1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sateinen sää

Sateinen talvi näkyy myös pohjoisen vesistöissä: Iijoki virtaa voimakkaammin kuin yli sataan vuoteen

Iijoen virtaama Pohjois-Pohjanmaalla on historiallisella tasolla. Tulvavaaraa ei kuitenkaan vielä ole.

Sateinen sää
Iijoki.
Iijoen virtaamat ovat olleet ajankohtaan nähden ennätyskovia, mutta tulvavirtaamiin ja -korkeuksiin on vielä reilusti matkaa.Risto Ukkonen / Yle

Sateet ja sulamisvedet ovat nostaneet Iijoen virtaaman ennätystasolle. Suomen ympäristökeskuksen mukaan joen virtaama on suurempi kuin kertaakaan helmikuussa yli sataan vuoteen.

Alajuoksulla sijaitsevan Raasakan mittausaseman virtaama on ollut viime päivinä noin 200 kuutiota sekunnissa. Aiempi yli sadan vuoden ajalta seurattu huippu on ollut tähän aikaan vuodesta noin 175 kuutiota sekunnissa. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1911.

Täysin vertailukelpoisia virtaamatiedot eivät ole nykyisten vesivoimaloiden, säännöstelyn ja juoksutusten takia.

Etelä-Suomessa joet ovat nousseet monin paikoin viime päivinä tulvakorkeuksiin sateiden takia. Myös Iijoen alajuoksun voimakkaan virtauksen syynä ovat harvinaisen runsaat vesisateet. Iijoen virtaaman ennakoidaan nousevan vielä kuluvan viikon aikana ja pysyvän suurena ainakin maaliskuun alkuun.

Lauha ja sateinen talvi on saanut virtaamat koholleen myös muualla Pohjois-Pohjanmaalla. Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Timo Hampisen mukaan jokien virtaamat ovat monin paikoin noin viisinkertaisia normaaliin talveen verrattuna.

Lisäksi järvien pinnat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealle. Esimerkiksi Iijoen vesistön Pudasjärvi ja saman seudun Jaurakkajärvi ovat kymmeniä senttejä korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin helmi-maaliskuussa, ja nousun ennustetaan jatkuvan lähipäivinä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Iijoella ei kuitenkaan vielä ole tulvavaaraa, vaikka tilanne hyvin poikkeuksellinen onkin.

Voit keskustella aiheesta 20.2. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi