikka Väinö.

Dennis-myrsky aiheutti laajoja vahinkoja Brittien saarilla. Kuvassa myrskyn mylläämä ravintola-pubi pienessä Crickhowellin kaupungissa Walesissa maanantaina 17.2. Kuva: Dimitris Legakis / EPA

Atlantilta saapuneen Dennis-myrskyn rippeet puhalsivat voimakkaana Suomessa eilen. Merellä myrskysi ja rannikolla tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin. Sisämaassa tuuliviiri ei pyörinyt aivan yhtä vinhaan.

Mikäli Dennis olisi pyyhältänyt sisämaahan hyvin rajuna myrskynä, olisi sen nimi mennyt vaihtoon. Suomessa myrskyt saavat nimensä suomalaiseen almanakkaan perustuen. Denniksestä olisi tullut Kai tai Väinö, riippuen siitä, olisiko se iskenyt sunnuntain vai maanantain puolella.

Tai sitten myrsky olisi painunut unholaan merkityksettömänä, vahinkoa aiheuttamattomana tapauksena.

Ciara oli Elsa ja Sabine, Dennis oli Dennis

Usein käy niin, että myrsky saa matkallaan monta nimeä.

Dennis näyttäisi pysyneen Denniksenä koko matkansa ajan, mutta sen edeltäjä, Ciara muuttui esimerkiksi Norjassa Elsaksi, Saksassa ja Sveitsissä Sabineksi. Yhdysvalloissa myrsky kulki nimellä Kade.

Ylen meteorologi Anniina Valtonen kertoo, että meteorologien keskuudessa nimimuutoksia on pidetty tuskastuttavan sekavana.

– Olisi hyvä saada jonkinlainen yhtenäinen käytäntö, joka helpottaisi kaikkia. Mutta onhan se toisaalta niinkin, ettei vaikkapa Yhdysvalloissa tai Englannissa olisi kovin kätevää puhua esimerkiksi Marjatta-myrskystä.

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman kertoo Euroopan ja Pohjoismaiden meteorologien keskustelleen keskenään siitä, josko myrskyille voitaisiin antaa vain yksi nimi, jota kaikki käyttäisivät. Keski-Euroopassa käytäntö voisi toimia hyvin, mutta Suomessa ei aina.

– Suomi on ollut aika lailla yksinäinen soturi, sillä usein lännestä tulevat myrskyt jäävät meillä heikommaksi. Emme halua välttämättä käyttää samoja nimiä, jos myrskyt eivät ole täällä niin vaikuttavia.

Nymanin mukaan yhteinen nimi voisi myös johtaa ihmisiä harhaan. Dennis saa luvan antaa esimerkkiä:

– Dennis-myrskyn uutisoitiin aiheuttaneen Britanniassa paljon ongelmia ja kerrottiin, että nyt se tulee Suomeen. Ihmiset sitten odottavat kauheaa myräkkää, mutta todella usein myrsky heikkenee pois ennen kuin ehtii Suomeen asti, Nyman kuvailee.

– Toisaalta kesäisin ukkoset tai myrskyt tulevat Venäjän puolelta, joten nimi pitää joka tapauksessa keksiä itse. Olemme aika kaukana kuitenkin.

Nyman myös huomauttaa, että usein myrskyistä on kova puhe mediassa, mutta todellisuudessa niiden vaikutus jää pienemmäksi.

Sveitsissä Montmollinissa riehunut myrsky kaatoi puita talon päälle 10. helmikuuta. Sveitsissä myrskyä kutsuttiin Sabineksi, mutta myrsky tunnetaan laajemmin nimellä Ciara. Kuva: Laurent Darbellay / EPA

Maire, Mauri, Visa, Aapeli, Kiira...

Suomessa myrskylle otetaan sen alkamispäivältä ensimmäinen käyttämätön nimi. Näin ei pääse syntymään vaikkapa kahta Maire-myrskyä, sillä Maire myrskysi jo vuonna 1961.

Mairen lisäksi Suomessa ovat myrskynneet muun muassa Mauri, Visa, Pyry, Asta, Tapani, Kiira ja Aapeli.

Ilmatieteen laitoksen näkökulmasta almanakan käyttö on kätevä, sillä nimen perusteella löytää helpommin päivän, jolloin myrsky alkoi. Kaikkiaan nimen avulla myrskystä jää ihmismieleen selkeämpi muistikuva.

Nimeä ei kuitenkaan anneta heppoisin perustein. Nimeä ei tipu, mikäli myrskyn voimakkuus ja sen aiheuttamat vahingot jäävät vähäpätöisiksi. Tällöin myrsky saa luvan painua unholaan.

Atlantilta saapuvat matalapainemyrskyt ovat Suomeen rantautuessaan harvoin enää niin voimakkaita, että ne olisivat nimen arvoisia.

– Ei tule mieleen oikeastaan muita (matalapainemyrskyjä) kuin viime vuodelta Aapeli. Myrskyn pitäisi olla melkein Aapelin luokkaa ja aiheuttaa yhtä paljon vahinkoa, jotta se nimettäisiin, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto.

Aapeli oli viime tammikuussa laajoja tuhoja etenkin Ahvenanmaalla aiheuttanut voimakas matalapainemyrsky. Nimensä se sai almanakan mukaisesti Aapelin päivänä 2. tammikuuta.

Viime vuosien paikallisista ukkosmyrskyistä puolestaan monen mieleen on jäänyt Kiira vuodelta 2017. Kiirasta puhuttiin kansankielessä myrskynä, rajuilmana tai ukkosmyrskynä.

Myrsky koetteli Saint-Guenolen kuntaa Ranskassa. Kuva: Fred Tanneau / AFP

Miesten nimiä hurrikaaneille vasta vuodesta 1987

Dennis-nimen antoivat Iso-Britannian, Irlannin ja tällä kertaa myös Hollannin sääviranomaiset yhteistuumin. Nimi otettiin etukäteen laaditusta listasta, jossa on aakkosjärjestyksessä vuorotellen naisten ja miesten nimiä. Seuraavana vuorossa ovat Ellen, Francis, Gerda ja Hugh.

Etukäteen päätetty nimilista on käytössä myös Maailman Ilmatieteenjärjestö WMO:lla, joka nimeää Atlantin ja Tyynenmeren hurrikaanit kiertävien nimilistojen pohjalta. Kotimaisten kielten keskus valottaa (siirryt toiseen palveluun), että aluksi käytettiin vain pyhimyskalenterin nimiä. Maallisemmat nimet lipuivat joukkoon 1800-luvulta alkaen.

Lisäksi vuoteen 1978 saakka hurrikaanit saivat ainoastaan naisten nimen. Sen jälkeen naisten ja miesten nimet ovat vuorotelleet kiertävillä listoilla.

Kaakkois-Aasian taifuuneilla ja Intian valtameren trooppisilla sykloneilla on omat nimeämisperinteensä.

llmatieteen laitos kertoo tehneensä (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen, jonka perusteella on mahdollista, että Suomeen saapuvat myrskyt voimistuvat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta.

Ylimeteorologi Nyman sanoo, että periaatteessa jo tästä talvesta olisi voinut olettaa tulevan myrskyaltis Atlantilla, sillä länsivirtaus on ollut niin voimakasta. Siihen nähden hänen mukaansa myrskyjen määrä on jäänyt kuitenkin toistaiseksi vähäiseksi.

Lue myös:

Dennis-myrsky ravistelee Länsi-Eurooppaa: Britanniassa yli 600 tulvavaroitusta, kymmenettuhannet ilman sähköä Ranskassa

Myrsky katkoi sähköt pahimmillaan yli 16 000 kodilta, varoitukset tulvista ja huonosta ajokelistä voimassa paikoitellen

Ei myrsky nimeä pahenna - kova myrsky saa meteorologin kaivamaan kalenterin esiin

Ciara-myrsky riepottelee Britanniaa ja Keski-Eurooppaa – useita huippuotteluita peruttu