1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkönsiirto

Suomen ja Ruotsin väliseen sähkönsiirtoon tulee lisää kapasiteettia: Tornionjoen ylittävän voimajohdon ympäristövaikutukset arvioidaan

Keminmaata, Torniota ja Ylitorniota koskevan hankkeen YVA-selostusta esitellään illalla Torniossa.

Suomen ja Ruotsin väliseen sähkönsiirtoon tarvitaan lisää kapasiteettia. Uusi yhteys on suunnitteilla Keminmaan, Tornion ja Ylitornion kautta Pohjois-Ruotsiin. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kantaverkkoyhtiö Fingrid suunnittelee 400 kilovoltin voimajohtoa Keminmaasta Tornionjoelle. Suomen ja Ruotsin välille tuleva voimalinja ylittäisi valtakunnan rajan Ylitorniolla Vuennonkoskella.

Keminmaan, Tornion ja Ylitornion alueelle tulevan voimajohdon pituus on lähes 50 kilometriä, josta nelisen kilometriä on uutta johtokäytävää. Nykyisiä voimajohtoreittejä hyödynnetään mahdollisimman paljon.

Fingridin ja Ruotsissa voimajohtosuunnitelmista vastaavan Svenska kraftnätin tekemän selvityksen mukaan sähkönsiirtoyhteydet Suomen ja Ruotsin välillä ovat riittämättömät ja maiden välinen sähkönsiirto kuuluu Euroopan ruuhkaisimpiin. Kantaverkkoyhtiöiden laskelmissa uusi vaihtosähköyhteys Pohjois-Suomesta Pohjois-Ruotsiin on osoittautunut kannattavimmaksi niin kansantaloudellisesti kuin teknisesti.

Valmista pitäisi olla vuonna 2025

Yhteys Suomen ja Ruotsin välille toteutetaan Suomen puolella kahdessa vaiheessa. Ensin toteutetaan Pyhänselän ja Keminmaan sähköasemien välinen osuus ja sen jälkeen Keminmaasta Ruotsin rajalle ulottuva osuus. Pohjois-Ruotsissa voimajohto jatkuu Messaureen Jokkmokin kunnassa.

Fingrid ja Svenska krafnät tekevät päätökset voimajohdon jatkosuunnittelusta ja rakentamisesta ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen. Voimajohdon rakentamisen arvioidaan kestävän 2–3 vuotta. Uusi rajayhteys on määrä saada käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä.

Keminmaata, Torniota ja Ylitorniota koskevan voimajohtohankkeen YVA-selostusta esitellään yleisötilaisuudessa keskiviikkona 19. helmikuuta Aineen taidemuseon auditoriossa kello 18 alkaen. Voimajohtoreitteihin voi tutustua jo puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti viimeistään 8. huhtikuuta Lapin ELY-keskukseen (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi palautetta voimajohtosuunnitteluun voi antaa Fingridille (siirryt toiseen palveluun) kevääseen asti.

Lisää aiheesta:

Suomen ja Ruotsin yhteinen voimalinjahanke etenee – Suomi maksaa ja saa haluamansa