Muuttamassa Britanniaan brexitin jälkeen? Tarvitaan työtarjous, runsaan 30 000 euron tulot ja kielitaito

Britannian hallitus kertoo uusista pistepohjaisista maahanmuuttokriteereistä. Hakijan on kerättävä vähintään 70 pistettä.

Brexit
Ihmisiä kävelemässä Lontoon keskustassa aurinkoisessa säässä 11. helmikuuta 2020.
Jatkossa Britanniaan tulijat pisteytetään muun muassa koulutuksen, kielitaidon ja luvassa olevien tulojen perusteella. Kuvassa ihmisiä Thames-joen ylittävällä sillalla Lontoossa 11. helmikuuta.All Over Press

EU:sta eronnut Britannia aikoo jatkossa pisteyttää maahan töihin pyrkivät. Maan hallitus kaavailee, että jatkossa tulijat arvioidaan muun muassa koulutuksen, kielitaidon ja luvassa olevien tulojen perusteella. Säännöt olisivat samat niin EU-maista kuin muualta maailmasta tuleville.

Jatkossa Britanniaan töihin haluavalla pitäisi olla tiedossa työpaikka, josta maksetaan vähintään 25 600 puntaa eli runsaat 32 000 euroa. Tällä hetkellä tuloraja EU:n ulkopuolelta tuleville on 30 000 puntaa. Tulorajasta voidaan kuitenkin joustaa, jos hakija saa tarpeeksi pisteitä muilla kriteereillä.

Englannin kielen taito ehdoton edellytys

Työluvan saadakseen hakijan on saatava yhteensä vähintään 70 pistettä. Työtarjouksen lisäksi hakijalta edellytetään ehdottomasti englannin kielen taitoa.

Lisäpisteitä saa koulutustasosta, tarjotun työn palkasta suhteessa alan yleiseen palkkatasoon sekä työllisyystilanteesta alalla. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) reippaasti pisteitä saa muun muassa tohtorintutkinnosta luonnontieteissä tai tekniikan alalla.

Hallituksen odotetaan esittelevän keskiviikkona tarkemmin uusia linjauksia, mutta kansainväliset uutistoimistot ja brittiviestimet kertoivat hallituksen suunnitelmista jo tiistaina.

Suunnitelma käsitellään vielä parlamentissa, jossa konservatiivihallituksella on vahva enemmistö.

Johnsonin hallitus haluaa korkeammin koulutettuja ja palkattuja maahanmuuttajia

Britanniaan muuttaa nykyään noin 200 000 ihmistä vuodessa. Pääministeri Boris Johnsonin mukaan uudistus avaa jatkossa Britannian ovet "fiksuimmille ja parhaimmille eri puolilta maailmaa". Työnantajapiireissä on epäilty, että jyrkät sääntömuutokset aiheuttavat työvoimapulaa esimerkiksi terveys- ja sosiaalialalla.

The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) EU-maista tulleita maahanmuuttajia työskentelee paljon myös esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja hotelli- ja ravintola-alalla.

Hallituksen mukaan terveydenhoidossa ja maataloudessa työskentelevien sekä tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden kohtaloa harkitaan erikseen. Matalapalkka-aloille ei kuitenkaan ole tulossa yleisiä poikkeusehtoja.

– Meidän on siirrettävä taloutemme painopiste pois halvasta eurooppalaisesta työvoimasta ja keskityttävä investoimaan teknologiaan ja automaatioon. Työnantajien on vain sopeuduttava, hallituksen linjauksissa todetaan.

Britannian EU-eroprosessi käynnistyi kesäkuussa 2016, kun kansanäänestyksessä enemmistö äänesti eroamisen puolesta. Yhtenä merkittävänä syynä tulokseen on pidetty huolta EU:n vapaan liikkuvuuden vaikutuksesta työllisyyteen.

Lue myös:

Brexit, seuraava näytös: Mitä EU ja Britannia saavat sovittua suhteestaan ja mitä Suomi siihen sanoo?

Pienet pohjoiset maat menettivät brexitin myötä isoveljen – Suomen pitää lähentyä tulevaisuudessa uusia maita kuten Italiaa ja Puolaa

“Puolalaisille putkimiehille” riittää nyt töitä sekä kotimaassa että Saksassa – Suurta paluumuuttoa Britanniasta ei ole vielä nähty

Lähteet: Reuters, AP, AFP