Meri-Lapissa jätetään yhä hammashoitoaikoja perumatta – huolimattomuuden hintalappu 120 000 euroa ja satoja hukattuja työntunteja vuodessa

Meri-Lapissa noin puolet perumattomista käynneistä on alle 15-vuotiailla. Heille käyttämättä jätetystä ajasta ei tule sakkomaksua.

hammashuolto
hammashoitola, hammaslääkäri, suuhygienisti
Hammaslääkäri Aarne Röyttä ja suuhyginiesti Lilia Karttinen tekemässä tarkistusta asiakkaalle.Karoliina Marttala / Yle

Meri-Lapissa riittää yhä töitä perumattomien hammashoitoaikojen vähentämisessä.

Kemissä, Torniossa, Keminmaassa ja Tervolassa jäi viime vuonna perumatta yli 1800 hammashoidon käyntiä. Jos näihin ei ole onnistuttu saamaan uutta asiakasta, tarkoittaa se yli 1100 hukattua työtuntia.

Perumatta jääneistä hoitoajoista kertyi viime vuonna yli 120 000 euron tappiot alueen julkiseen hammashoitoon

– Karkeasti katsottuna Meri-Lapissa puolet peruuttamattomista käynneistä on alle 15-vuotiailla. Heille ei peruuttamattomasta ajasta tule sakkoa, sähköpostitse tavoitettu vastaava hammaslääkäri Aarne Röyttä toteaa.

Sen sijaan aikuisasiakkaalle lähetetään ilman pätevää syytä tai liian myöhään perutusta hoitoajasta 50, 80 euron suuruinen sakkomaksu.

Hammaslääkärikäynnin todelliset kustannukset Meri-Lapin kunnissa on noin 120 euroa. Suuhygienistin vastaanottokäynnin hinta on hieman alhaisempi.

Perumattomat hoitoajat ovat vähentyneet, mutta eivät riittävästi

Pari vuotta käytössä ollut tekstiviestijärjestelmä on kuitenkin selvästi vähentänyt perumattomia poissaoloja. Esimerkiksi Keminmaassa hukattu työtuntimäärä on pienentynyt kymmeniä tunteja.

– Viime vuonna peruuttamattomia käyntejä on noin 330 ja hukattu tuntimäärä on noin 180 tuntia. Aikaisempina vuosina tuntimäärä on ollut jopa 250 tuntia, Röyttä kuvaa.

Röyttän mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä tekstiviestitse lähetettyyn muistutukseen hoitoajasta. Hänen mukaansa etenkin yli 15-vuotiaiden peruuttamattomat käynnit ovat vähentyneet.

– Edelleen peruuttamattomiin käynteihin hukkaantuu kuitenkin liikaa aikaa, Röyttä toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).