1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljoonien eurojen sosiaalitukivarat kavaltaneelle tanskalaisnaiselle pitkä vankilatuomio – Tanskan rikoshistorian vakavimpia talousrikoksia

Britta Nielsen päätyi syytettyjen penkille vietyään yli 15 miljoonan euron sosiaalituet työpaikaltaan.

Tanska
Britta Nielsen koti kuvattuna kadulta Hvidovressa, Tanskassa.
Britta Nielsen eli päällisin puolin normaalia elämää. Nielsenin koti kuvattuna kadulta Hvidovressa, Tanskassa.Mads Claus Rasmussen / EPA

Tanskassa on jaettu tuomio poikkeuksellisessa kavallustapauksessa, jossa sosiaalitukiin tarkoitetut rahat päätyivät vuosikausia vääriin käsiin. Kööpenhaminan käräjäoikeus tuomitsi rahat kavaltaneen sosiaalihallituksen työntekijän kuudeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Tanskan sosiaalihallituksen palveluksessa 40 vuoden työuran tehnyt 65-vuotias Britta Nielsen sai syytteen sen jälkeen, kun sosiaalitukirahojen huomattiin päätyneen vääriin käsiin ainakin 25 vuoden ajan. Vuosina 1993–2018 katosi 117 miljoonaa Tanskan kruunua eli 15,6 miljoonaa euroa.

Oikeus määräsi tänään tiistaina Nielsenin maksamaan kavaltamansa rahat takaisin. Oikeuden mukaan rikos on törkeä kavalletun summan suuruuden ja pitkän kestonsa vuoksi, uutisoi Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun).

Kavalletut varat oli tarkoitettu esimerkiksi vammaisille ja asunnottomille. Tapausta on luonnehdittu yhdeksi vakavimmista talousrikoksista Tanskan rikoshistoriassa.

Rikosvyyhti alkoi paljastua vasta vuonna 2018 erään kunnan ryhdyttyä ihmettelemään saamatta jääneitä sosiaalirahoja.

Sisäisessä tutkinnassa syyttävä sormi kohdistui nopeasti Nielseniin. Tutkijat huomasivat, että rahoja oli siirretty vääriin käsiin ainakin 298 tilisiirrolla. Oikeiden tuensaajien tilinumeroita oli vaihdettu toisiksi ja tukia oli ohjattu myös tekaistuihin avustuskohteisiin.

Kaoottinen oikeudenkäynti syytetyn terveysongelmien vuoksi

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol otti marraskuussa 2018 Nielsenin kiinni Etelä-Afrikan Johannesburgissa, jonne hän oli paennut Tanskasta. Tutkinnassa paljastui, että Nielsen oli ostanut kavaltamillaan rahoilla muun muassa talon Etelä-Afrikasta.

Nielsen tunnusti oikeudenkäynnin aikana osan teoista, mutta ei kaikkia tapauksia. Omien sanojensa mukaan hän ei muista kaikkea. Hän on selittänyt siirtäneensä rahoja omalle pankkitililleen talousvaikeuksiensa, suuren pankkilainansa ja lähipiirissään sattuneen sairaustapauksen ahdistamana.

Oikeudenkäynti on ollut ajoin kaoottinen, sillä istuntoja on jouduttu keskeyttämään ja lykkäämään Nielsenin terveysongelmien vuoksi.

Puolustus vetosi oikeudenkäynnissä lievemmän tuomion puolesta sillä perusteella, että valvonta oli ollut sosiaalihallituksen konttorissa niin huonoa.

Lue seuraavaksi