1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Hollolan taloudessa miljoonien eurojen aukko – mistä säästetään, kun palveluverkkoa karsitaan suunniteltua vähemmän?

Kunnanjohtaja Päivi Rahkonen väläyttää keskustelua veronkorotuksen tarpeesta.

Kuntatalous
Hollolan valtuuston kokous 17.2. 2020
Hollolan valtuusto päätti kahden koulun ja yhden päiväkodin lakkatuksesta maanantai-illan kokouksessaan. Petri Niemi/Yle

Hollola valmistautuu etsimään uusia säästökeinoja kunnan talouden tasapainottamiseksi.

Valtuuston maanantainen ratkaisu kahden koulun ja yhden päiväkodin lopetuksesta useampien koulu- ja päiväkotilakkautusten sijaan jättää noin miljoonan euron loven säästösuunnitelemiin.

– Palveluverkosta saavutettava säästö pienenee vajaalla miljoonalla eurolla. Käyttötaloudesta tulee runsaat puoli miljoonaa ja investoinneista vajaat puoli miljoonaa euroa. Koko palveluverkkoratkaisulla ei kunnan taloudellista haastetta oikaista, sanoo Hollolan hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen.

Nyt päätetyt palveluverkkoratkaisut eivät hyvinvointijohtajan mukaan säästölistalla enää ole, eivät ainakaan kuluvan valtuustokauden aikana. Sen jälkeen tilanne on toinen.

– Vesikansan alueella on merkittävää tyhjäkäyttöä Kalliolan koululla, mutta tehdyn linjaratkaisun kanssa eletään. Seuraavalla valtuustokaudella tähän voidaan ehkä joutua palaamaan, mikäli taloudellista tarvetta tulee ja uusi valtuusto haluaa etsiä uusia säästöjä, epäilee Ruotsalainen.

Talousaukon paikkaaminen jatkuu

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen sanoo, että kunnan taloustilanne elää koko ajan.

Viime vuoden tilinpäätös näyttäisi tällä hetkellä painuneen noin kaksi miljoonaa euroa miinukselle. Joitakin kulueriä on vielä laskematta, ja esimerkiksi tiedot hyvinvointiyhtymän toteutuneista kustannuksista Hollola sai viime viikon lopulla.

Rahkonen laskee, että tällä hetkellä kunnan taloudessa on noin 2–3 miljoonan euron aukko, joka pitää tulevaisuudessa kuroa umpeen.

Poliitikot sekä virkamiehet täsmentävät ensi vuoden talouden askelmerkkejä keväällä ja alkukesästä. Keskusteluun saattaa nousta esimerkiksi kysymys, onko veronkorotukselle tarvetta vai ei.