Runsaat sateet nostivat Loimijoen vedenpinnan uhkaavan korkealle

Ypäjällä uhkana on, että Forssantie katkeaa.

Loimijoki
Pellot ovat tulvaveden vallassa. Loimijoki  tulvii Loimaan Alastarolla.
Terttu Gustafsson

Viikonvaihteen runsaat sateet ovat nostaneet Loimijoen vedenpinnan uhkaavan korkealle. Ypäjällä Loimijoen vedenpinta on sateen takia noussut metrin ja kaksikymmentä senttimetriä. Vettä on paljon pelloilla ja joki on levinnyt kauas uomastaan. Rannan puut ovat veden peitossa.

Tulvat ovat kiusanneet Loimijokea pitkin talvea, mutta nyt tilanne on talven hankalin. Näyttää siltä, että veden nousu on nyt pysähtynyt, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Vehviläinen kuitenkin ennustaa, että ensi viikonlopun sateet merkitsevät sitä, että Loimijoen vesi nousee jälleen saman verran kuin viime viikonlopun jäljiltä.

Vesi hipoo Forssantietä

Loimijoen varrella Lounais-Hämeessä on muutama kriittinen paikka, missä tulvat saattavat katkoa maanteitä.

Ypäjällä Forssantien varrella Levän kohdalla vesi hipoo jo Forssantietä. Jokiveden ja maantien reunan välissä on 20–25 senttimetriä maata. Toinen hankala paikka on Jokioisilla Vaulammilla, missä maantie kulkee Loimijoen vieressä.

Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo, että kunta on jo miettinyt liikennejärjestelyjä, mikäli Forssantie katkeaa. Liikenne ohjattaisiin tarpeen tullen Saarikontielle. Jokioisilla Vaulammilla ei eilen tiistaina ollut hätää.

Tammelan Pyhäjärvessä, mistä Loimijoki saa alkunsa, vesi on edelleen nousussa. Myös tämä saattaa vaikuttaa Loimijoen vesimäärään vielä Ypäjällä, sanoo Bertel Vehviläinen Suomen ympäristöksekuksesta. Alempana jokivarressa Huittisissa vettä on pelloilla runsaasti.