1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Afganistan

Ashraf Ghani vahvistettiin Afganistanin presidentiksi toiselle kaudelle – vaalitulos viipyi viisi kuukautta

Vaaleissa hävinnyt pääministeri syyttää vilpistä ja perustaa oman hallintonsa.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani. Kuva: Jawad Jalali / EPA

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on tiistaina julkaistujen virallisten tulosten mukaan voittanut viime syksyiset presidentinvaalit. Voitto oli varsin täpärä, Ghani sai tulosten mukaan 50,64 prosenttia äänistä.

Presidentinvaalit pidettiin jo viime syyskuun lopulla. Tulosten valmistuminen oli hidasta alun perinkin, ja tuloksen kertomista lykättiin useaan kertaan.

Joulukuussa keskusvaalilautakunta julkisti jo saman tuloksen kuin nytkin. Äänet laskettiin uudelleen, koska Ghanin päähaastaja, pääministeri Abdullah Abdullah esitti väitteitä vaalivilpistä.

Abdullah sai tulosten mukaan 39,52 prosenttia äänistä. Tiistaina hän sanoi kyseenalaistavansa vaalien tuloksen ja muodostavansa oman rinnakkaisen hallintonsa. Abdullahin kampanjaväki tyrmäsi lopullisen laskennan tuloksen.

– Vaaliviranomaisten julistama tulos ei ole lainmukainen, sanoi Abdullahin vaalikampanjan tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Ghani syrjässä neuvotteluista

Ghani on ollut presidenttinä vuodesta 2014 lähtien. Ensimmäisen presidenttikautensa aikana Ghani on edennyt vain vähän syvälle juurtuneen korruption kitkemisessä.

Lisäksi Ghani ja hänen hallintonsa on syrjäytetty Yhdysvaltain ja äärijärjestö Talebanin välisistä neuvotteluista.

Viime päivinä on liikkunut tietoja Afganistanin sodan mahdollisesta rauhoittumisesta. Yhdysvaltain puolustusminieteri Mark Esper on kertonut, että Taliban-järjestön kanssa on sovittu viikon mittaisesta tulitauosta.

Afganistanin virkaatekevän sisäministerin Massoud Andarabin mukaan amerikkalaisten ja Talibanin sopimus väkivaltaisuuksien vähentämisestä tulee voimaan viiden päivän aikana.

Talibanin taistelijat ovat tästä huolimatta jatkaneet kovia hyökkäyksiään Afganistanin hallituksen asevoimia ja poliisia vastaan.

Lisätty Abdullah Abdullahin kieltäytyminen hyväksymästä vaalitulosta, 18.2. klo 19:35.