1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan politiikka

Kirjeenvaihtajalta: Euroopan vaikutusvaltaisin työ on katkolla – ensimmäinen ilmoittautui Saksan valtapuolueen johtajakisaan mutta lähinnä urataktisista syistä

CDU:n ulkopolitiikkavaikuttaja Norbert Röttgen tuskin nousee valtapuolueen johtoon, mutta ehdokkuuspuhe listaa osuvasti Saksan ja Euroopan ongelmat.

Saksan politiikka
Norbert Röttgen taustallaan suuri CDU-teksti.
Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen ilmoittautui ensimmäisenä puheenjohtajakisaan.Clemens Bilan / EPA

BERLIINI Saksassa käynnissä olevan valtataistelun merkitystä Euroopalle on vaikea ylikorostaa.

Saksassa on viimeistään ensi vuonna katkolla Euroopan vaikutusvaltaisin paikka, kun liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut jättävänsä politiikan syksyn 2021 vaaleissa.

Viime viikon maanantaina CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer (tunnetaan lempinimellä AKK) ilmoitti luopuvansa paikastaan CDU:n puheenjohtajana. Samalla hän sanoi ettei hän ole enää kiinnostunut pyrkimään valtapuolueen kansleriehdokkaaksi.

CDU on Saksan nykyhistorian pisimpään vallassa istunut puolue, ja sitä pidetään Saksan vakauden takaajana. Se, kuka nousee johtamaan puoluetta, vaikuttaa merkittävästi Saksan ja siten koko Euroopan tulevaisuuteen.

Puoluejohtaja on hyvin todennäköisesti myös ehdokas Merkelin seuraajaksi.

Annegret Kramp-Karrenbauer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä CDU:n päämajassa maanantaina,
Annegret Kramp-Karrenbauer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä CDU:n päämajassa maanantaina.Clemens Bilan / EPA

AKK:n eroilmoituksesta on reilu viikko. Tänään ensimmäinen ehdokas puoluejohtajakisaan ilmoittautui kisaan virallisesti.

Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen ei ole Saksan politiikan ehdotonta ykkösketjua, vaikka vaikutusvaltainen onkin.

Hänen ehdokkuuttaan on pidetty mahdollisena, mutta tähän mennessä spekulaatiot ovat pyörineet kolmen nimen ympärillä: reipasotteinen terveysministeri Jens Spahn, paluun poliitikkaan tehnyt CDU-vaikuttaja Friedrich Merz ja osavaltiojohtaja Armin Laschet.He hakevat tällä viikolla takahuoneratkaisua vallan siirrosta AKK:n kanssa, arvioivat saksalaislehdet.

Esillä on ollut vaihtoehto, että Laschetista tulisi CDU:n puheenjohtaja ja kansleriehdokas ja Merzille luvattaisiin lihava ministerinsalkku seuraavassa hallituksessa. Huhuja on paljon, mutta varmuutta suunnitelmasta ei ole.

Friedrich Merz CDU:n kokouksessa Leipzigissa viime marraskuussa.
Friedrich Merz CDU:n kokouksessa Leipzigissa viime marraskuussa.Filip Singer / EPA

Röttgenin ehdokkuus sekoittaa pakkaa, sillä nyt hänet pitää huomioida, jos jonkinlainen takahuonesuunnitelma on teossa. Ja hyvin todennäköisesti tämä oli Röttgenin päätavoite.

Röttgen on mielellään esillä ja on arvostellut Merkelin ulkopoliittista passiivisuutta. Ehdokkuudellaan Röttgen tekee itsestään jälleen relevantin, kun valtaa jaetaan nyt suljettujen ovien takana Merkelin jälkeistä aikaa varten.

Todelliseksi kärkiehdokkaaksi nousuun häneltä puuttuu noste ja riittävät taustavoimat oman puolueen sisällä.

Silti ulkopolitiikan asiantuntijan ehdokkuuspuhe tänään puolilta päivin kannattaa laittaa mieleen. Se on osuva listaus Angela Merkelin Saksan nykyongelmista.

Ensiksi. Jos Saksan valtapuolue, kristillisdemokraattinen CDU haluaa pysyä merkeliläisenä keskilinjan puolueena, sen pitää tilkitä oikea ja vasen laita tiiviiksi. Puolueen johtajuuskriisin yksi syy on laitojen vuotaminen.

Toiseksi. Saksan itäinen ja läntinen osa pitää vihdoin, 30 vuotta muurin murtumisen jälkeen saada yhdistettyä. Siihen tarvitaan uudenlaista dialogia, jossa itä ei enää tunne olevansa altavastaaja.

Kolmanneksi. Yksi suuri syy oikeistokansallismielisen ja osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) nousuun on se, että ihmiset kokevat jääneensä unohdetuiksi. Finanssikriisi 2008 jätti epäluottamusta ja AfD osaa pelata hyvin ihmisten epävarmuudella tulevaisuuden suhteen.

Neljänneksi. Eurooppa tarvitsee nyt uudenlaista yhtenäisyyttä. Röttgen nosti esiin Euroopan johtajakolmikon Saksan, Ranskan ja Britannian, joiden on otettava nyt johtajuus uudella tavalla käsiinsä. Euroopan tuuliajo antaa tällä hetkellä muun muassa Venäjälle vapaat kädet Syyriassa.

Röttgen puhui hyvin suoraan Syyrian Idlibissä parhaillaan käynnissä olevasta humanitaarisesta katastrofista. Hän sanoi Venäjän syyllistyvän sotarikoksiin paraikaa: Venäjän ilmavoimat tähtää Idlibissä Röttgenin mukaan nimenomaan siviilikohteisiin, sairaaloihin ja kouluihin.

Silti tästä ei Euroopassa juuri puhuta.

Viidenneksi. Saksan on tajuttava, ettei ilman ekologista kilpailukykyä Saksa ei ole kilpailukykyinen tulevaisuudessa. Jotain muutakin on keksittävä siis kuin polttomoottoreihin nojaava autoteollisuus.

Kuudenneksi. Keskiluokkaa on vahvistettava. Tämä on Euroopan johtajien uusi vahva viesti: myös Ranskan Emmanuel Macron nosti asian esiin Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Norbert Röttgen
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen ilmoittautui ensimmäisenä ehdolle Angela Merkelin seuraajaksi.AOP

Röttgen sanoi, että Merkelin tulisi uudesta puheenjohtajasta huolimatta jatkaa Saksan johdossa vaalikauden loppuun saakka.

Ehdokkuudellaan hän kuitenkin ravistelee omaa puoluettaan heräämään siihen, että Saksassa ole kyse vain johtajuuskriisistä henkilötasolla.

Röttgen sanoi, että uudesta puheenjohtajasta on turha odottaa vapahtajaa nostamaan puolue kukoistukseen. Ensin on ratkaistava se, minkälaisen vision CDU:n uusi johto tarjoaa Saksan ja Euroopan tulevaisuudeksi.

Lue myös:

Angela Merkelin seuraajapeli käynnistyi virallisesti – ensimmäisenä kisaan ennätti ilmoittautua yllätysnimi

Lue seuraavaksi