Hyppää sisältöön

Säteilyturvakeskus hälytettiin romuttamoon Eurajoelle – romukuorman seasta löytyi useita palovaroittimia

Säteilyturvakeskus muistuttaa, että käytöstä poistettuja palovaroittimia ei saa panna romun tai talousjätteen joukkoon.

Käytöstä poistettu palovaroitin pitää viedä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteeseen. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos.

Romuttamolle Eurajoelle tuodusta elektroniikkaromukuormasta löydettiin useita palovaroittimia. Säteilyturvakeskus STUK kertoo tammikuun puolivälissä sattuneesta tapauksesta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Eurajoen Romu Oy hälytti STUKIn tarkastajan tutkimaan kuormaa, kun yhtiön omat säteilymittarit eivät kertoneet, mistä aineista oli kyse.

Tarkastaja löysi kuormasta kahdeksan teollisuuspalovaroitinta ja useita kotitalouksien palovaroittimia.

Hälytyksen aiheuttivat teollisuuspalovaroittimien säteilylähteet radium ja amerikium. Kotitalouksien palovaroittimssa säteilylähteenä on amerikium.

Palovaroittimista ei ole vaaraa normaalikäytössä, eivätkä kuormasta löytyneet laitteet aiheuttaneet haittaa niitä mahdollisesti käsitelleille ihmisille.

Sulatus olisi voinut aiheuttaa vaaraa

Sen sijaan ongelmia olisi koitunut, jos palovaroittimet olisivat päätyneet romun mukana terästehtaalle sulatukseen.

Sulatuksessa säteilylähteet olisivat aiheuttaneet vaaran sulattamon työntekijöille ja olisivat voineet saastuttaa terässulattamolinjan.

– Poistettaessa palovaroittimia ja -ilmaisimia käytöstä yksiselitteinen ohje on, että laitteita ei saa laittaa romun joukkoon, painottaa STUKin tarkastaja Jorma Kuusisto.

Romukuormasta löytyneet palovaroittimet palautettiin yritykselle, joka oli ne Eurajoelle kuljettanut. Kuljetusyrittäjä vei ne yritykseen, joka poistaa radioaktiiviset aineet varoittimista ja toimittaa ne asianmukaisesti loppusijoitettavaksi.

Kotitalouksien pitää viedä palovaroittimet sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin. Varoittimia ei saa heittää talousjätteiden joukkoon.

.
.