Jyväsjärven retkiluistelurata jää tänä talvena haaveeksi – kaupunki pohtii jo millaisia ulkoilureittejä lauhoina ja lumettomina talvina voisi liikkujille tarjota

Jyväsjärven retkiluistelurata on ollut talvisin kävijämääriltään yksi kaupungin suosituimmista ulkoliikuntapaikoista.

Vuoden 2019 maaliskuussa Jyväsjärvi näytti tältä, mutta viime talvenakin retkiluistelurata oli jonkin aikaa käytössä. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväsjärvelle ei tänä talvena saada retkiluistelurataa, kertoo Jyväskylän kaupungilta liikuntapaikkavastaava Ismo Lukkarinen.

Rataa ei voida tehdä turvallisuussyistä, sillä jäätä on liian vähän. Rata vaatisi koneen jäälle ja sitä riskiä ei voida nyt ottaa, sanoo Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan viime viikolla Jyväsjärvellä tehdyissä mittauksissa esimerkiksi sataman edustalla jäätä oli vain noin 8 senttiä ja monin paikoin jään paksuus oli alle 10 senttiä. Jäällä on myös vettä, sohjoa ja kohvajäätä. Paksukin kohvajääkerros voi pettää ihmisen alla.

Pitkien sääennusteiden valossa Jyväskylässä on pikkupakkasta vain parina tulevana päivänä, joten jään tilanne ei muutu lähiaikoina radan kannalta parempaan suuntaan.

Jyväsjärven retkiluistelurata on ollut todella suosittu ulkoliikuntapaikka talvisin. Jäällä on viiletetty niin luistimilla, potkukelkoilla kuin suksillakin. Jäälle on tavallisina talvina tehty myös hiihtoladut.

Kaupungin liikuntapalveluista palveluesimies Markku Kautto muistelee, että nyt taitaa olla retkiluisteluradan historiassa ensimmäinen kerta, kun se jää kokonaan tekemättä.

Kyselyjä radan kohtalosta on tänä talvena tullut Etelä-Suomesta asti.

– Kaupungilla mietitään jo vakavasti, että mitä keksitään perinteisten talvilajien tilalle. On pohdittu esimerkiksi, millaisia reittejä voisi maastossa ylläpitää tällaisina talvina. Voisi olla vaikka sauvakävelyyn sopivia reittejä hiihtolatujen tilalla. Ihmiset haluaa kuitenkin liikkua, kuvailee Kautto.

Lauhoina ja lumettomina talvina ulkoliikuntaan sopivia reittejä voisi Kauton mukaan olla vaikkapa Jyväskylän Harjulla ja Säynätsalossa.

– Talviliikuntapaikkojen avaus on siirtynyt jo monena viiime vuonna vuodenvaihteen yli ja kausi jäänyt hyvinkin lyhyeksi, joten näitä asioita pitää pohtia, sanoo Kautto.