Hyppää sisältöön

Dennis-myrsky huuhtoi yli vuoden ajelehtineen "aavelaivan" Irlannin rannikolle – video

MV Alta -alus hylättiin Atlantille syksyllä 2018.

Kuukausia ajelehtinut laiva huuhtoutui myrskyssä Irlannin rannikolle
Kuukausia ajelehtinut laiva huuhtoutui myrskyssä Irlannin rannikolle

Länsi-Euroopassa riehunut Dennis-myrsky toi mukanaan mysteerin Irlannin etelärannikolle.

Irlannin rannikkovartiosto kertoo saaneensa lauantaina hälytyksen Ballycottoniin lähelle Corkia. Paikalle lähetetty pelastushelikopteri löysi kariutuneena 77-metrisen rahtialuksen, mutta ei lainkaan miehistöä.

Mediassa nopeasti "aavelaivaksi" nimetty alus oli nimeltään MV Alta, jonka erikoinen vaellus alkoi, kun se hajosi keskellä Atlanttia matkalla Kreikasta Haitiin syyskuussa 2018.

Aluksen kymmenhenkinen miehistö ajelehti laivan mukana 20 päivää ennen kuin Yhdysvaltain rannikkovartiosto noukki miehistön jäsenet kyytiin. Silloin rannikkovartiosto kertoi, että Tansanian lipun alla liikkuneen aluksen omistaja oli järjestämässä laivalle hinausta maihin.

Sittemmin laivan liikkeistä tihkui uutistoimisto AFP:n mukaan vain hajanaisia tietoja. Laivan kerrottiin muun muassa joutuneen kahdesti kaapatuksi.

Elokuussa 2019 Britannian laivaston alus havaitsi Altan Atlantilla ja kertoi yrittäneensä ottaa yhteyttä alukseen. Kukaan ei kuitenkaan vastannut.

Laiva tutkitaan vuotojen varalta

Irlantilaisen Irish Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) että laiva tutkitaan tiistaina mahdollisten terveys- ja ympäristöriskien varalta. Maanantain ulkoisessa tarkastuksessa ei ainakaan havaittu vaarallisia vuotoja. Laivassa uskotaan olleen 80 000 litraa polttoainetta Kreikasta lähtiessään.

Ympäristöjärjestö Coastwatch on kuitenkin vaatinut perusteellisempaa tutkintaa, sillä laivan kariutumisseutu on nimetty erityissuojelua vaativaksi alueeksi.

Irish Times kertoo, että Irlannin lain mukaan alus on nyt Irlannin meriministeriön omaisuutta.