1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakennetaanko puutaloalue Riihimäelle sittenkin? Iconin konkurssipesä toiveikas

Iconin konkurssipesä uskoo pääsevänsä myymään Kristallin alueelta Riihimäeltä rakennustontteja vielä kevään aikana.

Puukerrostalo
Havainnekuva puukerrostaloalueesta Riihimäellä
Iconin havainnekuvissa Riihimäelle olisi tullut virolaisia moduulipuukerrostaloja. ICON Kiinteistörahastot

Icon Kristallin alue Riihimäellä saattaa saada nopeasti rakentajia. Hanketta Riihimäelle suunnitelleen Icon Ilves Bondin konkurssipesä uskoo pääsevänsä myymään Kristallin alueelta lasitehtaan tuntumasta rakennustontteja mahdollisesti vielä kevään aikana.

Riihimäellä Iconilla oli Ilveskadun varressa yhdeksän puukerrostalon alue, joka kiinnosti niin kaupungin johtoa kuin asukkaitakin. Konkurssipesän pesänhoitajan Max Tuomisen mukaan alue kiinnostaa edelleen ja asiasta on otettu yhteyttä konkurssipesään.

– Voimme päästä myymään tontteja, joissa ei ole kesken jääneitä rakennuskohteita painona, kertoo Tuominen.

Icon Kristallin velkojienkokous on helmikuun lopussa. Tämän jälkeen voidaan päästä haluttaessa realisoimaan omaisuutta eli Ilveskadun varressa olevia rakentamattomia tontteja.

Rakennuskohteita Icon rahastoilta on jäänyt Riihimäen lisäksi niin Helsinkiin, Espooseen, Vaasan seudulle kuin Tallinnaankin. Espoossa on harmiteltu muun muassa Suurpellon alueen keskenjäämistä, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Konkurssipesä: kiinnostava hanke voisi nyt käynnistyä

Hankkeen hyytyminen kesällä 2019 oli pettymys kaupungin johdolle, vaikka Riihimäen kaupungilla ei ollutkaan rahallisia menetyksiä Iconin takia. Icon jätti jokseenkin rakentamattoman suuren alueen tyhjilleen Ilveskadun varteen Riihimäelle. Tonteilta ehdittiin kaataa puita ja rakentaa työmaa-aitoja ympärille ennen kuin työt hiipuivat keväällä 2019.

Tontti, jolle puukerrostaloalueen on tarkoitus rakentua Riihimäellä.
Ilveskadun rakennushankkeet jäivät Iconilta toteutumatta Riihimäellä. Lauri Rautavuori / Yle

Asunnonostajia ja yksittäisiä Ilves Bondiin sijoittajia ei ehditty ilmeisesti koota kovinkaan paljoa. Konkurssipesä ei voi kertoa yksityiskohtia julkisuuteen, koska pesäluettelon kokoaminenkin on vielä kesken.

Finanssivalvonta puuttui loppuvuodesta 2019 Icon rahastojen toimintaan ja kielsi Icon rahastoja markkinoimasta sijoituskohteitaan asiakkaille.

Rahastot ajautuivat yksitellen konkursseihin tammikuussa. Keväällä rahastojen konkurssipesät ovat muuttamassa rahaksi sen minkä voivat. Pesät kokoavat parhaillaan pesäluetteloita, jotta saadaan selville, minne yhtiöt ovat olleet velkaa ja kuinka paljon ja mitkä ovat eri konkurssipesien varat.

Kokonaisuudessaan kaikkien Icon rahastojen ja hankkeiden konkurssijärjestelyt voivat kestää pesänhoitaja Max Tuomisen mukaan vuodesta noin kahteen vuotta.

Voiko Iconin Riihimäen tonteille rakentaa muutakin?

Icon Kristallin alue tuli tunnetuksi puukerrostalorakentamisen takia runsas vuosi sitten. Alue on asemakaavassa määritelty pienkerrostaloalueeksi, joka mahdollistaa puurakentamisen.

Riihimäen vs. kaavoituspäällikön Jari Jokivuon mukaan asemakaavamääräykset ovat yleisluontoisia. Talojen julkisivut ovat pääosin vaaleita, osana julkisivujen pintamateriaalia tulee käyttää punatiiltä. Parvekkeissa ja muissa rakennusrungon ulkopuolisissa rakenteissa tulee käyttää terästä sekä lasia tai puuta.

Asemakaava ei sinänsä edellytä yhtenäistä puukerrostaloaluetta, vaikka sellainen on ollut myös Riihimäen kaupungin toiveena. Iconin hanketta mainostettiin myös ekologiseksi, se olisi käyttänyt maalämpöä ja aurinkopaneeleja energin tuotantoon tonteillaan. Lisäksi moduuleista tehtävien puukerrostalojen toteutus on nopeampaa ja mahdollisesti edullisempaa kuin kivitalojen tekeminen.

Konkurssipesä pitää Riihimäen kohdetta edelleen hyvin kiinnostavana. Rakennuskohde on lähellä Helsinkiin vievää moottoritietä. Rautatieasemalle matkaa on pari kilometriä. Rakentaminen tonteille voisi alkaa lähes välittömästi.

Virolaiset puukerrostalot jäivät tekemättä

Icon Kristallin tarkoitus oli ostaa puukerrostalot valmiina moduuleina Virosta. Riihimäen kerrostalot olisi tehty Virossa tehdyistä talomoduuleista ja koottu paikan päällä.

Toimittajaksi oli sovittu virolainen Astel Modular, joka on tunnettu puumoduulien valmistaja: yhtiön puukerrostaloja on niin Virossa kuin Ruotsissakin. Astel Modularille Iconin vaikeudet alkoivat paljastua keväällä 2019.

Yhtiö ei ehtinyt valmistaa lainkaan moduuleja Riihimäelle. Sittemmin kesällä 2019 Astel Modular luopui Riihimäen kohteesta ja on suunnannut tuotantoaan suuremmille paikkakunnille kuten Turkuun ja Tampereelle Suomessa.

Lue seuraavaksi