Dramaattinen video: Sortumavaarassa oleva tamperelainen talo on ainakin kaksi viikkoa käyttökiellossa

Isännöintitoimiston mukaan repeämä huomattiin viime viikolla, ja se muuttui maansortumaksi viikonloppuna. Maanantaina kuvattu video näyttää, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse. 

Kaksikerroksinen talo sortumavaarassa Tampereella
Kaksikerroksinen talo sortumavaarassa Tampereella

Tamperelainen sortumavaarassa oleva rivitalo on poissa asumiskäytöstä ainakin kaksi viikkoa. Maanantaina kuvattu video näyttää, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

Tampereen rakennusvalvonta asetti sortumisvaarassa olevan talon asumiskieltoon tiistaina.

Neljän perheen kaksikerroksinen rivitalo joutui sortumavaaraan Kaarilassa, kun maa sortui aivan talon perustusten vierestä.

Maat sortuivat talon juurelta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä runsaiden sateiden aikana.

Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan yksikön päällikkö, rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattila arvioi, että talo on ainakin kaksi viikkoa asumiskiellossa. Viranomaisilla menee vähintään tämä aika tutkimukseen ja päätöksen tekemiseen.

– Tämä on ihan poikkeuksellista, mutta talvi on ollut niin poikkeuksellinen.

Syy yhä mysteeri

Vieläkään ei ole tiedossa, mistä syystä rinne lähti talon alta. Isännöintitoimisto Realia Isännöinti Nokian yksikönpäällikkö Tero Vänninmaja sanoo, että taloyhtiössä havaittiin maanrepeämä viime viikolla. Maanrepeämä muuttui maansortumaksi viikonvaiheessa.

Isännöintiyhtiö kertoo ryhtyneensä välittömästi havaintojen jälkeen toimiin yhdessä taloyhtiön hallituksen ja asiantuntijoiden kanssa. Tapahtuneen syitä selvitellään parhaillaan.

Tapauksen selvittämiseksi on tehty yhteistyötä kaupungin rakennusvalvonnan ja puisto-osaston, aluehallintoviranomaisen sekä ELY-keskuksen kanssa, Vänninmaja kertoi keskiviikkona.

Maansortuman syy on yhä epäselvä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen yliopiston rakennustekniikan professori Tim Länsivaara kertoi aiemmin, että rakenteissa voi olla jotain ongelmaa.

– Onko kuivatus toiminut huonosti ja jokin putki jäätynyt? Kun on satanut paljon, luiskan massa on kasvanut ja voinut olla osasyynä sortumaan. Toki talojen pitäisi olla sellaisessa kaltevuudessa, ettei tällaista pääse syntymään, Länsivaara kertoi tiistaina Ylelle.

Eija Muttonen-Mattila arvioi, että runsaat sateet ovat voineet saada maan imemään paljon vettä. Maa ei ole ollut leutona talvena roudassa.

Vaikuttaako ilmastonmuutos?

Tampereen tapaus on herättänyt suurta mielenkiintoa, koska sortumavaaraa on pidetty yhtenä esimerkkinä ilmastonmuutoksen tuomista uhkista.

Rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattila ei usko, että vastaava voisi tapahtua muualla Tampereella. Esimerkiksi jyrkistä rinteistä tunnetussa Pispalassa maaperä on moreenia ja soraa ja talot hyvin perustettuja.

Tampereen yliopiston tuoreen väitöskirjan mukaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) Suomen rakennuskanta joutuu koville ilmastonmuutoksen myötä.

Rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmässä työskentelevän Toni Pakkalan väitöskirja on tutkinut erityisesti muuttuvien ilmasto-olosuhteiden vaikutusta betonirakennuskannan vauriomekanismeihin ja vaurioitumisen nopeuteen.

Erityisessä riskiryhmässä ovat väitöskirjan mukaan nopean kaupungistumisen vuosina 1960–1989 rakennetut kerrostalot.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Ympäristöministeriössä väitöskirjan tutkimustuloksia ihmeteltiin tiistaina.

– Sadehan ei ole ongelma, vaan se, että viistosti satanut vesi jäätyy ja sulaa rakennuksen pinnassa. Ilmaston lämpenemisen myötä tämä riski pikemminkin vähenee varsinkin Etelä-Suomessa, rakennukset ja rakentaminen-yksikön päällikkö, hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä sanoi.

Ilmastonmuutosta ei voi professori Tim Länsivaaran mukaan syyttää sortumavaarasta. Leuto talvi on hänen mukaansa kuin syksy, eli siihen suomalaisten rakennusten pitäisi olla varautuneita.

– Kun ilmasto muuttuu, olosuhteet pahevat ja riskikohteet tulevat nopeammin esille. Jos kaikki on kunnossa, huolehditaan, että kuivatukset ovat kunnossa ja varmuustasot määräysten mukaisia, ei tällaista pitäisi päästä tapahtumaa, Länsivaara kertoi Ylelle aiemmin.

Korjaus kello 13.16 lisätty ekaan lauseeseen poissa.

Lue lisää: