Savonia-ammattikorkeakoulu aloittaa agrologien koulutuksen Virolahdella – työnä maaseudun kehittäminen

Opiskelijat kokoontuvat Harjun oppimiskeskuksen tiloissa. Opettaja on Iisalmessa.

koulutus
Hevosia Harjun oppimiskeskuksen pihatossa.
Harjun oppimiskeskus järjestää toisen asteen koulutusta esimerkiksi maatalousalalla, hevosalalla ja luonto- ja ympäristöalalla. Arkistokuva.Kalle Purhonen / Yle

Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella alkaa ensi syksynä agrologin ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus.

Koulutuksen järjestää Pohjois-Savossa toimiva Savonia-ammattikorkeakoulu.

Agrologit ovat maaseudun elinkeinojen asiantuntijoita. Työnkuva liittyy ruoantuotantoon ja maaseutuyrittäjyyteen, mutta myös muuhun maaseudun kehittämiseen.

Aloite koulutuksen järjestämiseen tuli Savonialta, jonka mukaan Kaakkois-Suomessa on alan korkeakoulutuksen suhteen aukko.

Jatko-opinnot lähelle

Harjun oppimiskeskuksessa voi suorittaa muun muassa maatalousalan perustutkinnon. Kouvolan seudun ammattiopisto taas tarjoaa aloittavan viljelijän koulutusta, jossa suoritetaan osia alan perustutkinnosta.

– Agrologikoulutus ei missään nimessä kilpaile toisen asteen koulutuksen kanssa, vaan tukee sitä, koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen Savonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Hänen mukaansa moni agrologiopiskelija on opiskellut maatalousalaa ensin toisen asteen opinnoissa. Opiskelijoissa on kuitenkin myös lukion käyneitä ja alanvaihtajia, eikä kaikilla ole ennestään kokemusta alalta.

Harjun oppimiskeskuksen rehtorin Pauli Karihtalan mukaan agrologikoulutus on tervetullut lisä oppimiskeskukseen ennen kaikkea siksi, että se tuo jatko-opiskelupaikkoja oppimiskeskuksesta valmistuville.

Hänen mukaansa amk-koulutus ei tuo oppimiskeskukselle juuri tuloja, mutta ei aiheuta menojakaan.

Opettaja Iisalmessa, opiskelijat Virolahdella

Savonian agrologikoulutuksen pääpaikka on Iisalmi. Lisäksi se kouluttaa agrologeja niin sanottuina satelliittikoulutuksina Varkaudessa, Joensuussa ja syksystä 2020 alkaen Virolahdella.

Satelliittiryhmien opiskelijat kokoontuvat omilla paikkakunnillaan ja osallistuvat opetukseen etäyhteyden avulla. Koulutus järjestetään monimuoto-opintoina, ja yhteistä opetusta on yksi viikko kuukaudessa.

Savonian koulutusvastuupäällikön Petri Kainulaisen mukaan yhteiset ryhmät ovat tärkeitä, vaikka opettaja olisikin etäyhteyden päässä.

– Opiskelijat kokevat tärkeänä, että pystyvät siinä kollegoiden kanssa juttelemaan ja vaihtamaan kokemuksia, hän sanoo.

Agrologiopintoihin haetaan korkeakoulujen yhteishaussa maaliskuussa. Savonian agrologikoulutuksen monimuoto-opintoihin valitaan yhteensä noin 50 opiskelijaa.

Ryhmien koko eri paikkakunnilla riippuu hakijoista.

– Kymmenkunta voisi olla hyvä ryhmän koko Virolahdella, Savonian Kainulainen sanoo.