1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vähittäiskauppa

Venäläisistä kilomummoista jättipotti itärajalle – tax-free-johtaja: "Kauppa kirjaa isoja kaksinumeroisia kasvulukuja"

Venäläiset ostosmatkailijat vilkastuttavat nyt Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkoja. Kauppa odottaa ruplan romahduksen jälkeisen asiakaskadon olevan nyt ohi.

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikan lähellä sijaitsevan Laplandia-marketin asiakkaista suurin osa on venäläisiä ostosmatkailijoita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kaakkois-Suomen raja-asemilla käy nyt kova kuhina. Pelkästään tammikuussa kaakkoisrajan rajanylityspaikoilla oli peräti 685 000 rajanylitystä, mikä on viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Lähes samaa tahtia kasvaa venäläisten ostosmatkailu Suomeen, sillä suurin osa rajanylittäjistä on juuri venäläisiä.

Aivan Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikan lähellä sijaitsevassa Laplandia-marketissa on ollut aihetta iloon.

– Me kirjasimme parhaat tammikuun myyntiluvut sitten vuoden 2014, sanoo Laplandia-marketin omistavan Atma Trade oy:n toimitusjohtaja Mohamad Darwich.

Venäläiset tulevat hakemaan Suomesta erityisesti elintarvikkeita, lastenruokia ja edullisia käyttötavaroita. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Darwich laskee, että myynti on palautumassa ruplan romahdusta edeltävälle tasolle. Venäjän ruplan arvo romahti kesällä 2014, jolloin se menetti arvostaan yli 50 prosenttia. Romahduksen jälkeen venäläisten ostosmatkat Suomeen vähenivät rajusti.

Viime tammikuussa Laplandia-marketin kassat kirjasivat päivittäin lähes 250 myyntitapahtumaa enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten. Myös tax free -palautuksia hoitavassa Planet Payment Finlandissa on huomattu matkailijamyynnin vilkastuminen.

– Kauppa kirjaa isoja kaksinumeroisia kasvulukuja, kun matkailijamäärä kasvaa ja rahan käyttö kehittyy myönteisesti, sanoo Planet Payment Finlandin kauppiassuhteiden johtaja Jaakko Syrjänen.

Verovapaan myynnin kasvu johtuu lähinnä rajanylittäjien määrän lisääntymisestä.

– Keskiostokset eivät ole kasvaneet, vaan venäläiset haluavat nyt edullisia ja kevyitä tuotteita, jatkaa Mohammad Darwich.

Syynä ovat vuoden 2019 alusta muuttuneet Venäjän tuontimääräykset.

Verottomasti Venäjälle vietävien ostosten arvo saa nykyisin olla enintään 500 euroa, ja tuotteet saavat painaa korkeintaan 25 kiloa. Tämä lisää ns. kilomummojen matkailua, jolloin maahan pystytään tuomaan suurempia määriä tavaraa kuin mitä kilorajoitukset sallisivat.

Kilomummot ovat venäläisten turistiryhmien mukana tulevia matkustajia, jotka eivät itse osta mitään, mutta tuovat rajan yli ystävänsä ostokset.

– Jonkin verran tapahtuu sitä, että ostoksia jaetaan eri kuiteille, laskee Jaakko Syrjänen.

Luksustuotteet jäävät hyllyyn

Planet Payment Finlandin mukaan parhaiten venäläisten kasvavasta ostosmatkailusta hyötyvät ne liikkeet, jotka ovat muuttaneet valikoimaa venäläisten lompakolle paremmin sopivaksi.

– Nyt ostetaan vähemmän trendituotteita, ja enemmän normaalia kulutustavaraa, sanoo Syrjänen.

Venäläisasiakkaat vertailevat Vaalimaan Zsar Outlet Villagessa tarkkaan erityisesti kalliimpien kulutustavaroiden ja vaatteiden hintoja, kun moni etsii Suomesta nyt edullisempia tuotteita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Esimerkiksi Vaalimaan rajanylityspaikan tuntumaan nousseessa Zsar Outlet -ostoskeskuksessa venäläisasiakkaat pohtivat hyvinkin tarkkaan, kannattaako kalliita merkkivaatteita ostaa Suomesta, vai venäläisestä myymälästä. Mutta täälläkin tammikuun matkailijamyynti kasvoi.

– Meidän hintamme ovat joskus edullisempia kuin Venäjällä, ja tax free alentaa hintoja vielä lisää, pohtii markkinointipäällikkö Evgenia Gerasimova syytä tax free -kaupan menestykseen.

Zsar Outlet Village on lisännyt tax free-myyntiä tammikuussa, mutta ostoskylän kadulla on hiljaista arkipäivänä. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Gerasimova myöntää, että kalliiden merkkivaatteiden kaupassa venäläiset outlet-myymälät ovat vahva kilpailija, mutta Zsar Outlet aikoo kasvattaa markkinaosuuttaan lisäämällä keväällä mainontaa venäläisessä sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa myyntikanavissa.