Puolustusministeri: Puolustusvoimat kokeilee naisten ja miesten yhteistupia tänä keväänä

Aloite kokeiluun tuli Varusmiesliitolta ja varusmiespalveluksen suorittaneilta naisilta. Sekatupiin ei pakoteta ketään.

puolustusvoimat
Varusmiehiä.
Armeijassa kokeillaan tänä keväänä varusmiesten yhteistupia. Juha Metso / AOP

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) allekirjoitti eilen tiistaina asetuksen yhteistupakokeilusta Puolustusvoimissa (siirryt toiseen palveluun) (Valtioneuvosto). Muutamassa joukko-osastossa kokeillaan nais- ja miesvarusmiesten majoittamista samoihin tupiin.

Aloite kokeiluun tuli Varusmiesliitolta, joka on jo pidempään toivonut yhteistupakokeilua (siirryt toiseen palveluun) (Satakunnan Kansa).

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että kokeilu aloitetaan. Yhteistuvista on saatu hyviä kokemuksia muista Pohjoismaista, enkä näe mitään syytä, miksei tämä voisi toimia Suomessakin, sanoo puheenjohtaja Topi Korpinen.

Asiaa ovat halunneet myös varusmiespalveluksen suorittaneet naiset, jotka ovat kokeneet ettei eri tuvissa tai jopa eri rakennuksissa majoittuminen ole yhdenvertaista.

– On koettu jäävän sivuun muusta porukasta, Kaikkonen sanoo.

Samaa kertoo myös Korpinen: naiset ovat kokeneet jääneensä ulkopuolelle ja kaikki käskyt ja ohjeet eivät ole tulleet perille samalla tavoin kuin miesvarusmiehille.

– Yhteistuvat tuovat lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja helpottavat esimerkiksi käskynjakoa, Korpinen toteaa.

Puolustusministeri Kaikkosen käsityksen mukaan kokeilussa tulee olemaan mukana 3–4 osastoa. Puolustusvoimista kerrotaan, että osastoja tulee olemaan mukana 3 kappaletta.

Toukokuussa kokeilu aloitetaan Reserviupseerikurssilla Haminassa, mutta muut joukko-osastot eivät ole vielä tiedossa. Pääesikunta on pyytänyt Maavoimien esikuntaan nimeämään nämä joukko-osaston 6. maaliskuuta mennessä, ja niissä kokeilu aloitetaan heinäkuussa. Käytännössä nämä joukko-osastot ovat maavoimien joukko-osastoja, joissa on kokeilun alkuvaiheessa riittävästi naisvarusmiehiä.

Yhteistupiin majoitetaan vain kokeiluun vapaaehtoisesti haluavia varusmiehiä eli ketään ei pakoteta sekatupamajoitukseen.

Kokeilu käynnistyy tänä keväänä 1. huhtikuuta ja se kestää ensi vuoden puolelle. Kokeilu koskee ainoastaan majoittumista kasarmilla. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja muut saniteettitilat ovat miehille ja naisille edelleen erilliset. Tavoitteena on majoittaa tupiin yhtä paljon miehiä ja naisia.

Kokeilua varten luodaan säännöt, majoitusjärjestelyjä valvotaan ja esimerkiksi vaatteiden vaihto on mahdollista tehdä muualla kuin tuvassa. Näin varmistetaan yhteistuvissa olevien varusmiesten koskemattomuus ja turvallisuus.

Yhteistupia on käytössä muissa Pohjoismaissa.

Lue myös:

Jo joka kolmas mies jättää armeijan käymättä – Maavoimien mukaan yhdessä asuminen ahdistaa osaa miehistä

Puolustusministeri on valmis harkitsemaan kutsuntojen ulottamista naisiin – Kaikkonen uskoo yleiseen asevelvollisuuteen mutta kaipaa lisää sotilaita

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus