Outokummun akkumalmikaivoksesta käydään edelleen rahoitusneuvotteluja

Sähköautojen akkuihin tarvittavien malmien louhintaa Outokummussa selvitetään edelleen. Jatko riippuu rahoituksesta.

Outokumpu
Outokummun vanha kaivos.
Outokummussa riittää kaivosperinteitä, kupariesiintymää louhittiin 1913-1989. Uusi kaivos Keretin alueella keskittyisi kobolttiin ja nikkeliin, joita käytetään sähköautojen akuissa.Anu Rummukainen / Yle

Outokummussa on yhä vireillä kaivoshanke akkukemikaalien jalostamiseksi.

Vulcan Hautalampi -yhtiö on vuodesta 2017 lähtien selvittänyt, olisiko nikkelin ja koboltin louhiminen ja rikastaminen akkukemikaaleiksi kannattavaa Outokummussa.

Tehdyt tutkimuskairaukset ja rikastuskokeet puoltavat hanketta.

Vuotuinen tuotanto vastaisi yhtiön mukaan noin 30 000-50 000 sähköauton akun koboltti- ja nikkelitarvetta. Kaivos tuottaisi myös kuparia.

Alueen nykyisen ympäristöluvan mukaan malmi kuljetettaisiin rikastettavaksi Luikonlahden rikastamolle. Vulcan Hautalampi aikoo kuitenkin rakentaa oman murskaamon ja rikastamon.

Jatkoon kaivosyhtiö tarvitsee ulkopuolista rahoitusta. Kaivosyhtiön osakas Markus Ekberg kertoo, että parhaillaan käydään rahoitusneuvotteluja ulkomaisen sijoittajan kanssa.

– Neuvottelut ovat edistyneet, mutta hitaasti, Ekberg harmittelee.

Ekbergin mukaan neuvoteltava pari miljoonaa euroa riittäisi tutkimusten viemiseen loppuun, mutta ei itse kaivoshankkeeseen.

Vuonna 2019 projekti koki takaiskun, kun kiinalaisten pääosin omistama Explorex Resources vetäytyi aiesopimuksen jälkeen hankkeen rahoituksesta.

Kaivosyhtiöllä on tuore hankeselvitys. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pyysi Outokummun kaupungilta lausuntoa päivitettävistä lupamääräyksistä. Kaupungilla ei ole huomautettavaa.

Vulcan Hautalammen omistuksessa oleva kaivosalue sijaitsee kaksi kilometriä Outokummun keskustasta lounaaseen, lähellä Keretin golfkenttää.

Samalla alueella toimi kuparikaivoksen rikastamo vielä 1980-luvulla.

Korjattu 27.2.20 klo 12.57 alaotsikossa sana kemikaali malmiksi.