Koronavirus voi tuoda aukkoja kaupan hyllyille jo keväällä – kauppaketjun Kiina-yksikön johtaja ratkoo pulmia Suomesta, sillä kotiin ei ole menemistä

Kiinan-tuontiin nojaava käyttötavara voi loppua ensimmäisenä. Korvaavaa tuotantoa löytyy, mutta sitä saattavat tarvita kaikki muutkin.

koronavirus
Halpa-halli i Jakobstad
HalpaHallin käyttötavarasta 30–40 prosenttia on kytköksissä Kiinaan.Nathalie Lindvall

Kokkolalaislähtöisen HalpaHalli-ketjun Aasian-yksikön johtaja Rauli Ratasvuoren pitäisi olla toimistossaan Pekingissä. Hän olisi yhteyksissä Shanghain-konttoriin, matkustaisi tehtailla, tapaisi tavarantoimittajia ja etsisi tuotteita ketjun lähes 40 myymälään.

Sen sijaan hän seisoo ketjun pääkonttorissa Kokkolassa ja miettii, miten estää siivoustarvikkeiden loppuminen koronaviruksen takia. Tai mistä tulevat ensi syksyn reput ja penaalit.

Käyttötavarakauppiasta, kuntosalilaitevalmistajaa, hienokemikaalitehdasta ja autoliikettä yhdistää se, että koronavirusepidemia saattaa pitkittyessään vaikuttaa yrityksen toimintaan. Osalla vaikutuksia tuntuu jo.

Mies seisoo taulun vieressä.
Rauli Ratasvuoren koti ja työpaikka ovat Kiinassa. Itse hän on perheineen Suomessa, toistaiseksi määrittelemättömän ajan.Sari Vähäsarja / Yle

Kiinasta tulee jopa 40 prosenttia käyttötavarasta

HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen on ollut jo monen viikon ajan erittäin huolissaan. Kiina tuottaa paljon sekä käyttötavarasta että eri alojen tarvitsemista komponenteista.

– Korona vaikuttaa tavaravirtoihin paljon. Esimerkiksi kengistä kuusi prosenttia tehdään Kiinassa alueella, joka on eristetty, sanoo Ylinen.

Koristeista Kiina valmistaa globaalisti jopa 80 prosenttia.

HalpaHallin käyttötavaravalikoimista arviolta 30–40 prosenttia on kytköksissä Kiinaan, kun mukaan lasketaan yrityksen oma tuonti ja tavarantoimittajat.

– Tässä on isot vaaranmerkit ilmassa, sanoo Ylinen.

Koulunaloitussesonki on arvoitus

HalpaHallin omat tuotemerkit kulkevat Rauli Ratasvuoren kautta, ja moni tuote hyllyssä onkin tuttu omalta työpöydältä. Nyt Ratasvuori järjestelee uudelleen osaa tilauksista, jotka eivät ehdi Suomeen ajoissa. Vielä pula ei etukenon ansiosta näy.

– Kevään mittaan voi tulla jo pieniä vajauksia saatavuudessa, ja pitkittyessään tilanne näkynee kuluttajille enemmänkin, arvioi Ratasvuori.

Huoli koskee esimerkiksi siivoustuotteita ja taloustavaraa, joiden menekki on kova.

Sesongit varmistellaan hyvissä ajoin: piha- ja puutarhakauden tuotteet ovat tulossa tai jo Suomessa. Alkusyksy on arvoitus.

– Koulun aloitus on ensimmäinen sesonki, jossa tuotteista voi tulla pulaa, jos tilanne ei parane.

Ongelma voi olla yhteinen

Kaikkea ei toki tuoda Kiinasta, ja esimerkiksi siivousvälineitä valmistetaan vielä Suomessakin. Jos kalliimpien tavaroiden osuus hyllyssä kasvaa, kannattavuus laskee.

Toisaalta kaikki Kiinan ulkopuolella valmistetut tavaratkaan eivät ole turvassa koronan vaikutukselta: nekin voivat odottaa komponentteja tehtaalta, joka on suljettuna Kiinassa.

Ja jos tuontitavarasta tulee pulaa, ongelma ei ole vain HalpaHallin, vaan alkaa näkyä kaikilla.

– Samat huolet on uskoakseni muillakin, olivat ne tukkureita tai keskusliikkeitä, sanoo Ratasvuori.

Kaupan näkökulmasta tilanteen paheneminen tarkoittaisi paitsi toimitusvaikeuksien jatkumista, myös viennin tökkimistä. Se taas heikentäisi ostovoimaa.

Ratasvuori ei silti halua usko pahimpaan skenaarioon: viruksen leviämiseen koko maailmaan tai edes tilanteen pitkittymiseen. Nyt näkyy jo merkkejä siitä, että tehtaat saattavat käynnistellä tuotantoaan lähiviikkoina.

Kiina on valtava maa, jonka kaikkia alueita korona ei suuresti kosketa. Karanteenisäännösten jälkeen toiminta voi normalisoitua maassa nopeastikin.

Maassa odotetaan myös lämpenevän kevään vaikutuksia.

– Kaikki toivovat, että taudille kävisi kuin sarsille aikanaan: lämmin ilma hyydytti sen.

Koti on kaukana

Ratasvuori oli itse kiinalaisen uudenvuoden poissa maasta lomailemassa. Kotiin Kiinaan ei enää ollutkaan paluuta. Nyt hän on perheineen Suomessa – toistaiseksi.

HalpaHalli on päättänyt kieltää turvallisuussyistä henkilökunnaltaan matkat Manner-Kiinaan ainakin kesään asti. Se koskee myös Ratasvuorta.

– Onneksi on selvät sävelet sen suhteen, mitä päivisin tehdään. Tuntuu silti oudolta, ettei voi palata kotiin. Kyllä se pikku hiljaa alkaa mieltä painaa.

Syksyn kausituotteet voivat olla vaarassa koronaviruksen takia – Kiinan pysähtyminen näkyy kaupoissa viiveellä

Stora Enso kielsi kokonaan työmatkojen tekemisen lentämällä Wuhanin koronaviruksen vuoksi

Koronaviruksen uhriluku jatkaa kasvuaan Kiinassa, mutta sairastuneiden määrän kasvu taittui – THL: Mahdollisuus laajemmalle leviämiselle jatkuu pitkään

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus