”Jos jonkun kuumeen olisi saanut, niin sinne olisi jäänyt” – lappilaiset komennusmiehet pääsivät kotiin kiinalaisesta miljoonakaupungista

Paluu näytti epävarmalta, kun monet yhtiöt peruivat Kiinan-lentojaan.

koronavirus
Reino Valkonen käyttää kasvomaskia Kiinassa
Zibon kaupungin kadut hiljenivät koronaviruksen myötä. Kasvomaski oli pakolliinen varuste, jos se unohtui, siitä heti huomautettiin. Maanpuhdistustöissä olleen Reino Valkosen selfie kertoo tilanteesta paljon.Reino Valkonen

Kiinassa Zibon kaupungissa maanpuhdistustöissä olleet suomalaiset komennusmiehet ovat kaikki päässeet turvallisesti kotiinsa. Kuuden miehen ryhmästä viimeinenkin pääsi lähtemään kaupungista viikko sitten.

Miesten tulo lomajaksolle Suomeen alkoi näyttää epävarmalta, kun monet lentoyhtiöt peruuttivat jo varattuja lentoja. Lopulta viimeisenkin miehen onnistui päästä Suomeen.

Kotimatka järjestyi kiinalaisen lentoyhtiön suoralla lennolla Shanghaista Helsinkiin.

– Kyllä se vähän hirvitti, että jos kuumeen olisi saanut jostain muusta syystä, niin kyllä sieltä olisi jäänyt lähtemättä, rovaniemeläinen Pekka Jääskö sanoo.

Jääskö on yksi kuudesta suomalaisesta, jotka ovat olleet työkomennuksella Zibon kaupungissa. Neljä miehistä on Rovaniemeltä, yksi Torniosta ja yksi henkilö Joensuusta.

Suomessa ketään ei kiinnostanut

Kotimaassa odotti yllätys.

– Suomeen tulo oli vähän hämmästyttävä. Ketään ei Suomessa kiinnostanut meidän saapuminen, että siitä vaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulos koneesta ja jatkolennolle Rovaniemelle, Jääskö sanoo.

Zibossa kuumeen mittaaminen oli jo rutiinia. Aamulla töihin lähtiessä, työmaalle tullessa, työmaalta lähtiessä, kauppaan mennessä, hotellille tullessa.

Kiinassa työskennellessä ei työporukkaa juurikaan pelottanut. Tuntui, että itse virusta ei tarvinnut säikkyä, tartunnan saaminen oli niin epätodennäköistä. Mutta muutoin tilanne tuntui todella oudolta.

– Olihan se vähän pelottava tunne, koska yhtäkkiä isot kaupungit on ihan kiinni ja on kuin aavekaupunkeja, siinä tuli semmoinen pelottava tunne.

Kiinan kartta, Peking ja Zibo
Suomalaismiesten komennuspaikka Zibo sijaitsee noin 400 kilometriä pääkaupunki Pekingistä kaakkoon.Leena Luotio / Yle

Koronaviruksen alkulähteenä pidetään Wuhanin kaupunkia Hubein maakunnassa. Se sijaitsee tuhannen kilometrin päässä suomalaisten komennuspaikasta.

Zibon viiden miljoonan asukkaan kaupungista Shanghaihin lentokentälle on matkaa 800 kilometriä.

Siinä Jääskö näki konkreettisesti, mitä koronavirus merkitsee kiinalaisten arjessa

– Junamatkalla näki varmaan toistakymmentä miljoonakaupunkia. Kyllä se oli pysäyttävä näky, kun pääkaduilla oli vain pari autoa, Pekka Jääskö sanoo.

18.2. kello 16.40 Korjattu kirjoitusvirhe ja Zibon ja Pekingin välimatka.

Lue myös:

Koronavirus on someaikakauden ensimmäinen tietoepidemia – WHO murtaa tautiin liitettyjä myyttejä

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan